Sari la conținut
lucian puscasu psiholog

SEMPED

Sănătate Emoțională și Mintală prin Psihoeducație
  • Acasă
  • Blog
  • Despre Mine
  • Ședințe de Psihoterapie
  • Shop
  • Contactează-mă
Coș 0
lucian puscasu psiholog

SEMPED

Sănătate Emoțională și Mintală prin Psihoeducație
  • Acasă
  • Blog
  • Despre Mine
  • Ședințe de Psihoterapie
  • Shop
  • Contactează-mă
Home » Blog » 2 lucruri pe care le putem face, având în vedere situația Rusia-Ucraina

2 lucruri pe care le putem face, având în vedere situația Rusia-Ucraina

  • de Lucian Pușcașu
  • 25/02/202226/02/2022
Rusia-Ucraina

Bine-cunoscuta situație dintre Rusia-Ucraina e subiectul principal de interes și de îngrijorare pentru România și nu numai. Din fericire noi românii nu suntem direct implicați, iar din păcate nu putem interveni și estompa respectivul conflict. Fiind foarte limitați în acest sens, putem face două lucruri atât pentru binele nostru ca nație, cât și pentru binele comun mondial.

1. Continuarea unui stil de viață la cote normale

Conflictul Rusia-Ucraina are consecințe pe plan economic, social, politic, sanitar, regional și cultural. Altfel spus, conflictul afectează aproape toate domeniile importante ale vieții noastre ducând la un dezechilibru (inflația va lua amploare, stereotipurile vor prinde contur, vor exista morți și răniți, vor exista aliați și adversari politici). Toate acestea duc la o viață mai anormală față de cum obișnuiam noi să o trăim.

Soluția pentru contrastul anormalitate în exterior (conflictul din plan mondial) și normalitatea din interior (Romania nefiind implicată în acest conflict) este a continua un stil de viață în România în care să menținem normalitatea cu care suntem obișnuiți la cote cât mai ridicate.

Deci pe cât de mare este anormalitatea afară, pe atât avem nevoie de o normalitate în interiorul țării. Astfel, scopul este de a contrabalansa efectele negative pe care le produce exteriorul prin efecte pozitive pe care le produce interiorul. În consecință, puterea va fi mai mult la noi decât la ei.

Dacă la vecinu’ cade grindină în curte, de-i distruge casa și toată recolta, n-are niciun sens să te îngrozești de faptul că norul de grindină se poate extinde și la tine pentru că îngrijorarea ta nu afectează starea vremii.

În schimb, ce poți face este să îți întărești pereții casei și ai acoperișului și poți avea în continuare grijă de pământul și recolta ta. Nu ai avea timp de toate aceste lucruri dacă ai fii continuu preocupat de norul de grindină, asupra căruia oricum nu ai niciun control.

Iar când norul va dispărea iar vecinul tău nu va mai avea nimic, tu îl poți ajuta și primi în casa ta pentru că pe când era vreme rea, tu ți-ai făcut îndatoririle de fermier gospodar, iar acum îi poți oferi un pat și o masa din recolta ta.

În această logică, nu are sens să ne facem imagini negative mai însemnate decât ele sunt deja. Dacă vrem să ne facem un bine atât nouă cât și celor ce au nevoie de noi, atunci ne putem face în continuare, pe cât se poate, rutina zilnică, pentru a crește nivelul de normalitate:

Putem merge la job pentru a sprijini sistemul economic și atenua potențiala inflație ori alte probleme financiare, putem să ne monitorizăm gândurile și emoțiile astfel încât ele să nu ne facă rău în absența unui pericol real, un pericol încă inexistent; putem combate stereotipuri de genul „câinii ruși” (pentru că din cele 146 milioane de locuitori ai Rusiei, cu siguranța că nu toți vor și chiar suferă datorită situației), pentru că stereotipurile vor instiga și mai mult la ură, război, dezbinări și dezumanizare și, în general, să luăm decizii raționale, gândite cu înțelepciune și simț de răspundere începând cu lucrurile mici, din rutina noastră zilnică.

Toate acestea sunt semne ale faptului că prețuim ceea ce aveam înainte, iar dacă există Puteri înafară care vor să ne răpească normalitatea, noi să le demonstrăm că prețuim ceea ce avem (mă refer în primul rând la Pace) Cum anume? Trăind ceea ce prețuim, trăind ceea ce numim Normalitate.

Asta nu înseamnă că suntem indiferenți la tot ceea ce se întâmplă și că „ne vedem de treabă”, ci că nu permitem conflictului să ne afecteze pe domeniile importante ale vieții, anterior menționate. Astfel, suntem fideli față de noi înșine, față de țara noastră și transmitem un mesaj cu privire la faptul că nu dorim “să le facem jocul”. Așa ajungem la punctul doi.

2. Verificarea surselor de informare

Trăim în epoca digitalizării, unde informația este peste tot, iar calitatea ei mai îndoielnică ca oricând. Înainte de situația actuală exista și așa destulă informație falsă cu privire la orice lucru, iar asta s-a văzut cel mai bine în contextul pandemic, unde mai mult “te-a omorât frica de boală decât boala în sine”

Informațiile false sunt o unealtă puternică de destabilizare a normalității descrise la punctul unu. Într-adevăr, Putin a început un război de genul filmelor proaste scoase de la naftalină, vechi de mai bine de un secol. Însă va continua, și nu doar el, fără niciun dubiu, cu „filme mai moderne” de tipul informații false și manipulare informațională. Pentru că dacă vrei să duci un război, cum e cel Rusia-Ucraina, vei ataca nu doar fizic ci și psihic.

Așadar, avem datoria de a face două lucuri: 1) să nu consumăm și să credem orice informație găsită și 2) să nu împrăștiem noi la rândul nostru informația falsă. Avem câțiva indicatori de care ne putem folosi în acest sens:

a) Verifică sursa și calitatea informației. Dacă vezi pe Facebook un articol de la un site fantomă sau vreun video parcă editat de un copil de 10 ani, e clar că ceva nu e în regulă. Informează-te din surse oficiale.

b) Verifică-ți emoțiile.  Dacă consumi o informație care-ți produce un puternic impact emoțional de tipul “războiul abia a început” sau “Putin a predate armele, ne bucurăm din nou de pace” ar trebui să fii sceptic. Situația se desfășoară pe un continuum. Nu se va ajunge la catastrofă sau la pacea de dinainte de la o oră la alta. Iar emoțiile tale, dacă sunt foarte intense, indică faptul că ai consumat o astfel de informație exagerată, care este falsă.

c) Verifică-ți convingerile. E mai ușor să credem ceva ce bănuiam decât ceva la care nu ne așteptam. Iar de obicei bănuim și ne așteptăm la ce e cel mai rău. Așadar trebuie să avem grijă la preconcepțiile noastre pentru că riscăm să ne băgăm singuri într-o bulă de săpun creată din informații false și prin care vom vedea viața mult mai neagră decât este de fapt.

Dacă ai convingeri de tipul “rușii sunt niște câini”, “România va fi și ea atacată”, “Putin e un monstru dictator” șansele sunt foarte mari să îți întărești o convingere nesănătoasă printr-o știre falsă și să-ți faci singur rău.

Pune-ți deci următoarea întrebare: “distribui asta pentru că vreau ca oamenii să știe ceva în mod rațional? Sau distribui această informație pentru că s-a adeverit ce era mai rău, ceea ce știam deja?”

d) Frecvența cu care postezi. Dacă distribui din oră în oră câte o știre, statistic vorbind vei distribui fără îndoială și informații false care vor face mai mult rău decât bine. Pentru a evita acest lucru respectă pașii amintiți anterior, gândește critic, pune rațiunea și binele comun înaintea fricilor și defensivității, iar abia apoi împărtășește noutățile.

Ca o notă personală, îmi pare teribil de rău pentru ceea ce se întâmplă la nivel Mondial, ca și ție de altfel. Oricât de clișeic ar suna, tot ce putem face este să ne mobilizăm resursele, să ne păstrăm calmul și să așteptăm neprevăzutul prin a face aceste două lucruri: păstrarea normalității la cote cât mai ridicate și evitarea manipulării prin informații false.

Lucian Pușcașu

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebook, precum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te!

Alătură-te comunității și vei primi cadou cartea "Descoperă-ți și trăiește-ți vocația"

Despre mine

Te salut! 🙂 Eu sunt Lucian, iar acesta este blogul meu de Educație Psihologică și Dezvoltare Personală ce are la bază activitatea mea de psiholog autor. Aceste articole reprezintă esența practicii și a cercetărilor mele din domeniul psihologiei, ce au la bază o fundamentare științifică riguroasă însoțită de amprenta experiențelor mele personale și profesionale. Scopul acestor materiale este de a te ajuta pe tine în 4 mari domenii
-Construirea sensului existențial
-Aplicațiile filosofiei stoice în sănătatea mintală și optimizarea personală
-Metode psihoterapeutice pentru a dobândi împăcarea cu trecutul și redobandirea împlinirii interioare
-Dezvoltare personală și îmbunătățirea abilităților sociale

lucianpuscasu7

lucianpuscasu7
Why so serious?🧔🏽‍♂️ Why so serious?🧔🏽‍♂️
#psihologie #psicologiapositiva #psicologiaclinica #psihologie #psicologiapositiva #psicologiaclinica #psihoterapeut #psihoterapie #dezvoltarepersonala #dezvoltarepersonală #psihanaliza #psihanalist #traume #autocunoastere #psiholog #terapeut #psihologonline #psihologcluj #psihologbucuresti #semped #educatieemotionala #sanatatemintala #mentalhealth #psychology #psychotherapy #psychologist #traumedincopilarie #abandon #iubire #compasiune #toleranta #stoicism #intelepciune
Mai multe... Urmărește-mă pe Instagram

Trending

  • Rusia-Ucraina
    Educație emoțională, Mediul Social & Relații Interpersonale
    2 lucruri pe care le putem face, având în vedere situația Rusia-Ucraina

    Bine-cunoscuta situație dintre Rusia-Ucraina e subiectul principal de inter...

  • narcisismul
    Psihoterapie & Sănătate mintală
    Narcisismul. Riscul nevoii de a fi special. Cum vindeci un narcisist în relație

    Narcisismul e o tulburare de personalite care îți afectează relațiile socia...

  • efectul Halo
    Mediul Social & Relații Interpersonale, Psihologie & Dezvoltare Personală, Psihoterapie & Sănătate mintală
    Efectul Halo. Un truc psihologic care te va face mai atractiv şi plăcut social

    Cu toții am avut experiența de a simți o legătură instantanee cu cineva dup...

  • roata emoțiilor
    Educație emoțională
    Roata emoțiilor. Cum să distingi și să-ți înțelegi mai bine trăirile emoționale

    Imaginează-ți o viață fără emoții… Ar fi cam sec, nu-i așa? :) Din fericire...

  • binele și răul
    Psihoterapie & Sănătate mintală
    Binele și răul. Cum ia naștere răutatea în om? O Perspectivă psihologică

    Cu siguranță că ne-am pus amândoi măcar o singură dată întrebarea "de ce oa...

Semped

6 hours ago

Semped
Tratament anxietate - Tratează-ți anxietățile fără psiholog. Video complet aici: www.youtube.com/watch?v=gx8B922xXBQ&t=1s ... See MoreSee Less

Video

View on Facebook
· Share

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email

Semped

Semped
Tratează-ți problemele emoționale:  https://bit.ly/3IrNPpu
Abonare Newsletter: https://bit.ly/3fSUZpMTe salut! 🙂 Eu sunt Lucian, iar aceasta este canalul meu Semped (Sănătate emoțională și mintală prin psihoeducație) ce se centrează pe Educație Psihologică și Dezvoltare Personală, ce are la bază activitatea mea de psiholog psihoterapeut. Aceste videoclipuri reprezintă esența practicii și a cercetărilor mele din domeniul psihologiei, ce au la bază o fundamentare științifică riguroasă însoțită de amprenta experiențelor mele personale și profesionale. Aceste materiale au 4 direcții și formate:
-Construirea sensului existențial
-Aplicațiile filosofiei stoice în sănătatea mintală și optimizarea personală
-Metode psihoterapeutice pentru a dobândi împăcarea cu trecutul și redobandirea împlinirii interioare (traume din copilărie, tulburări mintale, probleme emoționale)
-Filme psihologiceInstagram: @lucianpuscasu7
Facebook: @semped#psihologie #dezvoltarepersonala #sanatatemintala
FERICIREA EXPLICATA STIINTIFIC - 3 METODE PENTRU A FI FERICIT
YouTube Video UC8N2Txzc5RVMfm-zNg39f2w_6BOeWgrUAr8
Tratează-ți problemele emoționale:  https://bit.ly/3IrNPpu
Abonare Newsletter: https://bit.ly/3fSUZpMTe salut! 🙂 Eu sunt Lucian, iar aceasta este canalul meu Semped (Sănătate emoțională și mintală prin psihoeducație) ce se centrează pe Educație Psihologică și Dezvoltare Personală, ce are la bază activitatea mea de psiholog psihoterapeut. Aceste videoclipuri reprezintă esența practicii și a cercetărilor mele din domeniul psihologiei, ce au la bază o fundamentare științifică riguroasă însoțită de amprenta experiențelor mele personale și profesionale. Aceste materiale au 4 direcții și formate:
-Construirea sensului existențial
-Aplicațiile filosofiei stoice în sănătatea mintală și optimizarea personală
-Metode psihoterapeutice pentru a dobândi împăcarea cu trecutul și redobandirea împlinirii interioare (traume din copilărie, tulburări mintale, probleme emoționale)
-Filme psihologiceInstagram: @lucianpuscasu7
Facebook: @semped#psihologie #dezvoltarepersonala #sanatatemintala
NU-TI VEI MAI PIERDE MOTIVATIA NICIODATA - O POVESTE ADEVARATA
YouTube Video UC8N2Txzc5RVMfm-zNg39f2w_VyvwG_H0cA0
Load More... Subscribe

lucianpuscasu7

lucianpuscasu7
Why so serious?🧔🏽‍♂️ Why so serious?🧔🏽‍♂️
#psihologie #psicologiapositiva #psicologiaclinica #psihologie #psicologiapositiva #psicologiaclinica #psihoterapeut #psihoterapie #dezvoltarepersonala #dezvoltarepersonală #psihanaliza #psihanalist #traume #autocunoastere #psiholog #terapeut #psihologonline #psihologcluj #psihologbucuresti #semped #educatieemotionala #sanatatemintala #mentalhealth #psychology #psychotherapy #psychologist #traumedincopilarie #abandon #iubire #compasiune #toleranta #stoicism #intelepciune
Mai multe... Urmărește-mă pe Instagram

Abonează-te

Dacă îți place acest blog, înscrie-te în comunitatea Semped și vei primi informații prin newsletter săptămânal
Semped

6 hours ago

Semped
Tratament anxietate - Tratează-ți anxietățile fără psiholog. Video complet aici: www.youtube.com/watch?v=gx8B922xXBQ&t=1s ... See MoreSee Less

Video

View on Facebook
· Share

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email

© 2021 Lucian Pușcașu

We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept”, you consent to the use of ALL the cookies.
Cookie settingsACCEPT
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDuratăDescriere
cookielawinfo-checbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ