Sari la conținut
Home » Blog » Reziliența psihologică. Cum să devii mai mai puternic emoțional

Reziliența psihologică. Cum să devii mai mai puternic emoțional

reziliența psihologică

Reziliența psihologică este unul dintre cel mai puțin discutate aspecte în domeniul psihologiei și sănătății mintale. Există terapii, intervenții, analiza și conceptualizarea tulburărilor mintale, soluții peste soluții dar toate acestea utile doar după ce apare problema.

Intervențiile ne readuc starea de bine, dar ne lasă vulnerabili în fața problemelor emoționale viitoare. Prin urmare vom fi nevoiți din nou și din nou să diminuăm suferința, ceea ce creează o dependență de terapie.

E un lucru excelent să avem soluții la probleme, dar e incomplet. Tratamentul e prima jumătate din ecuație, în timp ce prevenția e cea dea doua, ambele conlucrând la același ideal: de a redobândi și păstra sănătatea mintală. Tocmai de aceea reziliența psihologică e la fel de importantă precum intervențiile și strategiile de soluționare a problemelor emoționale.

De ce ai avea nevoie de reziliența psihologică

Să nu suferi inutil.:) Oamenii așteaptă parcă să li se întâmple ceva rău pentru a lua măsuri. Situația stă în felul următor: viața merge normal, apare un eveniment care te afectează, simți suferința, cauți remediul, până îl găsești continui să suferi, iar după ce l-ai găsit suferința se tot reduce până dispare. Iar apoi… scenariul se repetă.

E o situație pe cât de tristă, pe atât de caraghioasă. De ce să aștepți suferința cu mâinile goale, când poți fi pregătit pentru ea? De ce să eviți problemele în viață? Ele oricum te vor căuta, iar până nu le rezolvi, nu vor dispărea. Soluționarea la toate acestea este a ne dezvolta reziliența psihologică.

Cu cât transpiri mai mult pe timp de pace, cu atât sângerezi mai puțin în război” – Norman Schwarzkopf

Cum să dezvolt reziliența psihologică

Sunt mai multe metode prin care-ți poți dezvolta reziliența psihologică printre care a face constant activități importante pentru tine, a avea rezultate în lumea reală, a-ți analiza gândurile și a le combate pe cele toxice, înlocuindu-le cu altele mai sănătoase sau a cultiva micile plăceri și bucurii ale vieții.

Printre toate aceste metode, mai simple sau mai complexe, filosofii stoici ne propun o metodă sigură, trainică și frumoasă pentru a ne dezvolta reziliența psihologică pe tot parcursul vieții noastre și anume: a crește în virtute.

Elementul central pentru o mai bună reziliență psihologică

Conform stoicilor, există o legătură bidirecțională între scopul de a trăi o viață conform virtuților și nevoia de a obține și păstra sănătatea mintală și seninătatea. Se pare că acum două milenii, filosofii erau cei care își păstrau cel mai bine starea de bine, fiind un exemplu pentru toți ceilalți, Când filosofii erau întrebați care este secretul lor, aceștia spuneau fără ezitare: o viață trăită în virtute.

În ziua de astăzi nimic nu s-a schimbat aș spune eu. Problemele de abuz în relații, de infidelitate, sentimentul singurătății, mândria care ne copleșește, sărăcia materială și spirituală, incapacitatea de a lua decizii și de a ne ține de ele au existat pe atunci la fel cum există și azi.

Deși societatea a evoluat, problemele de natură sufletească sunt aceleași, iar soluția pentru aceste vremuri tulburi a reprezentat și încă reprezintă virtutea.

Astfel, practicarea virtuților va aduce cu sine o stare de bine și de pace deoarece virtuțile întăresc caracterul, deci și reziliența psihologică. Totodată, pe fondul unei sănătăți mintale și emoționale echilibrate, comiterea comportamentelor virtuoase e mult mai probabilă.

Deci a excela în virtute, ne spun stoicii, atrage o mai bună reziliență psihologică și consolidează un caracter frumos, toate acestea formând tabloul complet: acela de a trăi o viață care merită trăită.

Reziliența psihologică și virtuțile se completează una pe cealaltă

Cei care sunt rezilienți, pot face mai multe acte virtuase decât cei care nu au aceeași reziliență. Iar cei care nu sunt rezilienți vor fi mai puțin predispuși să facă acte bune și sănătoase și mai înclinați să adopte comportamente nesănătoase și vicioase.

Gândește-te numai: când iei o decizie gândită cu înțelepciune sunt șanse mai mari să îți dai seama mai târziu că ai luat o decizie corectă. Asta îți va crește starea de bine și încrederea că poți face față provocărilor vieții.

Timpul trece, tu iei decizii peste decizii, toate luate pe baza înțelepciunii tale, majoritatea dintre ele dovedindu-se corecte. Așa îți dai seama că ești destul de bun în a lua decizii, și chiar dacă unele dintre ele se vor dovedi greșite, tu vei lua alte acte decizionale pe baza cărora vei rezolva situația. Într-un cuvânt, ești mai rezilient și totul pornind de la virtutea înțelepciunii.

În schimb, dacă iei deciziile bazate pe nevoile și impulsurile de moment, șansele de a se dovedi greșite sunt mult mai mari. Dependența, lăcomia și necumpătarea sunt opuse înțelepciunii, iar ele duc la acte venite din impulsurile plăcerii momentului sau a unor plăceri viitoare, dar încă nesigure.

Încă nu am auzit pe nimeni care să spună că și pierdut toți banii datorită investițiilor și a gestionării unei afaceri după un plan bine făcut, construit cu înțelepciune. Dar am auzit de prea multe ori persoane care au pierdut totul în încercarea avidă de a face bani repede, dependenți de viciile lor.

Când luăm decizii bazate pe aceste impulsuri, lucrurile se finalizează prost, iar apoi luăm alte decizii care ne afundă și mai mult și tot așa. Devenim sclavii viciilor și ne distrugem încet viața.

Reziliența psihologică înseamnă prezența emoțiilor sănătoase și lipsa celor nesănătoase

Reziliența presupune păstrarea stării de bine, iar starea de bine poate fi atinsă doar pe un fond emoțional sănătos, ceea ce favorizează creșterea în virtute. Când ești calm, relaxat, fericit, uneori trist sau ușor îngrijorat șansa e mult mai mare să faci acte de curaj, înțelepciune și cumpătare decât dacă ai fi furios, depresiv sau anxios. La fel ca al punctul anterior, ai fi mai înclinat către acțiuni venite din impuls ce favorizează viciile.

În consecință, cel care este tulburat de emoții nesănătoase îi va fi dificil să acționeze conform virtuților pentru că acestea din urmă necesită exercitarea darului rațiunii, rațiune care este “sufocată” de prezența respectivelor emoțiilor nesănătoase.

Într-adevăr, psihologia științifică a dovedit că gândirea rațională (ceea ce numim noi gândire sănătoasă) dă naștere emoțiilor sănătoase și nu celor nesănătoase. O astfel de gândire ne permite să recurgem mult mai ușor la virtute, iar a excela în virtute dezvoltă și mai mult gândirea rațională.

După cum poți observa, există un demers ciclic, o spirală care fie te duce în sus, fie te duce în jos: virtutea consolidează gândirea rațională -> gândirea rațională ne oferă un fond emoțional sănătos -> un fond emoțional sănătos oferă oportunitatea de a crește în virtute.

Totodată: viciile predispun la acțiune din impuls -> impulsurile vin pe un fond emoțional nesănătos -> când mintea rațională ne este sufocată de emoții disfuncționale ne e mai ușor să comitem acte vicioase.

Mai departe, persoanele care nu cunosc virtuțile vor fi confuze cu privire la ce este bine și ce este rău în viață. În consecință, caracterul lor va fi slab și vor fi mult mai expuse la evenimente aversive, de unde vor rezulta conflicte interioare și suferința psihologică.

Concluzie

Astfel, stoicii ne asigură că virtutea și liniștea interioară (sănătatea mintală) se sprijină reciproc, una provenind și manifestându-se din cealaltă. Reziliența psihologică înseamnă a ne întări mintea și caracterul în fața provocărilor vieții, iar ea poate fi dobândită prin a excela în virtute, virtutea fiind, cum ar spune stoicii, cel mai de preț bun.

Dacă vrei să afli care sunt aceste virtuți și cum pot fi ele aplicate în viața ta, ai un link doar despre virtuți chiar aici.

Lucian Pușcașu

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *