Una dintre capodoperele cinematografice din toate timpurile este fără îndoială “300 – Eroii de la Termopile”. Popularitatea și calitatea acestui film se datorează în principal regiei, marilor actori dar mai ales legendarilor 300 de spartani, legendă ce a rămas sub numele pe care-l poartă filmul: “300 – Eroii de la Termopile”.
“300 – Eroii de la Termopile” este filmul meu preferat iar având în vedere ce se întâmplă în momentul prezent cu ucrainenii, nu am putut să nu fac o paralelă între ei și acest film. Astfel că, până la sfârșitul articolului vom înțelege de ce spiritul spartanilor a fost retrezit în războiul Rusia-Ucraina și de ce ucrainenii sunt spartanii din zilele noastre.
Ba mai mult, vom extrage cea mai prețioasă lecție pe care vrea filmul “300 – Eroii de la Termopile” să ne-o prezinte și aplica în viața noastră, înțelegând cele două scenarii prin care va trece omenirea la sfârșitul războiul Rusia-Ucraina.
300 – Eroii de la Termopile
Deși 300 – Eroii de la Termopile este doar un film, el pleacă de la o realitate istorică și anume că la Termopile, în anul 480 î.C. 300 de spartani împreună cu 7000 de greci liberi au luptat împotriva armatei persane al regelui Xerxes.
Istoria ne relatează că în timpul atacului perșilor asupra spartanilor, Xerxes era disperat. De patru zile spera că grecii se vor retrage, dar se întâmpla exact contrariul. Tocmai de aceea, în a cincea zi după ce perșii au venit pe teritoriul grecesc, soldații au primit ordin să invadeze și să ia prizonieri pe civili. Dar zidul de spartanii care luptau umăr la umăr, scut lângă scut, într-un spațiu atât de îngust precum erau “Porțile de foc” a împiedicat invazia.
Era clar că, în ciuda superiorității lor numerice, Xerxes avea mai puțini luptători decât spartanii. Tocmai de aceea a trimis o divizie specială de perși numiți „Nemuritori”. Din păcate pentru ei, Spartanii i-au învins cu tehnicile lor superioare de luptă și s-au dovedit aproape inutili.
Un număr mare de „nemuritori” au fost uciși, însă puțini spartani au căzut în luptă. Spartanii au simulat o retragere și apoi le-au dat o lovitură finală și i-au nimicit pe legendarii „nemuritori”, dovedind că sunt muritori.
În timpul acestor atacuri, se spune că regele-zeul Xerxes, care privea bătălia, a sărit de trei ori de pe tron, simțind un ușor fior uman pe coloana vertebrală, văzând cum atacurile erau respinse.
Niciun rege sau general nu a îndrăznit să-l contrazică pe regele „Zeu”, oricât de bun ar fi fost strateg. Poruncile regelui-zeu erau sacre și trebuiau respectate. Nu conta că armata persană, chiar și cu superioritatea sa numerică, era inferioară tehnic și calitativ forțelor grecești-spartane.
Nu a contat că relieful de pe câmpul de luptă era foarte dezavantajos pentru forțele sale și că risca să-și piardă întreaga armată acolo. Nu a vrut să învețe din greșeala tatălui său sau a regelui Darius, care pierduse bătălia de la Marathon în urmă cu zece ani, subestimând armata ateniană. Dar era confuz pentru că nici acum nu reușise să învingă o forță greacă inferioară.
Urmările luptei de la Termopile
Astfel că, 20.000 de perși au fost uciși în cele șapte zile de luptă. În cele din urmă, perșii au bătut în retragere, nu înainte ca arcașii să învăluie cerul cu o ploaie de săgeți care i-au ucis pe ultimii greci supraviețuitori care încă luptau cu mâinile goale.
Legenda relatează că, chiar dacă săgețile persane blocau lumina soarelui, spartanii spuneau că pot să lupte la umbră. Grecii pierduseră o bătălie, nu războiul. Un an mai târziu, Herodot ne relatează că 25.000 de greci liberi printre care atenieni, corinteni, megarieni, siconieni. lacedemonieni și 5.000 de spartani urmau să-i învingă pe cei 120.000 de perși la Plataea.
Odată cu victoria de la Plataea, grecii trimiseseră lui Xerxes mesajul cum că Grecia nu va permite să fie supusă vreunui invadator străin. Această victorie împreună cu cele de la Marathon și Salamina, au asigurat supraviețuirea Greciei și au permis ca civilizația greacă să înflorească și să devină fundamentul pe care se vor baza toate culturile occidentale.
Eroismul glorios al celor 300 – eroii de la Termopile și stilul lor de viață au rămas în memoria oamenilor. Bătălia de la Termopile a fost o înfrângere pentru spartani, dar pe termen lung, a fost o victorie pentru cei care luptau pentru libertate.
Astfel că, curajul celor 300 de spartani a fost o inspirație pentru fiecare grec liber de a lupta împotriva perșilor și a câștiga un an mai târziu libertatea și independența față de regale Xerxes.
Ce relevanță are „300 – Eroii de la Termopile” în zilele noastre
Caută să faci o paralelă între legenda spartanilor și războiul Rusia-Ucraina. Armata lui Xerxes s-a îndreptat spre ținuturile Greciei, la fel cum armata lui Putin a atacat Ucraina.
Erau 300 de spartani și 7000 de greci împotriva a mai bine de 20.000 de perși. Conform clasamentului “Global Firepower”, capacitatea militară a Rusiei o situează pe locul 2 în lume cu 850.000 de militari activi, iar cea ucraineană se află pe locul 22 cu doar 200.000. Să nu mai vorbim de armamentul care este net superior, doar numărul de tancuri rusești este 20.000, care depășește pe cel al tuturor celorlalte țări NATO la un loc.
Xerxes era disperat pentru că dupa patru zile spartanii încă opuneau rezistență, în timp ce Putin credea că va ocupa Kiev-ul în maxim 48 de ore. Xerxes a subestimat tehnica și vitejia spartană la fel cum Putin a subestimat patriotismul și curajul ucrainenilor. La fel cum spartanii luptau umăr la umăr și scut lângă scut pentru a ține „Porțile de foc”, la fel ucrainenii protejează granițele Ucrainei și intrarea către Kiev.
Chiar dacă erau superior numeric, Xerxes avea mai puțini luptători adevărați decât spartanii. Așa e și în cazul rușilor. Ei luptă într-un război pe care nu-l înțeleg și pe care nu și-l doresc, în timp ce militarii ucraineni și chiar civilii luptă cu inima și dragoste frățească, ceea ce-i face mult mai luptători decât pe ruși.
Regele Xerxes s-a autoproclamat zeu, considerând că nu are limite umane și că lumea îi aparține. La fel, Putin se consideră gloriosul țar al Rusiei care va restabili gloria Uniunii Sovietice de mult apuse.
Iar precum Xerxes a simțit un fior uman pe șira spinării în timp ce privea rezistența spartană la Termopile, la fel dictatorul Putin a simțit cum i se clatină puterea în a treia zi de la război când a acceptat ideea de negocieri.
La fel cum nimeni n-a putut să-l contrazică pe regele zeu, ori să-i ofere strategii militare pentru a combate tehnica spartană, la fel niciun general al armatei sau vreo altă persoană nu se poate împotrivi “genialității” lui Putin, care ia acțiunile doar după cum îl taie pe el capul.
Lecția desprinsă din filmul “300 – Eroii de la Termopile”
Legenda celor 300 de spartani este faimoasă prin mesajul pe care-l transmite. “300 – Eroii de la Termopile” prezintă o mică armată care merge împotriva tuturor probabilităților. Această legendă mediatizată în 2006, în filmul “300 – Eroii de la Termopile”, spune povestea bătăliei epice de la Termopile, dintre cei 300 de spartani ajutați de 7000 de greci împotriva unei hoarde masive de inamici numărând 20.000 de persani.
La fel, trăim zile în care se scrie istorie. La fel cum spartanii au luptat nu doar pentru Sparta, dar pentru întreaga Grecie, defavorizați numeric, dar întăriți de curaj și iubire de patrie, la fel ucrainenii nu luptă doar pentru Ucraina, ci și pentru întreaga Europă.
Un singur lucru bun care va rezulta în urma războiului
Un lucru e cert: după un eveniment de asemenea proporții lumea nu vor mai fi la fel. Un război aduce pierderi pentru ambele părți fără îndoială. Însă în cazul nostru, după cum au evoluat lucrurile până acum, putem ajunge într-un dintre cele două scenarii:
Fie statele lumii vor fi mai divizate, datorită eroziunii încredereii uneia față de alta, fie dimpotrivă, lumea va cunoaște o alianță cum n-a mai existat până acum, unde cooperarea și alianța vor fi aduse la noi nivele.
E o luptă a idealurilor!
Mie îmi place să cred, și istoria ne-o confirmă, că valorile sănătoase au triumfat mai mereu. Oricât de inconfortabil ar suna, odată ce se întâmplă războaiele, putem face din ele adevărate oportunități de a ne construi filosofii de viață pe valori personale mult mai trainice.
E ușor să spui că ești adeptul ideologiilor, al valorilor precum libertatea, dreptatea și unitatea, dar nu vei ști niciodată cât de mult ai trăit conform lor până nu ești pus cu fața la zid, unde fie renunți la ele, fie alegi să riști a muri pentru ele.
După fiecare război, fiecare persecuție, fiecare nenorocire creată de mâna umană sau de către Natură, omenirea a devenit și mai înfloritoarea și mai bogată decât era înainte.
După lupta spartanilor la Termopile, iar apoi a grecilor la Plateae, Grecia a cunoscut o creștere culturală, economică și socială cum nu mai avusese până atunci. La fel, Europa și poate chiar întregul Glob va cunoaște o perioadă în care națiunile lumii vor fi mult mai unite și vor duce valorile de libertate, egalitate și dreptate la un cu totul alt nivel.
Celebrul discurs din „300 – Eroii de la Termopile”
Aproape voi încheia articolul cu vorbele lui Dilios, unul din personajele pe baza căruia s-a construit filmul “300 – Eroii de la Termopile”. Acesta a avut, ceea ce aș considera eu, un discurs motivațional real.
“Să nu ne uitați. Cel mai simplu ordin pe care un rege îl poate da. Să nu uitați de ce am murit. El nu și-a dorit omagii, cântări de laudă, statui, poeme de război și vitejie. Dorința lui a fost simplă: să nu ne uitați, mi-a spus.
Aceasta a fost speranța lui. Și dacă vreun suflet liber va trece peste acel loc în toate nenumăratele secole care vor veni, fie ca toate vocile noastre să-i vă șoptească din pietrele fără de vârstă:
Du-te și spune-le spartanilor, trecătorule, că aici am căzut noi, spartanii, după legea Spartei. Așa a murit regele și frații mei, cu abia în urmă un an.
Mult timp am meditat la vorbele criptice ale regelui meu despre victorie. Timpul i-a dovedit înțelepciunea. Pentru că de la grec liber la altul s-a dus vorba că neînfricatul Leonidas și ai săi 300 atât de departe de casă și-au sacrificat viețile nu doar pentru Sparta, ci și pentru întreaga Grecie și pentru speranța acestei țări.
Acum, aici, pe acest petic aspru de de pământ numit Plataea, hoardele lui Xerxes sunt sortite nimicirii! Exact acolo barbarii mișună cuprinși de teroare, cu inimile înghețate, știind prea bine ce orori au cunoscut prin săbiile celor trei sute.
Acum ei au în față 10.000 de spartani conducând 30.000 de greci liberi. Dușmanul e doar de trei ori mai numeros decât noi, un număr bun pentru orice grec. În ziua aceasta vom salva o lume de misticism și tiranie și vom deschide poarta unui viitor mai strălucitor decât ne putem imagina.
Mulțumiți-i bărbați, lui Leonidas și bravilor trei sute! Spre victorie!”
Îndemnul final din „300 – Eroii de la Termopile”
Un grup de greci sub comanda regelui Leonidas și a spartanilor săi aveau să se confrunte cu cea mai mare armată adunată vreodată în antichitate. Bătălia de la Termopile nu a fost însă o bătălie decisivă în războaiele greco-persane, dar a scos la iveală idealul poporului de a se sacrifica în numele libertății chiar și cu 2200 de ani înaintea marilor revoluții moderne.
Mai bine de două milenii mai târziu, un stat independent ne readuce aminte o lecție de curaj, valori și idealuri pentru care merită să lupți și să mori, în vederea unui viitor peste care se va așterne o pace și abundență cu nu ne putem imagina.
Asemeni lui Dilios, eu unul voi face următorul îndemn:“Mulțumiți-le români, ucrainenilor și tuturora care-i sprijină! Către victorie! Glorie Ucraina!”
Lucian Pușcașu
***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***
* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebook, precum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*