Sari la conținut
Home » Blog » 3 lecții pe care le-am învățat citind 600 de cărți în ultimii 10 ani

3 lecții pe care le-am învățat citind 600 de cărți în ultimii 10 ani

cărți

Ce cărți trebuie să citești? Cât de multe? Când e cel mai bine să citești cărți și de ce? A fi un cititor bun nu înseamnă să ai abilitățile unui copil ce tocmai a finalizat clasa I, cunoscând litere și înțelesul cuvintelor noi.

Nu e despre a înțelege ordinea literelor de pe foaie pentru a forma cuvinte, iar apoi cuvinte ce formează propoziții, care mai apoi devin fraze și tot așa.

Cititul e mai degrabă o componentă a abilității de a rezolva probleme de viață. O problemă înseamnă o dilemă pentru care trebuie să găsim rezolvare, iar apoi să o aplicăm, ceea ce nu e cel mai ușor lucru. Să înțelegi complexitatea problemei, să depistezi elementele care o susțin și să aduci claritate în ambiguitate e în sine o provocare.

În opinia mea, toate acestea sunt mult mai însemnate poate chiar decât rezolvarea problemei în sine, motiv pentru care avem nevoie de prima abilitate pentru a trece cu succes provocările ce apar și anume cititul.

Eu unul nu am rezolvat nicio problemă însemnată din viața mea fără să citesc cel puțin trei cărți pe tematica respectivă. De la dezvoltarea abilităților sociale și descoperirea vocației, până la îmbunătățirea competențelor profesionale și rezolvarea traumelor emoționale, iar mai apoi dobândirea unei filosofii de viață, primul pas a fost, este și va fi mereu cititul pentru mine.

Prin urmare, îți voi oferi trei învățături pe care le-am depris eu însumi în acești 10 ani de când tot citesc cărți, lecții pe care aș fi vrut să le știu când am început autoeducația.

1. Alege cărțile conforme cu problema ta specifică

Sunt milioane de cărți în lumea asta, iar timpul tău e limitat. Tu pe care o alegi și în baza căror criterii? Multe persoane încep o carte pentru că a fost recomandată de cineva, pentru că sună bine titlul, pentru că se află în tranding sau pentru că vor să mai aibă o carte citită, criterii atât superficiale, cât și greșite. Criteriul principal trebuie să conțină necesitatea ta de a învăța ceva concret, ori de a depăși o provocare.

Cărțile de non-ficțiune sunt menite să îți ofere indicațiile de care ai nevoie pentru o problemă specifică, pentru situația ta particulară. Dacă tu citești vânzări pentru că îți trebuie la job, dezvoltare personală pentru că vrei să mai inveți chestii despre tine ori autobiograii ale personalităților celebre pentru puțină cultură generală, n-ai să obții o eficiența prea bună.

E ca și cum ai vrea să înveți toată gastronomia pentru a fi un bucătar bun, spui tu. În realitate, cel mai eficient este să iei o rețetă, să o gătești, să vezi ce iese, iar apoi să adaugi îmbunătățiri.

Așadar, identifică problema cu care te confrunți. Formuleaz-o în termeni cât mai concreți, iar apoi citește selectiv cărți și informații care te ajută să rezolvi respectiva problemă. Învățarea și dezvoltarea se realizează pe verticală, prin a șlefui o singură abilitate o dată, și nu pe orizontală, îmbunătățind tot și nimic.

2. Citește de mai multe ori aceeași carte

Seneca spunea „Citirea multor cărți este distragere a atenției.”

Pe mine nu mă impresionează cineva când spune că a citit un număr foarte mare de cărți. În schimb, devin interesat când îmi spune că a citit aceeași carte de un număr considerabil de ori.

Dacă citești carte după carte fără pauză e foarte probabil să nu asimilezi respectivele informații eficient. Vei avea doar un contact de suprafață cu ideile prezentate, dar fără a le simți substanța. În schimb, dacă citești aceeași carte de mai multe ori, îți crești șansa de a internaliza ideile, de a te predispune a le pune în practică și de a simți validitatea lor.

Less is more. Decât să citești 100 de cărți într-un domeniu, mai bine le citești pe cele mai bune 10, de 10 ori. În ce fel poți citi cărți de mai multe ori?

  • Cărți citite continuu

Sunt doar câteva cărți care sunt făcute să fie citite constant, exemple fiind Biblia, Coranul sau cărțile stoicilor. Pe acestea le poți citi continuu pentru că ideile lor sunt nelimitate în cantitate și calitate.

  • Cărți citite în anumite perioade ale vieții

Există multe cărți pe care le poți citi în diferite perioade ale vieții, nu pentru că ele aduc ceva nou în sine, ci pentru că tu te-ai schimbat ca persoană. Aceste cărți au tematici precum viziunea despre viață, societatea și relațiile interpersonale, spiritualitatea ori înțelegerea ființei umane.

  • Cărți citite în momente cheie

Aceste cărți au tematici care țin de vindecarea umană, de ascederea în plan profesional, îmbunătățirea unei abilități după mult timp de stagnare, ori îndeplinirea unui obiectiv izolat. Le citești când te-ai confruntat în trecut cu o problemă similară celei din prezent, dar sub o altă formă, iar acum ai nevoie de noi adăugiri și perspective.

3. Caută să citești în adâncime, nu doar în grosime

Tot Seneca spunea“În fiecare zi dobândește ceva care te va întări împotriva sărăciei, împotriva morții, chiar și împotriva altor nenorociri; și după ce ai trecut peste multe gânduri, selectează unul care să fie digerat complet în acea zi.”

În general, nu ai nevoie de mai mult de 5 (cinci) cărți citite într-un domeniu pentru a-i cunoaște bazele. Doar în cazul în care ești interesat să faci performanță în respectivul domeniu ai nevoie să citești peste cele cinci cărți.

Iar dacă vrei într-adevăr să faci performanță, citește despre acel domeniu până cănd simți că nimic din ceea ce citești nu mai este nou, că informația este redundantă și că doar este prezentată într-o altă formă, care nu e neapărat utilă pentru tine.

Aici e momentul în care e nevoie să te oprești din acumulat informații și să începi să le aplici mai mult. Dar mai ales, de a reflecta cu privire la ce faci. Când reflectezi cauți să înțelegi în adăncime ce ai citit. Așa apare adevărata învățare care generează schimbarea de durată.

Schimbarea în urma cititului trebuie să se realizeze pe trei planuri: cognitiv (în felul cum gândești), emoțional (cum simți lucrurile) și comportamental (cum acționezi în situații specifice).

Deci când informația se repetă trebuie să o aplici (comportamental) pentru a avea o experiență specifică (emoțional) și în urma căreia să reflectezi (cognitiv) pentru a înțelege cum anume să îți ajustezi comportamentul pentru a creea o noua experiență emoțională pe care, ulterior, o vei analiza și pe aceea. După cum observi e un cliclu care se repetă.

Formula e: citit x1 * acțiune x2 * reflectat x3.

Deci pentru fiecare oră de citit, trebuie să ai două de aplicat teoria, urmate de altele trei din care extragi învățături.

Aceasta este învățarea.

Lucian Pușcașu

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *