Sari la conținut
Home » Blog » Prietenia adevărată. Nu e o metaforă din cărți, ci o legătură umană vie

Prietenia adevărată. Nu e o metaforă din cărți, ci o legătură umană vie

Prietenia adevărată

Prietenia adevărată este o conexiune reală și o afinitate profundă între sentimentele și valorile a doi oameni, întreținute de dragostea, respectul și afecțiune reciprocă. Cicero ne spune că “nimic în lume nu este mai în conformitate cu Natura ca prietenia adevărată.

Marcus Aurelius vine și întărește această idee prin a scoate în evidență consecințele nefaste ale unei prietenii false: “Prietenia falsă este cel mai rău lucru. Evit-o cu orice preț.” Iar eu tind să spun că a suferi de pe urma unei prietenii false e mult mai dureros decât a suferi în dragoste. Până să studiez stoicismul nu am fost niciodată conștient de această comoară numită “prietenia adevărată” care m-a insoțit pretutindeni.

Așadar, în acest articol te invit să reflectezi la ce înseamnă prietenia adevărată, cum o poți dobândi și mai ales, cum poți deveni tu demn și capabil de a o oferi la rândul.

Prietenia adevărată în stoicism

În opinia lui Epictet, oamenii pot lega prietenii și se pot iubi unii pe alții dacă relaționarea dintre ei se va solda cu dezvoltarea caracterului. Deci pentru Epictet scopul unei prietenii este și se realizează prin dezvoltarea personală a fiecăruia. Asta ne amintește că în ciuda imperfecțiunii umane, stă în puterea nostră să vrem să fim înțelepți prin progresul în virtute, și deci să fim prieteni buni.

Zenon spune că doar înțelepții pot fi prieteni adevărați, iar neînțelepții sunt sortiți să fie inamici. Deși fericirea absolută a înțeleptului nu depinde de prietenia sa cu alți înțelepți, el preferă să o facă totuși datorită sufletului său plin de dragoste și afecțiune față de întreaga omenire.

Înțeleptul preferă să își orienteze dragostea într-un chip special față de alți înțelepți pentru că aceștia din urmă au capacitatea de a recunoaște și primi cel mai bine afecțiunea înțeleptului. Prin urmare atât înțeleptul, cât și prietenii săi, își îndeplinesc misiunea pentru care au fost chemați.

Astfel că Zenon și Epictet ne îndeamnă să oferim tuturora iubire și să fim conștienți că nu toți reușesc să o primească, însă asta nu trebuie să ne întristeze. Dimpotrivă, să ne motiveze a căuta alți oameni asemenea nouă, cu un spirit frumos și interesați de dezvoltarea propriului lor caracter. Așa ajungem la următoarea idee.

Cum să devenim capabili de prietenia adevărată

Plecând de la premisa că noi suntem persoane bune, care caută virtutea, stoicii ne îndeamnă să căutăm și să admirăm și alți oameni buni, care pot contribui la virtutea noastră. Astfel, această nevoie de a adera la înțelepciunea și bunătatea altuia creează o legătură autentică, onestă cu astfel de persoane, legătură pe care noi o numim prietenia adevărată.

Valorizezi educația și întâlnești pe cineva care promovează acest domeniu? Aceasta este înțelepciunea lui. Cunoști o persoană la sală care se pricepe la exercițiile corecte și alimentația sănătoasă? Alăturăte-i-te într-un mod dezinteresat și fii prieten bun.

Desigur, virtutea altora este un lucru extern sferei noastre de control. Deci, prin definiție, nu ar trebui să ne preocupe prea mult. Însă stoicii fac o excepție de la regulă în acest caz pentru că un prieten adevărat și un model de caracter ne oferă cel mai bun și frumos exemplu de virtute.

Prin urmare, chiar dacă virtutea celorlalți se află înafara controlului nostru, noi avem înclinația naturală și chiar datoria de a adera la o astfel de prietenie contribuind în mod semnificativ la propria noastră dezvoltare personală.

Astfel, pretenia adevărată nu are scopul de a-ți aduce ceva util în viața ta ca rezultat final, ci ea există deoarece constituie un prilej de a atinge și împlini virtutea.

Prietenia adevărată și filantropia stoică

După cum am spus și într-un articol separat, filantropia stoică presupune orice comportament făcut în cadrul familiei, cercului de prieteni și a comunității, care are ca scop general binele comun, iar în sens particular, binele făcut unei anumite persoane.

Stoicii consideră omul ca fiind un animal rațional și social, care are o înclinație înnăscută pentru manifestarea bunătății față de semenii săi datorită unei “afecțiuni naturale” față de aceștia. Mai departe, este firesc și benefic ca omul să extindă această înclinație, manifestând-o la nivel global, pentru toți oamenii existenți, concept numit “filantropie stoică”.

Așadar, ne-am născut pentru a manifesta compasiune și afecțiune față de semenii noștri. În consecință, stoicul se va angaja în comportamente binevoitoare caracterizate de afecțiune și iubire față frații săi.

Nu va putea fi indiferent și insensibil față de aceștia și legăturile de fraternitate și prietenie. Astfel, filantropia presupune a oferi afecțiune semenilor noștri totul culminând cu apogeul ei, care constă în prietenia sinceră.

Prietenia adevărată îi implică și pe dușmani

Precum creștinii, nici stoicii nu erau indiferenți față de dușmanii lor și chiar căutau să-i iubească și pe aceștia. În creștinism, Isus ne învață să ne iubim și să-i binecuvântăm până și pe dușmani căci dacă îi iubim doar pe apropiați, la ce răsplată ne-am putea aștepta?

Conform lui Seneca “stoicul trebuie să-și privească prietenul ca pe egalul său, să se gândească la inamicul său ca la un potențial prieten, să stimuleze dragostea în primul și să potolească ura în celălalt.

Deci stoicii nu țineau ură față de dușmani, ci îi copleșeau și pe aceștia cu toleranță și afecțiune la fel mult ca pe ceilalți oameni.

De-a lungul timpului am creat diverse articole și videoclipuri în care am căutat să promovez psihologia științifică și educația emoțională și bineînțeles că am primit și reacții negative nejustificate.

Însă principiul sus-menționat mi-a amintit mereu să nu o iau personal, să tolerez disconfortul emoțional produs pe nedrept și să rezolv confuziile într-o manieră profesională și compasională. Nu știu dacă a funcționat de fiecare dată, dar cu siguranță că n-am ținut față de nimeni dușmănie și nici n-am adus prejudicii nimănui. Iar asta e tot ce contează.

Prietenia adevărată există

Toate aceste idei și principii stoice despre prietenia adevărată au relevanță imensă pentru mine personal. Încă din copilărie am căutat cumva inconștient prietenia reală ce se susține pe autenticitate și fraternitate.

Nu am fost niciodată atras de intelectul unei persoane în primul rând, nu am căutat afinitate pentru lucrurile materiale pe care aceștia le aveau și nici n-am fost atras de statutul oamenilor cu care mă înconjuram.

Astfel că nu am suferit niciodată din cauza unei prietenii false. Acele doua-trei persoane neautentice cărora le-am căutat prietenia adevărată s-au îndepărat de mine sau eu de ele în timp fără să aducă nimănui prejudiciu, decizie care s-a dovedit înțeleaptă ceva vreme mai târziu.

În prezent am prieteni din copilărie și adolescență cu care țin legătura, precum și din facultate și din medii profesionale. Iar dacă ești unul dintre prietenii mei, mai apropiați sau mai îndepărtați, vreau cu ocazia acestui articol să-ți mulțumesc pentru că mi-ai permis să fac parte din viața ta, iar tot ce pot spera este să-ți fiu alături în continuare cu o inimă sinceră.

Lucian Pușcașu

P.S. Ai un articol despre cum poți distinge prietenia adevărată de cea falsă chiar aici: https://www.semped.ro/despre-prietenie-reala-psihologia-serialului-animat-tomjerry/.

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *