Nu exagerez cand spun că serialul animat ‘Curaj câine fricos” ar merita o nominalizare deoarece situațiile terapeutice abunda pe tot parcusul seriei. Ba mai mult, sunt atât de bine scrise și atât de frumos evidențiate încât lecțiile terapeutice pe care le putem desprinde sunt cum nu se poate mai ușor de învățat.
Sunt ferm convis că citind aceste articole nu îți voi distruge copilăria. Ba dimpotrivă, ne vom folosi de un simplu desen animat precum e “Curaj, câine fricos” pentru a ne înțelege mai bine pe noi înșine. Astfel, vom înțelege ce sunt traumele și problemele emoționale, cum ne guvernează ele direcția vieții și cum le putem vindeca și modifica.
De fapt, însuși creatorul John Dilworth afirmă faptul că construcția serialului animat “Curaj, câine fricos” are la bază studiul psihologiei științifice, fiind interesat de traumele refulate din oameni. De aici înțelegem că dorința sa a fost să ne facă mai conștienți de problemele emoționale pe care le avem și cum să le tratăm. Așadar, haide să-i respectăm dorința.
Prin urmare, dacă în articolul trecut am văzut psihologia personajelor principale, în cel de față vom analiza pe cea personajelor secundare, adică a răufăcătorilor și vom înțelege cum au ajuns să comită acte rele și care le este simbolistica
Răufăcătorii din curaj câine fricos
Masca
Episodul “Masca” e un episode special care a fost interzis în România pentru că a fost mult prea agresiv și pentru tematicile mult prea sensibile pe care le transmitea într-un serial de copii. E vorba de Kitty care nu putea avea o relație cu Bunny deoarece aceasta din urmă era deja într-o relație toxică cu un partener abuziv, MadDog.
În primul rând, faptul ca Eustache și Muriel aveau o casnicie frumoasa o frustrează pe Kitty. Invidia pe relația lor se datorează incapacității de a avea și ea o relație cu Bunny. Drept consecință, aceasta a scos la iveala defecte din partea amandurora pentru a le zdruncina relația “Muriel stie ca nu repair nimic” și “Eustache știe că mananci dulciuri noaptea” Acest lucru a creat puțină dezbinare într-o primă fază, dar în final, împăcarea vine tot de la Muriel. Motiv? Ea e sănătoasă emoțional.
În al doilea rând, Kitty și Bunny simbolizează două tipuri de comportamnte pe care le avem în fața traumei: fie capiturare, fie atac. Kitty e agresivă față de Curaj, atacându-l fără milă, iar Bunny cedează în fața presiunilor lui MadDog considerându-se nedemnă de iubire. In primul caz luptăm toxic cu trauma, în al doilea, o acceptăm la fel de toxic.
În al treilea rând, „Masca” lui Kitty reprezintă deghizarea pe care oamenii o folosesc pentru a se ascunde de restul lumii, iar în unele cazuri ilustrează natura unei relații abuzive. Adevărata lor natură este adesea mascată de cei care abuzează și de victimele înseși.
În al patrulea rând, este portretizat sexismul prin fraza “Toți câinii sunt la fel” care s-ar traduce cu „toți bărbații sunt la fel”. Bunny a fost traumatiză de către MadDog, iar Kitty a asistat la acest lucru, prin urmare, Kitty a fost și ea traumatizată la rândul ei.
Însă în finalul episodului, pentru că Curaj o ajută pe Bunny să scape de partenerul abuziv și să plece cu Kitty, cele două recunoscând că “nu toți câinii sunt la fel”.
Într-adevăr, dacă ai fost și tu într-o relație toxică cu un bărbat abuziv, e nevoie de o experienta emoțională sănătoasă cu un bărbat sănătos pentru a combate percepția cum că “toți sunt la fel”.
Dr. Zalost
Precum “Masca”, episodul “Dr. Zalost” e unul special prin tematica și durata pe care o are, aceste două episoade fiind singurele de 20 de minute.
Dr. Zalost este un savant genial care suferă de depresie din cauza sentimentului de singurătate, expectanțe false și lipsa sensului în viață. Se simte singur deoarece nu are pe nimeni cu el în turn, înafară de șoarecele său, care refuză să-i ofere afecțiune. Are expectanțe false cu privire la viață și la oameni, considerând că “dacă eu nu sunt fericit, nimeni nu merită să fie fericit”. În final, lipsa scopului este dată de faptul că este deja bogat și nu mai are un alt motiv pentru care să trăiască.
Spiritul lunii recoltei
Simbolistica lui e printre preferatele mele. Muriel și Eustache sunt dați afară din casă pentru că nu au crescut nicio planta la ferma lor, nu au cultivat niciun rod.
Îndemnul este clar: produ rezultate! Nu sta degeaba. Nu te ascunde dupa falsa spiritualitate spunându-ți că e “bine să nu faci nimic și doar să fii”. E trist să văd pe social media citate postate cu mândrie de oameni cu privire la cât de leneși sunt. Nu te număra printre ei. Lasă prostiile și fă rezultate palpabile!
Spiritului lunii recoltei reprezintă vocea noastră interioară care spune că e nevoie să facem ceva cu viața noastră. E premergătorul depresiei. În depresie oamenii au tentative suicidare crezând că nu mai au nicio speranță să trăiască viața pentru că nu au realizat ce și-au dorit.
Spiritul echinocțiului spune că nu ai ce face în casa dacă nu recoltezi nimic. La fel, vocea interioară spune „părăsește această viață, pentru că nu ai făcut nimic.” Tocmai de aceea, e nevoie să facem lucruri în viață, să avem rezultate. Nu sta și vegeta degeaba.
Dacă acest episod ar avea un Motto, acesta ar fi: dacă nu ai grijă de pâmnt, nici pâmântul nu va avea grijă de tine. La fel, dacă nu ai grijă de timpul tău de viață și nu faci să producă roade, nici el nu va avea grijă de tine când vor apărea crizele existențiale.
Frații rață
La începutul episodului “Frații rață” rățoii se tachinau între ei când faceau ouă spunând că “noi nu facem ouă, suntem rățoi”, iar la final au un dialog “am putea să nu mai facem asta?“ “m-am emoționat” “nu incerca să îți ascunzi emoțiile”.
Așadar, ouălele apăreau când se emoționau. Deci ouale înseamnă emoții. Dar rățoii nu fac ouă, doar rațele fac asta.
Prin urmare fraza “noi suntem rățoi, nu facem ouă” înseamnă, “noi suntem bărbați, noi nu ne arătăm sentimentele”. Episodul evidențiază stereotipul cum că bărbații nu trebuie să își arate emoțiile.
Totodată, fratii rațoi se tachinau între ei parcă detestându-se. Însă faceau asta pentru a-și salva fratele. Observi contrastul?
Mâța și Le Mac
Alte două personaje interesante sunt Mâța ce simbolizează psihopatia și Le Mac, simbolizând sociopatia. Ambele sunt tulburări de personalitate ce fac referire la tulburarea de personalitate antisocială, dar cu diferențele specifice.
Mâța, fiind un psihopat, nu răneste fizic pe nimeni, ci doar emoțional pentru că are în vedere consecințele. În schimb Le Mac nu se gândește la consecințe, motiv pentru care ajunge mereu la inchisoare, iar Mâța nu. Mâța abuza emoțional, iar Le Mac se orienta după câștiguri personale, precum fac psihopații și sociopații.
Totodata, Le Mac afișa multe emotii precum furie, gelozie, tristețe sau mândrie exact cum fac sociopații, în timp ce Mața, nu simțea nicio emoție. Psihopații sunt foarte reci si calculați. Sociopații sunt mai iresponsabili și mai impulsivi.
Psihopații au mai mult control, sunt mai calculați si se infiltrează în societate mai ușor. De obicei sunt bine educați și au funcții înalte în societate. Acesta e motivul pentru care Mâța era înfățișat în ipostaze de patron de hotel sau căpitan pe vas de croazieră, în timp ce Le Mac era reparator de televizoare.
Di Lung
Are tulburare de personalitate naricistă, una dintre aceste simptome fiind neasumarea responsabilității pentru propriile acte prin blamarea altora. Acest lucru poate fi remarcat prin fraza sa caracteristică “uită-te pe unde mergi, prostule!”
Opinia creatorului “Curaj câine fricos”
Dacă tu crezi că exagerez cu toate descririle acestea, spunâdu-ți că pur și simplu e un serial pentru copii, ar trebui să îți aduc la cunoștință ideile creatorului John Dilworth care spune că a fost interesat să construiască răufăcătorii pe baza traumelor reprimate.
„Eu nu portretizez psihopați. Acesta este un monstru cu totul diferit, iar aceștia nu mă interesează. Vorbim despre răufăcător și mă interesează foarte mult traumele reprimate ale ticăloșilor, chiar și ale protagoniștilor. Am împletit o istorie vagă pentru Eustace că nu era iubit de mama lui. Deci, ideea de a merge mai adânc, de a încerca să atribuim o etimologie a comportamentului rău traumei copilăriei se bazează pe știința actuală. Aceasta este știința psihiatriei.”
Prin urmare, când John Dilworth a creat “Curaj câine fricos”, a construit cu bună știință personajele.
Doctor gerbil
Episodul afișează aceasta cârtiță testând oameni ca pe animale. Pentru Dr Gerbil a face experiemnte pe oameni e un lucru bun deoarece ajută știința să avanseze.
E exact aceeași atitudine pe care o au oamenii față de animale în viața reală. Ridică problema eticii în care animalele sunt testate pentru binele oamenilor. Fiind o problemă de natură etică, părerile sunt împărțide, de aceea nu voi intra mai mult în detalii.
Regina iazului negru
E un spirit demonic care-l seduce pe Eustache pentru a-l devora mai târziu. Asta ne aduce aminte că dacă o persoană este seductiva nu înseamnă ca e și capabilă să ne îndeplinească nevoile. E pur și simplu imatur să vrei o relație cu o persoană doar pentru ca e atractivă.
Nu spun că ar trebui ca partenerul sa nu fie atractiv, dar să nu fie principalul criteriu de selecție și cu certitudine nu singurul. Poate de aceea eu unul nu vreau să am de-aface cu tipe de genul “dacă nu are 1.80 nu avem ce discuta”)
Ciudatul Fred
E aproape cel mai înfricoșător episod din serialul “Curaj câine fricos”. La o primă vedere însă, nu prea ar fi motive. E vorba despre un bărbier care-l tunde pe Curaj câine fricos. Însă dacă ne uităm la simbolistică, putem să ne îngrozim.
Fred pare să aibă o obsesie pentru păr. Îl trec transpirațiile când vede pe cineva care are păr, are o plăcere bolnavă să tundă și nu se poate opri să tundă până nu mai rămâne nimic.
Configurația și comportamentul său simbolizează pe cele ale unui criminal sadic, care are o plăcerea și obsesia de a omorî când găsește victima potrivită.
Din exterior e un bărbier care tunde, dar felul și expresia lui de a fi și livrarea oferită ne duc cu gândul la un criminal psihopat care recurge la acte de crimă.
Totodată, are tricofilie care s-ar traduce cu fetișul pentru păr. Da, avea o obsesie sexuală pentru păr. Pfaa… nu degeaba episodul se numește “Ciudatul Fred”.
Vandalii morii de vânt
Au urât și înainte și după moarte. Reprezintă resentimentele noastre pe care le avem față de un om sau o persoană care ne-a făcut rău. Chiar dacă ai avut parte de despărțire, persoana a murit sau în orice caz ea nu mai e in viața ta, emoțiile tale vor fi tot acolo. Degeaba termini cu ea.
Gărgărița diabolică
În episod, gărgărița diabolică e foarte civilizată, dar fără să-și dea nimeni seama, aceasta îi suge de viață pe Eustache și Muriel. E simbolul oamenilor care sunt în viața ta și pare că aparent îți fac bine, dar de fapt te seacă de vitalitate. Poate fi vorba de o relație în care persoana te copleștește cu prezenta și nevoile ei, iar tu nu mai ai timp de tine.
Robotul Randy
Are un complex de inferioritate manifestat într-un complex de superioritate prin subjugarea familiei Traistă. Cauza este dată de respingerea suferită din cauza camarazilor săi. Drept rezultat comportamentele sale nu sunt autentice.
În momentul în care și-a urmat pasiunea pentru făcut căprioare din lemn, a devenit autentic, iar complexul de superioritate a dispărut. Ideea e că complexul vine din faptul că noi valorizăm lucruri care nu ne reprezintă sperând că așa vom primi validare emoțională.
Regele plăcintelor
Reprezintă dependențele noastre. Epictet spune că “nimeni nu este liber până nu devine propriul stăpân”, iar acest episod portretizează cât de sclavi suntem ai propriilor plăceri.
Marele Fusilli
Dă-i omului ce vrea și va face ce vrei tu. Înfățișează cât de ușor pot fi manipulați oamenii daca le gâdili un pic ego-ul. Suntem atât de sensibili la validarea socială încât devenim adevărate marionete, iar dacă crezi că exagerez uitâ-te pe social media și vei observa că 9 din 10 story-uri sunt cu selfie-uri.
Ulcerul
Este întruchiparea problemelor emoționale care se rasfrâng în corp. Unii oameni au simptome fizice la care medicii nu le pot găsi nicio explicație, asta pentru că ele sunt o consecință fiziologică a unei cauze emoționale. Subiectul e atât de profund și complex încât ar necesita un articol separat doar despre această tematică.
Noapea sperietorii
Sperietoarea considera că menirea lui era să sperie pe oricine, iar dacă nu putea face acest lucru, era inutil pe această lume. Însă când a înțeles că nu trebuie să sperie oameni ca să fie valoros, a început să facă altceva care-l reprezintă, cum ar fi munca de fiermier.
Episodul evidențiază greșeala de a pune semnul egal între valorea personală și competențele dobândite. Dacă nu ești bun la ceva ce crezi că este important, asta nu înseamnă că nu ești valoros ca om.
Regele Ramses
Probabil cel mai înfricoșător episod dintre toate simbolizează atașamentele noastre față de lucrurile materiale, față de bani. Unul dintre principalele principii propuse de către filosofii stoici este că atașamentele ne fac să fim nefericiți, principiu ce a fost demonstrat de psihologia științifică două milenii mai târziu.
Cât timp vom fi dependenți emoțional de atașamentele noastre, vom rămâne „blestemați” să suferim de pe urma lor.
Zeul gâscan
Simbolizează lipsurile emoționale care te pot face sa te atașezi emoțional mai ușor. Te simți singur? Ai încheiat o relație? Nu ai cu ce să îți ocupi timpul în general? Asta te va face mai ușor de atras, iar șansele de a te atașa de cineva în mod nesănătos vor fi pe măsură.
Alte situații demne de luat în seamă în „Curaj câine fricos” sunt:
Probleme de familie: hoțul simbolizează dificultatea de a trăi cu cineva care are schizofrenie.
Somnul lui Moș Ene simbolizează insomnia
Povestea unui castor arată problema în încercarea părinților de a-i determina pe copii lor să facă profesii cărora nu li se potrivesc.
Fraze terapeutice din “Curaj, câine fricos”
Sper că descrierea psihologică a răufăcătorilor din serialul animat “Curaj câine fricos” să-ți fie de folos în a te familiariza mai ușor cu diferitele probleme emoționale.
Iar acum vreau să îți ofer trei fraze terapeutice pe care ni le-a oferit acest desen animat la care te voi invita să reflectezi și pe care le vom înțelege împreună în partea a treia din această mini-serie de articole:
“Ca sa o înțelegi, încearcă sa vezi lumea cum o vede ea” – Muriel
“Toti trebuie să înfruntăm realitatea.” – Muriel
“Nu există nimic perfect. Ești frumos așa cum ești. Deși nu ești perfect poți face orice.” – peștele din cadă
“Are valoare orice lucru pentru care merită să lupți” – Copacul Magic
Dincolo de toate aceste toate personaje cu trecut traumatic care simbolizează probleme emoționale ale oamenilor, serialul „Curaj câine fricos” ne prezintă un personaj cu totul special, singurul personaj care este întru totul sănătos emoțional și care să ne servească drept model pentru viața noastră și anume Cocoșatul de Nicăieri.
Cocoșatul de Nicăieri
Cocoșatul este de departe cel mai frumos și mai puternic personaj din toate câte există. În ciuda faptului că arăta ca un mostru și al faptului că toate lumea îl respingea, modul său de a răspunde în fața traumelor, societății și a vieții ne este un model sănătos și demn de urmat. În acest sens avem cinci caracteristici ale Cocoșatului pe care le putem adopta și noi la rândul nostru:
1. Comportamente sănătoase în situații sociale
E interesant că lui nu-i plăcea ca oamenii să se poarte urât unii cu alții, cum îi făcea Eustache lui Curaj câine fricos, în timp ce el însuși era mereu respins de către oameni. El nu imită astfel de comportamente și nici nu are comportamente de răzbunare împotriva societății cum făcea Eustache.
Asta e diferenta. Un caracter frumos si o personalitatea sanatoasă emoțional poate rupe lanțul traumelor. În ciuda tuturor prejudiciilor și respingerilor, Cocoșatul are o atitudine binevoitoare față de oameni.
2. Capacitatea de a simți oamenii
De fiecare datâ când apărea un străin care se dovedea a fi un rău-făcător, Curaj, câine fricos se alarma în ciuda faptului că răufăcătorul încă nu făcuse nimic. Însă când l-a văzut pe Cocoșatul, în ciuda faptului că arăta cum arăta, nu s-a speriat de el. De fapt, este singurul personaj de care nu s-a speriat în întreaga serie.
Să ne reamintim că Curaj câine fricos e totuși un câine, iar câinii au capacitatea de a recunoaște oamenii. Gândește-te la câinii polițiști. Ei bine, mie îmi place să cred că Curaj câine fricos are capacitatea de a recunoaste sufletele oamenilor.
Curaj câine fricos nu e doar terifiat de faptul că răufăcătorii sunt înspăimântători la nivel exterior (ia o logic, Muriel si Eustache nu se sperie) ci de starea emoțioanală pe care o au respectivii răufăcători.
3. Lipsa reacțiilor emoționale
Un alt lucru pe care-l putem vedea sanatos este conversatia de la masă dintre Eustache și Cocoșatul. Eustache îl numește urât, îi pune oglinzi în față și îl compară cu resturi de animale. Dar e degeaba, Cocoșatul e de neclinitit.
La fel și în viața reală. O persoană sănătoasă emoțional nu putea fi atinsă de insulte, calomnii sau orice alte lucruri. În schimb, când Cocoșatul îi spune: “Iar dumneata domnule ești foarte chel” Eustache se simte afectat din cauza insecurităților. Asta ne duce la următorul punct.
4. Imaginea adultului sănătos
Această primă confruntare de la masă dintre Eustache și Cocoșatul, alături de confruntarea de pe acoperiș reprezintă o altă imagine terapeutică numită confruntarea dintre abuzator și adultul sănătos: “Ce ți-a făcut cățelușul acesta? Ți-am spus să dispari! După faptă și răsplată! Vrei să vezi ceva cu adevărat urât?!”
În terapia traumelor ale loc o confruntarea imaginară dintre abuzator și terapeut la care victima asistă. Terapeutul ține partea figurii mai slabe pentru a-i oferi putere. Totodată, îi oferă victimei sentimentul siguranței, al faptului că nu este singură.
5. Independența emoțională
În ciuda respingerilor din partea oamenilor, Cocoșatul se poate simți bine de unul singur. Făcea acrobații, se juca cu umbrele și cânta la clopoței. Aceste trei activități reprezintă răspunsul sănătos pe care-l poate avea o persoană în fața singurătății.
Independența emoțională înseamnă să te ai pe tine și să îți fie suficient, iar toate celelalte sunt doar un bonus. Cocoșatul este un artist iar acțiunile sale sunt pe măsură.
Te simți singur? Poți să îți plângi de milă și să te afunzi în drama singurătății tale, sau ai putea face ceva ce te reprezintă. Poate nu vei avea mereu persoane în jurul tău, dar te ai pe tine. Iar să te ai pe tine e tot ce ai nevoie.
Într-adevăr, cocoșatul este cel mai sănătos personaj din întreaga serie animată, poate excepție făcând Muriel. Să remarcăm totuși faptul că Muriel este acceptată și iubită de Curaj, câine fricos, in timp ce Cocoșatul nu are pe nimeni.
În opinia mea, Cocoșatul îi simbolizează pe filosofii cinici. Respins de toți, dar fericit oricum, având optimismul și bucuria de a trăi. El se simte trist când e respins, ceea ce e o reacție normală, dar nu depresiv sau mânios împotriva celor care-i fac rău.
Fiecare rău-făcător din această seria a ajuns cum a ajuns de pe urma unei traume emoționale, dar Cocoșatul este o persoană bună pentru că în ciuda suferinței traumei respingerii care e la ordinea zilei, el o procesează într-o manieră sănătoasă, iar asta îi oferă caracterul său frumos drept rezultat.
La final, pleacă cu un zâmbet pe buze și cu optimismul în suflet. “Vă mulțumesc pentru ospitalitatea voastră. Sper să mai găsesc oameni ca voi.” E nevoie de o singură persoană care să ofere bunătate pentru a răscumpara alte 99 de refuzuri și respingeri. Toate astea se datorează respectului și iubirii de sine, ceea ce contează miezul de stea și fundamentul pentru o persoană sănătoasă emoțional.
***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format audio.***
Lucian Pușcașu
P.S. Celelate două articole din această serie pot fi citite aici:
- Psihologia serialului animat “Curaj, câinele cel fricos”
- O lecție de dezvoltare personală oferită de “Curaj câinele fricos”
* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebook, precum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*
#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger