Sari la conținut

SEMPED

Sănătate Emoțională și Mintală prin Psihoeducație
  • Acasă
  • Blog
  • Despre Mine
  • Ședințe de Psihoterapie
  • Shop
  • Contactează-mă
Coș 0

SEMPED

Sănătate Emoțională și Mintală prin Psihoeducație
  • Acasă
  • Blog
  • Despre Mine
  • Ședințe de Psihoterapie
  • Shop
  • Contactează-mă
Home » Blog » Puterea. Ce îți controlează viața? Cum să domini jocul vieții

Puterea. Ce îți controlează viața? Cum să domini jocul vieții

  • de Lucian Pușcașu
  • 23/12/202128/05/2022
puterea

“Odată cu puteri mari vin și responsabilități mari” ne spune unchiul Ben din benzile desenate Marvel. Într-adevăr, puterea e atât de valoroasă în societate încât poate afecta viața nu doar a celui ce o posedă, dar și pe a celor cu care se înconjoară.

Puterea poate înnobila caracterul persoanei ce o are, aducând beneficii lui și apropiaților, dar îl poate și corupe totodată, luându-i mințile și rațiunea moralității, unde cei din jur au de suferit drept consecință.

Puterea e o sabie cu două tăișuri pentru că poate conduce către drumul abundenței și al prosperității, dar poate genera și distrugere și corupție totodată (nu vreau să intru în polemici politice, dar gândește-te doar la ce se întâmplă la noi în țară).

Puterea este pe cât de valoroasă, pe atât de periculoasă. E nevoie de pricepere pentru a o dobândi și de înțelepciune pentru a o păstra. Poate de aceea atât de puțini dintre noi suntem demni de ea și mai ales de consecințele pe care le aduce.

Iar uneori tragedia, alteori binecuvântarea, este că cei mai mulți dintre noi nu au Puterea, însă ea există și ne influențează viața. Fie că ai puterea, fi că nu o ai, oricum ești expus la consecințele ei. Prin urmare, ar trebui să înțelegem de unde apare și cine ajunge să o posede. Astfel, în cele ce urmează, vom examina cum anume o persoană dobândește puterea.

1. Recompense

Dacă vei analiza puțin motivația umană vei observa că cea mai mare parte din comportamentele și deciziile oamenilor vin din nevoia de a obține beneficii, adică recompense.

De ce mergem la job? Pentru a obține bani. De ce vrem un partener? Pentru a simți afecțiune. De ce avem nevoie de prieteni? Pentru a ne simți acceptați. Orice motivație vine din anticiparea unei potențiale recompense, adică ceva ce aduce un beneficiu.

Prin urmare, recompensele sunt o componentă esențială a puterii. Oamenii sunt atrași de recompense. Cine are acces la resurse poate influența respectivele comportamente.

Spre exemplu, e mai probabil să cauți un job la o persoană care te poate plăti, care are afaceri, relații și care are, în general, o oarecare influență în societate. O astfel de persoană spunem că deține Puterea.

2. Pedepse

La polul opus recompenselor se află pedepsele (penalizările) care conferă la fel de multă putere precum recompensele, dacă nu, chiar mai multă. Pedepsele își au origine tot în motivația umană mai exact în disconfort și suferință.

Când ființele umane anticipează disconfort sau suferință, ele sunt înclinate să își reducă comportamentele ce le cauzează. Așadar, oricine este în măsură să aplice penalizări deține, de fapt o formă de putere.

Dacă stăm pun pic să ne gândim societatea e în așa fel construită încât se bazează mai mult pe pedepse decât pe recompense. Legile sociale nu te recompensează dacă le respecți, însă te pedepsesc aspru dacă acționezi înafara lor.

Prin urmare, legile dintr-o societate reprezintă o formă de putere, iar cine face și controlează legea deține Puterea. Din păcate de cele mai multe ori se face abuz de o astfel de putere (doar uită-te cum stă situația politico-socială la noi în țară), iar cei neimplicați, adică cei înafara puterii, suferă cel mai mult. Despre ce trebuie să facem în acest caz am scris un articol chiar aici.

3. Expertiza

Mie imi place cel mai mult acest element deoarece aproape că nu face rău și aduce de cele mai multe ori doar bine. Expertiza nu e altceva decât experiența, cunoștințele și competențele dintr-un anumit domeniu. Cu cât expertiza este mai vastă și mai utilă într-o societate, cu atât puterea va fi mai mare.

Spre exemplu, dacă ai o profesie în dumeniul judiciar, de judecător, să spunem, expertiza ta va fi mult vai valoroasă decât cea a unui om care profesează ca bucărat într-o brutărie. Ambele meserii sunt necesare în societate, dar prima este mai valoroasă social, expertiza se dobândește mult mai greu, deci va aduce mai multă putere, drept consecință.

Totodată, informațiile aduc putere. Cine controlează informațiile are inevitabil putere în societate. Spre exemplu, investitorii de top sunt mult mai credibili în ceea ce privește pronosticul cu privire la fluctuațiile Bursei de Valori la nivel Mondial decât părinții tăi sau prezentatoarea de la știri.

4. Grup de oameni

“Unde-s mulți, puterea crește!” spune o zicală. Pentru că puterea este de origine socială, iar grupurile sunt în sine prima componentă a societății, puterea apare în cadrul grupurilor. Dacă grupurile sunt mai mari și mai importante, puterea lor va fi pe măsură.

Istoria ne confirmă acest lucru. Dacă e să privim în trecut, adevăratele schimbări notabile la nivel social au fost înfăptuite de grupări de oameni care au crezut într-un ideal, ori care au avut o viziune asupra viitorului, luptând pentru a o îndeplini.

5. Carisma

Un tip de putere specială este cea venită din carisma unei persoane. Un om carismatic are puterea de a influența prin emoțiile pe care le transmite.

Acest lucru poate avea consecințe atât pozitive cât și negative. Uită-te pe social media să vezi cât influenceri de carton există. Ei nu oferă absolut nimic valoros, dar au o imagine și interacționează cu publicul sub forma divertismentului. Acesta e un exemplu de carismă negative pentru că te face să-ți pierzi timpul cu ei și cu nimicurile pe care le transmite. Nu vreau să fiu nasol, dar ăsta e adevărul.

În schimb, gândește-te la acel profesor care preda cu entuziasm materia sa pe când erai la școală. Acel profesor a avut puterea de a ne insufla dragostea de educație. Eu unul am avut fără îndoială profesori carismatici, dar dacă e să mă întrebi nu mai țin minte exact conținutul informațional pe care mi l-au predat. Însă prezența lor vie și spiritul lor autentic mi-au insuflețit și mie nevoia de a educa alți oameni mai departe. Profesorii mei sunt unul din motivele pentru care citești acest blog.

6. Trăsături de personalitate

Până acum, cele mai multe dintre aceste modalități de a dobândi puterea sunt de natură socială. Din păcate, asupra lor nu avem de cele mai multe ori control, însă ele cu siguranță că ne afectează, fie pozitiv, fie negativ.

Însă, ultimul mod de a atinge puterea este și cel mai trainic în opinia mea. Această putere nu ți-o poate lua nimeni și anume Puterea Personală. Ceea ești tu ca om este în sine puterea ta indiferent de ce-ți rezervă viața. Astfel, îndemnul clasic este acela de a lucra la propria persoană în fiecare zi.

Prin urmare, sunt cinci trăsături de personalitate la care trebuie să lucrezi și care-ți vor aduce în timp puterea.

a) perseverenta – puterea este de natură socială, deci trebuie să construiești ceva în această direcție. Pentru a te afirma social ai nevoie să depui o muncă pe măsură care se va solda inevitabil cu eșecuri peste eșecuri. Însă dacă ești perseverant, vei ajunge la rezultate. Perseverența înseamnă să continui să faci ceea ce trebuie sa faci.

b) corectitudine – din păcate mulți oameni care ajung la putere nu o folosesc cum trebuie, tocmai de aceea ajung să o piardă în cele din urmă. Corectitudinea naște încredere în oameni. Odată ce ai puterea, corectitudinea te ajută să o păstrezi și să o transformi și mai mult.

c) empatie – puterea trebuie pusă în folosul oamenilor, altfel ar fi inutilă. La fel ca și în cazul corectitudinii, empatia câștigă încrederea oamenilor că o vei folosi în folosul lor și nu în interes personal. A fi empatic înseamnă să fi sensibil la ceilalți și să știi să asculți.

d) rezistența psihologică. Asta înseamnă că orice rezistență împotriva factorilor externi care vor să îți saboteze puterea este bine-venită. Astfel avem nevoie de rezistența la efort (pentru că până la a obține puterea este nevoie de multă muncă) și rezistență la șantaj (pentru că vom fi ispitiți de alții să folosim puterea în scopuri non-etice).

e) modestie. Necesitatea acestei trăsături în a obține puterea este dată de către biografiile personalităților care au marcat istoria. Leonardo da Vinci, Abraham Lincoln, Isus Cristos, Albert Einstein, Elon Musk și multe alte personalități istorice care au dobândit puterea și au păstrat-o au reușit acest lucru câștigând simpatia oamenilor prin integritatea și modestia de care au dat dovadă.

Concluzie

Puterea este un construct social care poate face atât bine, cât și rău. Nu toți oamenii obțin puterea, dar cu siguranță că sunt afectați de ea.

Modalitățile prin care o persoană poate obține puterea sunt de natură socială, deci nu foarte la îndemână. Ba mai mult, societatea este în așa fel construită astfel încât aproape nimeni nu poate obține cu adevărat puterea pe căi proprii, decât dacă ajunge să construiască ceva de valoare.

Singura modalitate care îți poate oferi totuși puterea și te poate ajuta să te ferești de consecințele ei negative este Puterea Personală. Puterea ce rezultă din trăsăturile de personalitate este, de fapt, apogeul dezvoltării tale personale.

Lucian Pușcașu

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebook, precum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te!

Alătură-te comunității și vei primi cadou cartea "Descoperă-ți și trăiește-ți vocația"

Despre mine

Te salut! 🙂 Eu sunt Lucian, iar acesta este blogul meu de Educație Psihologică și Dezvoltare Personală ce are la bază activitatea mea de psiholog autor. Aceste articole reprezintă esența practicii și a cercetărilor mele din domeniul psihologiei, ce au la bază o fundamentare științifică riguroasă însoțită de amprenta experiențelor mele personale și profesionale. Scopul acestor materiale este de a te ajuta pe tine în 4 mari domenii
-Construirea sensului existențial
-Aplicațiile filosofiei stoice în sănătatea mintală și optimizarea personală
-Metode psihoterapeutice pentru a dobândi împăcarea cu trecutul și redobandirea împlinirii interioare
-Dezvoltare personală și îmbunătățirea abilităților sociale

lucianpuscasu7

lucianpuscasu7
Instagram post 18269010139072300 Instagram post 18269010139072300
Christos a înviat! Sărbători pascale binecuvân Christos a înviat! Sărbători pascale binecuvântate! (Și credința în Dumnezeu e o formă de terapie) :)
Mai multe... Urmărește-mă pe Instagram

Trending

  • Rusia-Ucraina
    Educație emoțională, Mediul Social & Relații Interpersonale
    2 lucruri pe care le putem face, având în vedere situația Rusia-Ucraina

    Bine-cunoscuta situație dintre Rusia-Ucraina e subiectul principal de inter...

  • narcisismul
    Psihoterapie & Sănătate mintală
    Narcisismul. Riscul nevoii de a fi special. Cum vindeci un narcisist în relație

    Narcisismul e o tulburare de personalite care îți afectează relațiile socia...

  • roata emoțiilor
    Educație emoțională
    Roata emoțiilor. Cum să distingi și să-ți înțelegi mai bine trăirile emoționale

    Imaginează-ți o viață fără emoții… Ar fi cam sec, nu-i așa? :) Din fericire...

  • binele și răul
    Psihoterapie & Sănătate mintală
    Binele și răul. Cum ia naștere răutatea în om? O Perspectivă psihologică

    Cu siguranță că ne-am pus amândoi măcar o singură dată întrebarea "de ce oa...

  • profilul psihologic
    Mediul Social & Relații Interpersonale
    E nebun sau e erou? Profilul psihologic al lui Volodymyr Zelensky

    În ultimele zile am publicat materiale scrise și video despre conflictul Ru...

Semped

8 hours ago

Semped
Tu ai văzut Spiderman?:) Serialul ascunde câteva lecții demne de apofundat. Video-ul complet aici: www.youtube.com/watch?v=D1sp2_IPwiU ... See MoreSee Less

Video

View on Facebook
· Share

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email

Semped

Semped
Tratează-ți problemele emoționale:  https://bit.ly/3IrNPpu
Abonare Newsletter: https://bit.ly/3fSUZpM

Te salut! 🙂 Eu sunt Lucian, iar aceasta este canalul meu Semped (Sănătate emoțională și mintală prin psihoeducație) ce se centrează pe Educație Psihologică și Dezvoltare Personală, ce are la bază activitatea mea de psiholog psihoterapeut. Aceste videoclipuri reprezintă esența practicii și a cercetărilor mele din domeniul psihologiei, ce au la bază o fundamentare științifică riguroasă însoțită de amprenta experiențelor mele personale și profesionale. Aceste materiale au 4 direcții și formate:
-Construirea sensului existențial
-Aplicațiile filosofiei stoice în sănătatea mintală și optimizarea personală
-Metode psihoterapeutice pentru a dobândi împăcarea cu trecutul și redobandirea împlinirii interioare (traume din copilărie, tulburări mintale, probleme emoționale) 
-Filme psihologice

Instagram: @lucianpuscasu7
Facebook: @semped

#psihologie #dezvoltarepersonala #sanatatemintala
PUNE CAPAT INGRIJORARILOR - LASA GRIJILE, INCEPE SA TRAIESTI
YouTube Video UC8N2Txzc5RVMfm-zNg39f2w_RJjk2DdcJlU
Tratează-ți problemele emoționale:  https://bit.ly/3IrNPpu
Abonare Newsletter: https://bit.ly/3fSUZpM

Te salut! 🙂 Eu sunt Lucian, iar aceasta este canalul meu Semped (Sănătate emoțională și mintală prin psihoeducație) ce se centrează pe Educație Psihologică și Dezvoltare Personală, ce are la bază activitatea mea de psiholog psihoterapeut. Aceste videoclipuri reprezintă esența practicii și a cercetărilor mele din domeniul psihologiei, ce au la bază o fundamentare științifică riguroasă însoțită de amprenta experiențelor mele personale și profesionale. Aceste materiale au 4 direcții și formate:
-Construirea sensului existențial
-Aplicațiile filosofiei stoice în sănătatea mintală și optimizarea personală
-Metode psihoterapeutice pentru a dobândi împăcarea cu trecutul și redobandirea împlinirii interioare (traume din copilărie, tulburări mintale, probleme emoționale) 
-Filme psihologice

Instagram: @lucianpuscasu7
Facebook: @semped

#psihologie #dezvoltarepersonala #sanatatemintala
ADEVARUL DESPRE CE POTI CONTROLA IN VIATA - STOICISM
YouTube Video UC8N2Txzc5RVMfm-zNg39f2w_FO0pAXBMA_g
Load More... Subscribe

lucianpuscasu7

lucianpuscasu7
Instagram post 18269010139072300 Instagram post 18269010139072300
Christos a înviat! Sărbători pascale binecuvân Christos a înviat! Sărbători pascale binecuvântate! (Și credința în Dumnezeu e o formă de terapie) :)
Mai multe... Urmărește-mă pe Instagram

Abonează-te

Dacă îți place acest blog, înscrie-te în comunitatea Semped și vei primi informații prin newsletter săptămânal
Semped

8 hours ago

Semped
Tu ai văzut Spiderman?:) Serialul ascunde câteva lecții demne de apofundat. Video-ul complet aici: www.youtube.com/watch?v=D1sp2_IPwiU ... See MoreSee Less

Video

View on Facebook
· Share

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email

© 2021 Lucian Pușcașu

We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept”, you consent to the use of ALL the cookies.
Cookie settingsACCEPT
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDuratăDescriere
cookielawinfo-checbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ