Sari la conținut
Home » Blog » Trei motive pentru care e indicat să păstrezi emoțiile negative în viața ta

Trei motive pentru care e indicat să păstrezi emoțiile negative în viața ta

emoțiile negative

Unul dintre principiile fundamentale ale tradiției budiste este că suferința este o componentă inerentă condiției umane. Mai simplu spus, a suferi și a simți emoțiile negative rezultate este un lucru inevitabil pentru orice om de-a lungul vieții sale.

Astfel, budismul (dar și alte religii și tradiții) normalizează ideea cum că suferința și, implicit, emoțiile negative există și chiar merge până într-acolo încât ne îndeamnă să fim recunoscători pentru că le avem.

Acest principiu a fost dovedit și de știința psihologică, mai târziu. Se pare că emoțiile negative sunt chiar benefice la momentul și locul oportun. Ele aduc motivația de acțiune și de schimbare, predispun la comportamente asertive și oferă individului o perspectivă generală cu privire la ce nu funcționează în viața sa și încotro trebuie să-și îndrepte atenția pentru rezultate.

Bineînțeles, acest principiu este valabil doar în cazul emoțiilor negative sănătoase (funcționale) și nu în cazul emoțiilor negative nesănătoase (disfuncționale). Am explicat deja ce înseamnă fiecare în articolul acesta.

Emoțiile negative sunt benefice

O credință greșit răspândită este că orice emoție negativă ar trebui să dispară din viața noastră. Emoțiile negative nu au apărut din întâmplare, pentru a te chinui pe tine și a te face să te simți și mai rău decât ți-o impune situația.

Din contră: emoțiile negative au apărut pentru a-ți comunica ceva despre tine și despre viața ta astfel încât ele să te facă conștient încotro te-ndrepți și care sunt consecințele acțiunilor tale. Astfel, descoperim că ele au valoare adaptativă, oferă o perspectivă realistă asupra vieții și comunică un mesaj important pentru noi. Le vom lua pe rând și le vom explica.

1. Emoțiile negative au valoarea adaptativă

Acest principiu își are ipoteza în teoriile evoluționiste. În perioada preistorică, amenințarea era la tot pasul. Omul trebuia să fie în permanență alert la ceea ce se întâmpla în jurul lui, pentru a zări pericolul. Când acest lucru se întâmpla, corpul îi transmitatea omului un semnal de alarmă prin apariția emoțiilor negative.

Cum ar fi fost ca emoțiile negative să nu fi existat în perioada preistorică? Omul ar fi fost vesel și optimist în contextul în care putea să piară la fiecare 10 minute. Oare putea trăi cu o astfel de mentalitate? Bineînțelesc că nu.

Emoțiile negative sporeau vigilența și atenția, mușchii se contractau iar simțurile erau complet activate. Emoțiile negative îl atenționau și îl păzeau de pericol. Așa omul își creștea șansa de a scăpa cu viață.

Astfel, putem intui încă un principiu, și anume că oamenii sunt mai susceptibili la emoții negative decât pozitive. Acest lucru se datorează faptului că a pierde ceva e mai dureros, mai semnificativ ca durere decât bucuria caștigului.

Acest principiu a fost dovedit în numeroase studii din psihologia modernă. Când pierzi un lucru, simți emoțiile negative. Când dobândești unul, simți emoții pozitive. Așa se întâmplă de cele mai multe ori în viața noastră, e normalitatea.

Bun. Dar cât de intense sunt emoțiile negative respectiv cele pozitive în ambele cazuri? Fără să detaliez prea mult, se pare că rezultatele sudiilor au demonstrat că atunci când pierdem un lucru durerea și emoțiile negative sunt mult mai intense decât atunci când câștigăm.

Spre exemplu, dacă ești la început de relație, ți se pare un lucru extrem de frumos. Dacă ar fi să dăm o notă, pe o scală de la 1 la 10 intensitatea fericirii tale ar fi de 8 sau 8,5. Însă dacă pierzi acea relație, ajungi la despărțire, emoțiile negative și durerea emoțională vor avea o intesitate de 9 sau 9,5. Deci, cu cel puțin un punct mai mult.

Un alt exemplu este cel al banilor. Dacă câștigi, să spunem, o sumă de 100 de lei, poate că vei simți o bucurie de nota 8. Însă dacă îi pierzi pe toți vei simți emoțiile negative mai intense, de nota 9.

Ideea e că emoțiile negative ne feresc de potențiale pierderi. Ele întăresc instinctul de conservare, îndemnându-ne să prețuim ceea ce avem deoarece cu cât un lucru se obține mai greu, cu atât va fi mai dureros să îl pierdem. Prin urmare, ele ne fac conștienți de ceea ce e important pentru noi și pentru care merită să luptăm.

2. Emoțiile negative oferă o perspectivă realistă asupra vieții

Spuneam la subpunctul anterior că în perioada preistorică era imposibil să fii pozitiv și optimist deoarece pericolul era la tot pasul. Dacă erai relaxat, erai automat și pasiv. Deci mai ușor să fi fost prins „cu garda jos”, ori acest lucru însemna moartea.

Pentru emoții negative, avem contrariul: focusat, alert, prezent la orice pericol. Dar dacă pericolul era eminent și emoțiile negative erau continuu simțite, asta înseamnă că pe atunci viața era foarte primejdioasă. Emoțiile negative ne făceau conștienți de asta.

Chiar dacă lucrurile au evoluat mult de atunci și lumea nu mai este atât de primejdioasă, emoțiile negative și-au păstrat funcția: de a ne oferi o perspectivă realistă asupra mediului în care trăim și, implicit a vieții în ansamblul ei (țin să precizez încă o dată: acest principiu e valabil doar pentru emoțiile negative funcționale).

Într-o perspectivă spiritual, putem afirma că emoțiile sunt o reflexie a lumii în care trăim, iar din punct de vedere psihologic, o reflexive a ceea ce e interiorul nostru. Astfel, emoțiile negative sunt o reflexie a persoanlității noastre în contexte de viață specifice.

Emoțiile negative, pentru a fi produse, e nevoie ca individul să ia contact cu diferite contexte iar el să le interpreteze. În această logică a luat naștere terapia rațional-emotivă, fundamentată pe mulți ani de cercetare.

Principiul de bază de la care pleacă o terapia rațional-emotivă (o formă de terapie cognitiv-comportamentală) este că emoțiile sunt produsul interacțiunii dintre evenimente și gândurile noastre.

Astfel, emoțiile negative devin o reflexie parțială a lumii în care trăim, o componentă fiind interpretarea, iar cealaltă contextul de viață. Dacă simțim emoții negative, știm că în viața noastră lucrurile se desfășoară într-un mod negativ.

Prin urmare, emoția negativă ne atenționează cu privire la faptul că în mediul nostru pot fi lucruri care să ne amenințe, într-o formă sau alta. Poate fi vorba de un job care nu ne place, o relație toxică, un cerc de prieteni descurajatori sau niște rezultate care întârzie să apară.

În orice caz, emoțiile negative apar pentru a evalua contextual în care trăim, a identifica potențiale probleme și a le rezolva.

3. Emoțiile negative comunică un mesaj

Reprezintă însumarea primelor două subpuncte. Emoțiile negative au valoare adaptativă și oferă o perspectivă realistă asupra vieții. Din asta înțelegem că emoțiile negative sunt o reflexie a ceea ce nu funcționează în viața noastră.

Sunt de părere că lucrurile “nu se așază” de la sine și că e nevoie ca fiecare dintre noi să adopte o pozitiție de războinic în fața adversităților vieții. Ne simțim nemulțumiți când suntem neîndreptățiți. Ne simțim triști atunci când pierdem o persoană dragă. Ne simțim neliniștiți când trebuie să performăm într-un anume domeniu, când se așteaptă rezultate.

Dar știi ceva? E foarte bine că se întâmplă asta! Călătoria vieții nu este despre a avea un parcurs lin, ci despre a obține calitatea ei, calitate ce vine din autodepășire, în orice domeniu important pentru noi.

Probleme mereu vor fi. Contează însă cum răspundem la ele. Iar emoțiile negative ne fac conștienți când apar aceste probleme și ne oferă combustibilul de a acționa pentru a le rezolva. Dacă nu-ți rezolvi dificultățile, emoțiile negative vor fi prezente. Ele ne atenționează cu privire la ce este cu adevărat important și încotro trebuie să se îndrepte atenția și energia noastră.

Cea mai importantă idee a articolului

De multe ori atitudinea noastră este una ostilă cu privire la emoțiile negative. Am dori să le suprimăm, să le alungăm și să nu le mai simțim niciodată. E un lucru total greșit!

Emoțiile negative nu sunt rele! Ele există pentru a-ți oferi ochi pentru stadiul în care te afli. Poate suferi pentru că nu ai pe nimeni. Asta înseamnă că ele îți comunică faptul că ai nevoie să îți dezvolți abilități de relaționare.

Poate suferi din lipsa banilor. Asta presupune un mesaj de valorificare a potențialului și dezvoltarea de competențe profesionale. Poate suferi de pe urma unei boli. Asta e atenționarea emoțiilor negative cu privire la sănătatea ta, acum fiind timpul să ai grijă mai multă de tine.

Mi-ar plăcea ca de aici înainte să nu mai învinuim emoțiile negative și pe noi înșine și faptul că apar astfel de emoții. Ele nu sunt acolo să îți facă rău. Emoțiile vor să ne comunice ceva cu privire la noi înșine și la viața nastră.

Ele sunt un semnal, un strigăt, un mesaj ce trebuie luat în seamă cu privire la ceea ce nu merge în viața noastră. Dacă lucrurile erau pozitive, emoțiile ar fi fost în consecință. Dar dacă emoțiile negative își fac apariția, asta înseamnă că începe un nou capitol al călătoriei vieții noastre plin cu provocări ce necesită acceptate.

Jurnalul vieții tale trebuie umplut cu ceva, iar cele mai frumoase experiențe pleacă de la semnalul trimis de emoțiile negative. Multe dintre lucrurile care ne-au făcut să fim cei de astăzi au plecat din lipsuri și emoții negative. Reflectează la viața ta și vei înțelege mai bine valoarea mesajelor emoțiilor tale.

Concluzie

Emoțiile negative sunt un bun în viața noastră. Ele au valoare adaptativă, oferă o perpectivă realistă cu privire la propria viață și caută să ne transmită un mesaj. Astfel, emoțiile negative sunt o reflexie a ceea ce este in interiorul nostru, manifestat în lumea exterioară.

Dacă emoțiile sunt produsul gândirii noastre și a mediului în care suntem puși, asta înseamnă că le putem folosi pentru a ne crea un prilej de autocunoaștere și dezvoltare personale, precum și de a schimba ceva atât în viața noastră, în mediul în care trăim, cât și în modul nostru de a judeca, a evalua și a gândi lucrurile.

Nu încerca să suprimi emoțiile negative sau să le elimini din viața ta. Nu sunt nici rele, nici dăunătoare, nici demne de ignorat. Nu le simți în mod întâmplător, pentru că ai ghinion și nici nu reprezintă o pedeapsă aspră venită neîntemeiat.

Emoțiile negative au cele mai bune intenții! Ele sunt un semnal demn de luat în seamă cu privire la faptul că viața noastră nu merge în direcția în care ne-am dori. Iar emoțiile negative ne atenționează de acest lucru.

În final, emoțiile negative sunt prietenele tale denădejdecare țin la tine și îți comunică asta printr-o stare negativă în scopul de a te trezi; de a te trezi din somnul plăcerii, pasivității și al lipsei de speranță.

Emoțiile au încredere în tine. Dacă lor nu le-ar fi păsat, nu ar mai fi încercat și nu ai mai fi simțit nimic. Ele își doresc ca tu să ai ce e mai bun de la viață, dar depinde de tine să acționezi.

Emoțiile doar trimit mesajul. Tu ce alegi să faci cu el?

Lucian Pușcașu

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *