Sari la conținut
Home » Blog » Simplifică-ți viața folosind stoicismul. 4 idei centrale ale stoicismului

Simplifică-ți viața folosind stoicismul. 4 idei centrale ale stoicismului

stoicismului

Stoicismul este curentul filosofic pe baza căruia s-a construit o bună parte din psihologia științifică actuală. Principiile stoicismului au servit drept o adevărată terapie a sufletului pentru oamenii din antichitate, ajutându-i în problemele emoționale din viața de zi cu zi, cu care aceștia se confruntau.

Prin urmare, în acest articol vom oferi patru idei centrale ale stoicismului, simple și concise, pe care dacă vei începe să le aplici vei observa cum viața ta emoțională va fi mult mai bună iar sănătatea ta mintală se va îmbunătăți radical.

1. Valori și virtuți

Scopul final al omului este acela de a trăi o viață caracterizată de o stare sufletească desăvârșită, care poate fi atinsă prin împlinirea virtuților și folosirea corectă a rațiunii. Conform stoicismului, acesta este singurul lucru real care garantează fericirea adevărată și pletitudinea ființei.

Lucrurile exterioare nu sunt nici rele, nici bune, ci stoicii le numesc “indiferente” datorită caracterului lor neutru în problematica binelui și răului din lume.

Chiar și așa, ele au o oarecare valoare, iar în funcție de felul în care sunt folosite pot categorizate în “preferabile” (ex: utilizarea banilor pentru a-ți maximiza oportunitățile de a trăi o viață virtuasă, folosirea statutului și puternii pentru a da exemplu oamenilor de ce înseamnă o viață virtuasă etc.) și“nepreferabile” (ex: utilizarea banilor pentru a obține plăceri trupești cum ar fi alcool, sex și droguri, folosirea statutului și puterii pentru a intimida pe oamenii și a le câștiga atenția).

Totuși, să reținem că niciun lucru extern cum ar fi banii, faima, statutul, posesiunile materiale sau legăturile cu alți oameni nu pot aduce fericirea adevărată. Ele sunt lucruri preferabile, dar nu necesare, și trebuie tratate ca fiind doar niște bonusuri cu care ne putem delecta.

2. Emoțiile

Emoțiile sunt un produs al judecății minții noastre cu privire la aspect ale vieții cotidiene. Astfel, emoțiile nesănătoase pornesc de la gândurile noastre eronate cu privire la realitatea în care trăim, iar cele sănătoase vin în momentul în care cântărim rațional, realist ce se întâmplă în viața noastră.

Din fericire, dacă emoțiile sunt o conscință a felului în care noi gândim, iar gândirea este în controlul nostru, înseamnă că și emoțiile noastre pot fi modificate odată cu alegerea în mod voită a schimbării stilului de gândire.

Așadar, schimbându-ți judecata îți vei schimba și emoțiile și, odată cu ele, calitatea vieții în ansamblul ei, iar principiile stoicismului ne învață cum să ne analizăm gândurile și să ne folosim corect darul rațiunii pentru a excela în virtute și a ne bucura mai mult de viață.

Îndemnul învățăturii stoice nu este acela de a-ți nega emoțiile, a le refula sau a prefera ca ele să dispară complet, așa cum s-ar putea crede. În schimb, practicantul stoicismului caută să evite emoțiile nesănătoase, care-i fac rău și sabotează virtutea și le preferă pe cele sănătoase, care-i fac bine și-i păstrează o judecată dreaptă și corectă, care-i întrețin fericirea.

Despre cum să ne folosim corect gândirea conform principiilor stoicismului am scris mai multe aici.

3. Natura

Stoicii consideră că viața este, în mod obiectiv, Natura în sine, iar timpul nostru de viață se manifestă inevitabil în această Natură. Prin urmare, stoicii au înțeles că o viață bună este inevitabil legată de mersul Naturii, iar orice lucru contrar ei va aduce distres și nefericire.

Când vorbim despre Natură, ne gândim la viața în sine care funcționează independent de existența noastră ca oameni. Totodată, vorbim despre o entitate divină, care se află dincolo de perceperea și inteligența umană.

Creștinismul numește această entitate divină drept Dumnezeu, iar stoicii o numeau Providență. Tu ești liber să folosești orice denumire, atâta vreme cât admiți prezența divină în viața ta și mersul vieții, al Naturii, în ansamblul ei.

Un alt principiu al stoicismului este conștientizarea faptului că noi, ca oameni, suntem niște piese mici de puzzle într-un tablou infinit. Puterea noastră e aproape zero comparativ cu cea a Naturii.

Viața noastră este așadar foarte mult influențată de mersul Naturii, iar nouă nu ne rămâne decât să acceptăm acest lucru. Să acceptăm faptul că suntem modelați de procese care sunt dincolo de puterea noastră și dincolo de ceea ce ne putem noi imagina.

Dacă încercăm să ne opunem voinței Naturii, vom fi nefericiți prin sentimente de furie, revoltă, frustrare și vinovăție. Desigur, există o mulțime de lucruri asupra cărora avem o oarecare influență și pe care le putem schimba. Însă mult mai multe se află înafara sferei noastre de control.

Înțelepciunea constă în a acționa pe cât se poate și de a accepta faptul că nu tot ceea ce ne dorim poate fi atins, fiind limitați de granițele impuse de Natură, granițe ce nu pot fi trecute de niciun om. Totuși, în ciuda acestui fapt, putem trăi o viață care merită trăită și putem fi fericiți.

4. Control

Stoicii împart lucrurile din viața noastră în două mari categorii: cele pe care le putem controla (judecăți, stilul de gândire propriu, starea mintală) și lucruri pe care nu le putem controla (statut, posesiuni, propriul corp și orice lucru extern în general).

O bună parte din nefericirea noastră vine din încercarea de a exercita controlul asupra incontrolabilului, adică asupra lucrurilor externe. În schimb, fericirea adevărată vine doar din lucrurile care se află sub controlul nostru: virtutea și un stil rațional de gândire.

Corelând principiul controlului cu cel prezentat la punctul anterior, putem spune că tot ceea ce este conform cu Natura și nu este în întregime în puterile noastre (cum ar fi boala, pierderea unei persoane dragi, starea meteorologică sau o eventuală despărțire) nu ar trebui să ne preocupe.

Tot ceea ce putem face este să excelăm cât putem de bine în viață, se ne folosim de darul rațiunii și să luăm acte virtuase drept consecință, dar să avem mereu în vedere faptul că judecata noastră este limitată și că Natura și Inteligența ei Infinită sunt peste puterile noastre de înțelegere.

Nu ne rămâne decât să acceptăm și să ne continuăm viața, bucurându-ne de faptul că ne putem construi singuri fericirea oricum.

Concluzie

Principiile stoicismului sunt simple și chiar destul de ușor de aplicat în viața noastră, dacă le permitem să fie. Ideile stoicismului vizează cum ne raportăm la viață, la alți oameni și la noi înșine și cum să ne comportăm drept consecință.

În acest articol am oferit patru idei centrale ale stoicismului care sunt excelarea în virtute, cultivarea emoțiilor sănătoase, construirea și rafinarea unui gândiri conforme cu Natura și exercitarea controlului doar asupra a ceea ce depinde de noi.

Pe lângă aceste idei, stoicismul mai propune și altele la fel de importante, iar dacă ți-am stârnit interesul, poți citi și alte articole dând click aici sau căutându-le pe blog.

Lucian Pușcașu

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *