Sari la conținut
Home » Blog » De ce nevoia de control cauzează suferință și cum o putem combate

De ce nevoia de control cauzează suferință și cum o putem combate

nevoia de control

Mulți oameni vor spune că trebuie să muncești pentru dorințele tale pentru ca ele să devină realitate, și astfel să fii fericit. În schimb, Epictet ne spune că este imposibil să se întâlnească fericirea cu dorința a ceva ce nu este prezent. Așa ia naștere nevoia de control și începutul dezechilibrului emoțional.

Mai exact, ca să fii fericit ar trebui să îți îndeplinești dorința. Dar până să o îndeplinești ești nefericit. Totodată, nu ai nicio garanție a faptului că îți vei îndeplini dorința. Deci în logica muncii pentru a îndeplini dorințele și a fi fericiți e foarte probabil să se soldeze cu nefericire.

Astfel, propunerea lui Epictet este să ne dorim lucrurile pe care putem să le obținem cu certitudine. Cât despre cele pe care nu le putem obține cu certitudine, e bine să le dorim și pe acelea, dar doar dacă putem accepta că e posibil să nu se îndeplinească niciodată.

Iar mai apoi, ceea ce nu putem obține cu certitudine nici să nu ne preocupe. Nu se referă la obiective propriu-zise ca în al doilea caz, ci la nevoia de control a dorințelor imposibl de atins.

Unele lucruri sunt în puterea noastră, în timp ce altele nu. În puterea noastră sunt opinia, motivația, dorința, aversiunea și, într-un cuvânt, orice este din propria noastră acțiune; corpul nostru, proprietatea, reputația, rolul sau statutul nostru social nu sunt în puterea noastră și, într-un cuvânt, orice nu este din propria noastră acțiune. – Epictet

Nevoia de control în Dihotomia controlului (Trihonomia controlului)

Prin urmare, Epictet a împărțit lucrurile din viața noastră în funcția de nevoia de control pe care o avem:

1. Lucruri care depind de noi în totalitate

Aceste lucruri țin strict de noi, iar mediul exterior cum ar fi viața sau alți oameni nu-l poate atinge și nu-l poate afecta. Indiferent de ce schimbări apar în exterior, doar tu poți fi acela care decide dacă ele te vor influența sau nu, dar ele nu au nicio putere asupra ta în mod direct.

Lucruri sub controlul nostru sunt : propriile opinii, motivația, dorințele, performanțele, adică tot ce putem face și cum gândim.

2. Lucruri care nu depind de noi pe deplin

Aceste lucruri sunt strict legate de alți oameni sau de mediul exterior. În funcție de influența pe care o avem noi față de ele, acestea se împart în alte două categorii:

a. Lucruri asupra cărora nu avem niciun control

Sunt acele lucruri care pur și simplu se întâmplă independent de prezența noastră cum ar fi: starea meteorologică, legea gravitației sau moartea. Pentru că nu avem nicio influență asupra lor, ar trebui să nu ne preocupe deloc și să ne trăim viața conform cu ceea ce putem controla.

b. Lucruri asupra cărora avem un control parțial

Sunt acele lucruri care presupun un rezultat și pe care-l putem influența într-o anumită măsură, dar nu în totalitate. Tot aici trebuie să avem în vedere că pot interveni anumiți factori din mediul exterior care ne pot împiedica să reușim respectivul rezultat.

Astfel de lucruri sunt: reputația, propriul corp, propria casă, locul de muncă sau calitatea relațiilor. E benefic să ne exercităm controlul parțial asupra acestor lucruri, dar să avem mereu în vedere că mediul exterior ne poate sabota sau răpi oportunitatea de a ajunge la respectivul rezultat.

Nevoia de control și virtutea

În acest punct, te poți întreba, până la urmă ce depinde de noi în totalitate? Pentru că aparent toate câte ne înconjoară se află în afara sferei noastre și nevoia de control total nu poate fi satisfăcută. Oare mai are rost să adoptăm o astfel de logică?

Stoicii cred că toți putem și ar trebui să lucrăm pentru a ne duce propria dezvoltare etică învățând cum să acționăm virtuos prin lărgirea și aprofundarea relațiilor noastre cu alți oameni și cu noi înșine. Acest lucru este „în puterea noastră” ca ființe raționale.

Cu toate acestea, există multe lucruri pe care nu le putem determina prin propriile noastre acțiuni, cum ar fi dacă devenim bogați sau celebri, dacă ne îmbolnăvim sau dacă membrii apropiați ai familiei mor.

Stoicii cred că ceea ce „depinde de noi” sau „în puterea noastră” are o importanță supremă în viața noastră, mai degrabă decât lucrurile pe care nu le putem controla. Deși recunosc că este firesc pentru noi să preferăm să fim sănătoși sau înstăriți, de exemplu, stoicii consideră aceste lucruri ca fiind fundamental mai puțin valoroase decât virtutea.

Astfel, recunoașterea distincției dintre ceea ce este și nu este în puterea noastră este crucială pentru a duce o viață umană bună și care este liberă de „pasiuni” sau emoții distructive.

Din acest motiv, atunci când formăm dorințe cu privire la lucruri care ne activează nevoia de control, care nu sunt în întregime în puterea noastră, ar trebui să ne dorim „cu rezervare” respectivele lucruri. Ne putem aștepta să le primim „dacă nimic nu o împiedică”.

În caz contrar, planurile și dorințele noastre nu se bazează pe realitățile vieții umane și pot duce la frustrare și deziluzie.

Nevoia de control abordată de Epictet

Unele lucruri sunt în controlul nostru, iar altele nu. Lucrurile aflate sub controlul nostru sunt opinia, dorința, comportamentele și, într-un cuvânt, oricare ar fi propriile noastre acțiuni.

Lucrurile care nu sunt în controlul nostru sunt corpul, bunurile materiale, reputația și, într-un singur cuvânt, orice nu sunt acțiunile noastre.

Lucrurile aflate sub controlul nostru ne fac să fim, prin natura lor, liberi, neîngrădiți, nestingheriți; dar cele care nu sunt sub controlul nostru sunt ne fac să fim slabi, sclavi, reținuți și aparținând altora.

Amintește-ți, deci, că dacă presupui că lucrurile care sunt sclaviste prin natură duc la libertate și că ceea ce aparține altora este al tău, atunci vei fi nefericit. Te vei plânge, vei fi deranjat și vei găsi vină atât la zei, cât și la oameni.

Dar dacă presupui că este doar al tău doar ceea ce ți-a fost dat să ai, atunci nimeni nu te va atinge vreodată. Mai mult, nu vei găsi vină în nimic și nu vei acuza pe nimeni. Nu vei face nimic împotriva voinței tale. Nimeni nu-ți va face rău, nu vei avea dușmani și nu veți fi rănit. – Epictet

Nevoia de control – abordarea lui Marcus Aurelius

Marcus Aurelius întărește ideea lui Epictet, spunând că una dintre cheile unei vieți împlinite este recunoașterea lucrurilor cu adevărat valoroase și ignorarea celor lipsite de valoare. Astfel noi avem șansa la fericire pentru că avem capacitatea de a acorda valore lucrurilor în mod deliberat.

Soluția pentru nevoia de control

Prin urmare, îndemnul stoicilor este să ne construim doar obiective interioare. Astfel, ne vom păstra liniștea sufletească în situațiile ce necesită control parțial. Obiectivele interioare presupun excelarea în virtute și trăirea conform cu ceea ce este valoros și frumos pentru noi și existența noastră.

Poate vei avea tentația să spui că așa nu vei mai ajunge la rezultate. Dimpotrivă. Așa cum am demonstrat și acest articol, contează sistemul din spatele obiectivului și nu obiectivul în sine.

Dacă vrei să obții rezultate în lumea reală, ele se încadrează în categoria lucrurilor asupra cărora avem un control parțial, deci care e posibil să nu se îndeplinească. Însă când acționezi pentru rezultate pe baza virtuților, care sunt în controlul tău total, cu siguranță că vei reuși să le împlinești. Prin urmare, virtutea este o necesitate sigură, iar rezultatele niște bonusuri nesigure.

Stoicii au avut funcții importante în stat. Așadar, erau bine ancorați în viața civilă. Problema este că contactul cu alți oameni non-filozofi și responsabilitățile sociale periclitează liniștea interioară. Stabilirea obiectivelor interioare a fost soluția. Astfel, ei făceau tot ceea ce ținea de controlul lor parțial, și își păstrau liniștea interioară intactă.

Concluzie

Nevoia de control cauzează suferință doar dacă este îndreptată către lucruri care nu țin de noi. Atâta vreme cât nevoia de control este prezentă în mintea ta ea va cauza neplăceri. Soluția este să îți reorientezi atenția către ce este cu adevăra în controlul tău, care este al tău și să excelezi în virtute stabilindu-ți obiective interioare.

Lucian Pușcașu

P.S. Un al doilea articol despre principiile stoicismului și nevoia de control găsești chiar aici: https://www.semped.ro/principiile-stoicismului-cum-sa-te-raportezi-corect-la-oameni-si-la-viata/

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *