Sari la conținut
Home » Ședințe de Psihoterapie

Ședințe de Psihoterapie

De ce Psihoterapeut?

Pentru mine, vocația de psiholog e mai mult decât o meserie. E un mod de a viața, de auto-descoperire, e un mod de A FI. Pentru aceasta, profesionalismul şi dăruirea sunt pe primul loc. Astfel, pot spune ca înțeleg, într-o anumită măsură, cum funcționează mintea umană și ajung la concluzia că a trece prin suferință e o condiție esențială pentru a crește și a dobândi înțelepciunea trăirii unei vieți autentice – pentru că oamenii merită să aibă un sens, o vocaţie, să fie iubiţi şi fericiţi.
Îmi place să cred că lucrez zilnic la a deveni ceea ce sunt: Un om pentru oameni.

Pe lângă formările şi expertiza dobândită în cadrul Facultăţii de Psihologie, am studiat în particular filosofia, anatomia dependențelor, raționamentul logico-matematic, relațiile de cuplu, dinamica socială, ideologia creștină, pierderea și regăsirea sensului în viață, precum şi principiile fundamentale ale dezvoltării personale.

Filosofia și creștinismul sunt propria mea terapie. Studiindu-le și regăsindu-mă în ele, am învățat să devin propriul meu terapeut. Însă comoara pe care am descoperit-o nu a fost destinată doar mie, ci întregii umanități. Astfel că, în terapie îți voi arăta și ție cum să devii propriul tău terapeut:)

Viciile fac viața oamenilor mizerabilă. Viciile sau dependențele sunt tulburări ale sufletului, tulburări emoționale care ne distrug încet sănătatea, identitatea și întreaga viață. Impactul viciilor este mult subestimat, omul vicios ducând o viață de sclav, înrobit fiind de dorințele toxice și de fricile care-l copleșesc. Astfel că, am căutat să studiez și să îmbunătățesc terapia dependențelor pentru a-i ajuta pe oameni să ducă, într-adevăr, o viață liberă.

Fiind o persoană pragmatică din fire, pun accent pe eficiență și rezultate. Îmi place să mă joc cu numerele, “să înțeleg unde este virgula” și astfel să găsesc “eroarea” care ți-a adus suferință, să transpun lumea interioară și pe cea exterioară în coduri binare și lanțuri cauzale, desenând algoritmi, matrici. Mintea și sufletul uman nu sunt numere, dar pot fi mai ușor înțelese cu ajutorul lor. Așadar, dacă ești o persoană mai matematică din fire, să nu te surprindă când îți voi desena matrici, formule de calcul și limbaje de programare pentru a-ți explica mai bine cum ai ajuns în situația în care te afli.:)

Prin terapia de cuplu am descoperit cea mai frumoasă oportunitate de a simţi şi înţelege universul feminin, precum şi a explora şi dezvolta pe cel masculin. Nu soarta îţi va aduce partenerul ideal, ci tu îl vei atrage dacă înveţi cum anume. Toate acestea culminează în comuniunea intimă dintre un bărbat şi o femeie sub chipul iubirii necondiţionate, o iubire în care ambii parteneri să-și poată odihni sufletele obosite de tumultul vieții. Prin terapia de cuplu căutăm să ajungem la acest tip de iubire.

Tematica sensului în viață și a vocației personale m-a adus pe drumul psihologiei. De opt ani studiez sensul, satisfacția personală, stâlpii existenței ființei umane și factorii ce-i dărâmă. Eu mi-am descoperit sensul. Hai să îl descoperim și pe al tău.

Mă folosesc de metafore, exemple personale, povești terapeutice, curente ideologice, citate Biblice și, în general, orice cunoștință sau de înclinațiile mele artistice pentru a livra intervențiile terapeutice într-o formă simplă, plăcută, dar cu impact emoțional.

Însumând cele de mai sus, abordarea mea terapeutică e în funcție de tipologia ta de personalitate. Îți pot vorbi foarte pragmatic, calculat, matematic, punând accent pe numere și fapte din lumea reală; îți pot vorbi filosofic, emoțional, oferind metafore terapeutice și căi prin care să te poți conecta la propria persoană, la propriul sine; îți pot vorbi într-un stil pedagogic, unde îți voi explica cum funcționează mintea, sufletul și inima ta, descoperind împreună povestea ta de viață și ce te-a făcut să fii ceea ce ești; îți pot vorbi într-un stil umoristic pentru că… la terapie se mai și râde uneori, nu doar se plânge.:)

De asemenea, îmi poți găsi activitatea de psiholog și pe CANALUL DE Youtube „Semped”.

Pregătirea mea profesională

Am absolvit Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației Babeș-Bolyai din Cluj Napoca în anul 2019, an în care am început și formarea mea în psihoterapie cognitiv-comportamentală, dar și practica de psiholog clinician. În prezent, țin sesiuni te psihoterapie online cât și fizic la cabinetetul de psihologie din Cluj Napoca.

Pe lângă formările şi expertiza dobândită în cadrul Facultăţii de Psihologie, am studiat în alte cursuri dinamica socială, dezvoltarea abilităților sociale, fenomentul atracţiei sexuale, terapia prin autocompasiune și terapia traumelor din copilărie.

Am studiat peste 40 de cursuri online de comunicare, relaţii, dating, dezvoltare personală, filosofie şi psihologie și am citit peste 600 de cărți din domeniul psihologiei, filosofiei, dezvoltării personale, business și antreprenoriat. 

Cele patru subdomenii ale psihologiei pe care mă bazez pentru propria dezvoltare, și care pot fi folosite în terapie sunt: dinamica socială, sensul existențial, tulburările mintale și psihologia traumelor din copilărie.

Caut să dobândesc zilnic expertiza necesară unui psiholog profesionist pentru a-i ajuta pe oameni prin psihoterapie spre a-şi vindeca rănile interioare ale trecutului, să se optimizeze şi să se dezvolte personal pentru a-şi îndeplini visele, având idealul împlinirii vocaţiei personale ce le oferă un sens propriei vieți.

Astfel, îmbinând tehnicile validate ştiinţific ale psihologiei moderne cu elementele filosofiei antice, am construit noi modele terapeutice şi de optimizare personală care pot fi puse la dispoziţia oricărei persoane ce îşi doreşte să dobândească un caracter puternic și frumos, o minte senină și sănătoasă, o dispoziție optimistă a sufletului.

Intervențiile oferite de psihoterapeut

Intervențiile pe care se bazează terapia cognitiv-comportamentală sunt cele cognitive (care vizează identificarea tiparelor de gândire nesănătoase și înlocuirea cu cele sănătoase), comportamentale (înlocuirea comportamentelor care fac rău cu unele mai adaptabile, care susțin schimbarea) și imageria dirijată (trăirea unor amintiri, ori unor imagini cu încărcătură emoțională pentru a experienția altfel emoțiile)

Cât despre mine, pe lângă aceste tehnici eu folosesc și altele de tipul metafore terapeutice (simboluri care să te reprezinte), povești (da, uneori îți voi spun povești) și umorul (terapia e un lucru serios, dar asta nu înseamnă că nu poate fi abordat umoristic uneori).

Devino propriul tău terapeut – Scopul final al terapiei

Oamenii vin în terapie pentru a-și rezolva o problemă, iar în terapia cognitiv-comportamentală se întâmplă acest lucru. Însă noi ne dorim să ducem lucrurile și mai departe. Scopul final al terapiei este, de fapt ca tu să devii propriul tău terapeut. Să nu mai ai nevoie nici de mine, nici de oricine altcineva. Tocmai de aceea, speranța mea este ca de fiecare dată când cineva pleacă din terapie, să fie atât de dezvoltat personal încât orice problemă pe care ar avea-o, să o poată rezolva singur. Iar dacă se întâmplă recăderi, eu îl aștept înapoi cu brațele deschise.

Idealul de neatins

Scopula cestui blog este de a promova psihoeducația. Prin psihoeducație, fiecare om în parte devine propriul său terapeut. Prin urmare, visez la ziua în care oamenii vor vorbi despre educația emoțională în școli, în familii, între prieteni și în oricare cer social.

Când se va întâmpla asta voi avea garanția că nu mai este nevoie de mine, iar eu mă voi retrage cu un suflet plin undeva la țară unde cel mai probabil voi continua să scriu cărți.  Cel mai probabil nu voi trăi niciodată acest ideal, dar eu voi continua să lucrez la el prin ședințele de psihoterapie și scrierile de pe acest blog.

Vrei să faci terapie cu mine?

Dacă consideri că aș fi terapeutul potrivit pentru tine și am competența necesară pentru a te ajuta în provocările tale, poți rezerva o ședință cu mine. Trebuie doar să îmi scrii un mesaj accesând pagina de contact în care să îmi precizezi numele tău și problema cu care te confrunți. Ulterior eu îți voi răspunde și vom stabili o primă ședință. Sesiunile se desfășoară online, cu o durată de 50 de minute.

În caz că în momentul actual din viața ta nu ai resurse, nu te simți pregătit, ai alte priorități, nu pot decât să sper că vei găsi totuși, măcar un singur lucru pe acest website care să te ajute în dificultatea cu care te confrunți. Totodată, îți pot oferi și asistență prin e-mail. Așa că nu ezita să-mi scrii!

Te aștept cu drag!

Lucian Pușcașu

Contact Lucian Puscasu
E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail