Sari la conținut
Home » Blog » Secretele Puterii. Analiza psihologică a serialului Peaky Blinders

Secretele Puterii. Analiza psihologică a serialului Peaky Blinders

secretele puterii

Când e să urmăresc un film sau un serial, analizez fără să vreau psihologia personajelor și elementele ce alcătuiesc acțiunea. Mă fascinează dinamica socială care dezvăluie secretele puterii și modalitățile prin care personajele ajung la putere și o folosesc.

Un astfel de serial este Peaky Blinders. Firul cronologic al filmului este predominant construit din situații de conflict și lupte pentru putere în care protagonistul, Thomas Shelby le câștigă rând pe rând, dobândind respectul dușmanilor și încrederea apropiaților.

Astfel că, secretele puterii descoperite și implementate de Tommy Shelby l-au transformat dintr-un gangster de cartier din Birmingham într-unul dintre cei mai puternici și influenți oameni pe care i-a cunoscut Anglia secolului XX.

Prin urmare, în acest articol vom desluși secretele puterii analizând în amănunt psihologia din spatele căreia s-au construit personajele și acțiunea serialului Peaky Blinders.

1. Principiul non-reactivității

A fi non-reactiv înseamnă a fi o cauză și nu un efect. Tu să determini ce vrei să se întâmple și nu viața ta să meargă după lucrurile care ți se întâmplă. Nu reacționezi prin frică, furie, anxietate sau orice altceva. În schimb ești un agent activ care își construiește viața după propria voință.

Primul dintre secretele puterii lui Tommy Shelby este faptul că el face lucrurile să se întâmple. Nu el reacționează la oameni și evenimente ci el induce reacțiile pe care și le dorește în ceilalți și creează cursul evenimentelor după cum plănuiește.

De fiecare data cand Tommy era in dezavantaj, era vizibil neafectat. A fi de neclintit are valoare nu când lucrurile merg bine, ci cand lucurrile merg prost. În confruntarea sa cu Billy Kimber, Tommy era în mod clar dezavantajat și avea nevoie de puterea și posesiunile lui Billy:

„-Te admir, domnule Kimber. Ai luat-o de la zero și ai construit o afacere legală. Ar fi o onoare să lucrez cu tine.

-Oamenii nu lucrează cu mine! Oamenii lucrează pentru mine! (moment în care aruncă pe podea o monedă) Ridic-o, haimanao!” Și Thomas nu o face. Așteaptă puțin, iar apoi o ridică.

Acel moment de așteptare reprezintă cheia care îi conferă putere. Dacă ar fi ridicat moneda instant, ar fi fost un semn al obedienței venit din instinctul de frică. În schimb, a așteptat acele câteva secunde pentru a consuma și disipa ideea de obendiență, iar abia apoi a ridicat moneda ca semn al acceptării unei potențiale colaborări.

Acesta este unul dintre cele mai bune momente ce ilustrează cu adevărat ce înseamnă să fii non-reactiv, deținând secretele puterii.

Exercițiu: așteaptă 2-3 secunde înainte de a răspunde într-o situație conflictuală. Asta va reduce probabilitatea de a avea o reacție emoțională, răspunzând din impuls și a întra într-un eventual conflict.

Iar acum probabil vei spune că a fi non-reactiv ar însemna să nu intri în conflicte, ori serialul Peaky Blinders e plin de bătăi și lupte și ai dreptate, dar trebuie avut în vedere motivul pentru care apar respectivele lupte.

În sezonul 1, episodul 2 unul dintre frații Lee a spus la adresa lui Tommy că “mama lui a fost femeie ușoară” iar Tommy a reacționat foarte agresiv începând o luptă. Pe tot parcusul serialului vei observa că nu reacționează la insulte, la bani sau la alte chestii superficiale.

Dimpotrivă, el rămâne calm în fața dușmanilor și luptă doar când e vorba de a-și apăra valorile. În mod concret, pentru el familia și oamenii săi sunt valoarea principală. Reacționează doar când e vorba de o valoare de-a ta la mijloc, nu la toate prostiile.

Așa să fie și pentru tine. E normal să reacționezi când ceva ce îți este drag, ceva ce prețuiești îți este luat sau insultat. Acesta este un semn al faptului că respectivul lucru sau respectiva persoană este importantă pentru tine.

În rest, la lucrurile care nu au o valoare emoțională pentru tine, să adopți o atitudine stoică de indiferență. Iar șansa de a fi afectat sau rănit emoțional va fi mult mai mică.

2. Controlul emoțional

Emoțiile sunt un produs al gândirii noastre, prin urmare un control al gândurilor și al impulsurilor va duce automat la o stabilitate emoțională pe măsură. Astfel tu vei ajunge să-ți stăpânești emoțiile în situații limină și a le folosi pentru a-i domina pe ceilalți.

E destul de clar că unul dintre secretele puterii lui Tommy este că nu afișa furie sau alte emoții în fața persoanelor nepotrivite. Bineînțeles că simțea emoții dar nu le exprima față de persoanele care nu puteau valida respectivele emoții, iar acesta este un semn de inteligență emoțională.

Spre exemplu, în fața dușmanilor nu era nervos pentru că denotă un semn de slabiciune. În fața lor era calm și detașat. În schimb când era singur își putea ventila emoțiile ori le putea exprima față de persoanele care le putea accepta precum era Grace sau mătușa Polly. Asta ne duce la următorul punct.

3. Folosirea emoțiilor ca semn al dominanței

Putem folosi emoțiile în diverse forme: în scop de autocunaoștere, de a descoperi ce ne oferă sens, de a cultiva plăcerile vieții sau de a creea conexiuni cu alți oameni. Printre toate întrebuințările emoțiilor se numără și ideea de dominanță și anume că emoțiile nu trebuie să te domine niciodată, ci tu să le folosești pentru a-i domina pe ceilalți.

Dacă ești într-un conflict e normal să îți exprimi emoția de nemulțumire pentru a accentua deranjul provocat. Când cineva îți încalcă valorile e normal să adopți o atitudine asertivă prin care să le aperi. Iar când există persoane care te calcă pe coadă fără niciun motiv, a afișa o neplăcere apăsătoare va diminua șansa ca ei să te mai necăjească din nou.

Exemplul repetat în acest sens sunt scenele de luptă și violență care abundă în acest serial, iar scena mea prefera este cea din ziua nunții lui Tommy în care acesta le făcea instructajul tuturor bărbaților să nu se bată, la final el însuși îmbrâncind ospătarul.

4. Folosește-ți gândirea la cote la care ceilalți nu pot ajunge

Bineînțeles, unul dintre secretele puterii este inteligența ta folosită corect. Gândește situații complexe și probleme complicate. Scutește-i pe oameni de efortul de a gândi. Încet ei vor deveni mai slabi și tu mai puternic. Cu cat ești mai indispensabil, cu atât devii mai valoros.

În Sezonul 1, Episodul, Tommy îi spune fratelui său:“Gândesc Arthur, asta fac. Asta e treaba mea. Gândesc ca să te scutesc pe tine de efort.” Ca să obții puterea trebuie sa ai informațiile bune și să le folosești cum trebuie.

Asta e adevarata inteligență. Probabil de aici vine și vorba “eu am școala vieții”, care s-ar traduce cu a avea istețimea de a te adapta la mediu și de a lua cele mai bune decizii. Așadar, devino bun în a rezolva probleme. Identifică problema si vino cu soluții într-o formă care să aduc atât câștig ție, cât și celor din jur.

O altă vorbă plină de duh este: “Cand planifici ceva bine, nu e nevoie să te grăbești” – să ai mereu un plan deci. Totodată nu le revela oamenilor planurile tale, cu excepția colaboratorilor. Oamenilor nu le pasă de plan, ei vor să vadă rezultatele după ce le-ai obținut.

5. Du povara responsabilității întregului grup

O altă caracteristică a puterii este faptul că o posedă cel care își asumă responsabilitatea fiecărui membru din grup. Când Danny Petardă a intrat în bar și a început să spargă tot, îngrozindu-i pe oameni, Tommy a fost primul care a intervenit să îl liniștească.

Și pun acente pe să-l liniștească. Nu a folosit forța, nu a folosit amenințări și nici nu l-a pedepsit pentru că i-a devastat barul. Mai ales, nu s-a evenrvat măcar o clipă și nu a pus pe alții să rezolve situația.

De ce? Pentru că atunci când e vorba de oameni, ești primul care intervine. Când era vorba de afaceri sau alte lucruri Tommy delega pe cei din jur să rezolve problemele pentru că el mereu avea lucruri mai importante de făcut. Însă când e vorba de oameni, el nu s-a dat înlături.

Un lider care deține secretele puterii este acela care intervine cu calm și care are grijă de oamenii săi. Pentru el principalul obiectiv este ca oamenii să fie ei bine, abia apoi să câștige ei, iar la sfârșit să rămână și el cu ceva.

La finalul scenei, Tommy a zis “trimite nota la Peaky Blinders. O plătim noi”. A început cu asumarea responsabilității și a dus-o până la capăt. Asta înseamnă să fii un lider dobândit prin putere și nu prin forță.

6. Pune binele celorlalți înainte binelui propriu

Tommy e singurul șef de bandă care are o relație personală cu oamenii săi. Dacă ai să te uiți la Sabini, Campbell, Solomons sau Changretta vei observa că toți își tratează supușii ca pe niște unelte. În schimb, Tommy are o legătură de personală cu ei.

Explicația ne-o dă chiar protagonistul în noaptea nunții sale: “Dușmanii mei cred că familia mea este slăbiciunea mea. De fapt, familia este sursa mea de putere.” Puterea este conferită în mare măsură prin recunoașterea celorlalți, iar când ești autentic și-i pui pe primul lor, ei vor simți asta.

În sezonul 3 episodul 4 starea de sănătate a lui Tommy a fost cum nu se poate mai precară datorită abuzurilor fizice pe care le-a suportat din cauza inamicilor săi. Totuși el amână internarea la spital pentru a comunica informații prețioase unor potențiali aliați. Dacă nu ar fi făcut asta, întreaga sa familie ar fi fost anihilată.

7. Inteligență socială

Puterea se manifestă prin definiție în interacțiunile sociale, adică la contactul cu alți oameni. Astfel că, inteligența socială e indispensabilă pentru a obține puterea. Inteligența socială înseamnă a înțelege cum funcționează dinamica socială și cum o poți tu influența după dorințele tale. Astfel că Thomas Shelby utilizează această fațetă a puterii în patru modalități

a) Se folosește de interesul dușmanilor săi pentru a deveni necesar lor. Lui Billy Kimber îi spune ca are nevoie de oamenii lui pentru a face cursele de cai să funcționeze. În sezonul 3, episodul 2, părintele Hughes îl amenința pe Tommy în închisoare cu un Doberman, dar acesta n-a schițat niciun gest de frică deoarece știa că familia de regală de ruși avea nevoie de el.

Și în general, niciun dintre dușmanii lui nu-l putea elimina complet. Până și Winston Churcill a fost impresionat de performanțele sale, motiv pentru care a și supraviețuit la sfârșitul sezonului doi.

b) Cunoaște tipologia dușmanilor, iar apoi le vorbește pe limba lor. Lui Billy Kimber îi gâdilă ego-ul “Vă admir. Ar fi o onoare să lucrez pentru dvs Kimber.” Într-o altă secvență, doi anchetatori au fost trimiși de Cambell pentru a-l șantaja pe Tommy în a comite o crimă, dar acesta replica: “Numele tău este Irene O’Donnell. Ai un fiu pe nume Sean, care urmează școala Cherrywood Road din Harborne. El este infirm, fiind incapabil să alerge, ajungând ultimul în fiecare cursă.”

c) Îi lasă pe ceilalți să creadă că sunt câștigători: În cartea “Cele 48 de legi ale Puterii”, unul dintre secretele puterii este “Să nu îți pui niciodată în umbră superiorul”. Când Billy Kimber aruncă moneda, Tommy o ridică încet atât cât să simtă Kimber că au ajuns la o înțelegere, dar fără a se umili nici pe el și fără a se arăta superior față de Kimber.

d) Puterea vine din personalitate, nu din statut

La întâlnirea cu familia regală Petrovna, el a primit întrebarea din partea ducesei: „Ce profesie avea tatăl tău?” care s-ar traduce cu: “Din ce pături sociale josnice de țigani ești?”

Iar răspunsul lui Tommy a fost: „Ghicea viitorul și ar fura cai. Deseori le spunea oamenilor că urma să li se fure caii, iar ei se minunau de puterile lui atunci când caii erau furați”, care s-ar traduce cu: „ Sunt din cea mai de jos pătură socială. Și totuși, omul de rând aici deține mai multă putere decât aristocratul”. Această scena este un excelent exemplu pentru faptul că nu îți trebuie statut pentru a avea putere, ci o personalitate sănătoasă, bine dezvoltată.

8. Modestie (Lipsa ego-ului nesănătos)

Oricine dobândește secretele puterii nu le poate folosi pe termen lung dacă nu este umil. La un momendat, Tommy curăță resturile de animale. Întrebat de ce face acest lucru, acesta răspunde: “să-mi amintesc ce aș fi dacă n-aș fi cine sunt”.

9. Confortabil cu ideea de conflict

Unul dintre secretele puterii este acela că puterea nu poate fi obținută cu forța, ci ea rezultă în mod natural în urma interacțiunilor sociale. Dar puterea este ceva de valoare, prin urmare, nu poate fi obținută din interacțiunile valoroase, adică acele interacțiuni pe care nu toți oamenii sunt dispuși să le aibă, iar conflictele se află printre ele.

De fiecare dată când îți asumi un conflict, denotă că ai putere pentru că dacă nu ai fi avut-o, nu ai fi în stare să menții acel conflict. Așadar, vreau să reții ideea cum că conflictul nu este ceva rău atâta vreme cât nu-l provoci tu și chiar te poți folosi de el pentru a dobândi putere.

10. Fără limite

În fiecare situație riscantă în care intra apropiații îl sfătuiau să se oprească, replica sa transmisă fie mai pe direct fie mai pe indirect era de fiecare dată “Eu nu am limite”. Chiar și în ultimul sezon în care a aflat că viața lui este limitată de tumoarea pe care o are, reușește să învingă această formă de moarte.

Într-adevăr, puterea înseamnă să nu ai limite mentale. Limita de viață impusă de către doctor simbolizează limita noastră mentală. În clipa în care Tommy a reușit să se vindece de obsesia pentru boala pe care o avea, a reușit într-adevăr să se desprindă de vechiul său eu și să nu comită o altă crimă.  

Concluzie

Sper că te-am ajutat să înțelegi mai bine serialul Peaky Blinders și modalitățile prin care sunt revelate secretele puterii în acest serial. Dincolo de tematica “secretele puterii”, am scris alte două articole despre a fi bărbat și secretele seducției lui Thomas Shelby. Le poți accesa chiar aici:

Lucian Pușcașu

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *