Sari la conținut
Home » Blog » Virtuțile cardinale. Compasul unei vieți pline de sens și fericire

Virtuțile cardinale. Compasul unei vieți pline de sens și fericire

virtuțile cardinale

Virtuțile cardinale – depozitarea sufletului la loc sigur

Un vechi mit rusesc ne povestește despre un vrăjitor nemuritor care și-a ascuns sufletul într-un cufăr de fier sub un stejar bătrân pe o insulă pustie. Mulți cavaleri aveau să vină să-l ucidă pe vrăjitor, dar fără succes.

Dacă ar fi tăiat, bucățile cadavrului său s-ar reasambla; dacă ar fi ars, cenușa și fumul s-ar reintegra, cimentându-se din nou sub formă corporală. Totul era în zadar. Vrăjitorul nu cunoștea moarte. Atâta timp cât sufletul său rămânea nevătămat în odihna ascunsă, nu putea fi rănit sau ucis.

La fel, stoicul și-a ascuns fericirea adânc în singurul lucru pe care nimeni nu-l poate atinge vreodată împotriva consimțământului său: virtuțile cardinale. Indiferent de circumstanțele care cad asupra sa, stoicul poate alege oricând să se comporte cu intenții nobile și să transforme necazul în oportunitate de întărire a caracterului.

Dacă o persoană își poate smulge bucuria din mâinile norocului și se poate antrena să găsească doar bucurie făcând ceea ce vrea Providența (Dumnezeu), bucuria va fi întotdeauna sub controlul ei și va poseda o liniște de adamant.

Virtuțile cardinale sunt neatins

Marea majoritate a oamenilor dețin toate bunurile lor în lucruri lumești și, prin urmare, sunt deranjați când le sunt luate.

Stoicii nu aveau nicio problemă în a se bucura de lucruri externe, dar erau permanent conștienți de fragilitatea și caracterul trecător și mai ales de posibilitățile limitate pe care le oferă când vine vorba de fericire reală.

Ei au înțeles că tot ce avem este un dar împrumutat de la Providență și, dacă divinitatea alege să-și revendice bunurile, ar fi absurd să se supere pe pierderea a ceva ce ce nu le-au aparținut vreodată.

Singurul lucru care are vreo valoare inerentă și de care ar trebui să ne preocupăm sunt virtuțile cardinale, care se manifestă printr-o dispoziție bună a sufletului: o minte sănătoasă, am putea spune.

Toate obiectele externe și stările afective nu sunt nici strict bune, nici total rele, deci ar trebui să fie o chestiune de indiferență pentru noi. Multe dintre emoțiile pe care le suferim se bazează pe judecăți greșite din partea noastră, judecăți care atribuie în mod eronat valoare exteriorului.

Stoicii numesc aceste emoții drept boli ale sufletului (echibalentul tulburărilor emoționale în zilele noastre) și ne reduc bunăstarea sau fericirea. Dar dacă învățăm să gândim sănătos și să evităm judecăți greșite, atunci nu vom suferi aceste emoții.

Fericirea noastră va depinde atunci nu de prezența sau absența lucrurilor externe, ci mai degrabă de propriul nostru raționament corect, realizat prin virtuțile cardinale.

Vom deveni astfel de neatins în fața capriciilor destinului. Mesajul suprem al stoicilor este că propria noastră fericire se află pe deplin în puterea noastră, aici și acum, prin virtuțile cardinale și că odată realizată această fericire nu ne poate fi luată niciodată.

Virtuțile cardinale vs viciile

Virtuțile cardinale puse în practică sunt văzută drept cea mai înaltă formă de excelență umană și astfel, singurul bine absolut care va conduce către fericire. Acțiunile noastre exterioare pot fi catalogate drept bune în condiția în care ele întruchipează virtuțile cardinale. Astfel ajungem la a ne construi un caracter veridic și drept.

Conform stoicilor, Providența a lăsat în oameni sămânța divinității și a binelui care își va atinge apogeul în dobândirea fericirii absolute. Însă pentru a ajunge în acest punct, este nevoie ca omul să progreseze în virtuțile cardinale.

Ființa umană are o înclinație naturală de a urma chemarea la virtuțile cardinale, în a atinge o stare deplină de fericire. Fără virtute omul s-ar simți incomplet și chiar gol cât timp ar trăi. Astfel, virutițile cardinale completează esența umană, fără ele rămânând mereu un gol în interiorul nostru și un sentiment de singurătate.

În schimb, viciul este îndepărtarea de sinele adevărat, de restul oamenilor, de ceea ce este bun și frumos, având caracterul lipsei armoniei.

Modul prin care putem ajunge la viruțile cardinale sau la vicii este dat de măsura în care ne antrenăm abilitatea de a gândi rațional. Cum ființa umană este singura dintre toate câte există care poate gândi rațional, doar ea are acces la virtuțile cardinale și la împlinire absolută, condiția fiind de a-și antrena zilnic înțelepciunea rațiunii sale, pentru a progresa în virtute.

Virtuțile cardinale

Înțelepciunea (prudența) presupune judecata corectă, acțiuni deliberate în favoarea binelui, bunul simț, aderarea la a rezolva probleme și orientarea spre scopuri. Ea se opune nebuniei și desconsiderării.

Dreptatea, justiția sau integritatea. Presupune pietatea față de divinitate/ Univers, bunătatea și bunăvoința, coerența și echitatea între oameni. Ea se opune săvârșirii relelor, ori injustiției.

Curajul (robustețea) presupune capcitatea de a îndura cu calm evenimentele zilnice, încrederea în sine, iubirea pentru actele de muncă. El se opune lașității.

Autodisciplina (temperanța). Presupune organizarea aspectelor din viață, modestia, ordinea și autocontrolul. Ea se opune excesului și lipsei temperanței.

Cum se dezvoltă caracterul prin virtuțile cardinale

Unii ar spune că o persoană virtuoasă trebuie să aibă resurse pentru a-și manifesta și actualiza virtutea, ca de exemplu banii cu care să fie liber. Stoicii au insistat asupra faptului că nu există nicio relație între lucrurile exterioare, cum sunt banii și sănătatea, și adevăratul bine din virtuțile cardinale.

Înțeleptul va fi la fel de virtuos cu sau fără bani, cu sau fără sănătate; cu sau fără familie. N-are nevoie de nimeni și de nimic pentru a face binele, căci resursele interioare sunt deja la el prin gândirea pe care o are și aderența la virtuți.

Paradoxul este că, cu îndeplinește mai frecvent virtuțile cardinale, cu atât va avea mai multe resurse să facă și maim ult binele, căci virtuțile cardinale nu sunt consumate când sunt trăite, ci înfloresc și mai tare și produc și mai mult rod.

Virtuțile cardinale puse în practică

Doar începe să faci acte virtuoase. Fă un lucru provocator și ieși afară din zona de confort exersând curajul. Gândește-te de două ori și acționează de cinci, iar apoi reflectează o dată cu privire la rezultat crescând în înțelepciune.

Renunță să-ți faci orice plăcere. Nu trebuie să renunți la toate odată, ci să iei câte una pe rând. În loc de 2 batoane de ciocolată pe zi să mănânci doar unul. Așa dobândești cumpătarea. În cele din urmă, adu-ți aportul în societate. Nu o face doar motivat de recompensele aferente cum sunt banii la job sau aprecierea din partea prietenilor, ci fă-o fiind conectat la ceva superior, la nevoia de a îndeplini virtutea dreptății.

Fiecare act virtuos e la îndemâna ta. Depinde de tine să îl iei.

Concluzie – Virtuțile cardinale

Virtuțile cardinale iau patru forme: ​

– înțelepciunea (înțelegerea modului de a acționa și a gândi corect);

– curajul (a ști cum să acționezi și să gândești corect în situații de pericol sau a face față lucrurilor văzute ca fiind înfricoșătoare);

– autocontrol (a ști cum să acționezi și să gândești în situații care trezesc emoții precum dorința, poftele sau adicțiile);

– dreptatea (care presupune a ști cum să acționăm și să gândim în relațiile noastre cu alți oameni, la nivel individual, familial sau comunal, într-o formă generoasă și cu bunăvoință, cu prietenie și afecțiune).

Virtuțile cardinale sunt libere în esența lor. Le poți accesa oriunde și oricând. Poți face binele în mod dezinteresat apelând la virtuțile cardinale și să te bucuri astfel de o viață virtuoasă și de un caracter puternic și frumos.

Lucian Pușcașu

Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *