Sari la conținut
Home » Blog » Viziune în construirea unui plan pentru dezvoltarea ta personală

Viziune în construirea unui plan pentru dezvoltarea ta personală

viziune

Pentru început vreau să îți pun câteva întrebări pe cât de simple, pe atât de importante: cum arată o zi din viața ta? ce faci tu de-a lungul a celor 24 de ore? Prin viziune se înțelege capacitatea de a-ți calcula și planifică cât mai acurat următoarele acțiuni, în vederea atingerii unui obiectiv.

Probabil vei spune că mergi la școală, facultate sau job, mai ieși cu prietenii, mai socializezi, mergi la diferite evenimente și îți trăieșți viața până la urmă, pentru că asta e cel mai important. Aceste lucruri sunt normale, toți le facem și nu e nimic greșit în asta. Asta e cursul firesc al vieții. La un nivel de suprafață, asta înseamnă să ai viziune.

Și sunt deacord parțial. Fiecare moment al vieții trebuie trăit și e normal că orice om să aleagă ce e mai bine pentru el, să combine responsabilitățile zilnice cu distracția și relaxarea.

Însă vreau pentru un moment să te rupi puțin de această rutină zilnică. Să încerci să pui stop acestui curs al vieții. Vreau să te gândeșți la tine, la identitatea ta și la ceea ce ești tu că persoană:

-Ce îți place să faci?

-Ce pasiuni ai?

-Care îți sunt prietenii și cele mai apropiate persoane din viața ta?

-Ce e cu adevărat important pentru tine?

-Care sunt valorile tale după care te ghidezi?

-Ce am realizat până în momentul prezent și ce voi face de aici înainte?

Ia-ți un timp de gândire și răspunde la aceste întrebări după care întreabă-te: „de ce fac toate astea? Care este scopul meu în toate aceste acțiuni? Ceea ce am făcut până acum mi-a adus niște rezultate. Sunt mulțumit de ele? Ce voi face cu adevărat important de aici înainte?” Iar acum, termenul de viziune mai are același înțeles pentru tine?

Serios acum, dacă faci lucrurile acestea, dar nu știi de ce le faci, să știi că trăiești din inerție. Le faci automat și nu îți aduc niciun beneficiu.

A trăi din inerție = a face toate lucrurile la voia întâmplării, neavând un obiectiv clar spre care să te îndrepți, nu știi exact de ce faci aceste lucruri, majoritatea dintre ele ți se par neimportante. Asta înseamnă lipsa de viziune.

A trăi cu un scop = a face toate lucrurile cu un motiv bine întemeiat, având un obiectiv sau mai multe spre care te îndrepți, ai un „de ce” pentru care faci aceste alegeri și nu renunți la ceea ce ți-ai propus, fiind dispus să treci printr-un proces de dezvoltare și evoluție continuă pentru a îți atinge obiectivul. Asta înseamnă a avea viziune.

Dacă nu știi ce vei face azi și ce vei face mâine, te asigur că trăiești din inerție. Ceea ce faci este la întâmplare deci evident nu construiești nimic de durata. Atenția ta e disipată pe toate nimicurile de zi cu zi. Când ai acel ceva spre care să tinzi, toate resursele tale interioare sunt perfect aliniate și deja începi să acționezi spre direcția respectivă.

Când ai un „de ce” pentru care trăiești, când știi ce vei face azi, ce vei face mâine, și ce vei face de aici înainte până când ajungi acolo unde îți propui, și chiar dacă ai ajuns acolo știi că vei avea noi obiective și noi provocări, deja nu mai trăiești din inerție. Aici tu îți trăiești viața cu tot ceea ce îți oferă, nu invers.

Hai să vedem în continuare ce poți face pentru a ieși din inerție:

  1. Viziune

E primul pas spre a avea o viață conformă cu ceea ce îți dorești. A-ți forma o viziune presupune a crea în plan mintal o imagine a ceea ce îți dorești și a persoanei care trebuie să devii pentru a fi capabil de acel lucru. Prima dată e nevoie să te vezi pe tine având acel lucru, chiar dacă asta e doar la nivel de imaginație.

Cele mai mărețe lucruri au fost realizate mai întâi în plan mental, iar abia apoi transformate într-o realitate palpabilă. Nu ai cum să realizezi ceva fără să te gândești la acel lucru. E nevoie să crezi că ceea ce vrei să faci are sens și să crezi în acel lucru.

În urmă unui studiu făcut pe mai multe echipe de fotbal s-a constatat că 75% contează ceea ce crezi tu despre ține și cum te vezi pe ține făcând lucrul respectiv, iar acțiunea pe care o faci reprezintă doar 25% din ecuație (nu am prezentat întreg studiul aici pentru că nu vreau să lungesc articolul prea mult).

Viziunea are o structura duală: Știu că pot, cred că merit. E nevoie să crezi în aceste două lucruri din ce în ce mai mult și să îți aduci singur dovezi pentru a îți demonstra ție însuți că meriți și că poți.

Deci reține: Formează-ți mai întâi o viziune clară asupra ceea ce vrei! Până nu știi exact ceea ce vrei nu ai cum să mergi în direcția respectivă. E că și cum te-ai urcă într-un taxi, i-ai spune șoferului să pornească mașina și să înceapă să conducă și POATE îți vei da tu seama pe parcurs unde trebuie să ajungi.

Vreau să subliniez că fără o destinație clară, formată mai întâi în plan mental, îți vei irosi foarte mult timp și resurse într-un mod inutil. Dacă totuși nu te-ai întrebat niciodată ceea ce vrei și nu ai idee de unde să începi, poți să îți cercetezi lipsurile și frustrările.

Foarte multe din dorințele și idealurile unui om se nasc din lipsuri și frustrări! Prin urmare ce simți că îți lipsește, unde te doare mai tare? Ce domeniu al vieții tale ai vrea să îl rezolvi? Dacă ai stabilit un lucru care ai vrea să îl ai și este deja prezent în plan mental, ți-ai format deja o viziune!

Dacă ești mulțumit la toate capitolele vieții: relații, financiar etc. te felicit! Acțiunile tale te-au făcut să ajungi până aici și să fii împlinit. Dacă totuși nu ești mulțumit înseamnă că acțiunile tale , sau poate inacțiunile tale te-au adus aici.

Spre exmplu, dacă ai 15 kg în plus față de greutatea ta normală, asta nu s-au adunat doar într-o zi. Sunt rezultatul acțiunilor și inactiunilor tale: ai avut o alimentație proastă de-a lungul timpului și nu te-ai ocupat puțin de sport, atât cât ar trebui.

Acum scoate ceea ce te-a adus în această situație (limitează-te să mănânci de la fasfood doar o dată pe săptămâna și servește cină înainte de ora 7) și începe să implementezi un obicei sănătos: (mergi la sală/ ieși la alergat etc) În cele din urmă îți vei atinge obiectivul pentru că îți dezvolți acele trăsături de personalitate: disciplină de a face sport și inteligență emoțională de a mânca când și ce trebuie.

Secretul este să îți propui un obiectiv în care să pui toată energia și pasiunea pentru a-l putea îndeplini. Poate vrei să dobandești succesul profesional, poate vrei să ai o relație făînă de care să te simți mândru, poate vrei să ajungi independent financiar, poate ai vreo nevoie de autorealizare căreia nu i-ai dat până acum prea multă importanță, poate există ceva ce te frustrează, un capitol al vieții la care nu ai rezultate și acesta e semnul că în acea direcție trebuie să acționezi sau poate vrei doar să îți iei carnetul de șofer.

Toate aceste obiective te fac să ai un „de ce” pentru care trăiești. Sigur, importanța obiectivelor este dată doar de tine, tu singur știi cât de important este un lucru pentru tine și cât de mult merită efortul tău.

2. Începe să faci!

După ce ți-ai stabilitat în amănunt viziunea, întreabă-te: care sunt acțiunile zilnice care mă vor duce din punctul în care sunt acum în locul în care vreau să ajung? Ce fac eu zilnic, ce fac eu astăzi, ce mă va duce mai aproape de acest ideal? Acum gândește-te la obiceiurile tale: ce ai făcut în ultima vreme, în ultima săptămâna, în ultima luna, în ultimul an? Toate aceste lucruri ce ți-au adus?

Într-adevăr nu ai nimic acum, dar aceste idealuri îți determina o direcție pe care o poți urma acționând și perseverând zilnic. Făcând în fiecare zi câte ceva pentru ceea ce tu îți dorești , nu mai trăiești din inerție, tu îți trăiești viața și nu invers.

Acțiunea să fie în concordanță cu viziunea pe care tu o ai și pe care vrei să o aduci în prezent. Nu uita totuși că viziunea nu e prea apropiată, e destul de îndepărtată, tu trebuie să ai răbdare și să lucrezi în fiecare zi, fără întrerupere, iar aceasta va fi realizată în cele din urmă.

Dacă te trezești dimineața știind ce ai de gând să faci în ziua respectivă, deja faci pași ce îndeplinesc tipul de viziune dorit. Să ai deci idealuri, obiective mai mici sau mai mari spre care să tinzi, asta te va face să simți că trăiești.

Pun atât de mult accet pe dezvoltarea trăsăturilor și abilităților deoarece, pentru a ajunge să îți atingi acele obiective, trebuie să FII persoana capabilă de ele. Nu uită că tot ceea ce avem deja este rezultatul propriei noastre personalități, iar dacă un lucru ne lipsește înseamnă că nu avem acele trăsături de personalitate care să le atragă în mod natural.

Așadar prioritar este să îți pui următoarea întrebare: ce fel de persoană trebuie să fiu și ce aspecte ale personalității am nevoie să îmi dezvolt pentru a ajunge acolo unde îmi doresc?

Întrebări la care e nevoie să răspunzi în scris când îți construiești obiectivul:

1. Unde vreau să ajung? Ce vreau să obțin concret? Aici ai nevoie să spui cât mai în detaliu ceea ce vrei, cât mai amănunțit.

2. Este acest lucru ceea ce îmi doresc? Ce se va întâmpla dacă îl obțin? Cât de departe sunt de el și care ar fi drumul până la îndeplinirea acestuia?

3. De ce resurse dispun pentru a ajunge la obiectivul meu? Care sunt uneltele și oportunitățile pe care le am la îndemână și de care mă pot folosi? Există oameni asemeni mie și care au ajuns deja la rezultatele la care vreau eu să ajung? Ce trăsături de personalitate și aptitudini e nevoie să îmi dezvolt pentru a ajunge la obiectiv?

4. Mi-am făcut un plan? Care sunt pașîi de urmat pe care trebuie să ii fac pentru a ajunge unde îmi doresc? Sunt conștient că trebuie să îmi monitorizez evoluția și să observ ce merge și ce nu.

5. Care e cel mai mic lucru, cel mai mic pas pe care îl pot face chiar acum? Ce pot face în acest moment, poate un lucru aparent banal, dar care știu că mă poate pune în mișcare spre obiectivul meu?

6. Am o vocație de care vreau să mă ocup?

7. Simt acea energie în fiecare dimineață când mă trezesc și am acea motivație de a lucra la ceea ce mă pasionează, la ceea ce iubesc; să fiu dispus să mai pun și azi o cărămidă la visul meu, să fac un pas care mă duce mai aporape de obiectivul meu?

3. Dragostea de proces și dezvoltarea personalității de-a lungul drumului

Obiectivul pe care ți l-ai propus e la o anumită distanță de tine. Distanța pe care o ai tu de parcurs reprezintă procesul devenirii tale, ce te face persoana capabilă de ceea ce vrei. Satisfacția personală e cel mai de preț lucru, e momentul în care îți dai seama că efortul tău a meritat. Eforturile spre viziune au meritat.

În bucuria de a acționa în acest proces stă la baza acțiunea în prezent. Momentul prezent este ACUM, nu mai devreme, nu mai târziu. Aici e momentul când realizezi că nu contează ceea ce ai obținut, dar ceea ce ai devenit încercând să acționezi spre acel lucru.

Când îți împlinești obiectivul, visele și idealul, nu mai contează ceea ce ai reușit să obții, contează ce ai devenit făcând asta. Bucuria de a-ți atinge obiectivul e de moment, ceea ce ai devenit nu îți mai poate lua nimeni.

Așadar când începi să gândești și să acționezi așa devii… VISĂTOR PROACTIV. Presupune a fi un vizionar cu o dorință puternică de autorealizare. Asta te face deosebit. E nevoie de timp, de răbdare, de perseverență, de disponibilitate, de sacrificiu, de dăruire, însă toate acestea te transformă.

Să ai idealuri înalte, obiective mai mari sau mai mici, dar ideea e că ele să te facă să te bucuri de drumul parcurs. Pe acest drum vei găși și obstacole pe care poți să le treci.

Ce idei te încântă mai mult:

-să cauți ce mai e nou pe facebook timp de 4 ore,

-să îți verifici telefonul de 50 de ori pe zi să vezi cine ți-a mai trimis mesaj,

-să vezi câte ore te poți juca continuu pe calculator doar că să ajungi cel mai bun

-să vezi 4 filme consecutiv sau să pierzi 5 ore în față calculatorului

SAU

-să începi să îți asculți vocea interioară și să vezi exact ceea ce vrei de la tine, ce e în neregulă, ce ai putea îmbunătăți la tine și cum poți ajunge o persoană mai bună.

-să începi să ai idealuri și obiective, mai mari sau mai mici pe care să le urmezi cu toată pasiunea, indiferent de greutățile pe care le vei întâmpină și să fii conștient că ele te fac să crești, ele scot ce e mai bun din tine.

-să cauți să îți descoperi vocația, iar după ce ai găsit-o să te simți împlinit pentru tot restul vieții

-să cauți să te educi continuu prin citit și practică, iar rezultatele tale să se schimbe pe toate planurile: financiar, spiritual, relațional, social etc.

Totul e o alegere! Ai toată libertatea de a lua decizia care crezi că e mai importantă pentru tine!

4. Succesul și eșecul irelevante: ceea ce ai devenit contează

În proces nu mai contează eșecul și nici succesul prea mult, contează să fii tu omul care acționează și care schimbă lucrurile, din tot ceea ce ar putea constitui o piedică tu faci o oportunitate de creștere și de învățare.

Succesul și eșecul merg mâna-n-mâna, fără niciun dubiu. Amandouă apar pe drumul evoluției. Nu trebuie să te descurajezi când ai eșecuri. Teme-te când nu ai nici eșecuri și nici succese. Asta înseamnă că stagnezi și că nimic nu se mai întâmplă.

Succesul și eșecul sunt doar niște stâlpi care îți confirmă că ești în mișcare îndreptând toate pânzele corabiei catre acea viziune planificată, că devii din ce în ce mai bun pe zi ce trece. Prin urmare, tratează-le că atare!

Nu fii unul dintre acei oameni care atunci când eșuează în ce își propun caută scuze și vinovați și renunță la obiectivul lor. Nu fi unul dintre acei oameni care atunci când au atins un mic succes săr în sus de bucurie și se mulțumesc cu atât, ajungându-le efortul pe care l-au avut până acum.

Te bucuri de proces, de drumul ce te duce acolo unde vrei tu să ajungi. Știi că acel vis într-o zi se va materializa. Tu știi pentru ce trăiești. Dacă ai un obiectiv atât de îndepărtat spre care tinzi, acesta devine ideal și cel mai probabil nu vei ajunge ziua când îți vei vedea obiectivul atins, însă pe măsură ce crești și evoluezi, tu faci lumea mai bună, oamenii din jurul tău se schimbă în funcție de cât de mult te-ai dezvoltat tu.

Odată ce ești entuziasmat de ceea ce faci și ai viziune, și cei din jurul tău, care sunt prinși în rutina zilnică, prind curajul de a face acest lucru. E momentul când ai devenit propriul lider care trăiește conform cu propriile valori și propria viziune.

Sunt curios ce alegere ai făcut. Dacă ai ales să nu mai trăiești din inerție, care este deci obiectivul tău și ce vei face pentru a ajunge la el?

Lucian Pușcașu

P.S. Poti citi un alt articol complement celui de mai sus în care analizăm concret caracteristicile și trăsăturile de personalitate de care ai nevoie în orice obiectiv propus.

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

6 comentarii la „Viziune în construirea unui plan pentru dezvoltarea ta personală”

  1. Salut, din pacate tot ceea ce spui nu face decat sa te afunde si mai rau in matrix, faptul ca scrii un blog, faptul ca ai nevoie de oameni care sa-ti faca trafic, nu este tot o dependenta? Nu creezi oare un alt sistem?

    1. Salut, Bogdan! Depinde cum vezi lucrurile 🙂 Daca fac lucrul acesta: blog, abonati, trafic in mod mecanic pentru bani, sunt doar un robot egoist care vrea doar validare, fara sa ma intereseze de nimic altceva.
      Insa daca simt nevoia de a face ceea ce fac ca avand pe primul loc binele celorlalti si ajutarea lor in mod dezinteresat, iar apoi vin celelalte ca o consecinta normala, deja pot spune ca traiesc o vocatie.
      Poate informatiile din oricare articol ar fi folositoare pentru o anumita persoana, la momentul oportun, iar eu sa nu stiu niciodata de ea…asta e perfect in regula. Tind sa cred ca facem parte din „ceva mai mare”, ca nu suntem izolati, si doar a oferi din preaplinul nostru ne poate uni fara sa ne dam seama…
      Deci…totul pleaca din intentia ce o ai: ori a oferi neconditionat, ori a cere intr-o forma mascata… 🙂

  2. Salut Lucian !
    Atat tu cat si eu nu suntem nimic altceva decat niste consumatori, tu de trafic, eu de informatie. Daca vrei, mai exact tu si generezi anumite ipoteze, (sa numim solutiile pe care incerci sa le oferi ipoeteze). Foarte bine, gandeste-te ca traim intr-o perioada sa-i spunem a comunicari si a falsei libertati, cu totii avem acces la informatia din vastul world wild web, insa nu toti discernem ceea ce avem nevoie de ceea ce vrem noi sa asimilam (sa numim acest proces ratiune si a nu se confunda cu open mind), dar atunci cand discutam despre iesirea dintr-un sistem, (ca in fond de la asta a plecat discutia, respectiv comentul) , lucrurile se schimba total. In primul rand evitarea oricarei forma de constrangere sociala ar putea insemna intr-o oare care masura libertatea despre care tot vorbim, sau mai exact iesirea din matrix, individualismul mai este o alta forma de iesire din sistem si in nici un caz sistemul (socialul, adaptarea la o forma a dependentei fata de cineva sau ceva). Sa auzim de bine !

    1. Inteleg ce spui, e un punct de vedere obiectiv. Atata timp cat nu bagi informatia „pe gat” cuiva, nu creezi matrix: „ai nevoie de asta, daca nu se va intampla x” -> e o forma de manipulare, deci de matrix. Eu merg pe ideea de a oferi tot ceea ce crezi ca este valoros, dupa puterile tale, iar cei din jur vor alege ceea ce li se potriveste in mod liber.
      Multam de comentariu! E un punct de vedere foarte obiectiv! 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *