Sari la conținut
Home » Blog » Planul Semped în a promova sănătatea mintală și educația emoțională

Planul Semped în a promova sănătatea mintală și educația emoțională

sănătatea mintală

În articolul anterior ți-am prezentat parcursul proiectului Semped până în anul 2021 inclusiv. Acum, vreau să îți prezint ce vom face de aici înainte. Dacă sănătatea mintală este o prioritate pentru tine în anul 2022, îți voi face chiar acum cunoscută direcția acestui proiect.

1. Vom promova sănătatea mintală și educația emoțională

De-a lungul timpului m-am focusat pe ce înseamnă dezvoltarea personală, pe eficiență și pe șlefuirea abilităților sociale. Într-un cuvânt, putem spune că tematica proiectul a fost “autoîmbunătățirea”.

E un lucru bun, dar am vrea să ducem lucrurile și mai departe. E destul de ușor de înțeles că autoîmbunătățirea nu este posibilă dacă nu există o bază stabilă care, în cazul nostru, este stabilitatea emoțională.

Dacă nu ai avut până acum anumite rezultate deși ai încercat din greu, se datorează faptului că te-ai autosabatot singur, datorită lipsurilor emoționale.

Prin urmare, la un nivel superficial dorim autoîmbunătățirea prin acțiune repetată făcută corect. Însă dacă e să privim mai în adâncime, ne putem da seama că punctul de placere corect este interiorul nostru. Sufletul nostru, mintea și emoțiile noastre sunt materialul cu care trebuie să începem să lucrăm.

Pe lângă aceasta, de-a lungul timpului am aprofundat o ramură a psihologiei care este psihoterapia. Psihoterapia se ocupă cu vindecarea umană din punct de vedere psihic. Astfel, psihoterapia te ajută să îți redobândești sănătatea mintală și totodată te învață cum anume să îți trăiești viața astfel încât să o menții prin psihoeducație, adică educație emoțională.

Mai simplu spus, sănătatea mintală presupune intervenții specifice pentru ca tu să redobândești echilibrul emoțional, să-ți recapeți starea de bine. Educația emoțională ține mai mult de prevenție și propune ca tu să te familiarizezi cu tot ceea ce înseamnă psihoterapia, încurajându-te să face ceva cu tine și pentru tine cu ceea ce ai în locul în care te afli.

Asta dorim noi să facem în principal. Să îți explorezi continuu interiorul, mintea și emoțiile și să îți menții sănătatea la gradul de normalitate, iar în caz că vor apărea problemele emoționale, să te folosești de intervențiile propuse de sănătatea mintală pentru a te repune pe picioare.

2. Vom promova filosofia

Tot ceea ce ți-am spus la punctul unu are bază în științele moderne. Toate resursele și informațiile pe care le propune acest proiect nu vin așa, “după ureche”, după cum imi vine mie să îmi dau cu părerea.

În schimb, ele au la bază cercetarea mea riguroasă a științelor care susține psihologia științifică cum ar fi: neuroștiințele, științele cognitive, științele sociale, biologia, genetica umană, logica și retorica etc.

Practic tot ce are legătură cu psihologia și are aplicații ce pot fi folosite în psihoterapie, este demn de studiat și prezentat oamenilor.

Din păcate însă, știința nu prea ne place și nu codamn pe nimeni. Informațiile ei sunt foarte solicitante, greu de înțeles și greu de digerat. Unde mai putem că știința nu creează emoție, ori oamenii ar prefera oricând emoțiile în defavoarea rațiunii.

Tocmai de aceea, am încercat de-a lungul timpului să preiau știința și să ți-o prezint cum am știut mai bine: într-un limbaj cât mai accesibil, folosind comparații, exemple, metafore și povești.

Dincolo de toate astea, mi-am dat seama că ceva tot lipsește. Într-adevăr, știința oferită într-un imbaj accesibil e mult mai plăcută la citire, dar tot nu atinge potențialul. Ba mai mult, știința are și ea limitările ei.

Știința poate oferi soluții concrete pentru situații problematice, în cazul nostru pentru tulburări emoționale luate izolat, însă nu poate oferi un model despre cum să îți trăiești viața.

Fără un model de viață tu vei fi foarte vulnerabil să cazi în vechile tipare și în vechile probleme emoționale, indiferent câte intervenții științifice ai face. Sănătatea mintală este recăpătată prin metode specifice, dar pentru a prospera și a ajunge la următorul nivel ai nevoie de ceva mai mult.

Iar apoi am găsit răspunsul: ai nevoie de filosofie. Filosofia îți oferă un cadru sănătos despre cum să îți trăiești viața. Filosofia are un limbaj metaforic, ambiguu, dar care pune mintea omului în mișcare și-l face cel puțin conștient de existența sa și de viața pe care o duce.

Filosofie nu este la fel de eficientă și bine țintită când e vorba de rezolvat probleme emoționale, însă ea oferă o privire de ansamblu și vine cu niște principii de viață solide despre ce trebuie să faci cu tine și cu viața ta. Aceste lucruri vor duce în mod automat la o mai bună reziliență, la o mai bună sănătate mintală și la mai multă fericire și împlinire personală.

3. Filosofia stoică

Dintre toate filosofiile pe care le-am studiat, cea mai potrivită filosofie care să promoveze sănătatea mintală și educația emoțională este Stoicismul.

Stoicismul este o filosofie întemeiată în urmă cu mai bine de 2000 de ani, nu foarte populară, dar care, în opinia mea, e cea mai utilă dintre toate în ceea ce privește sufletul omului. Ba mai mult, terapia cognitive modernă, una dintre cele mai eficiente forme de terapie conform studiilor are origine în principiile filosofiei stoice.

Într-adevăr, învățătorii stoici precum Seneca, Epictet și Marcus Aurelius au fost primii terapeuți ai tuturor timpurilor, iar filosofia stoică a fost recunoscută drept “terapia sufletului”.

Prin urmare stoicismul oferă modalități concrete care te vor ajuta la recăpătarea sănătății mintale, dar îți oferă și un model și o viziune despre viață care te vor învăța să trăiești sănătos și împlinit. Unde mai putem că stoicismul a fost prima formă de psihoterapie între filosofii, putem spune că este alegerea perfectă!

Dacă nu ai auzit despre stoicism, sau ai făcut-o dar nu prea i-ai dat importanță, nu-ți face griji. Proiectul Semped își propune să facă Stoicismul să fie din nou de actualitate, proiectul își propune să facă din filosofie una dintre principalele instrumente pentru a-ți recăpăta sănătatea mintală.

Așadar, pe lângă informațiile științifice pe care le-ai primit și le vei primi de acum, așteaptă-te să fac ape deseori la filosofie și la principiile sale și chiar să dedic articole și serii întregi de articole doar despre filosofie și cum poate ea să fie aplicată!

Ce vom face în mod practic

Planul are la bază cele amintite până acum și este structurat în următorii pași

1. Scrierea de articole. Tot ceea ce am făcut până acum și voi face are ca temei scrierea. Nu m-aș vedea făcând altceva (înafară de ședințele de psihoterpie) și nici nu cred că s-ar putea altfel. Prin scriere, mesajul meu ajunge la tine și există o oarecare șansă să putem face o schimbare, cât ar fi ea de mica.

Articolele vor avea următoarele tematici

-tulburări emoționale și de personalitate (depresie, anxietate, narcisism etc.)

-traume emoționale (traume din copilărie)

-filosfiile care au aplicabilitate în sănătatea mintală și optimizarea personală (existențialismul, stoicismul, mohismul, cirenaismul, cinismul, idealismul, kantismul, nihilismul, epicurianismul etc)

-filosofia stoică (“terapia sufletului”, filosofia care ne învață cel mai bine dintre toate cum să ne trăim viața păstrându-ne sănătatea mintală și fiind împăcați emoțional cu tot ceea ce ne rezervă viața)

-filme și seriale psihologice (filmele de actualitate care au substrat psihologic ori din care putem desprinde lecții terapeutice merită analizate)

-învățare și optimizare personală (dezvoltarea personală nu este altceva decât învățare. Tocmai de aceea trebuie să ne familiarizăm cu conceptul de învățare și să îl punem corect în aplicare. Când vom învăța să învățăm

2. Clipuri animate: conținutul informațiilor scrise poate fi consumat și în format video, în caz că nu ai timp să citești. Practic informațiile vor avea două formate: scrise (sub formă de articole pe blog) și video (sub forma de clipuri animate) deci educația va ajunge la tine intr-o formă sau alta. Clipurile animate pot fi găsite pe platforma YouTube.

Vrei mai mult? Vom avea și produse plătite

Tot ceea ce am făcut până acum a fost gratuit… și asta voi face în continuare. ? Pentru mine e important să îți recapeți sănătatea mintală și vreau să îți fac cât se poate de accesibil acest lucru. Tocmai de aceea toate resursele informaționale au fost gratuite.

Însă unele lucruri sunt mult prea complexe pentru a le scrie într-un singur articol, sau chiar într-o serie de articole. Subiete precum tratarea tulburărilor emoționale de tip anxietate și depresie, construcția unui sens în viață baza pe o filosofie proprie, ori cum să îți construiești abilități, sunt mult prea complexe prin natura lor.

Pe lângă asta, mi-am dat seama că e benefic să fac și bani din munca aceasta. Dacă aș fi monetizat mai devreme proiectul Semped, aș fi investit toți banii în creșterea lui și probabil proiectul ar fi ajuns și mai departe. Prin urmare, scopul meu este ca orice ban primit de la tine să fie reinvestit pentru a produce și mai multă valoare pentru tine.

Așadar, mi-am dat seama că e nevoie să creez cursuri online, cărți și eBook-uri pentru a face asta. Așadar, mi-am dat seama că e nevoie să creez cursuri online, cărți și eBook-uri pentru a face asta. Până în prezent avem patru eBook-uri pe site dedicat tratării tulburărilor emoționale: anxietate, depresie, stres și îngrijorări. Dacă vrei să arunci un ochi peste ele, o poți face aici.

În acest sens, dacă ai una dintre aceste probleme și dorești să te ocupi de ea, ți-am pus la dispoziție tot ce ai nevoie.

Mai departe, am de gând să creez 3 cursuri online: primul va fi despre cum să îți construiești o filosofie de viață, al doilea despre cum să aplici stoicismul în viața ta pentru sănătatea mintală iar al treilea va fi despre învățare în scopul de a atinge măiestria în domeniile noastre de activitate cât mai rapid.

1. Cursul “filosofie de viață”: vine din nevoia de a întări reziliența și sănătatea mintală pe care o ai. Oamenii vin la terapie pentru că au probleme emoționale. Oamenii fac terapie, problemele se rezolvă, dar apoi cad iarăși sau ajung în alte probleme și iar vin la psihoterapie și tot așa.

Terapiile ajută într-adevăr în tratarea problemelor specifice de viață, însă de cele mai multe ori, nu te învață cum să îți trăiești viața astfel încât nu doar să reduci șansa de a dezvola din nou probleme emoționale, dar cum să fii și mai fericit.

Astfel, mi-am dat seama că singura soluție este filosofia care poate face acest lucru: să îți trateze problemele emoționale, să devii mai rezilient și să îți trăiești viața frumos este a-ți construi tu sigur o filosofie de viață.

Așadar, în acest curs îți voi arăta toate filosofiile existente, care sunt aplicațiile fiecăreia în sănătatea mintală și cum să iei câte ceva din fiecare filosofie existentă astfel încât să îți creezi tu singur o filosofie de viață, scopul final fiind acela a avea o viziune sănătoasă asupra vieții, a te bucura mai mult de ea, a-ți crește reziliența și de a fi mult mai puțin expus problemelor care-ți pot afecta sănătatea mintală.

2. Cursul “Terapia Sufletului: Stoicismul”: dacă primul curs are scopul de a merge pe orizontală, analizând toate filosofiile de viață și extrăgând câte ceva de la fiecare în parte, acesta propune o filosofie întreagă și anume pe cea stoică.

Stoicismul a servit drept prima forma de terapia in antichitate, iar filosofii stoici au fost primii terapeuti. Desi este o terapie atat de veche, principiile ei sunt mai valabile astazi ca oricand. Stoicii îi învățau pe oameni cum să aplice tehnici și principii astfel încat să faca față vremurilor tulburi în care trăiau.

Scopul stoicilor era să ajute pe orice să devină propriul terapeut. Acesta este și scopul meu: să te îngrijești singur de sănătatea mintală proprie, să știi să îți trăiești viața în mod autonom, să devii propriul terapeut. ?

3. Cursul Învață să înveți”. Dacă primele două cursuri au în prim plan sănătatea mintală și tematica trăirii unei vieți care merită trăită, cel de-al treilea va merge mai mult pe ideea de dezvoltare și optimizare personală, mai exact pe învățare.

Dezvoltarea personală, în opinia mea, nu este altceva decât obținerea competențelor și dezvoltarea deprinderilor. Asta presupune să știi să faci lucruri noi, pe care nu le-ai mai făcut înainte, iar acest lucru se obține prin învățare.

Vom intra în detalii la vremea potrivită. Aș vrea foarte mult să aflu, printr-un mesaj de la tine, ce părere ai despre aceste cursuri? Le-ai găsi utile? Îți satisfac ele nevoie? Ce ai dori să primești în ele?

Unelte folosite

Pentru a face acest lucru vom folosi următoarele instrumente în urdinea importanței lor:

Platforma WordPress: e website-ul pe care găsești toate materialele scrise, toate articolele pe care ți le-am oferit de-a lungul timpului, e blogul pe care îl citești acum: www.semped.ro. Când ai vreo problemă emoțională și ai dori să afli mai multe despre problema în cauză, doar intră pe site și folosește-te de bara de “Căutare” pentru a găsi un articol care-ți poate răspunde la respectiva problemă.

Spre exemplu, poate treci printr-o despărțire, poate te simți singur sau poate vrei să afle mai multe despre conceptul de filosofie aplicat în sănătatea mintală. Poate vrei să înțelegi ce sunt traumele din copilărie sau tulburările emoționale.

Orice lucru care se leagă în vreun fel de sănătatea mintală poți găsi pe acest site. Avem deja 215 articole pe tematicile mai sus prezentate, deci ai de unde alege. Ba mai mult, dacă ai anumite probleme și nu găsești răspuns, poți chiar să îmi scrie mie, iar eu îți voi răspunde cât mai curând posibil. Asta ne duce la următorul punct.

Corespondența prin e-mail: Pentru mine abonații prin e-mail îmi sunt cei mai apropiați. Cu ei am cea mai apropiată legătură, îmi scriu, eu le răspund și în general, încercăm să păstrăm o relație cât mai apropiată.
Așadar, ești bine-venit să te abonezi și tu la newsletter și vei fi primul care află noutățile proiectului Semped, respectiv lucruri mai personale. O poți face accesând acest link.

Platforma Facebook: pe Facebook postez zilnic un articol de pe site. Totodată, planul ar fi să postez minim două articole noi pe săptămână. Așadar, pe facebook vei avea zilnic fie un articol deja publicat pe site dar pe care probabil nu l-ai citit, fie unul nou.

Dacă vrei să îți apară în newsfeed articolele de pe blog, atunci intră pe Facebook, scrie “Semped” și oferă un like paginii.

Platforma YouTube: în primii 5 ani am avut materiale scrise sub forma de articole. Mi-am dat seama însă că mulți dintre cititori nu au mereu timpul sau disponibilitatea să le citească. Pe bună dreptate, suntem în epoca contemporană. E destul de dificil să-ți menții atenția pe un lucru.

Dar scopul meu este să ajungă la tine cât mai multe informații despre sănătatea mintală, indiferent de modalitate. Chiar dacă eu unul prefer scrisul, am decis să fac educația emoțională și mai accesibilă pentru tine, folosindu-mă de platforma YouTube.

Pe YouTube găsești articolele scrise, dar în format audio-video. Astfel avem clipuri de 7-10 minute cu animații și narate de către mine. Clipurile au imagini și animații foarte atractive la vedere, iar informațiile sunt foare vaste, dar explicate într-o formă cât se poate de simplă folosind exemple, metafore și povești. Sau cel puțin, eu asta am încercat.

Așadar, rugămintea mea este să intri pe platforma YouTube și să te abonezi chiar acum la canal. Postez acolo destul de des, minim de 4 ori pe săptămână, deci ai la ce să te uiți seara înainte de culcare sau când prinzi un moment liber.

Instagram: Dacă prin e-mail relația este una mai mult profesională, eu scriindu-ți mai mult din postura de psiholog, pe Instagram poți avea acces mai mult la viața mea personală. Poți vedea pozele și story-urile pe care le am. Acestea vor fi de trei gategorii:

-recenzii la cărți: voi posta periodic poze cu cele mai bune cărți pe care eu le-am citit însoțite de o scurtă recenzie.

-clipuri cu mine: îți voi comunica în clipuri scurte de 2-3 minute cele mai importante lucruri pe care le știu, ori diferile lucruri de actualitate. Totodată, voi expune mai mult recomandări personale și lucruri pe care le-am învățat în ultima vreme

-pastile de psihologie: poi posta clipuri scurte, sub 1 minut, în care vei afla diferite aspecte ce țin de educația emoțională și sănătatea mintală.

Așadar, dacă vrei să afli ce fac cu mine și cu viața mea dincolo de “programul de lucru”, îmi poți oferi un follow pe Instagram. Totodată, voi posta în egală măsură lucruri care țin și de psihologie și dezvoltare personală, să nu uităm. ?

TikTok: Dacă e să mă întrebi pe mine, Tiktok e cea inutilă platformă și nu te-aș îndemna să-ți pierzi nicio secundă pe ea. Totuși sunt oameni acolo, deci există atenție. Prin urmare, ne vom folosi de tiktok doar în scop de marketing pentru a promova sănătatea mintală atât cât ne permite platforma. Dar fie între noi, nu-ți recomand să îți pierzi timpul acolo, motiv pentru care nici nu-ți voi lăsa link către pagina mea de Tiktok ?

Concluzie

Mi-am propus ca anul 2022 să fie dedicat proeictului Semped. Prin urmare, toate resursele mele de timp, bani și de energie vor merge în această direcție. Te invit să vii cu mine, având motoarele turate la maxim, pentru a oferi maxim de valoare și pentru a ne atinge obiectivele ce țin de sănătatea mintală și nu numai în 2022.

Te aștept!

Cu drag,

Lucian Pușcașu

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *