Sari la conținut
Home » Blog » Trăsături de personalitate care te fac un om de succes – Explicații științifice

Trăsături de personalitate care te fac un om de succes – Explicații științifice

Trăsături de personalitate

Pe tot internetul găsești citate motivaționale, povești de viață și tot felul de alte lucruri care te îndeamnă să devii și tu un om de succes. Dincolo de toate aceste lucruri de suprafață, ideea de succes este una care merită atenția noastră și ar trebui dezbătută mai în serios, nu doar în scop de motivare. Astfel că e nevoie să analizăm cauza reală, adică acele trăsături de personalitate care aduc unei persoane reușita în ceea ce-și dorește.

Prin urmare, în acest articol vom analiza cum anume afectează anumite trăsături de personalitate succesul profesional, satisfacția profesională, statutul și câștigurile financiare, conforme unui model științific numit Modelului „Big 5”.

Trăsături de personalitate conform modelului Big 5

Big 5 este o teorie care ne explică cinci trăsături de personalitate: extraversiune, agreabilitate (amabilitate), conștiinciozitate, neuroticism și deschidere către experiență, trăsături care au substrat genetic și care se desfășoară pe un continuum în viața noastră.

O trăsătură de personalitate este orice tipar repetitiv de comportamente cu durată în timp sau înlănțuiri de reacții, care apare într-o varietate de situații în care este pus individul. Mai simplu spus, aceste trăsături de personalitate sunt modalitățile noastre de a ne comporta în contexte specifice de viață, cauzate de o predispoziție genetică.

1. Deschiderea spre experiențe: vizează cât de predispusă este persoana să accepte experiențe noi în viața sa. Scorurile mari vizează o personalitate cu mintea deschisă, originală, de obicei creativă și cu o imaginație bogată care preferă varietatea, fiind curioasă și libertină; iar scorurile mici vizează o personalitate realistă, lipsită de creativitate, convențională, care preferă rutina, sentimentul de familiaritate și cu valori conservatoare.

2. Conștiinciozitatea e caracteristică persoanelor care valorizează competența, ordinea și respectarea eforturile ce trebuie făcute prin asumarea unei discipline de sine deliberate. Astfel de persoane preferă medii de lucru bine structurate şi controlate, care sunt dispuse să investească multă muncă şi fără a se lăsa distrase de tentații.

Scorurile mari constituie o personalitate conștiincioasă, harnică, bine organizată, punctuală, ambițioasă și perseverentă; iar scorurile mici constituie o personalitate neglijentă, procrastinatoare, dezorganizată, lipsită de țel și care renunță cu ușurință.

3. Extraversie: se referă la scala sociabilității ce descrie persoanele care se simt bine în contexte sociale şi care caută interacțiuni cantitative și calitative cu ceilalți. Scorurile mari denotă o personalitate comunicativă, atrasă de distracții și activă social; iar scorurile mici se referă la o personalitate rezervată, singuratică și în general retrasă social.

4. Agreabilitate: descrie persoanele care sunt, cum am spune noi “de treabă”, sensibile, neagresive, altruiste, și care nutresc empatie și compasiune pentru cei din jur. Au o toleranță ridicată la frustrare, iar atunci când ea există, nu este exprimată prin acte de agresivitate fizică sau verbală. Scoruirle mari reprezintă o personalitate îngăduitoare, supusă, generoasă și blândă; iar scorurile mici reprezintă o personalitate dură, critică, strictă și iritabilă.

5. Neuroticism: vizează scala anxietății ce descrie persoane cu accente nevrotice puternice, caracterizată de frici, angoase sau depresii. Scorurile mari indică o personalitate anxioasă, temperamentală, timidă, predispusă stărilor depresive, emotivă și vulnerabilă; iar scorurile mici indică o personalitate calmă, temperată, mulțumită de sine, echilibrată emoțional și rezistentă la adversități.

Corelația dintre Big5 (trăsături de personalitate) și succesul profesional

Acum că știm ce înseamnă aceste trăsături de personalitate, vom prezenta corelația dintre fiecare dintre ele și succesul pe plan profesional, iar unde sunt eventuale ambiguități vom oferi câteva recomandări pentru a dezvolta sau inhiba respectivele trăsături.

Deschiderea spre experiențe presupune creativitate, curiozitate și nevoia de învățare. Aceste elemente pot constitui amplificatoare pentru creșterea profesională, însă nu pe toate domeniile ca în cazul conștiinciozității.

Astfel că, la un nivel general, deschiderea spre experiențe nu e foarte mult corelată cu performanța la job, dar poate fi mai semnificativă în domeniile ce necesită gândirea creativă cum sunt artele. Totuși, să nu neglijezi acest aspect.

Scorurile mici rezultă gândirea inflexibilă, inadaptabilitatea la schimbare și lipsa imaginației, iar în era în care trăim, joburile sunt mai flexibile ca oricând. Așadar, o părere personală ar fi că deschiderea spre experiențe va fi un predictor mult mai bun pentru succesul profesional într-un viitor apropiat.

Conștiinciozitatea presupune organizarea în mediul de lucru, rareori să întârzii sarcinile sau mai rău, să nu le termini și în general să urmezi un plan cu strictețe dar și flexibilitate, elemente ce facilitează progresul profesional. Oamenii cu scor mare de conștiinciozitate sunt percepuți ca fiind inteligenți și competenți.

Fără îndoială că persoanle conștiincioase sunt mult mai predispuse să plătească prețul pentru ceea ce înseamnă succesul. Ba mai mult, studiile arată că conștiinciozitatea este cel mai bun predictor pentru succesul profesional, indiferent de domeniul de activitate pe care-l aleg.

Extraversiunea prezice trăsături de lider cum sunt dominanța și sociabilitatea, deci corelează cu succesul profesional când e vorba de joburi și domenii de natură interpersonală. Dacă domeniul tău de activitate implică latura umană, cum este managementul, s-ar putea să ai nevoie de această trăsătură. Dar dacă ești într-un domeniu precum IT-ul, nu are rost să-ți bați capul cu ea, cel puțin nu din punct de vedere profesional.

La agreabilitate poate va părea puțin descurajator, însă adevărul e că agreabilitatea e corelată negativ cu succesul. Asta înseamnă că e dăunător pentru succes să fii prea de treabă, iar asta poate avea oarecum sens. Oamenii care nu iau în spate pe toți cei nevoiași au timp mai mult pentru ei și pentru succesul lor.

Totodată, competiția pentru succes e destul de mare. Să fii de succes înseamnă prin definiție să fii în topul ierarhiei, adică să-i întreci pe ceilalți. Prin urmare ai nevoie de trăsături mai non-agreabile cum ar fi competitivitatea și rigiditatea în unele cazuri.

Iar acum, dacă ești ca mine, probabil că nu vei accepta să renunți la agreabilitate în favoarea succesului. Probabil te gândești că nu vrei și nu poți să calci pe cadavre și să te doară în cot de ceilalți doar pentru a-ți atinge tu succesul.

Soluția pe care o propun în acest caz este să renunți la agreabilitatea toxică și să o îmbrățișezi pe cea sănătoasă și benefică. Asta înseamnă că trebuie să renunți la a fi atât ajutător, a le face pe plac celorlalți și a le căuta oamenilor aprobarea afișând o personalitate prietenoasă și săritoare. În schimb, poți excela într-o agreabilitate empatică, compasională și interesată de binele comun al umanității în general.

Dacă e să fim sinceri, oamenii nu vor o persoană de treabă. Oamenii vor o persoană de caracter și integră, în schimb. Eu unul nu vreau să atrag pe oameni la mine cu un zâmbet pe față și pentru disponibilitatea timpului și energiei mele infinite, ci caut să îmi pese în mod real de suferința lor și să mă conectez emoțional cu ei atunci când mi se permite.

Vreau să fiu agreabil în termeni de nevoi emoționale și respectarea valorilor umane, dar nu vreau să fiu agreabil din punct de vedere social, recunoscut pentru ajutorul meu necondiționat sau alte lucruri de suprafața în relațiile interpersonale.

Spre exemplu, dacă un client îmi propune o ședință de terapie la 6 dimineașa îl voi refuza pentru că cel mai probabil vreau să dorm la ora aceea. Însă dacă mă sună pe neașteptate la această oră și îmi spune că are un moment dificil, poate chiar o tentativă suicidară, voi fi mai mult decât reconscător că m-a contactat. Cred că ai înțeles diferența, iar dacă simți că rezonezi cu acest aspect, poți începe să-l adopți.

Neuroticism-ul e predispoziția pentru emoții negative. Astfel că dacă ai un neuroticism mare vei reacționa destul de intens la situații percepute ca fiind mai dăunătoare decât în realitate. Iar studiile arată că succesul e corelat negativ cu această trăsătură.

Asta înseamnă că un neuroticism mic oferă oportunități mai mari la succes. Prin urmare, pentru reușita ta profesională ai nevoie de o afectivitate pozitivă crescută, a fi calm prin control emoțional, să iei decizii mai bune, încredere de sine și o atutudine degajată.

Din fericire aceste lucruri pot fi mult îmbunătățite dacă te educi emoțional, iar eu ți-am pus mai multe articole la dispoziție în această direcție. Interesant e că dacă ai conștiinciozitate ridicată, neuroticismul nu mai afectează atât de negativ performanța. Prin urmare, disciplina și conștiinciozitatea este punctul din care trebuie să începi.

Efectul personalității asupra succesului/ performanței în muncă

Hai să rezumăm toate informațiile pentru a rămâne cu cele mai importante idei:

1. IQ-ul are o corelație mai mare decât personalitatea. Prin urmare aceste trăsături de personalitate prezentate în Big5 sunt mai puțin importante decât inteligența, cel puțin din punct de vedere rezultatelor profesionale, dar nu și din punct de vedere al satisfacției.

Totodată, singura dintre aceste trăsături de personalitate mai importantă decât inteligența este conștiinciozitatea. De foarte multe ori disciplina bate inteligența în termeni de excelență.

2. Deschiderea spre experiețe – performanța crește la locurile de muncă creative. La unele locuri de muncă scade performanța, iar efectul ei este neclar asupra satisfacției.

3. Conștiinciozitatea – indiferent de ce profesie ai avea, conștiinciozitatea mare duce la o performanță pe măsură.

4. Extraversiunea – succesul și performanța cresc la locurile de muncă din domeniul relațiilor sociale, cum sunt vânzarile, iar la unele locuri de muncă ele nu au efect.

5. Amabilitatea – performanța crește la locurile de muncă în echipă și scade în posturi de tip analiză sau muncă în domeniul științelor.

6. Neuroticism – din păcate performanța scade la toate locurile de muncă, cu excepția cazului în care conștiinciozitatea este la un nivel ridicat.

Trăsături de personalitate și satisfacția la job

E foarte important să fii performan și să produci rezultate, însă la fel de important este să fii satisfăcut și împlinit cu munca pe care o faci. Așadar, acum că am văzut cum corezează aceste trăsături de personalitate cu succesul profesional, ar fi interesant să vedem și corelațiile cu satisfacția la job.

IQ-ul (coeficientul de inteligență), deși nu se numără printre trăsături de personalitate, merită menționat. IQ-ul nu prezice neapărat satisfacția la job, dar prezice performanța. Într-adevăr, e nevoie să fii inteligent pentru a performa mai bine, însă inteligența nu este factorul principal în succes și se pare că nu prea important când vine vorba de satisfacție.

Deschiderea spre experiențe nu are efecte semnificative asupra satisfacției.

Conștiinciozitatea e corelată pozitiv cu satisfacția. Deci a fi conștiincios te face nu doar mai performant în profesia pe care o ai, ci și mai fericit cu ea.

Extroversiunea e corelată pozitiv cu satisfacția pentru că implică latura socială, iar în contactul cu oamenii găsim foarte multe recompense cum sunt aprecierea și aprobarea, recompense ce corelează cu starea de bine, deci cu satisfacția în contextul job-ului.

Interesant, agreabilitatea scăzută e asociată cu o satisfacție mai crescută. Probabil că se datorează ideilor pe care le-am explicat mai sus. Când ești mai puțin agreabil ai timp de tine și de profesia ta pentru a produce rezultate, iar în lipsa lor n-ai cum să simți sentimentul de satisfacție.

Neuroticismul și deschiderea spre experiență nu se prea asociază cu satisfacția la job.

Statut si castiguri

Iq-ul este asociat cu câștiguri mai mari și statut mai mare. Așadar inteligența este un predictor bun pentru ascensiunea profesională și socială.

Cu privire la deschiderea spre experiențe nu îți pot spune concret. Am găsit studii în care e asociată negativ, însă alte studii au arătat contrariul.

Conștiinciozitatea e corelată foarte pozitiv. Încă un punct în plus pentru această trăsătură care merită toată atenția.

Extroversia e asociată și ea destul de pozitiv cu ideea de statut și câștiguri.

Agreabilitatea e asociată negativ. Dacă ești non-agreabil, deci nu foarte de treabă, ai șanse mai mari la statut și câștiguri.

Neuroticismul e asociat negativ. O explicație foarte intuitivă ar fi că dacă ești într-o dispoziție emoțională proastă nu-ți mai rămâne timp să faci bani și să crești profesional.

Trăsături de personalitate – Concluzie

Big 5 este o teorie din psihologia personalității care explică personalitatea pe cinci mari dimensiuni, pornind de la un fundament genetic. În acest articol am aflat împreună cum corelează succesul profesional, satisfacția și rezultatele cu cele cinci trăsături de personalitate.

Dintre toate aceste trăsături de personalitate, cea mai importantă și decisivă din toate punctele de vedere este conștiinciozitatea. Această trăsătură, care poate fi antrenată este biletul tău către succesul profesional și nu numai. Am scris un articol doar despre cum să dezvolți conștiinciozitatea chiar aici.

Lucian Pușcașu

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *