Sari la conținut
Home » Blog » 3 lucruri pe care le-am învățat de la filosofii antici

3 lucruri pe care le-am învățat de la filosofii antici

filosofii antici

Puține lucruri au avut efect asupra mea, așa cum au avut filosofii antici. De la filosofii antici am învățat despre iubire, onestitate, fericire, prietenie, asumare, toleranță și acceptare. Am învățat către ce principii să ader și cum să le folosesc pentru a-mi mențină echilibrul chiar dacă soarta îmi e grea.

Am învățat despre importanța caracterului, cum să-l construiesc zilnic pe al meu și cum să mă ridic de fiecare dată când e să dau greș. Am învățat de la filosofii antici cum să mă înțeleg pe mine și pe ceilalți.

Am învățat de la filosofii antici cum să îmi fiu atât prieten compasional în momentele în care nu e nimeni lângă mine, cât și dușman împotriva viciilor mele deopotrivă. Am învățat cum să prețuiesc adevăratele bunuri ale acestei lumi: timpul, libertatea în gândire, frumosul și misiunea personală.

Mental, nu cred că am învățat nici în 12 ani de școală cât am învățat într-unul de la filosofii antici, fără să exagerez. Iar emoțional, poate doua sau trei lucruri au avut un impact mai mare decât a avut-o studiul filosofiei.

Dintre toate lucrurile acestea minunate pe care le-am învățat și le învăț în continuare de la filosofii antici, vreau să îți ofer trei principii simple, concrete, dar de care, dacă ții cont, viața ta emoțională se va îmbunătăți enorm, și vei fi mult mai satisfăcut de propria persoană, așa cum a fost si pentru mine.

1. Oamenii sunt ignoranți

Acest principiu, genial de altfel dacă e să mă întrebi pe mine, vine din partea lui Socrate și reprezintă fundamentul pe baza căruia suntem îndemnați să ne raportăm la oameni, la ceea ce gândesc ei și ceea ce pretind că știu.

Fiecare acționează după propriul adevăr care, de cele mai multe ori, este unul corupt, un rezultat al unei minți imperfecte, lipsite de înțelepciune. Ne mândrim atât de mult cu realizările noastre, cu inteligența pe care o avem, considerând mereu că dreptatea este de partea noastră. Când de fapt o astfel de atitudine este probabil cel mai mare izvor de suferință emoțională.

Filosofii antici spun că atunci când îți amintești că oamenii acționează din ignoranță, te vei simți mult mai puțin rănit când ei te resping, te vorbesc, te vătămează, te insultă sau te părăsesc. În schimb, devii mai înțelegător și mai liniștit cu tot ceea ce se întâmplă. Atât au putut fiecare, nu din rea intenție, ci din necunoașterea celor bune și a celor rele.

Filosofii antici, în special Marcus Aurelius, ne îndeamnă să acționăm nu cu rea voință, cu brutalitate și cu intenția de a-i pedepsi pe cei ce ne greșesc. Ba dimpotrivă, să fim blânzi și îngăduitori cu aceștia, căci astfel de oameni au cea mai mare nevoie de bunătatea noastră.

Filosofii antici ne spun că, dacă nu o oferim noi, ei vor persista în ignoranța lor, iar acest ciclu se va accentua și mai mult. Vor face răul considerând că e bine. E de datoria noastră morală să încercăm să corectăm comportamentul lor, atât cât se poate. Asta ne duce la punctul următor.

2. Antrenează-ți toleranța

Să fii tolerant, calm, rațional și înțelegător atât cu oamenii, cât și cu ce îți rezervă viața este o super putere și o necesitate cât timp vei trăi. Oamenii sunt dificili, sunt ignoranți, au valori superificiale și caută fericirea în lucruri externe, însă tu ești nevoit să conviețuiești cu acestia.

Prin urmare, un coleg la job care te deranjează și care nu e responsabil pentru sarcinile tale, trăgându-te și pe tine în jos nu e o noutate. Iar dacă e să schimbi jobul, ce vei rezolva? Poate nu va fi același coleg, dar cu siguranță că și acolo se va găsi cineva care să te calce pe coadă pentru că nimeni nu e exact ca tine și nimeni nu e dator să se comporte cum vrei tu.

O relație romantică sau de prietenie în care nu te simți valorizat poate să existe deoarece tu nu poți controla cum te văd ei pe tine și cât de mult te valorizează. Adu-ți aminte că depinde de tine cum reacționezi la asta și ia o decizie în consecință. Iar exemplele pot continua.

La fel e și pentru viață. Ne-am găsit în ea, fără vreun manual de a trăi, fără a ne arăta cineva încotro să ne îndreptăm și fără a avea o garanție că șederea noastră pe acest pământ va fi una care să ne facă fericiți. Pune-le pe toate cap la cap și ai să obții climatul perfect pentru frustrare și nefericire.

Încă o dată, filosofii antici ne îndeamnă să fim toleranți la condiția umană, căci în ciuda tuturor atrocităților care se întâmplă, putem fi senini și fericiți. Da, chiar putem!

Să ne aducem aminte că nimeni, nici viața și nici oamenii, nu ne datorează ceva. Iar cănd e să dăm de greu, toleranța compensează și disipează durerea. Astfel, filosofii antici ne garantează că ne vom păstra echilibrul interior. Despre toleranță am scris un articol chiar aici: https://www.semped.ro/ce-inseamna-toleranta-cum-sa-fii-mai-tolerabil-cu-oamenii/

3. Reflecția asupra morții

E de fapt unul dintre principiile de bază care au dus la întemeierea filosofiei. La fel cum recele nu există fără cald, albul fără negru și răul fără bine, nici viața nu poate exista fără moarte.

Filosofii antici au știut că pentru a înțelege mai bine viața și a trăi-o pe măsură, trebuie să ai în vedere moarte. Mai exact, faptul că timpul este limitat și dacă-l pierdem inutil, nu e cale de întoarcere.

Un exercițiu stoic în această direcție este contemplarea morții, numită și “memento mori”. Ea constă într-o meditație în care reflectăm la ideea de moarte în sens general și la propria moarte în sens particular.

La începutul fiecărei zile, doar rezervă-ți câteva minute în care să îți aduci aminte că totul în viață este trecător, că viața se scurge și că nu o poți opri, însă îți poți alege acțiunile cu simț de răspundere.

Apoi, imaginează-ți cum nu ai mai exista deloc și ai pierde toate darurile acestei vieți, și cum ar trăi ceilalți fără tine. În scurt timp vei deveni conștient de valoarea reală a timpului tău și de misiunea pe care o ai, aceea de a face binele, și vei fi mult mai concentrat și productiv în ziua ce tocmai începe.

Pentru că, într-adevăr, nu știi cât timp mai ai, dar știi că cu siguranță că e limitat, iar conștientizarea zilnică a morții te face mai cumpătat în comportamentele tale, mai responsabil de propriul timp, mai recunoscător pentru ceea ce ai. Într-o zi, toate îți vor fi luate, până atunci bucură-te de ele.

Dacă vrei un articol în care îți prezint cele mai importante principii de la filosofii antici, îl poți citi chiar aici: https://www.semped.ro/principii-din-stoicism-cum-sa-traiesti-viata-si-sa-intampini-moartea/

Lucian Pușcașu

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *