Sari la conținut
lucian puscasu psiholog

SEMPED

Sănătate Emoțională și Mintală prin Psihoeducație
  • Acasă
  • Blog
  • Despre Mine
  • Ședințe de Psihoterapie
  • Shop
  • Contactează-mă
Coș 0
lucian puscasu psiholog

SEMPED

Sănătate Emoțională și Mintală prin Psihoeducație
  • Acasă
  • Blog
  • Despre Mine
  • Ședințe de Psihoterapie
  • Shop
  • Contactează-mă
Home » Blog » Despre prietenie (reală) Psihologia serialului animat “Tom&Jerry”

Despre prietenie (reală) Psihologia serialului animat “Tom&Jerry”

  • de Lucian Pușcașu
  • 12/03/202222/03/2022
despre prietenie

Despre prietenie vorbim atât de puțin și conștientizăm importanța ei aproape deloc. Credem că e frumos și normal să ai prieteni, că e un lucru obișnuit. În realitate, nu toate prieteniile sunt la fel, nu vin la fel de ușor și cu siguranță că prieteniile reale despre care urmează să-ți vorbesc în acest articol sunt mult subestimate.

Prietenia este un dar ceresc pe care nu știm să-l cerem și nici cum să-l păstrăm. Am auzit de prea multe ori citeta despre prietenie de genul “apără-mă doamne de prieteni, că de dușmani mă apăr singur”. Prietenia este prost înțeleasă și greșit expusă în show-uri de televiziune, filme, manele și seriale.  

În filosofie, subiectul prieteniei este mult prețuit, filosofii stoici, ridicând prietenia la rangul care i se cuvine spunându-ne că “Nimic nu încântă mintea la fel de mult ca prietenia iubitoare și loială” (Seneca) și că „Prietenia falsă este cea mai rea. Evit-o cu orice preț.” (Marcus Aurelius)

Nu avem prieteni pentru că este util, ci pentru că prietenia este intert bună. Nu pui dorințele înaintea prieteniei, ci pui prietenia mai presus de dorințe. Înțeleptul nu are prieteni pentru că are nevoie, ci pentru că vrea să ofere și să fie.

Mitul despre prietenie

Dacă ar fi să caracterizăm prietenul ideal am putea intui că e acea persoană care te tratează cu respect și care e acolo pentru tine și la bine și la greu. În realitate, prietenul e acela care îți face viața grea din când în când, care-ți spune adevărul dur fără să te menajeze.

Să fii de treabă și respectuos e de fapt foarte ușor pentru că e conform cu legile sociale. În schimb e mult mai greu și mai valoros să tratezi pe cineva cum nu își dorește, într-o formă în care să scoți tot ce e mai bun din el. Adevăratul prieten nu încearcă să te facă să te simți bine, ci te ajută să trăiești cea mai bună viață pe care o poți trăi.

Despre prietenie adevărată învățăm de la “Tom&Jerry”

Nu ai cum să nu fi auzit de cel mai frumos desen animat al copilăriei „Tom&Jerry”, care este printre cele mai apreciate din toate timpurile. Aparent, acțiunea este destul de banală: un șoarece și un motan se fugăresc unul pe altul într-un mod comic. Dar dacă e să privim lucrurile mai în profunzime, putem avea ocazia de a învăța cea mai frumoasă lecție despre prietenie.

Fiind un desen animat atât de popular s-au făcut diverse speculații și teorii cu privire la relaționarea dintre cei doi protagoniști. Una dintre teoriile de bază din Tom&Jerry constă în faptul că Tom nu îl vânează pe Jerry pentru că-l urăște sau vrea să-l mănânce, ci pentru că este nevoit să o facă datorită stăpânei sale.

Tot conflictul nu este unul real, ci unul mascat, necesar pentru continuitatea și trăirea ambelor personaje în casă. Tom este un motan. Ca orice alt motan, trebuie să prindă șoareci. Dacă n-ar fi Jerry, el ce ar face? Jerry este un șoarece. Trebuie să stea într-o casă unde are acces la alimente. Dacă ar fi alungat în mod real din acea casă, ce ar face?

Dacă ai observat, Tom nu-l prinde niciodată pe Jerry, iar dacă o face îi lasă ocazia să scape. În schimb, dacă nu ar fi el în casă, stăpâna ar aduce un alt motan, unul care chiar ar putea să-l prindă ceea ce a și făcut în câteva dintre episoade.

În episodul “Push button kitty” Tom este înlocuit cu Mechano, o pisică robot care reușește în doar câteva secunde să facă ceea ce nu a reușit Tom niciodată: să îl prindă pe Jerry și să-l dea afară din casă. Acesta nu a fost un caz singular.

În episodul “Old Rockin’ Chair Tom”, Tom este înlocuit de de “Fulger”, un motan portocaliu care avea să-l prindă pe Jerry. Aici este momentul în care teoria despre prietenie începe să prindă sens.

Tom și Jerry construiesc un plan în care să-l împiedice pe Fulger a-și duce sarcina la capăt, iar apoi cei doi mimează un conflict pentru a-i demonstra stăpânei că Tom este cel mai potrivit în al prinde în continuare pe Jerry.

Pe lângă aceste două exemple au existat multe alte episoade care au scos în evidență legătura reală de prietenie dintre cei doi protagoniști. Astfel că, pentru a-și păstra prietenia, ei trebuiau să pară că se urăsc unul pe celălalt.

Despre prietenie, putem spune că sunt trei tipuri

1. Superficiale: sunt acele tipuri de prietenii cu persoane pe care le considerăm “amici”. Cu aceste persoane nu avem o legătură emoțională, însă avem contact social datorită contextului. Prin urmare, astfel de prietenii pot fi găsite în general la locul de muncă, în vecinîtate sau în anturajul din care facem parte. Numărul unor astfel de prieteni variază de la câteva zeci până la câteva sute.

2. Solide: Altfel de prietenii se bazează pe valori comune, planuri similare de viitor, o rutină zilnică asemănătoare și în general, împărtășirea aceluiași stil de viață și preocupări. Aici prietenii îți sunt camarazi, învățători și studenți totodată. Cu ei poți crește ca om și poți împărtăși o viață care merită trăită. Poți avea maxim cațiva zeci de astfel de prieteni.

3. Reale: Acest stadiu despre prietenie își atinge apogeul. E faza în care ești conectat emoțional cu persoana în cauză, sunteți acolo unul pentru celălalt în mod dezinteresat și vă preocupă starea de bine și existența în general.

Aici îl accepți și iubești în mod necondiționat pe prietenul tău pentru că ai ajuns să îl cunoști și să-l accepți așa cum este. Ai avut ocazia să-i cunoști vulnerabilitățile și el pe ale tale și în ciuda lor, ați ales de bună voie să rămâneți acolo: el pentru tine și tu pentru el.

O astfel de prietenie o numim „reală” pentru că se sprijină pe ceea ce sunteți voi amândoi în mod real, nu pe aparențe, nevoi sau contexte ca în primele două stadii, iar numărul unor astfel de prietenii nu depășește degetele de a o mână.

Aș vrea să fac o remarcă și anume că aceste tipuri de prietenii nu sunt neapărat unele mai bune ca altele. E normal și indicat să ai prietenii din toate cele trei categorii. Problema apare însă când tu ai așteptări de la o persoană să îți fie prieten dintr-un alt stadiu decât este de fapt.

Dacă tu consideri că ai o prietenie reală cu Lisa, dar în realitate prietenia este doar solidă sau chiar superficială vei avea așteptări denaturate care vor fi nesatisfăcute mai devreme sau mai târziu, iar asta va genera suferință.

Poate vei spune că ai avut într-adevăr o prietenie reală cu cineva, dar ți-a trădat încrederea și că acum nu mai poți avea niciun tip de prietenie cu respectiva persoană. Eu ți-aș spune că nu ai avut niciodată o prietenie reală cu respectivul sau respectiva, ci doar ai avut impresia că sunteți real conectați. Pentru că nimic în lume nu poate combate o astfel de prietenie. Așadar, setează prietenii din toate cele trei categorii, dar nu le încurca între ele.

Indicatorul decisiv despre prietenie

Cel mai bun indicator despre prietenie îl regăsim în desenul animat “Tom&Jerry”, mai exact în raportul dintre cei doi protagoniști. Cei doi se aleargă, se ciondănesc, își fac viața grea unul altuia, dar la sfârșit de zi, sunt fericiți că se au unul pe celălalt.

La fel e și în viața reală. Prietenul adevărat face ceea ce ți-ar face un dusman, dar intenția lui este diferită. Nu o va face să îți facă rău, ci să te întărească. Asta pentru că dacă într-o zi el nu va mai fi lângă tine, tu să te poți descurca singur. La fel ca în episodul în care Tom a fost înlocuit, Jerry să aibă posibilitatea de a se descurca singur.

Concluzie

Bătăliile dintre Tom & Jerry nu sunt conflicte propriu-zise ci antrenamente pentru a-și dezvolta abilitățile pentru momentele în care cei doi vor fi despărțiți. La fel, prietenul real nu te face să te simți bine ca în cazul prieteniilor superficiale sau solide, ci vrea ca tu să fii bine.

Astfel că va scoate tot ce e mai bun din tine pentru ca tu, în absența lui, să fii cea mai bună versiune a ta, o versiune mai întărită care poate întâmpina viața de la un al nivel și care o poate experienția pe măsură.

Îndemnul meu final este următorul: construiește, prețuiește și păstrează prieteniile adevărate. Sunt unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care le poți primi și oferi în același timp, unde valoarea ei e inestimabilă, iar experiența este unică și inegalabilă. Sper din tot sufletul să nu treci prin viață fără a avea măcar o prietenie reală.

Lucian Pușcașu

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebook, precum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te!

Alătură-te comunității și vei primi cadou cartea "Descoperă-ți și trăiește-ți vocația"

Despre mine

Te salut! 🙂 Eu sunt Lucian, iar acesta este blogul meu de Educație Psihologică și Dezvoltare Personală ce are la bază activitatea mea de psiholog autor. Aceste articole reprezintă esența practicii și a cercetărilor mele din domeniul psihologiei, ce au la bază o fundamentare științifică riguroasă însoțită de amprenta experiențelor mele personale și profesionale. Scopul acestor materiale este de a te ajuta pe tine în 4 mari domenii
-Construirea sensului existențial
-Aplicațiile filosofiei stoice în sănătatea mintală și optimizarea personală
-Metode psihoterapeutice pentru a dobândi împăcarea cu trecutul și redobandirea împlinirii interioare
-Dezvoltare personală și îmbunătățirea abilităților sociale

lucianpuscasu7

lucianpuscasu7
Why so serious?🧔🏽‍♂️ Why so serious?🧔🏽‍♂️
#psihologie #psicologiapositiva #psicologiaclinica #psihologie #psicologiapositiva #psicologiaclinica #psihoterapeut #psihoterapie #dezvoltarepersonala #dezvoltarepersonală #psihanaliza #psihanalist #traume #autocunoastere #psiholog #terapeut #psihologonline #psihologcluj #psihologbucuresti #semped #educatieemotionala #sanatatemintala #mentalhealth #psychology #psychotherapy #psychologist #traumedincopilarie #abandon #iubire #compasiune #toleranta #stoicism #intelepciune
Mai multe... Urmărește-mă pe Instagram

Trending

  • Rusia-Ucraina
    Educație emoțională, Mediul Social & Relații Interpersonale
    2 lucruri pe care le putem face, având în vedere situația Rusia-Ucraina

    Bine-cunoscuta situație dintre Rusia-Ucraina e subiectul principal de inter...

  • narcisismul
    Psihoterapie & Sănătate mintală
    Narcisismul. Riscul nevoii de a fi special. Cum vindeci un narcisist în relație

    Narcisismul e o tulburare de personalite care îți afectează relațiile socia...

  • efectul Halo
    Mediul Social & Relații Interpersonale, Psihologie & Dezvoltare Personală, Psihoterapie & Sănătate mintală
    Efectul Halo. Un truc psihologic care te va face mai atractiv şi plăcut social

    Cu toții am avut experiența de a simți o legătură instantanee cu cineva dup...

  • roata emoțiilor
    Educație emoțională
    Roata emoțiilor. Cum să distingi și să-ți înțelegi mai bine trăirile emoționale

    Imaginează-ți o viață fără emoții… Ar fi cam sec, nu-i așa? :) Din fericire...

  • binele și răul
    Psihoterapie & Sănătate mintală
    Binele și răul. Cum ia naștere răutatea în om? O Perspectivă psihologică

    Cu siguranță că ne-am pus amândoi măcar o singură dată întrebarea "de ce oa...

Semped

1 hour ago

Semped
Secretele puterii. Serialul "Peaky Blinders" explicat. Video complet aici: www.youtube.com/watch?v=rR4bT1ifrW4 ... See MoreSee Less

Video

View on Facebook
· Share

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email

Semped

Semped
Tratează-ți problemele emoționale:  https://bit.ly/3IrNPpu
Abonare Newsletter: https://bit.ly/3fSUZpMTe salut! 🙂 Eu sunt Lucian, iar aceasta este canalul meu Semped (Sănătate emoțională și mintală prin psihoeducație) ce se centrează pe Educație Psihologică și Dezvoltare Personală, ce are la bază activitatea mea de psiholog psihoterapeut. Aceste videoclipuri reprezintă esența practicii și a cercetărilor mele din domeniul psihologiei, ce au la bază o fundamentare științifică riguroasă însoțită de amprenta experiențelor mele personale și profesionale. Aceste materiale au 4 direcții și formate:
-Construirea sensului existențial
-Aplicațiile filosofiei stoice în sănătatea mintală și optimizarea personală
-Metode psihoterapeutice pentru a dobândi împăcarea cu trecutul și redobandirea împlinirii interioare (traume din copilărie, tulburări mintale, probleme emoționale)
-Filme psihologiceInstagram: @lucianpuscasu7
Facebook: @semped#psihologie #dezvoltarepersonala #sanatatemintala
FERICIREA EXPLICATA STIINTIFIC - 3 METODE PENTRU A FI FERICIT
YouTube Video UC8N2Txzc5RVMfm-zNg39f2w_6BOeWgrUAr8
Tratează-ți problemele emoționale:  https://bit.ly/3IrNPpu
Abonare Newsletter: https://bit.ly/3fSUZpMTe salut! 🙂 Eu sunt Lucian, iar aceasta este canalul meu Semped (Sănătate emoțională și mintală prin psihoeducație) ce se centrează pe Educație Psihologică și Dezvoltare Personală, ce are la bază activitatea mea de psiholog psihoterapeut. Aceste videoclipuri reprezintă esența practicii și a cercetărilor mele din domeniul psihologiei, ce au la bază o fundamentare științifică riguroasă însoțită de amprenta experiențelor mele personale și profesionale. Aceste materiale au 4 direcții și formate:
-Construirea sensului existențial
-Aplicațiile filosofiei stoice în sănătatea mintală și optimizarea personală
-Metode psihoterapeutice pentru a dobândi împăcarea cu trecutul și redobandirea împlinirii interioare (traume din copilărie, tulburări mintale, probleme emoționale)
-Filme psihologiceInstagram: @lucianpuscasu7
Facebook: @semped#psihologie #dezvoltarepersonala #sanatatemintala
NU-TI VEI MAI PIERDE MOTIVATIA NICIODATA - O POVESTE ADEVARATA
YouTube Video UC8N2Txzc5RVMfm-zNg39f2w_VyvwG_H0cA0
Load More... Subscribe

lucianpuscasu7

lucianpuscasu7
Why so serious?🧔🏽‍♂️ Why so serious?🧔🏽‍♂️
#psihologie #psicologiapositiva #psicologiaclinica #psihologie #psicologiapositiva #psicologiaclinica #psihoterapeut #psihoterapie #dezvoltarepersonala #dezvoltarepersonală #psihanaliza #psihanalist #traume #autocunoastere #psiholog #terapeut #psihologonline #psihologcluj #psihologbucuresti #semped #educatieemotionala #sanatatemintala #mentalhealth #psychology #psychotherapy #psychologist #traumedincopilarie #abandon #iubire #compasiune #toleranta #stoicism #intelepciune
Mai multe... Urmărește-mă pe Instagram

Abonează-te

Dacă îți place acest blog, înscrie-te în comunitatea Semped și vei primi informații prin newsletter săptămânal
Semped

1 hour ago

Semped
Secretele puterii. Serialul "Peaky Blinders" explicat. Video complet aici: www.youtube.com/watch?v=rR4bT1ifrW4 ... See MoreSee Less

Video

View on Facebook
· Share

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email

© 2021 Lucian Pușcașu

We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept”, you consent to the use of ALL the cookies.
Cookie settingsACCEPT
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDuratăDescriere
cookielawinfo-checbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ