Sari la conținut
Home » Blog » Eșecul. Ce faci când dai tot ce poți din tine și pierzi?

Eșecul. Ce faci când dai tot ce poți din tine și pierzi?

eșecul

Eșecul e inevitabil în realizarea obiectivelor. Toți eșuăm, dar unii catastrofizează eșecul, pe când alții aproape că nu sunt afectați de el. Care e diferența?

N-o să-ți țin pledoarii despre cât de important e să ai încredere în tine și că e normal să esuezi. În acest articol vom analiza efectele negative din plan mental ale eșecului și, mai important, dacă suferința ta de pe urma eșecului e una paralizantă, născută dintr-o trauma emoțională.

Dacă ai capcana mentală de eșec, cel mai probabil ai senzaţia că eşti un ratat, că tot ceea ce e succes pentru tine nu este justificat, că eşti un impostor. Nu-ți poți asuma credit pentru reușitele personale și nu te poți bucura de roadele muncii tale, fie ele și minore.

Cum se manifestă eșecul

Ai senzaţia că eşti destinat eşecului. Chiar dacă ai succes în lumea reală, în cea interioară te simţi un ratat. În general, modalitatea cu care abordezi provocările este fuga. De ce ai avea nevoie să încerci dacă oricum crezi că vei eşua, te întrebi. Evitarea se petrece prin procrastinare. Te autosabotezi şi astfel îţi faci munca mult mai slab decât ai putea de fapt.

Originile în care a apărut eșecul

Dorim să vedem dacă eșecul pentru tine are origini într-o trauma emoțională. Prin urmare, gândeşte aceste enunţuri cu inima şi nu cu mintea. Când răspunzi la ele, bazează-te pe ceea ce simţi.

1. Eșecul e la tot pasul. Simt că am eşuat în privinţa succesului profesional.

2. Simt că am puţine succese profesionale.

3. Majoritatea oamenilor de vârsta mea au mai mult succes decât am eu.

4. Simt că nu sunt la fel de inteligent ca majoritatea oamenilor pe care îi cunosc.

5. De-a lungul vieţii, am avut doar eşecuri.

6. Mă simt jenat şi inferior altora întrucât sunt sub nivelul lor de performanţă profesională.

7. Simt că n-am vreun talent special care să conteze.

8. Am impresia că ceilalţi mă consideră mai competent decât sunt de fapt.

9. Niciodată nu dau randament maxim. Simt că nu îmi ating potenţialul.

Cum știi că eșectul e capcana ta mentală?

1. Nu faci ceea ce e nevoie pentru a-ţi dezvolta abilităţi (nu termini şcoala, facultatea, sarcinile la job etc.) Depui puţin efort sau încerci să îi păcăleşti pe ceilalţi.

2. Îţi iei un domeniu de activitate sub potenţialul şi pregătirea ta.

3. Stagnezi în ceea ce priveşte evoluţia ta profesională.

4. Eşti concediat pentru rezultate slabe, procrastinare, întârziere etc.

5. Nu avansezi prea mult într-o carieră. Schimbi joburile continuu.

6. Ai ales o carieră în care e extrem de greu să ajungi de succes.

7. Nu iei iniţiative la locul de muncă.

8. Te simţi un prost, incompetent, deşi ai destul de multe reuşite acumulate în timp.

9. Te simţi ca un ratat, deşi ai reuşit să faci multe lucruri în viaţă. Ai realizăti chiar decente pentru vârsta ta.

10. Îţi minimalizezi succesele şi îţi exagerezi defectele.

11. Eşti atras de persoanele de succes pentru că tu trăieşti nevoia de succes prin reuşitele lor şi nu prin ale tale.

12. Cauţi să compensezi lipsa de realizări şi sentimentul de a fi un ratat prin alte mijloace (grija de aspect pentru a fi atractiv, ajutor la nevoie etc.)

Originile capcanei eșecului     

1. Erai des criticat pentru performanţele avute în copilărie.

2. Te comparai cu părinţii tăi care aveau rezultate şi succes. Erai intimidat de performanţa lor şi ai ajuns la concluzia că nu vei putea egala asemenea performanţe.

3. Se poate ca părinţii tăi fie să nu le pese de succesul tău în viaţă, fie să concureze în vreo formă cu tine. Nu îşi doreau să ajungi prea sus din diferite motive.

4. Nu erai la fel de bun la sport sau învăţatură precum alţi copii aşa că ai depus un efort suplimentar pentru a compensa sentimentul de inferioritate pe care ţi-l impuneau.

5. Ai fost comparat cu fraţii tăi şi ai ajuns să crezi că nu vei ajunge niciodată la nivelul lor.

6. Te-ai simţit inferior faţă de colegii tăi din diferite motive: statutul social al părinţilor, nivelul de educaţie, siguranţa financiară etc.

7. Nu ţi s-au impus limite şi nu ţi s-au oferit sarcini. Astfel nu ai deyvoltat abilităţi la momentul potrivit, iar când contextul te forţa să performezi (şcoală, job), ai avut inevitabil eşecuri.

Tratament pentru trauma eșecului

1. Observă dacă sentimentul de eşec este unul care se leagă de realitate (chiar ai eşuat în ceva), sau e vorba de capcana proprie care ăţi distorsionează percepţia asupra rezultatului.

2. Caută-l pe copilul interior din tine şi ajută-l să realizeze că nu a fost tratat corect. De multe ori e vorba despre părinţii care împing copilul pe un drum care nu se potriveşte cu înclinaţiile lui naturale.

Părinţii îşi proiectează neajunsurile sau dorinţele pe copii lor, iar aceştia probabil că nici măcar nu au talent, construcţie fizică sau înclinaţie pentru domeniul respectiv.

E nevoie să realizezi că nu a fost vina ta, ci că pur şi simplu a fost o nepotrivire de caracter-domeniu. Foloseşte scrisori şi imagerie pentru a-ţi exprima toate nemulţumirile şi a le scoate toată durerea afară.

3. Devino conştient de talentele, abilităţile şi reuşitele în domeniul în care activezi.

Dacă chiar ai eşuat în raport cu ceilalţi

1. Caută tiparul comun de eşecuri.

2. Odată depistat, construieşte un plan prin care îl poţi modifica.

3. Urmăreşte planul pas cu pas.

4. Cere-le ajutorul apropiaţilor pentru a te susţine şi monitoriza progresul.

Principalul mod de a manifesta sentimentul eșecului

Compensezi capcana prin a deveni bun în alte domenii decât cel profesional sau în cel în care te simţi un ratat. Problema e că viața e precum roata de la bicicletă: se sprijină pe mai multe spițe pentru a continua să meargă, nu doar pe una. Prin urmare, nu poți fugi de responsabilitățile din celelalte domenii la nesfârșit.

Dacă, spre exemplu, ai succes doar în plan profesional, dar nu ești capcabil să ai o relație, să îți faci prieteni, ai o greutate peste medie și nu ai niciun hobby care să-ți hrănească sufletul, clar e o problemă și nu vei putea supracomensa complexul tău de inferioritate la nesfârșit.

Trebuie să îți asumi responsabilitatea și să produci rezultate în acele domenii ale vieții care sunt importante pentru tine. Nu te mai ascunde în zona ta de confort. Totodată, învață să te bucuri de fiecare mic succes și mergi spre următorul.

Eșecul duce la evitare și procrastinare

Ai grijă la evitare. Practic, de a lungul timpului ai evitat să îţi expui punctele forte şi ai concentrat atenţia pe cele slabe. Trecutul tău a scos în evidenţă la ce nu erai bun, nu la ce te reprezenta. Eşti nevoit să te reîntorci în trecut şi să găseşti talentele tale înnăscute, ceea ce te reprezintă cu adevărat şi să te reprofilezi.

Nu privi foarte departe după ce le ai găsit, într-o primă fază. Fă o gradul. Prima dată doar cât să resimţi bucuria acelei activităţi. După care, împărtăşeşte rezultatele cu ceilalţi oameni şi convinge-te de performanţele tale.

Ulterior, de a lungul timpului, perseverând, poţi chiar să te reprofilezişi să faci o carieră frumoasă din ceea ce te reprezintă. Niciodată nu e prea târziu pentru o schimbare. Tu ai opotunitatea de a o începe chiar de astăzi.

Lucian Pușcașu

Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *