Sari la conținut
Home » Blog » Piramida lui Maslow. Lucruri de care ai cu adevărată nevoie

Piramida lui Maslow. Lucruri de care ai cu adevărată nevoie

piramida lui Maslow

Piramida lui Maslow în Dezvoltarea Personală

Piramida lui Maslow este un concept destul de cunoscut în domeniul dezvoltării personale. De obicei, oamenii folosesc această teorie în scop de autocunoaștere în sens general, și pentru a înțelege care le sunt “butoanele motivaționale” în sens particular.

Piramida lui Maslow în studiul științific

Abraham Maslow a fost interesat să observe care este forța motivațională care guvernează comportamentele umane. El observase anumite tipare comportamentale de genul: toți oamenii vor să bea și să mănânce, să obțină rezultate, să stea în compania altor oameni șamd.

El avea în minte initial ideea cum că aceste tipare comportamentale sunt specifice specie noastre, dar ulterior a înțeles că pot fi găsite și la alte specii într-o formă sau alta. Astfel că este o nevoie instinctuală de a face respectivele lucruri.

Prin urmare a testat această teorie și a concluzionat că fiecare om are anumite nevoi ce trebuie îndeplinite pentru a fi sănătos din punct de vedere emoțional. Teoriile sale au fost însumate și denumite drept “Piramida lui Maslow”

Piramida lui Maslow e mult mai complexă decât pare

Într-o primă fază, Abraham Maslow a vrut doar să examineze nevoile umane și să înțeleagă ce anume îi motivează pe oameni. El credea că mecanismul este unul destul de simplu: omului îi lipsește ceva, apoi își orientează acțiunile spre îndeplinirea nevoilor respective și perseverează până când își atinge obiectivul.

În cea mai mare parte nu s-a înșelat. Cele mai multe dintre nevoi funcționează după acest mecanism simplu. Însă Maslow a avut o surpriză incredibilă: se pare că ultima nevoie, și anume cea de auto-actualizare, nu poate fi comparată cu cele de pe nivele inferioare (dacă nu cunoști piramida nevoilor umane și nivelele sale, trebuie să citești articolul precedent).

Majoritatea nevoilor sunt de natură fiziologică ori emoțională, însă ultima și cea mai rafinată le depășește cu mult pe cele precedente. La fel cum am enunțat la punctul anterior, Maslow credea că nevoile sunt de natură animală, regăsite la toate speciile. Însă când e vorba de om, ceva era diferit.

Se pare că nevoia de autoactualizare e specifică ființei umane. Ba mai mult, îndeplinirea acestei nevoi ne face să fim cu adevărat umani.

Piramida lui Maslow și Autoactualizarea

Autoactualizarea este, de departe, ceea ce ne diferențiază pe noi de alte specii. De fapt, întregul concept de “Dezvoltare personală” s-a dezvoltat pe baza acestei nevoi de autoactualizare.

Într-adevăr, doar omul se naște cu acest potențial însă, conform lui Maslow, doar 2% din oameni ajung să-l experimenteze pe deplin. Se pare că autoactualizarea este ceva caracteristic uman, însă paradoxul este că aproape nimeni nu o atinge.

Asta ne duce cu gândul indirect la faptul că oamenii nu prea se diferențiază de animale în ceea ce privește stilul de viață. Ceea ce sună ca o insultă, este de fapt, un adevăr șocant. Uita-te la stilul de viață al animalelor: sunt ținute în captivitate și exploatate de către oameni. La fel e si pentru oameni: sunt prizonieri ale propriilor gânduri, neștiind încotro se îndreaptă și ce anume dă sens vieții lor. 

Drept consecință, a apărut filosofia, în scopul de a învăța pe oameni cum să trăiască și să moară frumos. Scopul filosofiei este de a te ajuta pe tine să te autoactualizezi. Dar filosofia este foarte nepopulară. Nici nu ne surprinde că cifra găsită de Maslow pentru cei autoactualizați este doar de 2%.

O soluție

O metodă pentru autoactualizare este, așadar, studiul filosofiei. Când vorbesc despre filosofie nu mă rezum doar la cea care se făcea în liceu prin clasa a 12a, ci pe cea completă începând de la filosofii antici până la cei moderni.

Așadar, studiul filosofiei își propune a te ajuta pe tine să înțelegi aspectele importante ale vieții în primul rând, apoi să îți construiești un plan astfel încât să îți aliniezi viața la respectivele principii filosofice. Dar despre asta am vorbit într-o altă serie de articole.

O informație năucitoare

Piramida lui Maslow e structurată pe diferite nivele astfel încât să înțelegem că nevoile superioare nu pot fi atinse dacă cele inferioare nu au fost satisfăcute. Spre exemplu, nu vei fi preocupat despre apartenența ta la un grup social (nivel 3) dacă nu ai un acoperiș deasupra capului (nivel 1).

Așadar, pentru ca noi să creștem în îndeplinirea nevoilor, Piramida lui Maslow ne spune că trebuie să avem grijă, pe rând de nevoile noastre de bază: prima dată să avem cu ce trăi, apoi un acoperiș deasupra capului, apoi de prieteni și apropiați, apoi de recunoaștere socială, iar apoi de a ne împlini potențialul.

Însă în foarte rare cazuri, au existat oameni care au căutat să își îndeplinească nevoia de autoactualizare fără a ține cont de nevoile inferioare. Imaginează-ți niște oameni pe care nu-i interesează daca sunt singuri, n-au adăpost, trăiesc de pe-o zi pe alta, dar sunt maeștrii ai creației, genii absolute.

Dacă vei citi biografiile lui Feodor Dostoievski, Marcel Proust, Nikola Tesla și mulți alții, vei înțelege despre ceea ce vorbesc. Putem duce lucrurile mai departe și să ne gândim cum ar fi arătat viața noastră fără ei.

Din punct de vedere material, ei au dus o viață aproape mizeră. Dar din punct de vedere emoțional, au trăit-o conform cu vocea sinelui lor, fiind persoane autoactualizate. Cel mai probabil majoritatea oamenilor au o viață materială mai bună decât au avut-o ei. Dar oare sunt mai fericiți? Existența lor are un sens?

Concluzie

Piramida lui Maslow ne poate explica de ce ne comportăm într-un anumit fel și de ce toată lumea vrea, în sens general, aceleași lucruri în viață (siguranță, un partener, prieteni și succes).

Problema e că foarte puțini oameni ajungi să trăiască pe deplin. Dintre aceștia, o bună parte sunt cei care au renunțat de tot la nevoile inferioare doar pentru cea de autoactualizare. Dacă ești ca mine, probabil nu vei dori să faci acest lucru. Prin urmare, autoactulizarea ar fi și mai greu de obținut.

În acest sens, soluția pe care ți-o propun eu este să-ți construiești o filosofie de viață și să trăiești conform ei. Respectiva filosofie îți va îndeplini nevoia de actualizare, iar tu, uitându-te în urmă, vei realiza că viața ta a fost una care merită trăită.

Lucian Pușcașu

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *