Sari la conținut
Home » Blog » O lecție de dezvoltare personală oferită de “Curaj câinele fricos”

O lecție de dezvoltare personală oferită de “Curaj câinele fricos”

Curaj câinele fricos

În primele două articole din seria “Curaj câinele fricos” am prezentat construcția psihologică a personajelor principale precum și a răufăcătorilor pe care i-a înfruntat protagonistul Curaj câinele fricos de-a lungul seriei animate.

Situatii terapeutice din “Curaj câinele fricos”

Dincolo de analiza pe care am făcut-o noi în ultimele două articole, uneori se pot observa situațiile terapeutice cu ochiul liber.

În episodul “Umbra lui Curaj”, umbra sperie pe toată lumea până în momentul în care curaj ia efectiv poziția de terapeut pe un fotoliu în încearcă să se conecteze emoțional cu ea.

In episodul “Fantoma lui McPhearson” se întâmplă un scenariu similar. Muriel și Eustache se ceartă, iar Curaj câinele fricos obține o diploma de terapeut, unde ajunge să facă terapie cu cei doi.

Mai departe, Curaj câinele fricos face terapie chiar și cu mama lui Eustache care-i spune: “totul a inceput cu ani in urma. Mama mamei mele a fost foarte cruda”. De aici se poate observa trauma transmisă generație în generație.

Episodul “Vanator și vânat” ni-l prezintă pe Eustache care are o manifestare total terapeutică: se tăvălește pe jos și poartă un dialog imaginar intre el și fratele său. Se pare ca acesta din urma nu dorea să-l ia la vânatoare, argumentul fiind acela că nu era suficient de bărbat. Asta poate fi o bună explicație pentru complexul de inferioritate pe care-l are Eustache.

Curaj câinele fricos – O lecție de dezvoltare personală

Pe lângă toate aceste scene terapeutice din serialul “Curaj câinele fricos”, filosofia din spatele serialului animat ascunde o lecție de dezvoltare personală pe care toți ar trebui să o cunoaștem, lecție care este oferită prin două idei principale și anume felul cum ne raportăm la fricile noastre și felul cum ne raportăm la noi înșine.

1. Numele protagonistului este „Curaj câinele fricos

La o primă vedere, am putea spune că numele protagonistului este o glumă pentru că în ciuda faptului că lui i se spune Curaj câinele fricos, se sperie la fiecare mic lucru. În realitate, un nume mai potrivit nici că se putea.

Diferență dintre a fi fără frici și a fi curajos

Suntem tentați să credem că a avea curaj înseamnă a nu avea frici, ceea ce este total greșit. A fi curajos și a fi fără frici sunt două lucruri diferite. N-ai nevoie de curaj pentru a-ți înfrunta temerile, dacă tu nu ai niciuna. Ai nevoie de curaj să admiți faptul că ai insecurități, însă ele nu te vor împiedica să faci ceea ce este corect.

De-a lungul episoadelor, computerul își bate joc de Curaj câinele fricos pentru faptul că este fricos, pentru faptul că admite că are insecurități, validându-se pe sine însuși cum că el nu ar avea aceste frici. În episodul „Muriel Magnifica”, computerul preia controlul corpului lui Muriel pentru a arăta că el este fără frici.

Însă a fi fără frici nu este neapărat garanția unei personalități puternice, ci doar faptul că nu valorizezi nimic. Pentru că frica apare în momentul în care simți că poți pierde ceva. Iar ca să pierzi ceva, trebuie să ai ceva la care ții. Cu cât valorizezi un lucru mai mult, cu atât frica va fi pe măsură, iar capacitatea de a valoriza ne face umani. Deci fricile noastre sunt un semn al faptului că știm să prețuim ceva, că suntem umani.

A fi fără frici este o caracteristică pe care niciun om n-o va cunoaște vreodată. În schimb, a fi curajos este condiția care ne eliberează de fricile noastre. Filosofii stoici ne îndeamnă și ne cer plini de compasiune nu să fim fără frici, dar să fim curajoși, iar Curaj câinele fricos ne dovedește în fiecare episod importanța acestei filosofii.

De la frică la curaj

Și de unde totuși găsește Curaj câinele fricos puterea de a fi curajos? Răspunsul ni-l oferă chiar el prin celebra frază “ce nu fac din dragoste” sau “things I do for love” in limba engleza. Curaj câinele fricos este terifiat la culme dar totuși își înfruntă temerile sale din iubire față de Muriel și din dorința de a face ceea ce este corect.

Astfel Curaj câinele fricos ne învață două atitudini prin care putem deveni și noi la rândul nostrum curajoși.

1. Nu poți fi curajos dacă nu te îndrepți spre un lucru cu iubire. Iți iubești patria, copiii, pe Dumnezeu sau familia? Esti pus in pericol și îți este frică de faptul că le poți pierde? Atunci e momentul în care găsești puterea de a înfrunta aceste frici, de a face lucrurile din iubire.

2. Pentru a fi curajos nu-ți lua prea în serios fricile. Fricile noastre se hrănesc din credibilitatea pe care noi le-o acordăm. Cu cât vei crede că o frică este mai reală ea te va afecta mai mult, deși ea există doar în plan imaginar.

Poate acesta este motivul pentru care “Curaj câinele fricos” este un serial înfricoșător și amuzant totodată. Ne învață că problemele și fricile noastre nu sunt atat de mari pe cat credem noi ca sunt..

Astfel, Curaj câinele fricos este destul de “fricos” cât să simtă pericolele, dar destul de „curajos” cât să le înfrunte.

Așa învățam valoarea curajului. Nu ai nevoie de curaj pentru a trece peste frici daca tu nu ai nicio frică. În schimb, ai nevoie de curaj pentru a realiza ca îți este frică de ceva, dar nu vei lăsa frica să te copleșească și vei acționa în ciuda fricilor pe care trebuie sa le înfrunți pentru a face și a proteja ceea ce iubesti.

Fricile sunt o consecință a unei traume

Așa cum pomeneam anterior, un prim lucru bun pe care-l aduc fricile este că ne arată ceea ce valorizăm și încotro se poate îndrepta iubirea noastră. În schimb, există și o latură mai tristă, unde uneori fricile noastre sunt cauzate de traumele emoționale resimțite.

În acest punct e nevoie să ne îndreptăm nu neapărat cu îndrăzneală către exterior ca în primul caz, ci având compasiune pentru ce cauzează aceste frici.

În episodul “Umbra lui Curaj câinele fricos”, putem obseva cum umbra terorizează continuu oamenii. Însă în momentul în care Curaj îi vorbește, se contectează emoțional cu ea și îi permite să își exprime fricile, Umbra se eliberează de aceste frici și găsește modalitatea corectă de a se exprima, dincolo de frici și suferințe emoționale, devenind umbra unei stele.

În episodul “Turnul lui Zalost” Dr Zalost îi facea pe ceilalți nefericiți pentru că el însuși era nefericit. Îi era frică de faptul că așa va rămâne toată viața.“Ce folos să am toți banii din lume dacă nu pot aduce puțină fericire. Iar dacă eu nu sunt fericit, nimeni nu merită să fie fericit!

Însă în momentul în care acesta gustă din mâncarea lui Muriel experimentează puțină fericire. Creierul său primește puțină dopamină la neutrotransmițori.

Ambele tipuri de acțiuni înseamnă a cauza distres oamenilor, care e o consecința a propriilor traume, propriilor frici. Dacă lăsăm fricile și traumele să ne copleșească, devenim victime și ne transformăm în monștri care își fac singuri rău propriei persoane și celor din jur.

Din păcate însă mulți oameni se lasă pradă propriilor traume în loc să le proceseze într-o formă sănătoasă. Tocmai de aceea, apar comportamentele de tip replicare, provocând aceeași frică în alții pe care ei înșiși le-au simțit, cum e cazul lui Eustache.

Spre deosebire de el, Curaj câinele fricos, reușește să răzbată printre aceste frici folosind iubirea față de ceea ce valorizează, însă nu poate combate fricile pentru totdeauna datorită traumelor sale. A infrunta fricile e o muncă nobilă, dar dacă aceste frici vin din traume, ar fi o muncă sisifică, ceea ce ne duce la punctul doi.

2. Incapacitatea lui Curaj câinele fricos de a-și pronunța propriul nume

De remarcat este faptul că Curaj câinele fricos poate vorbi și rosti nume precum: “Muriel”, sau “fermierul”, iar una dintre frazele lui representative sunt “Se întâmplă ceva ciudat sau numele meu e Alowishus, Savana, Archibald, Jose Santos St Guatemala! sau Shirley. Și nu e”

Aceasta frază însoțită mereu de un alt nume reprezintă incapacitatea lui Curaj de a-și spune numele: Curaj, câinele fricos. Pentru a înțelege importanța acestui fapt e nevoie să mai examinăm în un lucru și anume relația dintre el și Eustache.

În ciuda faptului că Eustache se comportă nedrept cu el, Curaj câinele fricos acceptă comportamentele sale și îi este supus în orice împrejurare. Acest raport reprezintă problematica persoanelor care nu știu să se valorizeze pe sine suficient de mult cât să spună STOP criticilor și abuzurilor suferite.

Dacă e să tragem linie între cele două, putem concluziona că Curaj câinele fricos este marcat de sentimentul inferiorității, având o stima de sine foarte slabă. Toate acestea culminând cu frica sa supremă și anume, frica de a nu fi suficient de bun.

Această frică este portretizată în ultimul episod numit “Perfect”. Cu cât te percepi mai puțin valoros, cu atât vei avea tentația mai mare să încerci să fii perfect. Anxietatea lui Curaj câinele fricos apare, în percepția lui, datorită faptului că nu este suficient de bun și că nu are încredere în el.

De-a lungul episodului, Curaj câinele fricos caută să facă lucrurile perfect sperând că asta îl va face mai valoros, dar lucrurile se întâmplă exact pe dos: nevoia obsesivă de perfecțiune nu poate fi îndeplinită pentru că perfecțiunea nu poate fi antisă în viața reală. Iar asta accentuează sentimentul inferiorității și simptomele de anxietate ale lui Curaj câinele fricos.

Asta până când avem memorabila scenă cu peștele din cadă care îi spune să se oprească din a căuta perfecționea, îmbrățișându-se așa cum este: Nu există perfecțiune. Cu toate imperfectiunile tale, poți face orice. Ești frumos așa cum ești, Curaj”. În acel moment, întruchiparea perfecțiunii din capul său dispare, înfrângându-și ultima temere: aceea de a nu fi destul de bun.

Lecția curajului

Nu ești perfect dar poți face multe. Curaj câinele fricos a făcut maxim de fiecare dată în scopul de a-și salva familia, în ciuda lipsei valorii personale. Curaj nu reușea să își spună numele datorită sentimentului de inferioritate, dar faptele sale arătau contrariul.

Acest lucru e lecția pentru noi: chiar dacă nu îți poți pronunța numele spunând „am valoare, sunt curajos, merit să fiu iubit”, faptele tale sunt garanția că aceste frici ale tale sunt false. Ai ajuns până în punctul acesta din viața ta nu din întâmplare ci pe baza eforturilor tale. Aceste eforturi nu au nevoie a fi perfecte, ci au nevoie a fi eforturile tale.

Desigur, ești tentat să crezi că rezultatele mai bune, aprecierea mai multă și răspunsurile pozitive venite din mediule exterior garantează această valoare. Când de fapt actele tale arată că ai valoare, nu ai nevoie de altceva. Nu ești perfect, dar poți face multe. Asta te face să fii frumos așa cum ești.

Tot ce pot spera este ca tu să poți face ceea ce Curaj, câinele fricos nu a reușit să facă și anume să îți spui numele, simbolizând faptul că îți recunoști valoarea personală.

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format audio.***

Lucian Pușcașu

P.S. Celelate două articole din această serie pot fi citite aici:

  1. Psihologia serialului animat “Curaj, câinele cel fricos”
  2. Psihologia răufăcătorilor din serialul animat “Curaj câine fricos”

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *