Sari la conținut
Home » Blog » Vocatia. 3 principii care te vor duce mai aproape de vocatia ta

Vocatia. 3 principii care te vor duce mai aproape de vocatia ta

vocatia

Cele 3 principii care te vor duce mai aproape de vocatia ta pot fi înțelese dacă îți răspunzi la câteva întrebări:

-Cum arată o zi din viața ta?

-Faci ceea ce îți place? Te simți împlinit?

-Abia aștepți să vină ziua următoare?

Te întreb acest lucru pentru că în rutina zilnică, oamenii sunt prinși în obligații, treburi și alte nimicuri „foarte importante” cărora trebuie să le acorde toată atenția și energia. Nu își mai pun întrebări cu privire la vocatia lor.

Aparent, dacă îți faci treaba bine, ești conștiincios, mergi la școală, îți faci temele și asculți vocile exterioare care spun „ce ar fi mai bine pentru tine” vei avea o viață fericită, fără prea multe evenimente că toți ceilalți, care nu iși cunosc vocatia.

Dar oare toți ceilalți care au ascultat la rândul lor de vocile exteriore sunt fericiți cu ceea ce au și unde au ajuns?

Nu în totalitate, aș spune. Altfel, nu ar fi existat atâtea probleme legate de bani și sărăcie, lipsa de iubire și de sănătate în rândul oamenilor.

Bine, bine, dar ce legătură au banii, sănătatea și iubirea cu influențele celor din jur? Aceste voci exterioare sunt, de fapt, tot oameni care au ascultat, la rândul lor, ce spun apropiații, cum ar fi mai bine pentru ei.

Astfel și tu vei fi tentat să asculți de ceilalți și, la rândul tău, să îi sfătuiești  „de cum ar fi mai bine”. Eu sunt sigur că ești mai mult de atât și că ai potențialul de a avea tot ce vrei în viață și de a fi un exemplu pentru ceilalți, dar va trebui să îți asumi responsabilitatea pentru asta. Se poate trăi foarte bine și fără a-ți ști vocatia, dar odata cu vocatia toate domeniile vieții devin mai înfloritoare.

Când e bine să ascultăm, totuși, părerea celor din jur?

Când pot oferi PUTEREA EXEMPLULUI!

Atunci și doar atunci și-au câștigat dreptul de a învață și pe alții. Cere-le părerea doar acelora care pot oferi puterea exemplului în direcția pe care vrei tu să o urmezi. Oamenii ce au reușit nu te trag în jos.

Revenind, e un cerc vicios la care orice persoană e supusă pentru că influențele exterioare sunt la tot pasul: mass-media, anturaj, familie etc.

Orice ai face ele oricum vor fi prezente în viață.

Acum nu vreau să te duci în pădure, rupt de realitate, și să trăiești singur sau să te izolezi într-un fel. Cele 3 principii care te vor duce mai aproape de vocatia ta nu se rezumă la asta. 🙂

Cei apropiați mai mult că sigur țin la tine, însă nu se pot pune în pielea ta să simtă cu adevărat ceea ce simți tu. Ești o ființă socială, ai nevoie să trăiești printre oameni, să relaționezi și să creezi legături cu aceștia, în folosul tău dar și al lor.

Eu merg pe principiul că orice persoană e o ființă unică și extraordinară și că mărită acceptată, dar asta nu înseamnă că rezonezi cu toată lumea. Practic, nu poți fii prieten cu oricine. Prin urmare, cel mai benefic lucru ar fi să ții aproape doar oameni asemănători ție, care au aceleași valori și principii că și tine, si poate chiar cu vocatia asemanatoare.

Bun, dar cum rămâne cu influențele negative din viața ta, sau ale celor „știu deja ce e mai bine pentru ține și îți vor binele”?

Există un mod în care poți rupe acest lanț, spre a deveni o persoană liberă, împlinită, un exemplu pentru alții și stăpânul vieții tale în calitate de lider propriu.

Modalitatea prin care îți poți crea un stil de viață conform cu cele mai înalte valori ale tale și având rezultate pe toate planurile vieții este…

DESCOPERIREA PROPRIEI VOCAȚII

Tind să cred că e cel mai înalt punct al existenței umane pentru că e chiar definiția iubirii pusă în practică.

Orice om are o vocație proprie, un scop pentru care trăiește, fiind înzestrat cu talente speciale prin care se poate remarca în rândul semenilor, altfel nu ar fi venit pe această lume.

,,Ai doua treburi pe acest pământ: Sa fii fericit și să fii folositor,, – Dalai Lama

Practic, prin a-ti descoperi și valorifica vocatia ta în folosul celorlalte persoane atragi tot ce e mai bun în viață și vei avea liniște și împlinire sufletească.

Îți pot spune că drumul spre descoperirea vocației este incert. Nu știi cât de mult timp îți va lua și nu ai nicio garanție că o vei găși. Depinde doar de tine cât de mult timp și energie vei aloca pentru vocatia ta. În locul tău aș fi dispus să plătesc oricât pentru că îți garantez că merită!

Acesta e și scopul acestui articol, de a te îndrumă prin cele 3 principii care te vor duce mai aproape de vocația ta, și al PDF-ului pe aceeași tematică ce-l primești la abonarea prin newsletter la acest blog. E un material mult mai complex decât acest articol, însumând 70 de pagini cu privire la vocatie și potențial uman.

Pentru început, spre descoperirea vocației tale nu te poate ajută nimeni în totalitate. Vei fi singur. Numai tu și inima ta veți știi ceea ce trebuie făcut, obstacolele ce trabuiesc trecute și suferințele prin care vei trece.

La final vei fi însă un învingător pentru că ai reușit să ieși din cercul vicios de care ți-am zis mai devreme, vei avea un scop clar ce te va ține viu și vei trăi împlinit indiferent de greutățile vieții care vor apărea.

În sfârșit, vreau să îți dau, în continuare, 3 principii după care, dacă te vei ghida vei, fi mai aproape de vocația ta:

1. Ascultă-ți inima și fii autentic!

E caracteristica numărul 1 pentru a-ți descoperi vocatia. De aici pleacă tot. Când interiorul tău e în armotie cu ceea ce faci, spui și crezi, lucrurile se simplifică foarte mult. A fi integru presupune a rămâne fidel principiilor tale și a fi sincer cu tine însuți.

Poate fi o provocare pentru că, după cum am amintit, vocile exterioare sunt deja acolo, gata să te încurce și în mod cert deja și-au lăsat amprenta în mintea ta. Dar mai există o voce care a existat acolo încă dinaintea celorlalte, care a scos la suprafață tot ce e mai bun din tine, indiferent cât de neînsemnat și lipsit de valoare crezi că ai fi.

Mă refer la SINELE TĂU! A fost și va fi mereu acolo, indiferent cât de mult încerci să fugi de el.

Practic, când începi să te dedici descoperirii propriei vocații vei simți un conflict interior foarte puternic între vocile lumii exterioare: familie, anturaj, societate, care și-au lăsat deja amprenta asupra ta, formându-ți convingeri false și vocea sinelui tău care este unică.

„Fă ceea ce îți spune inima că este corect să faci – pentru că oricum vei fi criticat. Vei fi condamnat indiferent ce vei face.” – Eleanor Roosevelt

Vocea ta interioară nu greșește niciodată și în mod sigur ai auzit-o în diferitele momente ale vieții tale.

Vocea inimii tale ți-a șoptit mereu că ești o persoană extraordinară care are un destin propriu pe care trebuie să îl îndeplinească.

Vocea inimii tale mereu a fost acolo în momentele tale grele, când simțeai că nimic nu mai are vreun sens și că ar trebui să renunți.

Vocea inimii tale a căutat mereu să te îndrume pe drumul pe care trebuie să mergi. Ea îți spune că nu ești un oarecare și că poți face orice, oricât de neînsemnat sau inutil ai părea.

„Pe fiecare om de pe față Pamântului îl așteaptă o comoară undeva”, îi spuse inima. Noi, inimile, obișnuim să vorbim puțin despre aceste comori pentru că atunci oamenii nu mai vor să le găsească. Apoi lăsăm viața să-l îndrepte pe fiecare spre destinul sau. Dar, din nefericire, puțini urmează drumul care le este trasat, adică drumul Legendei Personale și al fericirii. Ei cred că lumea este un lucru amenințător, și de aceea lumea chiar devine amenințătoare. Și atunci noi, inimile, vorbim din ce în ce mai încet, dar nu tăcem niciodată. Și evităm ca vorbele noastre să fie auzite: nu vrem că oamenii să sufere pentru că nu și-au urmat inimile.” – Paulo Coelho

Vocea inimii tale te îndeamnă să îți descoperi vocația! Astfel știe că și-a îndeplinit misiunea. Trăirea vocației îți va aduce tot ce e mai benefic în această lume. În mod cert, vocea ta interioară îți vrea binele!

Nu mai ascultă de nimeni când vine vorba de vocația ta, nici de familie, nici de prieteni, nici de mine și nici de oricine altcineva! Caută doar să fii congruent cu inima ta, vocea sinelui. Ea știe deja ce e mai bine pentru ține.

Exercițiu: rezervă-ți 5-10-15 minute pe zi doar pentru tine. Caută să intri în contact cu interiorul tău, să poți contempla ce e cu viață ta și unde se îndreaptă. E posibil să auzi vocea sinelui cum îți vorbește.

2. Pune-ți întrebările potrivite

Nu poți trăi din inerție repetând șirul zilelor la nesfârșit.

Dacă te trezești dimineață fără a avea un lucru clar în minte pentru care merită să îți dedici timp și energie, iar apoi te culci seară fără să îți dai seama ce s-a întâmplat de-a lungul zilei, clar e o problema!

Nu știi ce vei face azi, nu știi ce vei face mâine, atunci unde vei ajunge?

Tot efortul pe care îl depui acum are vreun sens?

După ce termini ceea ce faci acum, ce vei face? Care e scopul tău final?

Ceea ce faci acum îți va aduce beneficii ție și celorlalți în viitor?

Rutină din timpul zilei unde te va duce?

Ai curaj să îți urmezi vocea interioară și îți urmezi visele?

Ce poți face acum pentru a-ți rezolva problemele și să duci stilul de viață pe care îl vrei?

Ce îți place să faci cel mai mult, dar nu ai avut ocazia să practici din diferite cauze?

3. Acționează!

Vocatia nu vine dacă stai degeaba! Ieși în lume și experimentează!

Va trebui să faci cât mai multe lucruri și cât mai diversificate, să acoperi o arie cât mai mare din domeniile de activitate.

Dacă tot îți vorbesc despre vocatia ta potețială, sunt nevoit să îți prezint exemplul meu, cum a funcționat pentru mine. Eu unul am încercat tot ce am putut și am avut la îndemână: am dat 100% în timpul liceului la toate materiile din programa școlară, chiar dacă nu mi-a plăcut mai nimic; am făcut voluntariat, am ajutat-o pe mama în agricultură, pe tată în construcții, am experimentat puțînă muzică, am citit zeci și zeci de cărți din mai multe domenii, am căutat să aflu cât mai multe despre spiritualitate văzută prin prisma cultelor religioase, am interacționat cu cât de multe persoane am putut și am încercat să le înțeleg propria lor realitate; și altele….

La final am rămas doar cu scrisul, cititul și pasiunea pentru psihologie și potențial uman. Și nu regret. Efortul a meritat. Acum să ne referim strict la tine.

Dacă mergi din inerție la școală fără un scop bine definit, te uiți doar la seriale, joci jocuri și stai la bârfe pe facebook, unde vei ajunge?

Lucrurile astea te duc mai aproape de vocația ta? Dacă nu s-a întâmplat până acum, mă îndoiesc va avea loc o minune în viitor.

Ieși în lume și începe să experimentezi și să fii deschis la idei și la oameni noi. Fă cât mai multe lucruri și vezi ce ți se potrivește, ce ar fi pe placul tău.

ATENȚIE: Nu ai voie să spui că nu îți place un lucru până când nu faci acel lucru și dai 100% pentru a face acel lucru! Dacă spui „cred că nu îmi place” te amăgești singur. Prima dată acționezi, ești 100% prezent pentru acea acțiune și abia apoi poți spune dacă e pentru tine sau nu!

După fiecare acțiune finalizată întreabă-te: îmi place ce am făcut? Mă simt împlinit de această activitate? O pot face la nesfârșit fără să mă plictisesc? Pot ajunge expert la acest lucru, aducându-mi beneficii mie și celorlalți oameni?

Dacă rămâi în zona de confort vocația nu va apărea. Lenea înseamnă plafonare!

Care e cel mai mică acțiune care te poate duce mai aproape de potențială ta vocație? Aștept cu nerăbdare răspunsul tău la această întrebare.

Lucian Puşcaşu

P.S.: Pentru a aprofunda acest subiect ți-am pus la dispoziție aici un material complex de 70 de pagini despre descoperirea și valorificarea propriei vocatii. Introdu adresa de e-mail și îl vei primi imediat: http://wordpress.us13.list-manage2.com/subscribe?u=f4bfc15d18dd5bfef35ae01c6&id=8e098d6c33

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebook, precum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *