Sari la conținut
Home » Blog » Piramida nevoilor stoice. Folosește Piramida lui Maslow la potențial maxim

Piramida nevoilor stoice. Folosește Piramida lui Maslow la potențial maxim

piramida nevoilor

Piramida nevoilor stoice nu este altceva decât bine-cunoscuta Piramidă a lui Maslow, dar transpusă și explicată prin conceptele filosofiei stoice. La fel cum Maslow a explicat cum apare motivația la oameni cu ajutorul piramidei sale, la fel, stoicii au căutat modalități prin care să arate care este menirea oamenilor și cum pot trăi ei o viață bună, motivați de principii, valori și virtuți.

Dar ce legătură are filosofia stoică sau așa-zisa “piramida nevoilor stoice” cu Piramida lui Maslow? Până la urmă, Maslow era psiholog, nu filosof, iar pentru a elabora teoria sa și a demonstra-o, a folosit doar studii și instrumente psihologice.

Deși munca lui Maslow aparține de domeniul psihologiei, multe alte domenii au preluat teoria sa și au aplicat-o în mod practic, după necesitățile avute. Domenii precum managementul, marketingul, antreprenoriatul etc. au folosit piramida nevoilor pentru a se dezvolta și ele la rândul lor.

În continuare, trebuie să știm că această filosofie este, așa cum îmi place mie să o numesc, “bunicul psihologiei moderne”. Stoicii din antichitate au fost primii terapeuți ai tuturor timpurilor.

Dacă o vei studia sau vei citi alte articole de pe acest blog, vei observa că o bună parte din intervențiile psihoterapiilor moderne își au origine în cea stoică, propusă de învățătorii stoici. Într-adevăr, chiar dacă Maslow a identificat nevoile umane într-un mod științific, aceste lucruri au fost deja înțelese de către stoici înaintea ca știința psihologică să își pună bazele.

De fapt, stoicii au înțeles mult mai multe despre psihologia umană decât oricare altă filosofie. Drept consecință, multe dintre teoriile și intervențiile dovedite științific din domeniul psihologiei sunt rezultate similare cu ceea ce propuneau stoicii în urmă cu mai bine de două milenii.

Interesant este că noi, pentru a ajunge la cunoaștere folosim știința, dar filosofii n-aveau nevoie de ea și totuși au înțelese aspecte incredibile despre mintea și sufletul omului. Așadar, din partea mea ei merită toată atenția.

Prin urmare, vreau ca în cele ce urmează să-ți ofer câteva noi perspective de a vedea și utiliza Piramida nevoilor stoice în viața ta.

Piramida nevoilor stoice

Stoicii vedeau între “raționalitate” și “nevoile fundamentale” o strânsă legătură. De fapt, pentru stoici auto-actualizarea era sinonimă cu “înțelepciunea” și putea fi realizată doar cu ajutorul rațiunii. Nevoia de auto-actualizare este ultima din piramida nevoilor și cea mai dificil de obținut, fiind situată pe nivelul al cincilea.

Dintre toate nivelele, aceasta merită analizată în chip special deoarece, se pare că ea ascunde potențialul personal și sentimentul împlinirii. În acest sens, am scris un articol separat doar despre Auto-actualizare. Îl poți citi dând click aici.

Revenind la rațiune, se pare că ea era văzută de către stoici drept darul zeilor, singurul element definitoriu ființei umane care ne separă de animale și ne aseamănă divinității.

Conform filosofilor stoici, folosindu-ne rațiunea putem atinge nivele superioare dacă o punem în practică. Astfel, putem spune că nevoia de auto-actualizare poate fi îndeplinită dacă respectăm următoarele principii stoice:

1. Primul nivel este virtutea

Este destul de intuitiv că virtutea este un lucru bun, că oamenii virtuoși sunt fericiți și demni de respect. Însă stoicii merg mai departe de aceste cuvinte frumoase și ne îndeamnă să practicăm virtutea în viața de zi cu zi pentru a experienția „o viață care merită trăită.”

Dar virtutea nu este un lucru palpabil care trebuie avut, ci ea constă în acțiunea corectă care trebuie luată și dusă la îndeplinire. Astfel, stoicismul ne propune 4 virtuți:

-curajul: a cultiva acte de bravură în viața de zi cu zi. Mai simplu spus, să-ți asumi riscuri și să ieși afară din zona de confort. Drept rezultat, recompense de tot felul vor veni la tine (de la cele materiale, până la cele spirituale, cum ar fi auto-satisfacția sau sentimentul împlinirii personale).

-cumpătarea: a lua lucrurile cu măsură în viață. Asta înseamnă că trebuie să existe o balanță în viața ta în tot ceea ce faci. Spre exemplu este tot atât de greșit să te distrezi toată ziua și să nu muncești deloc, pe cât este de greșit să depui muncă istovitoare fără a te recompensa.

-dreptatea: nevoia de a face ceea ce este corect și de a duce o viață corectă. Îndeplinirea acestei nevoi îți conferă un caracter frumos, nobil și puternic. 

-înțelepciunea: capacitatea de a gândi corect situațiile de viață și a lua decizii în consecință. Epictet o numește “folosirea corectă a reprezentărilor”. Este apogeul rațiunii și totodată consecința unui stil de viață virtuos. Prin înțelepciune, devii tot mai mult o ființă umană, în adevăratul sens al cuvântului.

Așadar, virtutea este calea sigură care duce către auto-actualizare. În piramida nevoilor stoice, virtutea stă la bază tocmai pentru că fără ea, actele noastre vor fi “împrăștiate”, neconforme cu potențialul nostru.

2. La al doilea nivel se află lucrurile indiferente, dar preferabile

Lucrurile indiferente nu au valoare morală în sine, prin urmare nu duc la fericire în mod direct, însă au aplicații benefice în viața stoicului.

Spre exemplu, pentru stoici banii sunt indiferenți pentru că nu duc la fericire și la auto-actualizare, dar sunt preferabili pentru că poți face mai multe lucruri virtuoase cu ei, decât fără ei.

Era o vorbă care spune că banii nu aduc fericirea, dar o întrețin. Dacă stai să te gândești, face mult sens. Stoicii știau că nu ai nevoie de bani să fii fericit, însă ai nevoie de ei pentru a face lucruri bune în viața de zi cu zi.

În consecință, banii nu te vor face fericit pentru că fericirea ține de latura spiritual-emoțională a omului, iar banii sunt un bun material. În schimb, stoicul își dorește să facă bani pentru a se folosi de ei în a excela în virtuțile sale.

Același principiu este valabil pentru orice bun material. Lucurile exterioare sunt importante, dar doar când vine vorba de aspectele practice ale vieții de zi cu zi. 

În concepția stoică, doar virtutea este binele suprem, iar celelalte lucruri lumești pot fi benefice, dar nu pot echivala virtutea. Aceste tipuri de valori pot fi lucruri de natură emoțională (relațiile, arta, prieteniile), fizică (mâncare, băutură, locuință) ori intelectuală (cititul, educația, scrisul).

3. În al treilea nivel, avem individul inserat în societate

Piramida nevoilor stoice înclude și o componentă de bunătate. Pentru stoici, a fi bun, iubitor și binevoitor erau trăsături esențiale ale celui înțelept, înțelepciunea fiind însăși auto-actualizarea.

Dar bunătatea nu poate fi dovedită decât atunci când este orientată către ceilalți oameni. Astfel bunătatea este manifestată din cel mai apropiat mediu relațional (familie, apoi prieteni, apoi cunoscuți etc) și este extinsă în continuare către întreaga societate în ansamblul ei.

Ultimul nivel de pe Piramida lui Maslow este auto-actualizarea, iar ea presupune ca individul să devină o personalitate, un înțelept. Însă acest lucru nu se realizează în mod izolat, ci prin comuniunea cu ceilalți oameni.

Auto-actualizarea presupune a realiza potențialul, iar acest lucru produce un rezultat remarcabil care trebuie să-și găsească utilitatea în societatea, adică prin a fi pus în folosul oamenilor. În consecință, nevoia stoicului va fi aceea de a se auto-realiza și de a face bine celor din jurul său, începând de la familie și până la întreaga societate.

Piramida nevoilor stoice – Concluzie

Piramida nevoilor lui Maslow este o teorie validată științific care și-a găsit întrebuințări nu doar în domeniul psihologiei, ci și în multe altele care vizează latura umană. Deși piramida nevoilor este un construct științific, dimensiunile ei au fost înțelese cu mii de ani în urmă, înainte ca psihologia să devină știință.

Prin urmare, stoicii au căutat să explice în termeni atât filosofici, cât și practici piramida nevoilor și să o facă accesibilă oamenilor pentru ca ei să-și îmbunătățească calitatea vieții, iar principiile lor sunt mai valabile astăzi ca oricând. Respectându-le, nevoile noastre superioare vor fi satisfăcute și vom trăi, în consecință, o viață care merită trăită.

Lucian Pușcașu

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *