Sari la conținut
Home » Blog » Ce este stoicismul și cum poate garanta o viața emoțională mai bună

Ce este stoicismul și cum poate garanta o viața emoțională mai bună

ce este stoicismul

Ce este stoicismul?

Stoicismul este o școală de filozofie greco-romană, fondată de Zeno din Citium, filosofie ce s-a inspirat din alte curente filosofice pornite din partea lui Socrate, în special Cinismul, dar cu idei fundamental diferite de cele promovate de către adepții filosofiei lui Platon sau Epicur.

Stoicismul a fost dezvoltat în continuare de practicienii romani de la acea vreme, cei mai de seamă reprezentanți fiind Seneca, Epictet și Marcus Aurelius.

Stoicii cred că fericirea sau împlinirea (eudaimonia) poate fi atinsă doar în interior, iar ceea ce este în exterior fiind doar preferabil, dar în esență indiferent. Această ideea de fericire este comună aproape tuturor filosofiilor, însă felul stoic de a o atinge este unic.

Stoicii considerau că fericirea poate fi atinsă prin a învăța să-ți controlezi percepțiile și reacțiile la orice ai putea întâlni în viață. Deci ce este stoicismul? Un antrenament mental făcut zilnic. Asta înseamnă că principiile stoice au aplicabilitate în viața emoțională a individului, ba chiar au dus la formarea psihologiei științifice din prezent.

Ce este stoicismul – Idei de bază

1. Virtutea este cel mai de preț bun, binele suprem

Stoicii consideră că doar prin virutute putem atinge fericirea deplină, iar restul lucrurilor fie sunt indiferente (bogăția, relațiile, statutul, puterea), fie sunt rele (viciile, dependențele și actele de rea voință). Virtuțile stoice sunt:

a) Înțelepciunea. Face referire la mintea omului. Este capacitatea minții care permite omului să ia decizii bine întemeiate cu privire la ceea ce consideră ei ca fiind bun, rău sau neutru. Înțelepciunea are fundament în a ști care acțiuni sunt potrivite în diferite situații și contexte de viață.

b) Dreptatea. Face referire la latura morală a omului. Dreptatea încurajează bunătatea și compasiunea individului și a societății în ansamblul ei. Dreptatea este despre modul în care o persoană acționează în relație cu alți oameni și societatea în general.

c) Moderație. Este despre a renunța la dorințele care nu sunt necesare și de a adopta și practica o bună disciplină. Înseamnă a lua lucrurile cu măsură, fără exces și fără lipsă.

d) Curajul. Este tăria sufletului de a face față fricilor, anxietăților și de a îndura cu calm și răbdare orice dificultate. Oricât de înspăimântătoare ar fi provocările vieții, tu să mergi în direcția lor cu o inimă deschisă.

Dacă vrei să afli mai multe despre virtuți și cum pot fi ele dobândite, ai un link chiar aici.

2. Trăiește momentul prezent

Ce este stoicisimul? Filosofia care te învață să trăiești în prezent, dar în mod practic. Dacă filosofia budistă ne propune conectarea la momentul prezent prin a ne elibera mintea de gânduri prin a nu face nimic, pentru stoici trăirea momentului prezent este simbolizată de acțiunea corectă, care își are fundament în principii și virtuțile stoice.

Ești tâmplar? Trăiește fiecare moment făcând ceea ce face un tâmplar. Ești profesor? Petrece-ți timpul învățând pe alții. Ești părinte? Ai grijă de copilul tău. În stoicism, a trăi momentul prezent înseamnă a-ți face datoririle zilnice, de om, de cetățean, de profesionist, de filosofi, de prieten sau de frate.

Orice activitate care este înafara îndatoririlor tale și a oportunităților de a excela în virtute se consideră timp pierdut. Astfel, stoicul trăiește fiecare clipă a vieții sale făcându-și misiunea ce i-a fost dată.

3. Aceptă viața așa cum este

Stoicii au credința că există o forță creatoare numită Providență, Univers sau Natură care guvernează existența vieții în ansamblul ei, dar fără a-i aduce cult ca în cazul curentelor religioase.

Tot ceea ce poate face stoicul este să își construiască o viața cât mai bună, dar să accepte faptul că nu tot ceea ce își planifică sau să aibă se va și întâmpla. Dacă el face lucrurile conform cu Natura și acceptă faptul că unele din dorințele sale nu sunt în acord cu Natura și nu se vor îndeplini, stoicul va avea o viață armonioasă.

Prin urmare, stoicul este un agent activ, dar limitat de voința Naturii. Astfel, el nu poate face tot ceea ce își dorește, dar poate fi fericit. Iar această fericire vine din faptul că acceptă ceea ce îi este dat de la Univers, adică acceptă viața așa cum este.

Dacă ți-ai dat toată silința să intri la o facultate, dar n-ai reușit acest lucru, să mergi mai departe. Dacă ai investit timp și speranțe într-o relație care s-a soldat cu despărțire, să accepți acest lucru. Dacă ai avut parte de nedreptăți și insulte din partea oamenilor, să poți admite că viața nu îți datorează nimic și că nu are rost să te răzvrătești împotriva Providenței. Îmbrățișează durerea, accepă greutățile și continuă-ți drumul, iar toate cele bune vor fi cu tine.

Iar pentru a reuși să își construiască viața, să exceleze în virtute și să nu se lase atins de toate cele care sunt împotriva propriei sale voințe, stoicul își folosește rațiunea. Prin urmare, rațiunea este principalul instrument pentru a trăi o viață în acord cu Natura, sănătos emoțional și fericit.

Ce este stoicismul – Principali filosofi

Întemeiatorul este, într-adevăr, Zenon din Citium, iar ceilalți doi stâlpi de bază pe care s-a fondat stoicismul la acea vreme sunt Chrisip și Cleante. Totuși, noi îi vom menționa pe cei trei filosofi care au adus cea mai mare contribuție stoicismului prin scrierile lor, scrieri care au influențat peste secole, făcând ca stoicismul să fie cunoscut și astăzi.

1 Seneca (cel tânăr) Seneca a fost un filosof stoic, dramaturg și consilier al împăratului Nero al Imperiului Roman. Lucrarea sa principală constă într-o colecție de scrisori scrise de către el pentru prietenul său, Lucilius. Aceste scrisori au denumirea de “Moral Epistles”. (Varianta în limba română fiind “Scrisori către Luciliu”)

“Sunt mai multe lucruri, Lucilius, care ne înspăimântă decât ne rănesc, și suferim mai mult în imaginație decât în realitate” – Seneca

Din punct de vedere al scrierilor sale, Seneca este cel mai influent filosof dintre toți. Dintre toți filosofii stoici, de la Seneca s-au păstrat cele mai multe scrieri deoarece tezaurul stoic cuprinde în cea mai mare măsură cărțile sale.

2. Epictet. Filosof stoic, a fost născut sclav, dar mai târziu a dobândit libertatea. Apoi, a început să învețe pe alții filosofie.

O întâmplare simbol și un exemplu stoic din partea lui Epictet a fost momentul dintre el și stăpânul său. Când stăpânul său voia să își bată joc de filosofia stoică și să arate că stăpânirea de sine și controlul emoțional sunt o prostie, a început să-I strângă piciorul lui Epictet dar acesta i-a replicat rational: “se va rupe”. Enervat la culme pentru că nu-și putea dovedi ipoteza, stăpânul său i-a rupt efectiv piciorul. Atunci Epictet a replicat la fel de rațional: “Ți-am spus că se va rupe”.

Lucrarea sa “Discursuri “Discourses & The Enchiridion” este o compilație a lecturilor scrise de către el de-a lungul timpului, lecturi adunate și organizate de către studentul său, Arrian. Lucrarea lui Epictet pune în evidență importanța controlului propriilor gânduri, a percepții și reacții.

“Oamenii sunt deranjați nu de evenimente, ci de viziunea pe care o au despre ele.” – Epictet

3. Marcus Aurelius a fost filosof stoic și împărat roman. Contemporanii săi biografi l-au supranumit “Filozoful”, probabil datorită stilului său de a guverna Imperiul Roman, bazat pe învățăturile stoice.

Lucrarea sa principală se numește “Meditațions” (varianta în limba română fiind “gânduri către sine însuși”). Această lucrare reprezintă un ghid de dezvoltare personală bazat pe reflecțiile personale ale autorului cu privire la dificultățile pe care el le-a întâlnit.

“Nu încetează să mă uimească: ne iubim pe noi înșine mai mult decât pe alți oameni, dar ne pasă mai mult de părerea lor decăt cea proprie­– Marcus Aurelius

Ce este stoicismul până la urmă?

Soicismul este o filozofie a auto-îmbunătățire, bazată pe o remarcabilă intuiție a esenței vieții. Încă din primul moment al existenței sale, fiecare ființă vie caută în mod instinctual acordatul cu sine; adică tinde să se înțeleagă pe sine și propria existență.

Astfel omul descoperă, prin intermediul rațiunii sale, că valoarea supremă nu constă în a avea posesiuni în lumea exterioară, ci în a alege în mod conștient a trăi o viață în acord cu sine și cu Natura. Această coerență cu sine este astfel principiul fundamental al stoicismului.

Pentru Seneca, toată înțelepciunea se poate rezuma în formula: „Să vrei întotdeauna același lucru cât ceea ce îți dorești este bun din punct de vedere moral și să refuzi întotdeauna un lucru care nu e în acord cu moralitatea sau cu Natura.”

Astfel, stoicismul îi ajută pe oameni în a se orienta în incertitudinile vieții de zi cu zi, propunând alegeri pe care rațiunea noastră le poate accepta. Ceea ce contează nu sunt rezultatele sau eficiența în primul rând, ci intenția de a face bine.

Ceea ce contează este să acționezi dintr-un singur motiv, fără alte considerații de interes sau plăcere: cel al binelui moral. Aceasta este singura valoare și singura de care avem nevoie.

Concluzie

Ce este stoicismul? O filosofie care ne învață să trăim viața într-un mod frumos și armonios, construindu-ne o fericire durabilă necondiționată de cele schimbatoare din lumea reală. Profilul stoicului ideal este cel al înțeleptului care a ajuns în acest punct exercitându-și darul rațiunii prin cele patru virtuți: înțelepciunea, dreptatea cumpătarea și curajul.

Principiile acestei filosofii constituie cărămizile pe baza cărora s-a fundamentat, într-o bună parte, psihologia științifică actuală, Eu unul am credința că toți cei care vor adopta această filosofie vor fi mai sănătoși emoțional exact cum își propune psihologia modernă. Tocmai de aceea voi promova această filosofie în cadrul proiectului Semped. Așadar, râmâi aproape!

Lucian Pușcașu

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

4 comentarii la „Ce este stoicismul și cum poate garanta o viața emoțională mai bună”

  1. Dle Lupa;cu, te felicit sincer. De când citesc texte stoice, citesc mai rar cărți de dezvoltare personală. Există totul aici, dacă funcționează bine mintea. Sigur, putem avea îndoieli, ca și atitudini critice sau a acuza naivități depășite de științele (filosofie, psihologie, sociologie, dar savoarea textelor și vibrația care te încearcă merită zăbava lecturii. Așadar, sincere felicitări și răsplată pentru generozitatea și inteligența dumitale. (tr br0

  2. Da ,sa nu uităm că Seneca a fost constrâns de către împăratul roman Nero,un veritabil tiran al epocii sale ,care fusese odinioara discipolul marelui înțelept, să-și curme viață potrivit accepțiunilor învățăturilor sale ,pe care Seneca ,cu un veritabil sânge rece,le-a pus în aplicarea practică ,sectionandu-si venele in baie,in apa călduță și parfumata din vila sa ,murind usor,încet,lent,probabil fara dureri ,alternativa fiind tortura neîndurătoare și asasinatul prin otrăvire,sugrumare sau înjunghiere,poruncit de împărat că urmate a deconspirării unui complot urzit la adresa vieții sale,pus la cale chiar de mama sa ,care voia să acceadă la tronul imperial,descotorisindu-se de propriul său fiu care o renegase ,exilând-o pe o insulă ,într-o locație de lux imperial,mai mult decât confortabila, dar de unde mama impatatului nu se mai putea amesteca malefic in politica de stat și nici nu mai putea posta reputația imperială prin grandioasele ospete și orgii pe care le desfășura pe măsură nesățioasei sale pofte de nimfomana hedonista ,nicidecum o abordare stoica sau epicureică asupra sorții!!!

    1. Nero nu a avut nicio abordare stoica asupra vietii. Seneca era consulul sau si a incerca sa ii insufle principii filosofice, insa Nero era un pic nebun deci n-a prins mare lucru de la Seneca. Moartea de care a murit filosoful a fost aleasa de catre Imparat, si anume prin taierea venelor. Insa fiind batran, Seneca nu a murit de la taiatul venelor pentru ca erau destul de „uscate”. Asa ca s-a imbaiat in baie cu aburi murind cu aburi,deoarece avea probleme respiratorii.

      N-a fost nicio moarte autoindusa „cu sange rece si parfumata”, cum spui tu. In acest sens, recomand cartea „Seneca – istoria unei veiti”. Indetaliaza acolo despre tot prin ceea ce a trecut

      Multumesc pentru comentariu,
      Lucian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *