Sari la conținut
Home » Blog » O lecție despre a răzbate printre traume Psihologia serialului “Naruto”

O lecție despre a răzbate printre traume Psihologia serialului “Naruto”

naruto

Serialul animat “Naruto” este unul dintre cele mai populare anime-uri la ora actuală datorită personajelor carismatice, poveștii intrigante, stilului umoristic și a lecțiilor de viață pe care ni le oferă. Serialul „Naruto” se întinde pe mai bine de 700 de episoade, situații cu caracter psihologic regăsindu-se peste tot în serie.

Pentru acest articol vom analiza problematica traumelor și modalitățile prin care le putem gestiona și chiar deveni mai puternici emoțional folosindu-ne de exemplul a două personaje foarte îndrăgite din serialul “Naruto” și anume Itachi Uchiha și Kakashi Hatake.

Din punct de vedere al traumelor, Kakashi și Itachi au fost cel mai greu încercați de soartă, iar durerea lor emoțională e mai mare decât a oricui, chiar și decât a lui Naruto. Cu toate acestea, ei au procesat într-o formă sănătoasă traumele resimțite și au dezvoltat în consecință un caracter puternic și frumos care ne-au cucerit inimile.

Îi vom lua pe fiecare în parte, iar la sfârșit vom trage câteva concluzii prin care vom învăța și noi să ne dezvoltăm post-traumatic, devenind fiecare în felul său un Itachi sau un Kakashi.

Serialul Naruto: Itachi Unchia

Itachi era un copil geniu, precum era și Kakashi de altfel. La doar 6 ani a finalizat academia și a devenit genin. La 10 ani a avansat la rangul de chunin, iar un an mai târziu a fost înrolat în serviciul ANBU.

Abilitățile și inteligența lui erau inimaginabile astfel că superiorii satului Konoha spuneau despre el că este o minunăție și că la vârsta de doar 7 ani are o mentalitate de Hokage. Dar toate astea aveau să-i aducă doar probleme.

1. Lipsa sensului în viață

O vorbă românească spune că atunci când ești prost ești mai fericit pentru că nu îți pui întrebări. În acestă logică, cu cât ești mai genial și singuratic, cu atât ești mai nefericit, iar biografia celor mai mari genii ale tuturor timpurilor confirmă această ipoteză. La fel a fost și pentru Itachi,

La vârsta de doar 4 ani, acesta s-a confruntat cu o criză existențială. Vedea că a fi ninja înseamnă a omorî până ești tu cel omorât. De ce ai vrea să faci parte dintr-o lume în care trebuie să ucizi și nimic mai mult, mai ales când ești un iubitor de oameni și un pacifist cum era Itachi? Astfel că îl întreabă pe Orochimaru care este sensul vieții, iar acesta îl îi spune că niciunul (mda, tocmai pe Orochimaru și-a găsit să-l întrebe)

Pentru majoritatea, lucrurile nu stăteau așa: trebuia să te antrenezi, să protejezi pe ceilalți și să devii mai bun. Însă Itachi era un geniu care deja era bun la toate. Ce rost are viața când nu ai nicio provocare, niciun motiv pentru a excela?

Astfel că într-un moment de maximă incertitudine, Itachi este purtat de vânt, căzând de pe o stâncă. Din fericire, într-o fracțiune de secundă instinctele sale se activează și se salvează pe sine. Și-a dat seama că moartea este inevitabilă, dar nimeni nu vrea să moară.

Prin urmare, viața este importantă, iar când Sasuke s-a născut, și-a construit un sens: a avea pe cine proteja si pentru cine sa se antreneze, pentru cine să trăiască. Chiar dacă nu vine neapărat din urma unei traume, această lecție ne învață că în ciuda faptului că viața nu are sens uneori, merită noi să ne construim unul în care să credem, să îl valorizăm și să iubim, așa cum a făcut Itachi cu fratele său mai mic Sasuke într-o lume în care moartea există pretutindeni.

Despre cum să îți construiești sensul în viață am scris aici: https://www.semped.ro/cum-iti-poti-construi-sensul-existential-beneficiile-si-costurile-psihologice-ale-trairii-unei-vieti-pline-de-sens-si-semnificatie-psiholog-mircea-miclea/

2. Prezența virtuților

Clanul Uchiha a fost dintotdeauna marginalizat de restul Konohei, motiv pentru care au plănuit o lovitură de stat unde aveau să moară prea mulți oameni, iar Itachi era conștient de asta. Danzo i-a spus lui Itachi că ori lasă clanul Uchiha să facă lovitura de stat și să moară o bună parte din sat și toți membrii Uchiha inclusiv Sasuke, ori să omoare chiar Itachi clanul, cruțându-l pe Sasuke și protejând satul.

Masacrarea clanului era inevitabilă, iar Itachi a luat cea mai înțeleaptă decizie: să distrugă chiar el clanul Uchiha. Dacă nu o făcea putea izbucni un război între ei și celelalte clanuri unde atât clanul Uchiha cât și satul ar fi fost distruse.

În schimb gestul lui nu a pătat numele clanului ci doar numele propriu, Uchiha rămânând cel mai puternic si onorabil clan. Și mai ales l-a protejat pe Sasuke. Pentru Itachi, Sasuke și pacea satului au fost mai importante decat spriaviețuirea clanului si viața proprie.

Nici după ce și-a terminat misiunea nu a avut liniște. Deși a apărut ca un criminal, Itachi a început o nouă misiune: a se infiltra în Akatsuki și a-i împiedica în a lovi Konoha.

Bineînețeles, toate cele comise i-au îngreunat sufletul de vină lui Itachi. Astfel că, acesta a vazut în Sasuke singura persoana demnă de a-l pedepsi pentru tot ce făcuse. Sasuke i-a oferit un motiv de a trăi fericit în prima parte de a vieții și un motiv de a muri împăcat în cea de-a doua, toate acestea cât timp și-a dedicat existența pentru pacea și prosperitatea întregului sat.

Acesta-i motivul pentru care Itachi este atât de îndrăgit: a căutat mereu să facă ceea ce este corect, punând mai presus binele altora decât binele propriu. Astfel cei din jur au putut beneficia de pe urma roadelor acțiunilor sale, în timp ce el singur căra povara consecințelor.

Să îți sacrifici existența, viața și pe pe cei iubiți pentru oamenii care te declară un criminal și să te simți împăcat cu toate acestea, asta înseamnă să ai un caracter puternic și frumos.

Naruto: roadele traumei în Itachi

A fost un om al idealurilor. Nu-i plăcea să lupte, să iasă în evidență. Totuși s-a perfecționat pentru a-și pune abilitățile în slujba satului. A îndurat fiecare inconveniență a vieții de ninja doar pentru a fi util altora.

Nu a dat niciodată vina pe cei de la conducerea Konoha care i-au dat misiunea de a masacra propriul clan, nici chiar pe Danzo, știind că și acesta are cele mai bune intenții pentru sat. Într-un final, cam tot ceea ce a făcut Itachi a fost pentru a-l proteja pe Sasuke și pe cei din jur. Pentru pacea și prosperitatea satului a plătit cu propria viață.

Lecția pentru noi este clară: indiferent de cât de nedreaptă este viața cu noi, trebuie să continuăm să facem binele. Nu motivați de consecințele pozitive aduse propriei persoane, cât de valoarea principiilor după care ne ghidăm existența.

Serialul Naruto: Kakashi Hatake

Kakashi are un trecut traumatic diferit de Itachi, dar similar în esență. Tatăl său, Sakumo Hatake s-a sinucis când era doar un copil, lăsându-l pe Kakashi orfan; a asistat în aceeași zi la moartea camarazilor săi: Rin și Obito, iar mai târziu, sensei-ul său, Minato a fost omorât împreună cu soția sa, deși Kakashi avea sarcina să o păzească.

Într-un final, Kakashi nu mai avea pe nimeni, iar tinerețea lui a fost pusă în serviciul ANBU, unde a avut parte doar de misiuni sângeroase, ceea ce i-a înnegrit și mai mult sufletul.

Oamenii din sat îl învinuiau pentru moartea lui Rin și Obito și mai mult decât atât, el însuși s-a simțit vinovat pentru Itachi, influențându-l indirect să intre în ANBU și pentru moartea lui Minato pentru că n-a putut să o protejeze pe Kushina cum îl rugase.

Iar dacă ar fi să dăm un diagnostic, am spune că a avut stres-posttraumatic si depresie, două forme de psihopatologii cu care e teribil de greu de trăit, mai ales pentru un copil de 12 ani. Cu toate acestea, la vârsta matură este relaxat și zâmbitor și mai mult decât atât, are înțelepciunea de a combate și altora traumele avute.

Naruto – Înțelepciunea traumei

Kakashi îi spune lui Sasuke că pentru a răzbuna pe cei pe care i-a pierdut nu merită să-i piardă pe cei pe care îi are, situație pe care a trăit-o chiar el când era de vârsta lui Sasuke. Lui Sakumo ca îi intelege alegerile pe care le-a făcut în viață și că este mândru ca este fiul său, oferindu-i astfel iertarea.

Imaginează-ți cum ar fi ca un copil să te ia drept model și să se lase de droguri datorită ție, pentru că tu îi arăți cum te-au distrus pe tine drogurile. Sau cum ar fi să îți ierți tatăl pentru traumele pe care le-ai suferit din pricina lui. Traumele l-au făcut pe Kakashi mult mai înțelept, acesta fiind motivul pentru care noi îl îndrăgim atât de mult.

Eremitul celor 6 căi spune că puterea lui Kakashi nu constă în talentul, aptitudinile sau controlul chakrei sale, ci în a fi profesor, lider si prieten, toate esențiale în utimul război unde au înfrânt-o pe legendara Kaguya Otsutsuki. Dar cum a ajuns Kakashi din serialul Naruto în acest punct, să răzbată printre traume în ciuda tututor pe care le-a îndurat și suferit?

Cum a procesat Kakashi traumele

1. O persoană de la care poate învăța

Când a văzut ca tatăl s-a sinucis, Kakashi a decis ca regulile au prioritate pentru a nu se mai ajunge la o astfel de situație, ceea ce înseamnă procesarea distorsionată de pe urma traumei. Însă când cel mai bun prieten al său, Obito, și-a pus viața în joc pentru a o salva pe a camarazilor toate convingerile lui cu privire la îndatoriri au fost spulberate.

Obito i-a replicat că Sakumo a fost un erou pentru decizia luată și că asta l-a inspirat să nu o lase pe Rin în urmă. Gestul lui Obito l-a emoționat pe Kakashi, dându-și seama că are dreptate. Tatăl său chiar a fost un erou. Îndeplinirea misiunilor nu aduce decât puțin prestigiu social, însă adevărata comoară o reprezintă oamenii la care ții.

În viața reală, Obito este terapeutul, o persoană de sprijin sau un model pe care-l admirăm din toată inima, iar modalitatea în care vede persoana de sprijin viața reprezintă modelul sănătos pe care noi la rândul nostru ajungem să-l adoptăm ajutați de el.

Astfel, filosofia de viață a lui Kakashi devine: cei ce încalcă regulile sunt josnici, dar cei ce își abandonează prietenii sunt oameni de nimic. Însă pentru a ajunge la această concluzie a trebuit să treacă prin pierderi semnificative și să gasească un sens în ele, ceea ce e extrem de greu. Momentele tragice procesate sănătos construiesc filosofii de viață.

Probabil că acesta e motivul pentru care convocarea lui Kakashi sunt câinii de vânătoare, câinele reprezentând loialitatea față de oameni.

2. Valorile personale

După moartea persoanelor semnificative, Kakashi îndeplinea misiunile fără niciun scop. Nu era mai fericit în ciuda prestigiului de a fi numit “geniu” și nici nu dobândise acea liniște interioară pe care o avea înainte de tot ceea ce pierduse.

În viața reală e exact la fel. Facem tot felul de lucruri pentru a fugi de noi înșine. Recurgem la muncă obsesivă, timp pierdut și vicii pentru a ne masca durerea emoțională, când de fapt ea tot acolo e.

Una dintre soluții este a ne construi câteva valorile personale și să le apărăm din toată inima. Kakashi pierduse tot ce avuse, dar a învățat lecția de a prețui camarazii mai presus de orice.

Astfel că a devenit jonin, un mentor pentru viitoarele generații, învățându-i lecția lucrului în echipă drept consecință. Iar dacă e să mă întrebi pe mine, acesta-i motivul principal pentru care el a ajuns Hokage: a inspira următoarele generații cum să-ți prețuiești camarazii.

Naruto: roadele traumei în Kakashi

La început, Kakashi a fost un copil traumatizat, orfan de părinți, supus la scena morții colegilor de echipă și a propriului sensei. Pentru că a pierdut tot ce avea mai de preț a desprins o filosofie de viață greșită care i-a înnegrit sufletul.

Însă traumele lui Kakashi și procesarea lor într-o formă sănătoasă i-au construit o nouă filosofie: “binele camarazilor e mai important decât îndeplinirea oricărei misiuni”. De pe urma acestei filosofii au beneficiat generații întregi de ninja, inclusiv protagoniști noștri: Naruto, Sasuke și Sakura.

Obito a pierdut-o doar pe Rin si a ajuns rău, Kakashi pe toți, deși a reușit. Putea să învinuiască satul pentru sinuciderea tatălui său, dar a avut iertare și chiar și-a dedicat viața în a-i proteja fiind al șaselea Hokage.

El a preluat nevoia de a lucra în echipă de la tatăl său, optimismul și necesitatea unei munci etice de la Obito, compasiunea și iubirea față de oameni de la Rin și inspirația de a deveni un ninja competent de la Minato. Toate acestea l-au ajutat să găsească un sens în suferința sa și să transforme durerea în oportunitate de a crește în înțelepciune.

Itachi și Kakashi sunt personaje stoice

Pe lângă analiza psihologică a diferitelor filme și anime-uri, caut să promovez și stoicismul, iar dacă nu știi conceptul îți voi spune doar atât: Itachi și Kakashi sunt personaje stoice. Stoicismul este filosofia care ne învață cum să procesăm rațional situațiile de viață, să înfruntăm greutățile cu demnitate și să ne bucurăm de soarta care ne-a fost dată.

Atât Kakashi cât și Itachi au făcut aceste lucruri: și-au îmbrățișat destinul tragic și au învățat cum să construiască o lume mai bună cu ceea ce le-a fost dat să aibă. Nu s-au lăsat îngenungheați de ce a făcut viața din ei, și chiar au transformat evenimentele traumatice în oportunități de creștere în înțelepciune.

Așadar, dacă ești interesat cum poți să dezvolți și tu o personalitate stoică asemeni personajelor noastre, ai un articol doar despre stoicism chiar aici: https://www.semped.ro/stoicismul-azi-o-terapie-psihologica-instrument-de-dezvoltare-personala/

Concluzie – Serialul animat Naruto

Într-unul dintre interviurile sale Masashi Kishimoto, creatorul serialului Naruto a recunoscut că a creat acest serial pentru a inspira copiii să își urmeze visele asemeni lui Naruto Uzumaki, protagonistul nostru, care și-a urmat visul de a deveni Hokage.

Aș spune eu, Kishimoto a oferit totodată cel puțin două modele prin care copiii să își poată înțelege trăirile traumatice și să se dezvolte post-traumatic. Dacă vrei să fac partea a doua din serialul animat Naruto, în care să analizez alte aspecte psihologice, lasă-mi asta în comentarii.

Lucian Pușcașu

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Un comentariu la „O lecție despre a răzbate printre traume Psihologia serialului “Naruto””

  1. Buna! Acesta este primul meu comentariu aici, asa ca am vrut doar sa dau un strigat rapid si sa spun ca imi place cu adevarat sa citesc articolele tale. Puteti sugera alte bloguri/site-uri web/forumuri care acopera aceleasi subiecte? Multumiri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *