Home » Blog » Piramida nevoilor lui Maslow. Cum apare și dispare motivația

Piramida nevoilor lui Maslow. Cum apare și dispare motivația

piramida nevoilor lui Maslow

Piramida nevoilor lui Maslow reprezintă unul dintre cele mai cunoscute concepte adus de către știința psihologică. De fapt, e atât de cunoscută încât este folosită și în alte domenii decât psihologia, domenii precum educația financiară, antreprenoriatul sau managementul. Ba mai mult, apare în foarte multe cărți de dezvoltare personală, chiar dacă de multe ori nu îi este explicată adevărata întrebuințare.

E leste de înțeles contribuția majoră pe care a adus-o Piramida nevoilor lui Maslow de vreme ce este folosită în atât de multe domenii. Printre ele, am prezent și eu într-un articol separat o perspectivă care vine, de data aceasta, din domeniul filosofiei, mai exact ale filosofiei stoice.

Piramida lui Maslow – Perspectiva psihologică

Piramida lui Maslow a venit ca o reacție a necesității studierii motivației. Foarte multe din studiile psihologiei de la acea vreme se axau pe dinamica socială și pe promovarea sănătății, dar unele domenii erau slab dezvoltate, cum ar fi cele care să studieze emoțiile și trăsăturile de personalitate.

Prin urmare, Abraham Maslow a hotărât să studieze indivizii și să înțeleagă de unde vine motivația lor. Astfel, a descoperit că acțiunile oamenilor nu vin dintr-o singură sursă, ci din mai multe. Aceste surse ale motivației au la bază construcția biopsihosocială pe care oamenii au au.

Drept rezultat, a fost construită “Piramida lui Maslow” care are înglobează cele 5 nevoi fundamentale de pe urma căreia indivizii își iau “doza de motivație” în funcție de timp și de contextul în care se află.

De menționat este că Piramida nevoilor lui Maslow are, de fapt, mai multe nivele, 7 sau chiar 10, dar cea mai cunoscută variantă este cea cu 5 nevoi. Așadar, Piramida lui Maslow înglobează următoarele:

1. Piramida nevoilor lui Maslow – nevoi fiziologice

Fiind primul nivel din piramida nevoilor lui Maslow, avem trebuințele cele mai necesare pentru a putea trăi: nevoia de hrană, nevoia de adăpost, nevoia unui mediu confortabil, nevoia de sănătate, nevoia de sex.

Funcția acestei nevoi este de a menține continuitatea speciei. Mai exact, dacă nu am fi motivați să ne îndeplinim aceste nevoi, în mod evident am înceta să mai existăm.

2. Piramida nevoilor lui Maslow – nevoia de securitate

Al doilea nivel din Piramida nevoilor lui Maslow face apel tot la siguranță, dar într-o formă mult superioară. Dacă pe primul nivel era vorba de instinctele primare și manifestările noastre animalice, pe acesta găsim acte mai rafinate care fac apel la latura umană.

Spre exemplu, avem nevoia de ordine, nevoia de justiție, nevoia de stabilitate în relații și nevoia de siguranță financiară. Ele fac apel tot la siguranță, dar sunt legate de siguranța individului în societate și nu la nivel individual, ca în primul stagiu.

3. Piramida nevoilor lui Maslow – nevoia de apartenență

Odată ce individul are siguranță biologică și socială, acesta se poate orienta și pe cei din jur. Astfel, el realizează că nu este singur și este impulsionat de dorința de a crea legături cu semenii săi.

Prin urmare, apare nevoia de a avea o familie, nevoia de a avea prieteni, nevoia de a adera la grupuri, la idei, nevoia de a fi acceptat, nevoia de afecțiune, nevoia de a iubi și a fi iubit. În general, în acest stadiu intră orice nevoie care are legătură cu ceilalți oameni ori cu societatea.

4. Piramida nevoilor lui Maslow – recunoaștere socială

Al patrulea nivel din piramida nevoilor lui Maslow face apel la dorința individului de a se afirma pe plan social. Astfel, el descoperă că este o individualitate și că are anumite drepturi egale cu ale celorlalți oameni cu care trăiește.

Aceste nevoi sunt nevoia de stimă de sine, nevoia de respect și auto-respect, nevoia de a rezultate, nevoia de recunoaștere socială și nevoia de statut. Cu cât individul își îndeplinește mai bine aceste nevoi, cu atât el descoperă că este o individualitate.

5. Piramida nevoilor lui Maslow – autorealizare

Este ultimul nivel din piramida nevoilor lui Maslow, nivel pe baza căruia s-a întemeiat întregul curent de dezvoltare personală. Odată ce omul conștientizează că este o individualitate, el va căuta să își exploateze trăsăturile de care este acum conștient. Prin urmare, acest nivel presupune orice lucru care duce la realizarea potențialului individual.

Aici avem nevoi de tipul: nevoia de auto-actualizare, nevoia de cunoaștere, nevoia de adevăr și dreptate, nevoia de auto-dezvoltare, nevoia de educație, nevoia de a atinge potențialul personal și nevoia de fericire.

Cum să folosești Piramida nevoilor lui Maslow

Până în acest punct, am aflat în mod teoretic cum funcționează această piramidă. În continuare, trebuie să înțelegem că acțiunile noastre sunt convertite într-o formă în care satisfac cele cinci nevoi.

Spre exemplu, dacă spui că îți dorești un partener, de fapt vrei să satisfaci nevoile fizologice, de siguranță și probabil și cea de autorealizare. Dacă vrei să câștigi bani mai mulți probabil e pentru că ai nevoia de pe nivelul doi ca fiind nesatisfăcută. Însă dacă dorești și o promovare, la nivelul doi se mai adaugă și nevoia de recunoaștere socială de pe nivelul patru.

După cum poți observa, fiecare dorință din viața de zi cu zi poate fi convertită și categorizată pe una dintre cele cinci nivele din Piramida nevoilor lui Maslow. Datorita ta este să îți examinezi dorințele din prezent și să îți dai seama de care dintre cele cinci nivele ești motivat.

În acest sens, îți va fi mult mai ușor să construiești o motivație solidă care să îți aducă mai rapid și eficient dorințele din plan imaginar în plan real. Mesajul acestui articol este de a te ajuta să fii conștient de cele cinci nevoi. Însă când vine vorba despre cum să construiești acest plan motivațional, am scris un articol chiar aici.

Cum se întâmplă dacă NU folosești Piramida nevoilor lui Maslow

Dacă nu ești conștient de unde pleacă dorințele tale și nu iei acțiuni corecte către a le satisface, se poate să rămâi frustrat în urma muncii depuse, să simți că viața ta a luat un curs greșit sau, pur și simplu, nu vei mai simți nicio motivație la un moment dat.

Spre exemplu, dacă simți că nu aduci o contribuție reală în viața oamenilor, nu îți cunoști sensul existențial, te vei simți cel mai probabil nefericit. Aici consideri că nevoia ta este de fericire, nu de sens.

Prin urmare, e o greșeală să crezi că un partener în viața ta va aduce mai multă împlinire personală, mai multă fericire. Dacă faci acest lucru, vei îndeplini nevoile de pe treapta trei, dar nu și nivelele de pe treptele patru și cinci de care ai cu adevărată nevoie.

Tu confunzi lipsa ta de recunoaștere socială și de autoactualizare cu lipsa de apartenență. Nevoia nu va fi satisfăcută, deși tu ai un partener, iar tu te simți exact la fel ca la început. Te vei întreba ce e greșit în viața ta. Doar ai făcut o schimbare. Da! Dar nu schimbarea care trebuie.

Concluzie

Piramida nevoilor lui Maslow are ca scop a ne face conștienți de trebuințele pe care le avem. Aceste trebuințe capătă formă unor dorințe concrete în viața de zi cu zi: un job mai bun, un partener loial, dorința aprecierii, nevoia de prietenii reale etc. Îndatorirea noastră este de a conștientiza nevoile adevărate pe care le avem și de a le îndeplini.

Lucian Pușcașu

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Un comentariu la „Piramida nevoilor lui Maslow. Cum apare și dispare motivația”

  1. Persuasiunea e diferita de manipulare doar prin ce intentie avem buna sau rea?Ce tehnici de manipulare sunt de exemplu dintre un sef si un subaltern ?tonul ridicat
    ordin sau comanda si mai ce ?cand scapa un pix si iti spune sa il ridici este tot un fel de manipulare?Sunt curioasa sa stiu mai multe despre persuasiune si /sau manipulare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.