Home » Blog » Piramida nevoilor umane. Trăsăturile unei persoane fericite

Piramida nevoilor umane. Trăsăturile unei persoane fericite

piramida nevoilor umane

La fel cum am scris și în alte articole, Piramida nevoilor umane este o teorie validată științifică concepută de către psihologul Abraham Maslow, în anul 1943. Omul de știință a studiat motivația umană, iar concluziile muncii sale sunt următoarele: individul are anumite nevoi pe parcursul vieții sale, iar neîndeplinirea acestor nevoi poate produce distres și chiar boală psihică.

Prin urmare, psihologul american a studiat nevoile umane și le-a clasificat în cinci mari categorii (pe care le-am detaliat în acest articol). Acest tip de clarificare a primit numele de “piramida nevoilor umane”, sau “Piramida lui Maslow”.

Dacă în alte articole am explicat cum poți folosi corect piramida nevoilor umane pentru a fi mai sănătos emoțional, pentru cel de astăzi vreau să îndetaliez o nevoie particulară și anume Autoactualizarea.

Piramida nevoilor umane în forma regulată

Ființele umane au anumite nevoi fundamentale. Fără aceste nevoi, individul nu ar putea să trăiască pentru că nu ar avea de ce. Piramida lui Maslow ne spune că avem anumite nevoi fizice, de siguranță și sociale la baza piramidei, iar doar prin satisfacerea lor poți ajunge la nevoia de autoactualizare a sinelui. 

Maslow a fost intrigat de acest aspect. A continuat să studieze acest fenomen și a ajuns la concluzia că piramida nevoilor umane respectă principiul ierarhic și anume: pentru a-ți îndeplini o nevoie, trebuie să o satisfaci pe cea precedent. Spre exemplu, nu poți avea pretenția la recunoaștere socială de pe nivelul trei, dacă nu ai satisfăcute nevoile de siguranță și hrană de pe cele inferioare.

Cu toate acestea, doar foarte puțini oameni au ajuns să experimenteze starea de auto-actualizare. E destul de logic. Pentru a ajunge în vârf trebuie să rezolvi nevoile de baze, ceea ce nu e atât de ușor. Să-ți îndeplinești nevoile fiziologice și de siguranță ar fi destul de simplu, dar pentru recunoaștere socială e nevoie de efort susținut.

Piramida nevoilor umane și autoactualizarea

Ducând studiile mai departe, Maslow a fost uimit să afle că autoactualizare poate fi dobândită chiar dacă nevoile inferioare nu au fost atinse. Cele mai bune exemple în acest sens sunt artiștii tuturor vremurilor care aveau o nevoie uriașă de a depune o muncă creativă, de a fi un instrument în mâinile muzei care-i inspirau.

De fapt, printre cele mai frumoase creații pe care le-a oferit omenirea se numără operele personalităților precum Michelangelo, DaVinci, Napoleon, Isus Cristos sau Abraham Lincoln.

După cum poți observa, nevoia de auto-actualizare nu se resimte doar în domeniul artelor, dar chiar în orice domeniu al vieții, de la cel politic până la cel spiritual. Conform lui Maslow, doar 2% din populație prioritizează nevoia de auto-actualizare în detrimentul celorlalte nevoi.

Așadar, Piramida a fost construită ierarhic pentru a ne lăsa să înțelegem că nu putem îndeplini nevoile din vârful piramidei, dacă nu le îndeplinim pe cele de la bază. În schimb, în foarte rari cazuri, au existat oameni care au simțit că trebuie să îndeplinească nevoi superioare, nevoi de auto-actualizare, indiferent de cele inferioare.

Caracteristicile unei persoane auto-actualizate

Înainte de a explica cum să ajungem la auto-actualizare, trebuie să avem în vedere care sunt trăsăturile unei astfel de persoane. Maslow a elaborat o listă cu astfel de trăsături. Le voi reda în continuare pe cele mai importante.

 1. Sunt capabili să privească viața în mod obiectiv
 1. Sunt spontani în gândire și acțiune
 2. Sunt foarte creativi
 3. Simt nevoia de intimitate
 4. Se acceptă pe ei înșiși și pe cei din jurul lor pentru ceea ce sunt
 5. Sunt preocupați de bunăstarea umanității
 6. Au simțul umorului
 7. Sunt capabili să aprecieze experiențele de viață simple
 8. Percep realitatea în mod eficient și pot tolera incertitudinile
 9. Posedă standarde etice / morale foarte puternice
 10. Stabilesc relații interpersonale profunde cu câteva persoane
 11. Au o atitudine democratică
 12. Sunt capabili să trăiască momente de intensă euforie, adică momente de profundă fericire doar admirând frunzele verzi ale unui copac, sau delectându-se cu un tablou
 13. Se opun clișeelor sociale, dar nu cu scopul de a părea non-conformiști
 14. Sunt centrați pe probleme (nu centrați pe sine)

Cu cât ai mai multe dintre aceste trăsături, cu atât este posibil să fi autoactualizat.

Cum să ajungi o persoană auto-actualizată

Așadar, vom vedea în cele ce urmează cum putem ajunge în topul celor 2% și astfel, să experimentăm viața la un nivel emoțional cu totul diferit. Din cercetările mele, se pare că nevoia de auto-actualizare poate fi atinsă prin câteva metode care nu fac altceva decât să-ți dezvolte acele trăsături pe care le-a identificat și explicat Abraham Maslow.

1. Formează-ți o filosofie de viață

Oamenii autoactualizați sunt cei care se situează deasupra vieții prin filosofia de viață pe care aceștia o au. În fața provocărilor pe care ni le oferă viața, doar o filosofie puternică de viață ne va oferi puterea de a nu ne pierde speranța și de a merge mai departe.

Filosofia de viață se construiește pe urma unor experiențe de viață semnificative din care s-au extras anumite concluzii sănătoase. Odată cu ele, se elaborează acele trei sau patru valori personale. Trângând linie, comportamentele și acțiunile tale trebuie să fie conform cu aceste valori și îndreptate către îndeplinirea filosofiei de viață.

Totodată, filosofia de viață se poate forma și aderând la alte filosofii deja existente. Acestea capătă, de obicei, forma unor religii și culte spirituale: creștinismul, iudaismul, budismul etc. Nu contează atât de mult ce religie ai, dar contează să ai ceva în care să crezi și pe care să-l trăiești.

Mă gândesc să scriu un articol separat doar despre cum să-ți construiești o folosofie de viață, deci dacă ești interesat spune-mi asta într-un comentariu.

2. Adoptă principiile filosofiei stoice

Spuneam la subpunctul anterior despre faptul că adoptarea unei filosofii de viață se poate realiza prin aderența la un cult sau o filosofie. Nu îți pot spune care dintre ele este potrivită pentru tine, dar știu cu siguranță că stoicismul este filosofia care te poate ajuta în acest sens.

Pentru stoici, darul cel mai de preț este rațiunea și datoria lor este de a o folosi pentru a lua contact cu Natura. Autoactualizarea nu este altceva decât starea de comuniune cu Universul. Prin urmare, stoicii au simțit încă din antichitate această nevoie ca fiind superioară celorlalte și au construit propria filosofie în așa manieră încât să o poată dobândi.

Am scris un articol doar despre acest subiect aici.

3. Trăiește-ți valorile personale

Oamenii autoactualizați nu urmează tendințele ci și le creează pe baza a ceea ce ei valorizează. Lucrurile importante nu sunt cele stabilitite de ceilalți. În schimb, importanța este subiectivă și trebuie să fie în acord cu vocea sinelui decât cele exterioare. Tocmai de aceea, persoanele autoactualizate își urmează cu fidelitate valorile personale.

4. Cultivarea compasiunii

O bună parte din trăsăturile persoanelor autoactualizate fac referire la cei din jur. Se pare că autoactualizarea presupune bunătate și compasiune față de semenii noștri. Prin urmare, a avea pcompasiune e un prim pas spre a atinge autoactualizarea.

5. Dezvoltă-ți un stil de gândire rațional

Psihologia științifică denumește stilul de gândire sănătos drept “rațional”, adică în acord cu realitatea. Dacă stilul de gândire este sănătos, atunci felul în care experiențiez viața va fi în consecință.

Autoactualizarea presupune sentimentul de fericire și împlinire sufletească. Acest sentiment poate fi simțit doar în absența emoțiilor nesănătoase care, conform psihologiei, nu pot fi simțite dacă gândirea este rațională. Așadar, dezvoltarea gândirii raționale construiește drum lin către autoactualizare.

6. Caută să depui o muncă creativă

Când Maslow a elaborate Piramida nevoilor umane, a observat că oamenii care aveau ultima nevoie satisfăcută depuneau continuu o muncă creativă. Chiar dacă domeniul lor nu făcea parte din categoria artelor, felul în care autoactualizații se raportau la munca lor era unul de natură spirituală, munca fiind pentru ei un proces creativ.

7. Urmează-ți misiunea personală

Autoactualizarea este doar o consecință a faptul că individul își trăiește Legenda Personală. În cartea sa “Alchimistul”, Paulo Coelho ne descrie în termeni simbolici călătoria vieții omului, comparând-o cu un deșert. Ființa umană este sortită să meargă prin acest deșert dorind să găsească sensul vieții și fericirea absolută. Însă cele două nu pot fi găsite în lumea exterioară, ci izvorăsc doar din propriul suflet.

Așadar, omul are datoria de a-și asculta inima și de a transforma acest “exil al vieții și drumul prin deșert” într-un “drum al auto-descoperirii și al Legendei Personale”.

8. Lucrează “la scală largă”

Autoactualizarea ține incontestabil de munca pe care o faci și de oamenii asupra cărora ai efect. Astfel, dacă te angajezi într-un proiect „mai mare decât tine”, autoactualizarea va fi pe măsură.

Spre exemplu, poți să faci voluntariat, să scrii o carte pentru copii sau să creezi un canal de YouTube. Ideea e să faci ceva care să aibă efect asupra celor din jur, să le schimbe viața în bine.

9. Caută performanța

Autoactualizarea poate ține și de rezultatele pe care le produci și de obiectivele și visele atinse. Dacă îți dorești un lucru și îl obții, se poate să simți o stare de împlinire sufletească, care se traduce prin autoactualizare.

10. Dezvoltă-ți inteligența interpersonală

Spuneam în repetate rânduri că autoactualizarea are legătură cu oamenii din jurul tău. Cu cât ai o influență mai pozitivă asupra lor, cu atât vei fi mai împlinit personal.

Drept consecință, trebuie să îți dezvolți inteligența interpersonală, adică capacitățile de a intui ființa umană și de a te raporta la semenii tăi.

Concluzie

Piramida nevoilor umane este o teorie foarte aplicativă în viața noastră emoțională. Ea vizează dimensiunea psihologică a fiecărui om și ne descoperă faptul că ființa umană are anumite nevoi care, dacă sunt satisfăcute, recompensele sunt pe măsură.

Dintre aceste nevoi, piramida nevoilor umane ne spune că autoactualizarea este cea mai greu de obținut, dar care ne separă pe noi de celelalte viețuitoare. Ea poate fi îndeplinită prin raportarea la valori, la idealuri și prin îmbunătățirea calității vieții semenilor noștri.

Piramida nevoilor umane ne face conștienți de misiunea noastră spirituală pe acest pământ, de faptul că avem drept la fericire și că o putem obține.

Lucian Pușcașu

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.