Sari la conținut
Home » Blog » Lipsa autocontrolului. Cum poți să devii mai răbdător și mai disciplinat

Lipsa autocontrolului. Cum poți să devii mai răbdător și mai disciplinat

lipsa autocontrolului

Cum se manifestă lipsa autocontrolului?

Lipsa autocontrolului/autodisciplinei presupune să nu tolerezi ceea ce nu-ți place. Unii oameni pot face unele compromisuri în saricinile zilnice în vederea unei recompense dorite, dar pentru tine nu se aplică acest principiu.

Pur și simplu nu tolerezi munca ce nu-ți face plăcere și nu poți mobiliza resursele pentru a rezolva sarcini de migală și răbdare pe termen lung. Te enervezi sau îți pierzi tot cheful te confrunți cu astfel de situații.

Cum știi că lipsa autocontrolului e capcana ta mentală?

1. N-ai răbdare în activități de rutină.

2. Nu îți poți mobiliza resursele pentru a îndeplini sarcini pe termen lung.

3. Te enervezi destul de ușor.

4. Nu tolerezi ceea ce nu îți place.

Originile capcanei lipsei autocontrolului

Dacă lipsa autocontrolului se trage din copilărie, e foarte probabil să fii avut parte de un ambient în care ai primit tot ceea ce ai vrut, fără să depui efort pentru ceva.

Lumea reală funcționează după principiul: primești atât cât meriți, primești în funcție de cât de mult muncești. Tu nu ai învățat acest principiu când erai copil. Părinții te-au deprivat de dreptul de a deveni autonom în sarcinile neplăcute, astfel ai ratat oportunitatea de a face lucruri neplăcute, dar care să-ți antreneze răbdarea.

Spre exemplu, poate nu multor copii le place să facă temele, să facă curățenie, să curețe grădina ori alte treburi gospodărești. Totuși, aceste activități pregătesc viitorul adult pentru provocările mai puțin plăcute ale vieții.

În învață pe copil încă din primii săi ani de viață că lumea e în așa fel construită să mai faci din când în când și lucruri neplăcute și nu e nimic în neregulă cu asta. El învață că uneori trebuie să faci și lucrurile care nu îți plac, iar asta nu îți face niciun rău.

O altă origine poate ține și de dimensiunea fiziologică a construcției personalității tale, prin temperamentul pe care îl ai. Dacă ești din fire mai vulcanic, mai exploziv, mai iute în vorbă și în faptă, e posibil ca temperamentul tău de așa natură să îți influențeze lipsa autocontrolului.

Emoțiile caracteristice lipsei autocontrolului

Lipsa autocontrolului duce la furie și resemnare. Furia apare din percepția cum că trebuie să faci doar lucruri care îți plac, cele neplăcute nefiind pentru tine. Resemnarea vine din percepția cum că sarcina respective e mult prea grea sau nepotrivită pentru abilitățile tale.

Tratament pentru trauma lipsei autocontrolului

1. Caută sursa lipsei tale de autocontrol. Care eveniment din copilăria ta te-a deprivat de dreptul de a face și activități neplăcute.

2. Conștientizează cauza și fă legătura dintre prezent și trecut. Nu cumva trăiești aceleași scenariu din trecut și în prezent? Nu te lupți din nou cu situațiile în care nu erai pus să faci nimic?

3. Fă o listă a beneficiilor pe care le vei avea dacă vei deveni mai răbdator. Acest lucru va trezi motivația în interiorul tău și o va menține.

4. Începe să faci lucruri care nu îți plac și recompensează-te pentru ele.

5. Fă unele lucruri care nu îți plac împreună cu o persoană dragă, care poate să îndulcească sarcina doar prin simpla ei prezență.

6. Când simți că îți pierzi controlul, ia o pauză și revino. Scopul este să mărești timpul de lucru, dar fără să-ți epuizezi resursele mentale.

Lipsa autocontrolului în cele trei stiluri de coping

Stilurile de coping sunt modalități comportamentale ale unei persoane, modalități care vin ca reacție a unei traume emoționale. Mai exact, sunt date de modalitățile de a te comporta în contexte similare celor din trecut care îți activează lipsa de autocontrol.

1. Capitulare: Renunți ușor la sarcinile zilnice, de rutină.

2. Evitare: Nu îți asumi responsablități.

3. Contraatac: Ești excesiv de autocontrolat și disciplinat pe un domeniu specific din viața ta (alimentație, job etc). Un bun exemplu este dat de femeile care sunt suferă de anorexie. Mai exact, acele femei care își controlează tot ceea ce mănâncă, fiind extrem de slabe.

Concluzie

Lipsa autocontrolului poate fi o problemă majoră în viața ta. Lumea reală include inevitabil și activități care nu îți fac plăcere. Nu le poți evita la nesfârșit, iar dacă o faci, acest lucru va genera costuri foarte mari.

Soluția este să îți antrenezi autocontrolul. E o abilitate, o deprindere emoțională care e indispensabilă în problemele vieții. Lipsa autocontrolului duce la o existență caracterizată de impulsivitate și resemnare.

Lucian Pușcașu

Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *