Sari la conținut
Home » Blog » O soluție pentru orice problemă emoțională ce te face să fii labil psihic

O soluție pentru orice problemă emoțională ce te face să fii labil psihic

labil psihic

În general, când vorbim de a fi labil psihic, ne referim la schimbări bruște, exagerate și frecvente ale dispoziției. Sunt resimțite emoții foarte puternice dar contrare, iar trecerea de la una la alta prea rapidă. Astfel de emoții pot fi fericirea excesivă și sterile depresive, râsul incontrolabil și plânsul continuu, mândria prin grandomanie și lipsa valorii personale prin sentimentul de gol interior sau inferioritate. 

În orice caz, emoțiile sunt foarte puternice și sunt exprimate într-o manieră nesănătoasă, denaturată, care nu corespunde cu limitele normalității. Așadar, ar trebui ca acel om care este labil psihic după aceste criterii să primească tratamente pentru probleme emoționale foarte puternice precum depresia sau tulburări de personalitate de tip borderline, histrionică sau bipolară, de la caz la caz.

Însă în acest articol nu vom merge pe particular, cu intervenții specifice, ci pe general, adoptând o atitudine care să se potrivească oricărei probleme emoționale, indiferent cât de labil psihic ești. Dacă vrei să afli informații particulare despre ce înseamnă să fi labil psihic, găsești un articol aici care tratează subiectul “labil psihic” în mod separat.

O problemă emoțională nu este un lucru rău

Datorită consecințelor negative pe care le resimțim în plan emoțional tindem să credem că este ceva în neregulă cu noi și cu emoțiile noastre. Începem să ne învinovățim pe noi și starea noastră și dorim să scăpăm de ea cât mai repede.

Din păcate însă, a avea o atitudine ostilă va face lucrurile și mai dificile, devenind mai labil psihic. Gândește în felul următor: dacă emoția ta e un lucru rău pe care îl renegi ori nu-l preferi, asta înseamnă că ești o victimă a ei, pentru că tu vrei să scapi de ea, dar nu poți.

Astfel, o atitudine de judecată și de catalogare a emoțiilor și stării negative drept “rea, greșită sau nemeritată” nu este o soluție, ci o problemă suplimentară. În această logică duci un război cu starea ta emoțională, iar fără să îți dai seama, luptându-te cu emoțiile nu faci altceva decât să le alimentezi.

Prin urmare, o primă indicație în acest sens este să încetăm a ne evalua în termeni negativi starea emoțională, ci să o înțelegem. Pentru că o emoție nu vine pe nepusă-masă făcându-te pe tine labil psihic fără niciun motiv, ci ea ascunde un mesaj, o vulnerabilitate, un semn al faptului că ceva în viața ta nu merge.

Creierul este prietenul nostru

Creatorul emoțiilor este creierul. Nu evenimentele din viața noastră, nu oamenii cu care ne înconjurăm, ci mintea noastră care procesează informațiile și situațiile este cea care produce emoțiile în consecință.

Explicația e destul de ușor de intuit. Dacă lucrurile merg bine, te vei simți în mod pozitiv. Dacă lucrurile merg negativ, vei simți emoții în consecință. Prin urmare, creierul produce emoțiile pentru a-ți comunica ție dacă lucrurile merg spre bine, sau dacă apare un dezechilibru.

Dacă ești pus în pericol, creierul va produce emoția de anxietate. Dacă ai incertitudini, va produce îngrijorare. Dacă ceva ce valorizezi a fost pierdut va produce tristețe, iar dacă faci lucruri care nu te reprezintă, va oferi vinovație.

Prin urmare, emoțiile sunt un semnal. Ele ne comunică dacă lucrurile din viața noastră merg în direcția pe care ne-am propus-o, sau dacă și în ce măsură trebuie să facem schimbări.

Astfel, ne dăm seama de faptul că creierul este prietenul nostru. El ne dorește tot binele din lume și vrea să facem lucrurile care au valoare și sens pentru noi. Creierul ține cont de valorile noastre, de ceea ce considerăm că este important pentru noi, de nevoile pe care le avem și de planurile care ne oferă satisfacție și șansa la fericire.

Astfel, creierul ne trimite semnale prin care să ne spună “Bravo, ești pe drumul cel bun! Ține-o tot așa!” sau “Acest lucru nu este în regulă! Fă ceva în această privință”. În ambele cazuri, creierul vrea să ne comunice ce atitudine și decizii ar trebui să luăm pentru a continua progresul sau pentru a face o schimbare, și o face cum nu se poate mai bine prin intermediul emoțiilor.

Schimbă relația cu patologia ta

Prin urmare, dacă ești labil psihic în momentul de față întâmpinând diferite probleme conștientizează că starea pe care o ai este un produs al creierului tău. Dar creierul tău este prietenul tău și îți vrea binele, astfel că nu vrea să îți facă rău ci vrea să te atenționeze cu privire la situația ta și la cum să repari lucrurile.

Deci trebuie să învățăm să ne ascultăm creierul. E foarte deștept și cu siguranță e aliatul nostru de nădejde. Putem face acest lucru ascultând și examinând mesajele sale, adică emoțiile pe care el le transmite.

Frica de o eventuală despărțire te face să fii puțin labil psihic, simțind anxietate. Dar poate acest lucru este un semnal al faptului că prețuiești stabilitatea, ești nesigur pe tine sau ai o oarecare dependență de oameni. Depresia te consumă, dar poate e un semnal al faptului că ceva ce prețuiai foarte mult ți-a fost luat, sau poate consideri că nu faci lucrurile pe care le valorizezi și e momentul să iei atitudine în această direcție.

Doar caută să înțelegi de ce simți ceea ce simți, ce mesaj vrea să îți comunice mintea ta cu privire la tine și la viața ta. Adoptând această atitudine, poți transforma situația care te-a făcut labil psihic dintr-un rău nevoit într-o oportunitate de auto-cunoaștere și dezvoltare personală. La final, vei fi o persoană mult mai bună și evoluată.

Motive pentru care merită să schimbi relația cu patologia ta

1. Speranță la vindecare. Dacă ajung să îmi înțeleg starea emoțională dureroasă din prezent asta îmi dă oportunitatea de a înțelege cauza pentru care ea a apărut. Odată ajuns în acest punct, voi putea construi strategii de intervenție pentru a trata respectiva cauză.

Dacă mă simt depresiv pentru că nu am o relație, asta poate însemna că sentimentul singurătății poate fi o potențială cauză. Ori dacă nu am realizări în domeniul profesional, că este ceva greșit în felul în care lucrez sau la felul cum produc valoare.

2. Sentiment de control. Odată cu înțelegerea stării emoționale și speranța la vindecare căpătăm și un grad de control. Începem să admitem că nu suntem victime ale vieții și că ceea ce simțim este doar o consecință a unor dereglări din viața noastră, dereglări ce pot fi rezolvate. Odată ce cunosc dereglarea, pot începe să intervin asupra ei luând anumite decizii.

3. Evitarea eventualelor complicații. Emoțiile nesănătoase din prezent sunt semnale ale unor cauze specifice. Însă dacă adopți credințe nesănătoase cu privire la starea ta emoțională, asta poate genera noi probleme emoționale.

Spre exemplu, dacă te simți depresiv în urma pierderii soției într-un accident de mașină, s-ar putea să nu fii la fel de funcțional la job în imediata perioadă. Astfel, pot apărea sentimente de vinovăție cu privire la faptul că superiorii au așteptări de la tine, iar tu nu ești capabil în prezent să le satisfaci.

Aici e momentul în care, dacă îți accepți situația și emoțiile, nu doar că vei reduce probabilitatea de a te simți vinovat, dar vei avea un sentiment de împuternicire care va duce la imediata acțiune în direcția rezolvării situației problematice. După cum ar spune învățătorii stoici: “Înțeleptul simte suferința, o îmbrățișează, dar nu adaugă.”

Concluzie

Ideea centrală a acestui articol cu care sper să rămâi este că starea ta emoțională din prezent și situația care te-a făcut să fii labil psihic sunt un mesaj din partea minții tale cu privire la problematicile din viața ta.

În momentul în care încetezi să te mai blamezi pentru ceea ce simți îți oferi oportunitatea de a te împrieteni la rândul tău cu creierul tău și de a găsi împreună soluții pentru problemele cu care te confrunți. Tot ce pot spera este că vei puterea de a accepta aceste lucruri și înțelepciunea de a primi cu răbdare suferința emoțională prin care treci.

Încă o dată, am tratat problematica labilității emoționale în sens foarte larg, punând sub umbrela ei oricare problemă emoțională pe care o poți avea, scopul fiind acela de a oferi o soluție generală pentru cât mai multe probleme emoționale și anume a schimba relația cu patologia ta. Dacă vrei însă un articol care tratează ideea de a fi labil psihic propriu-zis, am scris unul chiar aici.

Lucian Pușcașu

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *