Sari la conținut
Home » Blog » 5 metode pentru a-ți restabili echilibrul emoțional

5 metode pentru a-ți restabili echilibrul emoțional

echilibrul emotional

Echilibrul emoțional e Sfântul Graal al fiecărei ființe umane, fie că ne dăm seama de asta sau nu. Căutăm starea de bine, să avem o viață echilibrată, să facem ceea ce este important și să ne bucurăm de rezultatele atinse. Să fim fericiți într-un final.

Toate acestea încep și se termină fără îndoială cu echilibrul emoțional. Dacă vrei o viață echilibrată, trebuie să fii tu cel echilibrat primul. Dacă vrei să înțelegi ce este valoros și ce te face fericit, trebuie să te cunoști, iar unde este haos în interior, nu există loc pentru înțelegere.

Oricum ai lua-o, tot ce este frumos și demn de urmat pleacă de la tine. Iar pentru a fi capabil de tot ce îți este dat să urmezi, ai nevoie să fii pregătit emoțional. Ai nevoie de echilibrul emoțional.

Prin urmare, îți voi oferi un scurt rezumat al sfaturilor stoice pentru a face față tulburărilor emoționale, cum ar fi sentimentele de furie, frică și tristețe, sau pofte nesănătoase și obiceiuri proaste. Aplicând aceste principii vei atinge și menține echilibrul emoțional dorit.

1. Examinează-ți impulsurile

Ce știi că te ispitește? Ce știi că îți produce emoții nesănătoase? Poate fi vorba de acel joc pe telefon care-ți mănâncă timpul inutil. Poate e vorba despre o cearta interminabilă cu partenerul pe același subiect.

Dă-ți seama că pierzi timp prețios de viață cu un joc care-ți oferă dopamină artificială pe gratis, dezinstalează-l din telefon, iar de fiecare dată când se arată o nouă ocazie de a instala un altul, adu-și aminte motivul pentru care ai renunțat la el: plăcere falsă de moment pentru timp de viață inestimabil.

La fel e și cu partenerul. Dacă e să vă certați de la bani, nu adu în discuție acest subiect decât atunci când sunteți raționali și împăciuitori. Doar elimină orice indiciu care îți distruge echilibrul emoțional.

2. Distanțarea de impresii

Impresiile sunt primele gânduri care ne vin în minte despre un lucru. Ele sunt strâns legate de judecățile de valoare pe care le facem cu privire la informațiile pe care le primim de la simțuri.

În general, oamenii acceptă impresiile despre evenimente fără a le gândi în amănunt spunând: „moartea e un lucru teribil”; „aș vrea să nu se fi întâmplat”, „interviul nu a mers bine”. Dar respectivele impresii rareori reflectă realitatea. Dacă noi luăm drept adevăr orice gând care ne trece prin minte, cu siguranță că ne vom pierde echilibrul emoțional.

Epictet ne îndeamnă să spunem impresiei: „Ești doar o aparență și deloc ceea ce pretinzi că reprezinți” (ceea ce în psihologie numim “distanțare cognitivă”). Astfel, vei da un semnal minții tale cum că respectiva situație prin care treci nu e deloc rea sau vătămătoare, iar suferința va fi înlocuită cu în echilibrul emoțional.

Pentru stoici fiecare eveniment extern este, strict vorbind, o chestiune de indiferență: ai primit o amendă în trafic, e consecința acțiunilor tale ilegale. Ai oameni care au renunțat la tine, e normal ca oamenii să intre și să plece din viețile noastre. Ai avut o pierdere semnificativă? Aia e! Cum a venit așa s-a dus.

Evenimentele nu pot fi niciodată inerent bune sau rele. Deci, ori de câte ori cineva comite o evaluare sau o judecată, face o greșeală pentru că evaluarea e probabil să nu reflecte realitatea în care trăim, ci doar oferă interpretări care sunt pline de greșeli.

Marcus Aurelius ne îndeamnă ca ori de câte ori ne confruntăm cu o impresie care conține o judecată de valoare, ar trebui să respingem acea impresie ca fiind falsă. Deci, ar trebui să respingem impresii precum „acest lucru mă copleșește, deci este ceva îngrozitor”.

3. Caracterul temporar al evenimentelor

Echilibrul emoțional înseamnă stabilitate în fața celor care vin și pleacă. Amintește-ți că nimic nu durează pentru totdeauna și că totul se schimbă în timp; gândește-te la evenimentul care te frământă ca fiind trecător, având un început, un mijloc și un sfârșit, însă tu ești mereu același. Evenimentele sunt precum valurile mării, iar tu precum o stăncă de neclintit.

De ce ar trebui cele trecătoare să te schimbe și pe tine? Tu ai fost acolo dinaintea lor și vei rămâne și după. Ai trecut printr-o despărțire? Demnitatea, empatia și valoarea ta au fost ale tale dinaintea apariției partenerului, altfel nu l-ai fi atras și cu siguranță ca ele îți vor rămâne și după despărțire. Căci niciun om nu poate lua de la un altul ce este cu adevărat al său.

Ai pierdut bani, ai pierdut oportunități, ai pierdut o carieră? Ele sunt doar un rezultat al îmbinării dintre abilitățile tale și contextul în care ai fost pus. Contextele de viață se tot schimbă, azi ești bine, mâine ești uitat, dar abilitățile tale sunt rodul timpului tău investit și nimeni și nimic nu-ți poate lua timpul și abilitățile pe care le ai.

Totul din exterior se schimbă, dar ce ține de propria ta persoană rămâne și nu poate fi schimbat fără voia ta.

4. Amânarea răspunsului

Nimeni nu are echilibrul emoțional perfect. Tocmai de aceea putem recurge la anumite tehnici și modalități prin care să combatem problema apărută atunci când echilibrul emoțional nu ajunge.

Amână-ți răspunsul până când sentimentele tale se diminuează în mod natural. E foarte simplu. Când știi că ești încărcat emoțional fă ceva care să te liniștească și nu lua decizii și comportamente pe moment.

Nu încheia relația cu partenerul după o ceartă ci ia-ți timp să te liniștești întâi. Nu cumpăra primele produse pe care le vezi pe raftul de la intrarea din magazin, ci permite-ți să te plimbi prin tot magazinul și să vezi ce ai cu adevărat nevoie. Nu începe să citești cărți la întâmplare doar pentru că le-ai vazut într-o reclamă sau au venit printr-o recomandare, ci intreabă-te ce anume ai nevoie chiar acum să înveți.

5. Echilibrul emoțional înseamnă capacitate de control

Bineînțeles, nu puteam încheia articolul fără să aduc în vedere principiul de bază din Stoicism și anume: stabilește ce este în controlul tău și ce nu. De fapt, Epictet ar spune că doar în acesta constă echilibrul emoțional. Când stabilești ce nu depinde de tine, n-ar avea rost să te preocupi. Prin urmare, nu găsești motive de îngrijorare și deci echilibrul emoțional nu este tulburat.

Gândește calm și rațional, ținând cont de distincția dintre ceea ce depinde de tine și ceea ce nu. Descrie evenimentele prin care treci simplu și obiectiv, fără să atribui etichete sau să folosești un limbaj emoțional.

Întrebă-te ce ar face un model precum Socrate, Zenon sau Epictet în aceeași situație. Întreabă-te ce virtuți ți-a dat Natura pentru a te ajuta să faci față. Poate fi vorba de înțelepciune înainte de a lua o decizie, ori poate cumpătarea când te simți copleșit de plăcerile momentului. Ce se află la îndemâna ta și poate fi folosit în a te controla pe tine și instinctele tale în a-ți păstra echilibrul emoțional?

Lucian Pușcașu

P.S. În acest articol ți-am vorbit despre ce înseamnă echilibrul emoțional. Despre lipsa acestuia, dezechilibrul emoțional mai precis, am scris chiar aici: https://www.semped.ro/dezechilibru-emotional-rezolva-ti-problemele-emotionale-prin-stoicism/

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Un comentariu la „5 metode pentru a-ți restabili echilibrul emoțional”

  1. Dragostea este primul pont spre interior, iar recunoasterea vine la pachet cu aceasta. Aceasta inseamna sa fii responsabil pentru gandurile, sentimentele si actiunile tale in responsabilitatea ta.

    Simpla cunoastere a faptului ca nu suntem in stand-by, ne silesc sa ne asumam responsabilitatea asupra a ceea ce exista acum si sa ne luam viata in mainile noastre.

    Inca un pas spre echilibrul emotional! Tu stii ce este important conduce actiunile tale si sa ai cat mai multa incredere in propriile decizii. Aceasta e singura modalitate sa ai mai putina presiune emotional

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *