Fenomenul războiului Rusia Ucraina a activat Globul cum nu s-a mai întâmplat vreodată în istorie. Fiecare colțișor al planetei parcă dorește să participe la acest război în vreo formă sau alta și să sprijine Ucraina în aceste vremuri grele. Într-adevăr, parcă fiecare om, mai mult sau mai puțin, simte că războiul nu este doar al ucrainenilor, ci al fiecărui cetățean al Universului.
Însă schimbarea acestei atitudini față de Rusia și față de Ucraina este atât de conturată și formată într-un timp atât de scurt încât e un șoc pentru analiști, psihologi și sociologi și nu numai. Pentru că, cel mai probabil, nicăieri în istorie nu s-a întâmplat să existe o alianță atât de mare, care să cuprindă întreaga lume și să o orienteze câtre un singur scop. În cazul nostru, acela de a câștiga Ucraina.
Motivele conflictului Rusia-Ucraina sunt de natură socio-economică, fără îndoială și le știm cu toții, într-o mai mică sau mai mare măsură. Însă pentru faptul că toată planeta caută să îmbrățișeze Ucraina nu avem încă nicio explicație psihologică concretă.
Prin urmare, în acest articol voi încerca să îndetaliez factorii psihologici care au dus la adunarea tuturor națiunilor acestei planete sub umbrela unui scop comun: acela de a câștiga Ucraina.
1. Empatia
Cu siguranță că unul dintre elementele de bază și definitorii pentru tot ceea ce se întâmplă este capacitatea oamenilor de a empatiza. Empatia dă naștere unei super-puteri umane și anume compasiunea. Empatia înseamnă să simți și să înțelegi ceea ce simte celălalt, iar compasiunea înseamnă să-ți pese în mod real de el.
Prea multe lucruri negative s-au spus despre umanitate. E greșit să spui “nu mai există oameni buni în lumea de astăzi”, sau “s-a pierdut omenia, acum pe fiecare îl interesează doar pe el”. Dacă ar fi reale și atât de exagerate, cu siguranță că n-ar merita să mai ai încredere în nimeni.
În realitate însă, orice lucru are și un revers: cu cât ororile sunt mai mari, cu atât ele oferă oportunitatea la un bine pe măsură, iar timpurile pe care le trăim sunt o dovadă în acest sens, pentru că statele care sunt indiferente la această situație se pot număra pe degete.
Unii vor spune că oamenii se comportă așa pentru că este război, altfel ar fi la fel de indiferenți ca pe timp de pace. Eu le-aș spune că asta demonstrează exact contrariul: nu războiul te face mai bun. Războiul doar îți dă ocazia să arăți ce ai în suflet.
2. Valori liberale
Să ai valori precum libertatea, egalitatea și unitatea reprezintă o normalitate în timpurile noastre, la nivel mondial. Aproape toate statele lumii au adoptat acest sistem de valori începând cu secolul XX. Astfel, generații întregi de oameni au crescut cu acest sistem de valori, considerându-le ca fiind normale, firești.
Însă înainte și în timpul Războaielor Mondiale acest sistem de valori era doar o utopie, o utopie pe care oamenii o doreau și pentru care și-au sacrificat viețile. Astfel că, pentru străbunicii noștri, normalitatea însemna concentrarea puterii în vârful ierarhiei sociale, iar clasele sociale de jos trebuiau să o respecte într-o formă obedientă. Asta era realitatea tristă pe atunci care constituia normalitatea.
Așadar, în acea vreme ideea de război nu te mișca atât de mult cum o face acum. Pe atunci războiul era o normalitate, lupta pentru putere, pentru teritorii și resurse era la ordinea zilei. De ce ar fi altfel? Noi, oamenii secolului XIX și XX nu știm de egalitate, fraternitate și mai ales libertate. E normal ca cei din vârf să lupte pentru putere și noi, cei de jos, să ne conformăm.
Cele două perioade istorice sunt total diferite, iar ideea de normalitate va fi pe măsură. În trecut era acceptat social să existe războaie. Oamenii se nășteau în război, luptau în război și mureau în război. De ce ar trebui să fie altfel decât este? Războiul este normalitate.
Însă în prezent, la 80 de ani distanță de ultimul mare război, lucrurile sunt total diferite. În acești 80 de ani valorile liberaliste au avut timp să fie adoptate de următoarele generații și să fie integrate în societate.
Astfel că, ideea de libertate împreună cu celelalte valori surori sunt recunoscute la nivel mondial. Asta este normalitatea din zilele noastre. O normalitate fără dominație și războaie, ci o normalitate caracterizată de colaborare și alianță.
Dacă e să tragem linie, e evindent că întreg Globul s-a opus războiului din Ucraina. Pur și simplu, cea mai mare parte a lumii, nu concepe să existe un război cum e cel din Ucraina. Tocmai de aceea toate forțele sunt concentrate pentru a-l estompa. Asta ne duce la punctul următor
3. Activarea instinctului de conservare
Zestrea noastră genetică ne-a echipat cu anumite instincte pentru a ne asigura creșterea și supraviețuire. Aceste instincte sunt cel de hrănire, de apărare, de afiliere, de supraviețuire și, în cazul nostru, instinctul de conservare.
Acest instinct ne determină să apărăm ceea ce avem și să menținem la parametri optimi ideea de normalitate. Dacă timp de 80 de ani am trăit fără război, iar acum avem parte de unul precum cel din Ucraina, pai vom trezi un instinct de mult adormit care se va manifesta pe măsură. E ca și cum ai trezi un urs bine odihnit de 80 de ani. Acum are toată energia și determinarea de a lupta pentru somnul său cu care s-a obișnuit, pentru pacea sa.
Ba mai mult, există și identitatea de cetățean european. Dacă Putin ocupă Ucraina, ce l-ar împiedica să nu încerce să ocupe și alte state? Așadar oamenii de pretudindeni, în special europenii sunt solidari cu Ucraina pentru a-și apăra actuala Europă și a preveni un viitor asalt împotriva propriilor țări.
4. Epoca globalizării
În secolul XXI suntem conectați unii cu alții mai mult ca niciodată. Putem călători în câteva ore dintr-un stat în altul; avem acces la tehnologie și informații; comunicarea se face prin internet și tot mai mulți oameni cunosc cel puțin încă o limbă decât cea natală. Toate acestea ne aduc mai aproape unii față de alții fără ca măcar să ne dăm seama.
Așadar, toate acestea sunt prerechizite pentru ideea de colaborare și alianță. E mult mai ușor acum să te alături altor oameni și state, pentru că ești mult mai asemănător lor. Iar când apare un inamic precum Putin care vrea să ocupe Ucraina, oamenii de pe tot globul inconștient vor fi mai solidari față de Ucraina pentru că se simt indirect conectați cu ea.
De ce există oameni care nu susțin Ucraina
Din păcate sunt oameni care nu văd situația din Ucraina într-o manieră sănătoasă. Sunt trei motive principale pe care eu le-am identificat în această direcție.
1. Sunt prost informați
Există o grămadă mare de informație falsă, propagandă rusească și manipulare informațională pe tot internetul. Mulți dintre noi nu știm să facem diferență între informația adevărată și cea falsă. De unde mai pui vulnerabilitatea minții umane în fața informațiilor e clar că vom fi foarte ușor manipulați de tot felul de știri ce falsifică realitatea. Acesta e motivul pentru care am scris acest articol.
2. Sistem de valori diferit
Occidentul și Statele Unite promovează valori precum libertatea, egalitatea și unitate. Rusia promovează valori precum dominanța, obiediența și respectarea ierarhiei sociale. După cum observi, cele două seturi de valori se află în contradicție.
Oamenii care țin cu Rusia lui Putin fie nu știu sensul real al valorilor de libertate, egalitate și unitate, fie au trăit toată viața conform cu valorile promovate de Rusia fără ca măcar să fie conștienți, iar acum se mint singuri spunând că libertatea, egalitatea și unitatea reală funcționează după sistemul sovietic.
3. Capacități empatice deficitare
Pentru mine e absolut revoltător și stupid să aud argumente de genul: „Ucraina ne-a făcut X în anul Y; Dar ce părere ai despre faptul că Volodymyr Zelenskyy a făcut asta și aialaltă; Sigur e o conspirație”
Acești oameni au o problemă gravă de empatie. Nu sunt capabili să înțeleagă și să simtă prin ce trec niște oameni care au parte de o soartă pe care nu o meritau. Totodată, sunt prinși în trecut. Oamenii care existau ieri nu sunt aceeași cu cei de astăzi.
Dacă bunicul meu i-a făcut rău bunicului tău, iar tatăl tău s-a răzbunat pe al meu, ar fi o stupizenie să continui eu conflictul generațional. Chestia asta se întâmplă doar în filmele cu clanuri și mafioți. În această logică e o greșeală să acuzi pe ucrainenii prinși în acest război pentru faptele ucrainenilor din trecut. E o dovadă de inteligență să faci diferența.
Concluzie
Sper că te-am ajutat să înțelegi mai bine situația actuală din punct de vedere psihologic și să fie o speranță pentru tine în ideea unei lumi mai bune. În cele din urmă, dacă e să rămânem la final cu un lucru bun de pe urma războiului din Ucraina, acela ar fi că vom avea o lume mult mai unită și mai conectată unde valorile noastre vor fi mult mai puternice.
Lucian Pușcașu
***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***
* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebook, precum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*
#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger