Sari la conținut
Home » Blog » Mentalitate de campion. Cum gândesc învingătorii

Mentalitate de campion. Cum gândesc învingătorii

mentalitate de campion

La ce te duce gândul când spui despre o persoană ca are o mentalitate de campion? dar de victimă?

Îi cunoaștem prea bine, sunt două tipologii de oameni care sunt în opoziție, unul având trăsăturile total diferite față de celălalt. Acești oameni trăiesc printre noi. Sunt la tot pasul, ne influențează, mai mult sau mai puțin, îți sunt persoane dragi, familiare, sau poate mai îndepărtate. În mod clar, faci și tu parte din aceste două categorii: campionii și victimele.

Lucrurile stau destul de simplu: ori ai o mentalitate de campion, ori una de victimă, varianta de mijloc nu există! Orice om se situează într-una din cele două categorii.

Cum arată cele două tipologii văzute în profunzime?

1. Mentalitate de Victimă

Ele sunt ferm convinse că ceea ce li se întâmplă este datorită cauzelor externe și nu pot face nimic în privința asta. De aici pleacă tot: părinții sunt de vină pentru că nu îi pot oferi x lucruri, societatea în care crește nu le oferă oportunități, țara, cu atât mai mult, lipsa de bani etc. Viața nu e așa cum se cuvine să fie, dar cineva trebuia să ofere totul de la început, iar acum ei sunt neîndreptățiți.

Pentru ei, totul pare a fi un dezastru și încearcă să uite de asta, să se mintă pe ei înșiși, să se refugieze în jocuri de noroc, în filme, în droguri etc. Toate acestea pentru că vor să trăiască cât mai puțin în lumea reală, unde nu e cum și-ar dori ei să fie. Însă asta se întâmplă de la sine, ei nu pot face o schimbare, ei sunt niște victime!

Ca victimă, ți-ai dori multe lucruri dar observi că ceea ce ai acum, lipsa de abilități de care ai atâta nevoie pentru a face acest lucru te face să renunți, să spui: „dar asta sunt eu, nu pot avea asta sau cealaltă. Sunt resemnat cu acest lucru”.

Aș dori aceste lucruri, dar nu pot și punct! Fără niciun fel de efort. Fără a îți pune întrebarea dacă poți învață, sau să cauți situațîi favorabile, sau să dorești să evoluezi și a te dezvolta pentru a ajunge acolo unde vrei.

„Adevărul te va elibera, dar mai întâi te va enerva la culme”  – Carl Gustav Jung

Nu vrei să renunți la credințele tale limitative pentru că asta ar însemna că ai gândit greșit până acum. Nu vrei să îți rănești egoul. Tu vrei să crezi că totul a fost bun indiferent de cum este în realitate.

Tu tot ce faci este bun, viciile pe care le ai sunt bune. E o blasfemie să crezi altceva. Dacă e să te autoeduci asta ar însemna că ce știai până acum pot fi greșite. Tu nu admiți că lucrurile să fie greșite, tu ai lumea la picioare așa cum ești.

Dacă până la vârstă de 60 de ani ai mâncat doar junkfood și vine un nutriționist, o persoană în domeniu și îți spune că acest regim nu este sănătos pentru ține, tu o iei că pe o blasfemie și asociezi greșeală cu prorpia identitate (sunt un ratat pentru că am mâncat atâta timp junkfood, mai bine nu accept asta decât să îmi rănesc ego-ul) în loc să fii concentrat pe a vedea acțiunea că pe un fapt, nu asociat cu propria identitate, deci care poate fi schimbat.

Aici te pui în poziția de a schimba ceva pentru că admiți că tu ești stăpânul propriilor tale acțiuni și le manevrezi cum vrei.

Cam așa gândește o victima. Să vedem cum arată, la polul opus, o mentalitate de campion.

2. Mentalitate de Campion

Campionii sunt persoane care își asumă 100% responsabilitatea pentru toate lucrurile bune, dar și pentru cele rele, din viața lor. Ei știu că nu le datorează nimeni nimic și că pot obține orice prin propriile puteri dacă sunt dispuși să acționeze eficient și să își depășească limitele.

Dacă nu au ceva, e pentru că nu au încă capacitatea de a avea acel lucru, dar pot schimba asta prin acțiune și dezvoltarea abilităților necesare.

Ei sunt axați pe căutarea de soluții spre rezolvarea problemelor. Ei știu că toate lipsurile din viață lor le-au atras ei singuri și e de datoria lor de a schimbă situația.

Lipsurile și problemele sunt doar semnale care îi atenționează unde au de lucrat, nicidecum prilej de a-și varsa frustrările pe alți oameni. Tot ceea ce vor ei este să se antreneze și să persevereze în încercările la care sunt supuși.

De ce să se plângă și cui? Altor victime care ar aduce în discuție problemele proprii? Ei știu că e mai eficient să caute soluții. Nu le e rușine să ceară ajutorul de la cei în măsură să-l ofere.

3. Mentalitate de campion vs. victimă. Caracteristici

Mentalitate de victimă: Se plâng permanent și dau vina pe forțele externe pentru situația lor. Dau vina pe familie, anturaj, societate și pe oricine altcineva, numai pe ei înșiși nu. Refuză să accepte să-și asume responsabilitatea pentru ceea ce vor să obțînă, preferă să rămână în mizeria lor și să arunce în continuare vină pe ceilalți, doar pe ei nu.

Mentalitate de campion: Își asumă responsabilitatea 100%! Iau inițiativa în ceea ce vor. Nu așteaptă cauzele externe să-i îndeplinească dorințele. Ei știu că stă în puterea lor de a schimba situația și sunt pregătiți să înfrunte cât mai multe piedici pentru că sunt devotați scopului lor.

Ei știu că au potențialul de a obține ceea ce vor, dar că trebuie exploatat prin acțiune eficientă, necesită timp. Vorbesc despre importanța mentorilor, a persoanelor care le-au oferit inspirație și ghidare în momente extreme.

Mentalitate de victimă: „Trăiesc viața la plăcere”: pentru ei e important să se simtă bine ACUM! Nu prea contează ziua de mâine sau ce vor face peste un an sau zece. Contează să se simtă bine acum, indiferent de ce ar fi după. Caută satisfacția de scurtă durata, de moment, nu au viziune asupra viitorului. Sunt axați pe recompensă imediată, de moment, pe nimicuri.

Mentalitate de campion: Caută satisfacția și împlinirea pe termen lung. Sunt dispuși să depună un efort, să facă lucruri care nu aduc beneficii pe moment, dar în timp. Ei au o privire de ansamblu asupra lucrurilor. Au visuri și idealuri de realizat, au un foc care îi animă și aspira la împlinirea idealurilor lucrând zilnic cu entuziasm și disciplină pentru a le realiza.

Mentalitate de victimă: Îi trag în jos pe alți oameni. Nu se bucură de succesul celui de lângă el. Știe că dacă celălalt are succes, pe el îl va face să pară penibil, inferior. E un om gol pe dinauntru și-i face pe ceilalți să se simtă inferiori doar pentru a-și ascunde prioria inferioritate.

Bârfesc și caută să scoată în evidență defectele celor din jur, fără măcar a încerca să înțeleagă ce e în mintea și sufletul celuilalt. Sunt furioși pe cei din jurul lor pentru că sunt doar niște incompetenți. Își petrec cea mai mare parte a timpului printre alte victime.

Mentalitate de campion: Îi trag în sus pe ceilalți oameni, devenind ei personalități cu rezultate, apoi pot oferi puterea exemplui. Se bucură la succesul celui de lângă el. Nu-i lasă pe ceilalți fără niciun ajutor, dar nici nu le oferă totul de-a gata.

Le oferă impulsul de a se dezvolta și le rămân alături în momentele grele. Cresc și, odată cu ei, cresc și persoanele din jurul lor. Oferă valoarea oriunde merg, își fac simțită prezența și își lasă amprenta, într-o oarecare măsură, în vietilea oamenilor, înfluențându-i în bine.

Caută mereu să învețe de la ceilalți și acceptă critică și punctul lor de vedere dacă e pentru creșterea lor personală. Își petrec cea mai mare parte a timpului printre campioni.

Mentalitate de victimă: Caută validarea și recunoașterea superioritățîi pe care o au celorlalți prin îmbrăcăminte, posesiuni, lucruri materiale etc.

Mentalitate de campion: Caută să se autodepășească, nu au nimic de demonstrat nimănui. Văd greutățile și obstacolele că adevărate oportunități spre a-și împinge propriile limite, bucurându-se că dau tot ce e mai bun din ei.

Mentalitate de victimă: Le e frică să acționeze, se mulțumesc cu puținul ce-l au. Nu vor să-și provoace singuri disconfort, preferă să rămână la stadiul la care sunt, indiferent cât de tare îi doare. Vor să ajungă la destinație fără să parcurgă drumul pentru că nu suportă eșecul. Vor să facă totul bine din prima. Decât să eșueze, mai bine nu încearcă.

Mentalitate de campion: Ei simt frica, dar acționează. Ei știu că lucrurile bune nu vin decât celor ce se pregates pentru ele. Simt frică la fel de tare că victimele, însă aspiră la obiectivul lor. Își găsesc bucuria în a acționa chiar dacă provoacă disconfort pentru că sunt adevărați performeri. Nu caută perfecțiunea, caută să se dezvolte în mod continuu. Se bucură de drumul parcurs mai degrabă decât de destinație. Pentru aceasta, fac cât mai multe greșeli și învață din ele. Nu asociază eșecul cu propria lor persoană. Știu că doar așa pot să se dezvolte.

A FI UN CAMPION SAU O VCTIMĂ ESTE O ALEGERE CONȘTIENTĂ!

Chiar în acest moment ai la dispoziție nenumărate alegeri: poți continua să citești acest articol; poți să te pui în pat și să dormi; poți să lenevești în fața unui film; poți citi o carte sau poți să îți începi un business. Alegerile stau la dispoziția ta, doar că unele sunt de campion, iar altele sunt de victimă. O alegere produce un rezultat. În funcție de cum a fost alegerea, așa va fi și rezultatul la care ajungi.

4. Tranziția de la victimă la campion

Citind ambele portrete, probabil ești tentat să spui: ” Asta nu sunt eu! Nu am nimic din ceea ce înseamnă un campion. N-am fost niciodată așa și nu m-aș simți natural altfel. De ce să fac altceva care să mă facă să nu mă mai simt eu însumi?”

Nu e adevărat… Tot ceea ce crezi tu despre tine reprezintă, în mare parte, convingeri limitative formate datorită ambientului în care tu ai trăit. Oamenii sunt înclinați în mod natural să asculte părerile celorlalți. Dacă spre exemplu părințîi tăi ți-au spus de când erai copil că nu poți face anumite lucruri sau eșți în X și Y moduri, tu ai luat drept adevăr ceea ce cred ei. Ți-au tot repetat aceste lucruri, iar mintea ta le-a acceptat că fiind adevărate, dar asta nu înseamnă că reflectă realitatea.

Mai departe, societatea te încurajează să abordezi o mentalitate de victima de-a lungul timpului. E mult mai ușor să alegi lucrurile mărunte și să dai vină pe alții, decât să-ți asumi răspunderea pentru ceea ce vrei.

Într-o prima faza, e mai ușor să negi ceea ce simți, însă asta nu va avea un efect benefic pe o perioada mai lungă de timp. Când abordezi o nouă mentalitate de campion lucrurile iau o întorsătură total diferită, atât cum vezi lucrurile, cât și acțiunile. Aici e momentul când toată răspunderea e în mâinile tale, ești convins că schimbarea stă în alegerile tale.

Trecerea de la o categorie la altă nu e ușor de realizat, însă nu e imposibilă. Depinde de tine dacă iei inițiativa să faci acest lucru.

Știi când dispare mentalitatea de victimă? Atunci când renunți la ea luând o decizie fermă! Renunță la ea pentru totdeauna. Nu poți fi  și victima și campion în același timp. Sunt amândouă o alegere, o gândire, o mentalitate. Când ai luat o decizie în adevăratul sens al cuvântului, o decizie fermă de care să te tii, atunci ai scăpat de mentalitatea de victimă și începi să acționezi că un campion.

Renunță chiar ACUM la mentalitatea de victimă, ea te trage în jos, până nu renunți nu vei avea rezultatele pe care le vrei!!
DISTRUGE CONVINGERILE LIMITATIVE DE VICTIMĂ:

1. Ești pasiv! Ești într-un anumit loc acum, cu anumite probleme și lipsuri. Te minți pe ține dacă crezi că se vor rezolva de la sine! Că să te convingi, gândește-te la viața ta, la problemele tale cele mai mari.

Probabil sunt acolo de ani buni, dar întrebarea mea e: cum te-ai ocupat de ele? Cum ai încercat să le rezolvi? Nu te minții! Nu ai ridicat niciun deget în direcția respectivă.

Eu unul aleg să privesc toate lipsurile și problemele că pe niște provocări, oportunități pentru creștere și învățare. Din punct de vedere biologic, am nevoie de puțină adrenalină din când în când, că oricine.

Dar dacă aveam tot succesul dintr-odată? Acum totul era plictisitor, pierdeam toată distracția. Să îți împingi limitele… să pleci dintr-un punct și să ajungi în altul. Timpul trece extrem de repede. Dacă te uiți în trecut, nici nu îți dai seama cu ce viteză s-au desfășurat lucrurile. Nu ai timp să pierzi vremea. Depunde un efort.

2. Cei din jur n-au nicio datorie față de tine! Ce pot ei să îți ofere? Cu ce obligație? Fiecare are atât cât merită! Dacă vrei succes trebuie să fii acea persoană care merită succesul. Trebuie să ieși, trebuie să lucrezi la tine. Ori mergi într-o direcție, ori în cealaltă! Nu există cale de mijloc.

3. Ești un simplu om din cele 7 miliarde, nu ai nimic în plus sau în minus! Legile universului au același impact pentru toată lumea, nu doar pentru tine. Să te gândești că totul se întâmplă împotriva ta e extrem de egoist! Nu mai lua totul atât de personal și fii realist.

Lucrurile se întâmplă datorită unor cauze, nimic nu e la întâmplare. Totul, de la persoane până la acțiuni, le-ai atras tu în viața ta, ele sunt efecte conforme unei cauze singure: TU!

Toți trecem prin momente nasoale. Nu există problemă care să fie unică. Mai sunt pe puțin 10 persoane care au trecut prin ceea ce ai trecut tu acum, chiar având probleme și mai mari, și au rusit chiar în condiții mult mai grele.

Decât să te învârți în jurul cozii și să vorbești cu Universul pentru cât de nedrept este cu tine și la cât de vinovați sunt ceilalți pentru problema ta, mai bine îți folosești energia pentru a te concentra pe soluții și de a învăța de la cei ce au reușit deja.

4. Te compari cu alții! Îți vin în minte tot felul de idei: ah… dacă eram în locul lui, dacă aveam privilegiul, dacă aveam prietenii lui, dacă, dacă…. Iar gândești chestii care nu-și găsesc niciun rost. Cu ce te ajută? Nu ai de unde știi prin ce a trecut persoana aceea de a ajuns la rezultatele pe care le vrei tu!

Poate a înfruntat greutăți de 10 ori mai mari decât ai tu acum, el a ales să fie un campion și să scoată ce e mai bun din el! Și-a asumat responsabilitatea! Merită! Admira-l și învață atitudinea corectă.
El se află într-un punct, tu în alt punct. Competiția e doar cu tine însuți.

5. Găsește-ți vocația, găsește-ți un scop. E cel mai puternic lucru dintre toate, după părerea mea. Când ești atât de entuziasmat și există dorința în tine de a atinge acel scop, nu îți mai rămâne timp să te plângi pentru prostii. Pur și simplu ești absorbit de vocația ta și îți vine natural să acționezi în direcția respectivă și să cultivi acele gânduri ce sunt amplificatoare pentru planul pe care-l ai.

Trăsăturile și gândirea, atât de campion, cât și de victimă, nu le poți avea pe amandouă odată. Ele există în fiecare mai slab sau mai puțin dezvoltate. Cu cât îți dezvolți mai mult campionul din tine, cu atât victima din tine va fi mai absentă și invers. Prin urmare, caută să te concentrezi pe ce vrei să devii, iar aspectele negative vor dispărea de la sine.

IMPORTANT: Fiecare are momente în care e victimă și momente în care e campion. Ceea ce trebuie tu să faci este să înclini balanța. A fi campion sau victima este o alegere! În cele 24 de ore ale unei zile, tu alegi de câte ori ești victimă și de câte ori ești campion.

Dacă îți faci o obișnuință de a face alegerile unui campion, vei înclina balanța în consecință și vei avea o stare de campion. Mentalitatea ta se va formă în această direcție și îți vei dezvoltă trăsături de personalitate ce te vor duce acolo. Cu cât faci mai multe legeri de campion, cu atât devii unul!

Tu ce alegi să fii? Lasă-mi într-un comentariu părerea ta cu privire la acest articol sau o experiență în care te-ai simțit cu adevărat campion.

Lucian Pușcașu

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

4 comentarii la „Mentalitate de campion. Cum gândesc învingătorii”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *