Sari la conținut
Home » Blog » Secretul psihologic pentru o viață fericită – Stoicism

Secretul psihologic pentru o viață fericită – Stoicism

viață fericită

Ceea ce este conform cu Natura, cu bunul mers al Universului, aduce o viață fericită, iar ceea ce e conform cu Natura poate fi conuscut doar printr-o minte înțeleaptă, produsul unei judecăți corecte și sănătoase.

Ajungi să te folosești de tot ceea ce ai, indiferent de cât de puține ar fi ele, pentru a-ți construi o viață fericită. Iar asta îți menține spiritul viu și un caracter plin de energie și voioșie, fără însă a deveni sclavul celor oferite.

Sufletul ce construiești o viață fericită

Sufletul este făcut să își găsească bucuria în virtute și să se depărteze de ceea ce este viciu. El va căuta mereu frumosul prin vitejia de care dă dovadă, prin acțiunile sale calculate și cumpătate, prin deciziile pe care le ia cu simț de răspundere și prin grija pe care o are față de oameni.

Seneca ne spune că un astfel de suflet puternic nu cunoaște înfrângere. E înțelept prin experiență și calm în acțiune, arătând totodată omenie și umanitate în relațiile cu semenii lui. Toate acestea sunt regăsite într-un stil de viață simplu, dar care va construi o viață fericită pentru cel ce le urmează.

Pe el evenimentele întâmplătoare nici nu il ridică, nici nu îl doboară. Iar cel mai mare bine este cel pe care și-l oferă singur, unde adevărata fericire va fi disprețuirea tuturor plăcerilor. Asta garantează o viață fericită înțeleptului.

Într-adevăr, un astfel de suflet este liber, ferm și neînfricat, plin de recunoștință și înțelegere, care trece dincolo de teamă, de dorință și de suferință. El caută virtutea frumosului și respinge urâțenia viciului, fiind indiferent la orice lucru extern care vine, iar apoi pleacă, fericirea sa fiind mai presus de ele.

Seneca ne atenționează că cel ce urmează filosofia și își făurește sufletul după învățături filosofice ajunge „să fie urmărit, fie că vrea, fie că nu, de o veselie necontenită și de o adâncă bucurie, care vine de undeva din adânc, de vreme ce își găsește plăcere prin propriile resurse și nu dorește plăceri mai mari decât cele interioare.

Cum putem construi o viață fericită în mod concret

În concepția stoică, fericit este cel care are o minte rațională și își folosește judecata în mod corect. Asta nu înseamnă că trebuie să fii robotic și să nu simți emoții, să ai mereu dreptate sau să nu greșești niciodata.

Mai degrabă înseamnă să gândești realist, să fii calculat în acțiune și nu repezit când iei decizii. Să cauți să înțelegi oamenii și viața și să conștientizezi de ce eșuezi și cum poți îmbunătăți pe viitor.

Cel care înțelege condiția umană și care nu încearcă să iasă din ea prin dorințe deșarte își construiește o viață fericită. O astfel de persoană iubește ceea ce are, iar absența a ceea ce își dorește nu îl afectează.

Prin urmare, pentru a avea o viață fericită e nevoie să ne concentrăm în primul rând pe noi înșine și pe capacitățile noastre de a ne bucura de ceea ce avem și pe ce putem face, acolo unde suntem.

Să ne dorim în continuare lucruri, dar să nu fim atașați de ele, dovada fiind că, în caz că nu le dobândim, nu ne vom întrista. Iar atunci când facem tot ce putem, să fim mulțumiți de noi înșine indiferent dacă am reușit sau am eșuat.

Plăcerile distrug șansa la o viață fericită

În Stoicism, dependența de plăceri e considerată sursa tuturor nefericilor, departe de o viață fericită, ceea ce are oarecum logică dacă stai să te gândești. Dependențele ne consumă timpul, sănătatea, banii, energia și orice resursă.

Arată-mi tu un jucător la lotto, un alcoolist, un dependent de droguri că are o viață fericită. Desigur, poate o bună parte din viață îi este pusă la punct. Poate are o familie frumoasă, o pasiune pentru sport care-l menține sănătos și o profesie foarte respectată, iar doar o parte din bani îi bagă la aparate.

Nu e mare lucru, nu? Ba da, este! O astfel de persoană nu va avea niciodată o viață fericită, o viață plină, cum ar spune stoicii, pentru că o parte din ea este în contradicție cu cealaltă. Banii pentru familie sunt la aparate. Timpul pentru a exersa și a face sport este la aparate. Mintea sa nu este la profesie în totalitate, pentru că este și la aparate.

Acesta e adevărul: oamenii nu sunt nefericiți din lipsa plăcerii, ba din contră, din cauza prezenței ei. Dacă vrei să afli cum să pui capăt dependențelor, am scris un articol chiar aici.

Pentru o viață fericită, caută virtutea, iar abia apoi plăcerea

Virtutea nu cunoaște margini. De ea nu te poți plictisi sau sătura. E cineva care s-a săturat de la a face bine, de a fi liber sau de la a fi corect? Mă îndoiesc. Virtutea nu schimbă bunul mers al vieții ci îl cimentează și mai mult. În schimb, plăcerile poartă ură cu sine. Cu cât ne desfătăm mai mult în ele, cu atât se sting mai mult și fac loc dezgustului.

Noi nu facem fapte virtuoase pentru a aduce plăcere și a avea apoi o viață fericită. E drept că virtutea are doza ei de plăcere, dar nu acesta este cauza și cu siguranță nici scopul virtuții. În schimb, virtutea își este suficientă prin ea însăși, nu are nevoie de un rezultat, caci doar ea ne îmbucură sufletul.

Astfel că suntem îndemnați să ținem în frâu plăcerea și nu să ne lăsăm seduși de ea. Să o putem gusta din când în când dar fără să ne înecăm cu aceasta. Mai presus, să nu o considerăm un bine în sine.

Interesant e că dacă punem virtutea pe primul loc pretutindeni, iar abia apoi plăcerea, însă fără a ne lăsa dependenți de ea, folosindu-o sub controlul nostru, ne vom putea bucura atât de virtute cât și de plăcere.

În schimb, cine pune plăcerea pe primul loc va duce lipsa virtuții dar și a plăcerii. În acest caz plăcerea îl domină cauzând suferință fie prin absența ei, fie prin prea multa ei prezență. Oricum ai lua-o, în ecuația plăcerii ai doar de pierdut. Daca ai prea multă, te distruge. Dacă ai prea puțină, devii obsedat de ea.

“Cel care urmărește plăcerea nu își cumpără plăceri, ci se vinde pe sine plăcerilor – Seneca

Concluzie

O viață care merită trăită e o viață închinată mai degrabă virtuților, decât plăcerii. Oamenii care aleargă după plăcere vor face totul pentru ea, dar nu vor avea o viață fericită. În schimb, cel care nu se lasă amăgit de plăcere, nu va face pentru plăcere absolut nimic, și totuși se poate bucura uneori de ea.

Căutarea plăcerilor predispune la săvârșirea actelor josnice, fapt ce duce la o viață goală și nefericită. Căutarea virtuții predispune la săvârșirea actelor nobile, fapt ce duce la o viață fericită, o viață plină, o viață care merită trăită.

Lucian Pușcașu

P.S. Dacă vrei să afli mai multe despre cum să-ți construiești o viață fericită, fiind un subiect destul de larg, am scris un articol chiar aici: https://www.semped.ro/viata-libera-cum-sa-traiesti-cu-adevarat-liber-chiar-daca-ai-un-job/

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *