Sari la conținut
Home » Blog » Cum are loc schimbarea? Tehnici psihologice folosite în terapie

Cum are loc schimbarea? Tehnici psihologice folosite în terapie

tehnici psihologice

Psihoterapia oferă o abordare de evaluarea a sănătății mentale și de intervenție asupra calității acesteia în rândul oamenilor. Psihoterapia constă într-o serie de tehnici psihologice ce au ca scop modificarea stilului de gândire, de comportament și de eliberare a unor vechi emoții nesănătoase, pentru a face loc celor sănătoase.

Astfel psihoterapia îmbunătățește calitatea vieții psihice a oricărei persoane ce beneficiază de ea. Beneficiile aduse de psihoterapie se resimt într-o arie largă de domenii ale vieții: familie, relații romantice, relații sociale, sănătate fiziologică și psihologică, performanțe la locul de muncă etc.

Psihoterapia are mai multe etape, printre care cea de intervenție. În această etapă, are loc schimbarea individului în mod concret prin procedee terapeutice specifice. Așadar, pentru astăzi ne-am propus să vedem care sunt acele tehnici psihologice folosite de terapeuți, pentru a restabili sănătatea mentală a persoanelor ce apelează la serviciile psihologice.

Formele de terapie sunt atât de diverse încât nu există un tipar de tehnici psihologice care să le includă pe toate. Așadar, mă voi rezuma doar la o singură formă de terapie, Terapia Schemă, despre care am mai vorbit și în alte articole și cu care cred că te vei familiariza mai ușor.

Înțelegând aceste tehnici psihologice, îți vei putea imagina mai ușor cum se desfășoară un demers terapeutic și, sper eu, să câștigi încredere în a apela la serviciile psihologice oferite de psihologii acreditați.

În prima parte a articolului vom vorbi despre Terapia Schemă (în caz că nu ești familiarizat cu ea), iar în a două vom oferi concret acele tehnici psihologice care sunt folosite în psihoterapie.

Ce este Terapia Schema?

Terapia Schema este o abordare bazată pe dovezi științifice pentru crearea schimbării în dinamica personalității indivizilor cu probleme emoționale și relaționale cronice. Ea se bazează pe tehnici psihologice cognitive-comportamentale.

Terapia Schema este considerată un model integrativ, deoarece se bazează pe terapia cognitivă, comportamentală, teoria atașamentului, terapiile centrate pe emoție și bazate pe relații, plus alte abordări terapeutice.

Ea își propune identificarea și rezolvarea problemelor de viață cu caracter repetitiv (același tip de relație, concedierea de la locul de muncă, același tip de prieteni toxici etc.)  și a temelor emoționale adânc înrădăcinate (teama de a nu fi părăsit, de a rămâne singur, de a nu fi pe placul celorlalți, de a nu fi suficient de bun etc.).

Cum funcționează?

Ea își propune soluționarea acestor probleme printr-o modalitate terapeutică bazată pe tehnici psihologice de combatere a rezistenței la schimbare. Astfel are loc abordarea într-o altă lumină a provocărilor vieții, precum și dezvoltarea părților puternice ale personalității tale.

În terapia schemă scopul tratamentului este implicarea în procese de vindecare a schemelor care au luat naștere în urma evenimentelor traumatice din trecut. Aceste tehnici psihologice sunt menite să slăbească cât mai mult posibil schemele neadaptative și comportamentele nesănătoase și să creeze partea sănătoasă în tine.

În terapie, se formează o alianță între terapeut și partea sănătoasă a clientului împotriva schemelor. Primul pas în terapie este de a face o evaluare a schemelor.

Scopul principal al acestei evaluări este identificarea schemelor și a stilurilor comportamentale nesănătoase care sunt cele mai importante în menținerea acestor scheme. Există mai mulți pași pentru acest proces: aplicarea de chestionare, întrebări cu privire la problemele curente, examinarea trecutului.

Terapeutul, în general, va dori mai întâi să afle despre evenimentele sau circumstanțele recente din viața ta care te-au determinat să ceri ajutor. Terapeutul va discuta apoi istoricul vieții tale și va căuta tipare care ar putea fi legate de scheme.

Există mai mulți alți pași pe care terapeutul îi va face în evaluarea schemelor, cum ar fi aplicarea unor chestionare, teste de personalitate a unor întrebări deschise sau pur și simplu discutarea evenimentelor zilnice.

Există, de asemenea, diverse tehnici pwihologice de imagerie dirijată pe care terapeutul le poate folosi pentru a evalua schemele. O tehnică specifică presupune solicitarea ta de a închide ochii pentru a-ți creea o imagine despre tine însuți ca copil, în casa unde ai crescut, cu părinții. Adesea imaginile care apar vor conduce la schemele de bază.

Exemplu de caz

Daniel este un tânăr architect în vârstă de 28 de ani a cărui schemă de bază este Neîncrederea / abuzul. A venit la terapie pentru că a avut probleme de anxietate intensă la locul de muncă, fiind excesiv de suspect cu colegii tăi. Totodată, discutând cu terapeutul, Daniel a admis că e reținut față de femei și că nu a avut niciodată o relație, fie și ea scurtă.

Când i s-a cerut să-și creeze o imagine cu el însuși cu familia sa, el a avut două imagini diferite. În prima s-a văzut terorizat de colegii lui la școală, spunându-i că are nasul și urechile ca a unui elefant. În cea de-a doua, a văzut-o pe mama sa alcoolică venind acasă, urmând să-l dezbrace pe micul Daniel pentru a abuza sexual de el.

Există multe tehnici psihologice pe care terapeutul le poate folosi pentru a ajuta clienții să-și slăbească schemele. Aceste tehnici psihologice pot fi împărțite în patru categorii: emotive, interpersonale, cognitive și comportamentale. Fiecare dintre aceste categorii va fi discutată pe scurt, împreună cu câteva exemple.

1. Tehnici psihologice emoționale

Tehnicile emoționale încurajează clienții să experimenteze și să exprime aspectele emoționale ale problemei lor. Un mod în care se face acest lucru este prin faptul că clienții închid ochii și își imaginează că au o conversație cu persoana către care este direcționată emoția. Ei sunt apoi încurajați să exprime emoțiile cât mai complet în dialogul imaginar.

Un bărbat a cărei schemă de bază era deprivarea emoțională a avut ocazia să-și exprime furia față de tatăl lui pentru că nu a fost prezent emoțional pentru el. I-a reproșat tatălui că niciodată nu l-a înțeles, că nu l-a luat în brațe și că nu putea cere nimic petru că oricum nu era auzit de către el.

De fiecare dată când și-a exprimat aceste sentimente, a putut să se distanțeze de schemă. A putut vedea că tatăl lui are propriile lui probleme, care îl împiedicau să-i ofere o îngrijire adecvată și că nu era întotdeauna deprivat de nevoile sale emoționale.

Există multe variații ale tehnicii de mai sus. Clienții pot prelua rolul celeilalte persoane în aceste dialoguri și pot exprima sentimentele. Sau pot scrie o scrisoare persoanei abuzive (pe care nu o va trimite), astfel încât să își poată exprima sentimentele fără inhibiții și durerea emoțională.

O alte metodă este dialogul direct cu acea parte din tine care este vulnerabilă. Spre exemplu, poți simți un sentiment vag de tristețe pe care nu îl poți clarifica. Analizând aceste senzații cu terapeutul tău, te vei putea conecta la ele, cunoscându-le. Aici e momentul când îți dai seama că ele sunt manifestările copilului din tine care nu i s-au îndeplinit anumite nevoi.

Prin dialogul terapeutul cu copilul din tine pot apărea multe sentimente care pot fi lucrate mai departe. În acest caz, poți lua legătura nu numai cu tristețea, ci și cu furia de a fi ignorat, spre exemplu.

2. Tehnici psihologice interpersonale

Tehnicile psihologice interpersonale evidențiază interacțiunile tale cu alte persoane, astfel încât manifestările schemelor pot fi expuse și observate. O astfel de modalitate constă în concentrarea pe relația cu terapeutul tău.

Spre exemplu, persoanele cu o schemă de Subjugare acceptă tot ceea ce terapeutul își dorește, chiar și atunci când nu consideră sarcina sau activitatea relevantă. Apoi simt resentimente față de terapeut, pe care le afișează indirect.

Acest model de conformitate și de exprimare indirectă a resentimentului poate fi apoi explorat în beneficiul tău. Acest lucru poate duce la o explorare utilă a altor cazuri în care clientul se conformează celorlalți. Plecând de la acest episode, se pot elabora și exersa diverse strategii prin care tu vei putea face față mai bine în acele momente.

Un alt tip de tehnică interpersonală implică includerea partenerului tău în terapie. O femeie cu o schemă de auto-sacrificiu ar putea alege un soț care tinde să-și ignore dorințele. Terapeutul ar putea dori să îl implice pe soț în tratament pentru a-i ajuta pe cei doi să exploreze modelele din relația lor și să schimbe modul în care interacționează.

3. Tehnici psihologice cognitive

Tehnicile cognitive sunt cele în care sunt provocate distorsiunile cognitive determinate de schemă. Ca și în terapia cognitivă pe termen scurt, gândurile disfuncționale sunt identificate și sunt luate în considerare dovezile pentru și împotriva lor. Apoi sunt înlocuite gânduri și credințe noi. Aceste tehnici ajută clientul să vadă modalități alternative de vizualizare a situațiilor.

Primul pas în tratarea cognitivă a schemelor este examinarea dovezilor pentru și împotriva schemei specifice care este examinată. Aceasta implică analizarea vieții și experiențelor clientului și luarea în considerare a tuturor dovezilor care par a susține sau respinge schema.

Dovada este apoi examinată în mod critic pentru a vedea dacă, de fapt, oferă sprijin pentru schemă. De obicei, dovezile produse se vor dovedi a fi greșite și nu susțin cu adevărat schema.

De exemplu, să luăm în considerare un tânăr cu o schemă de deprivare emoțională (nu se simte iubit și înțeles). Atunci când i se solicită dovezi că nevoile sale emoționale nu vor fi niciodată satisfăcute, el prezintă cazuri în care prietenele din trecut nu i-au satisfăcut nevoile.

Cu toate acestea, atunci când aceste relații din trecut sunt privite cu atenție, el află că a ales femei care nu sunt capabile să-l sprijine emoțional. Această înțelegere îi oferă un sentiment de optimism și viziune pentru viitor. Dacă începe să își selecteze diferit partenerii, probabil nevoile sale pot fi satisfăcute.

O altă tehnică cognitivă este aceea de a avea un dialog structurat între client și terapeut. În primul rând, clientul ia partea schemei (aduce argumente cum că nu va fi niciodată înțeles și iubit), iar terapeutul prezintă o alternativă mai sănătoasă (oferă argumente realiste, nu distorsionate). Apoi cele două părți, confruntându-se, oferă clientului o șansă de a observa punctul de vedere sănătos.

După ce au avut mai multe dintre aceste dialoguri, clientul și terapeutul pot construi apoi cartonașe scrise pentru client, care conțin câte o declarație concisă a dovezilor împotriva schemei.

Cartonașele au rolul de a aduce aminte persoanei în cauză că emoțiile, gândurile și comportamentele nesănătoase nu sunt ale sale, ci a capcanei și este de datoria lui să se opună capcanei schemă și să nu cadă în ea.

Un cartonaș tipic pentru un client cu schemele de deficiență și abandon va fi: „Știu că simt că este ceva în neregulă cu mine, dar partea sănătoasă a mea știe că sunt bine. Au fost mai multe persoane care m-au cunoscut foarte bine și au rămas cu mine mult timp. Am avut și am persoane în viața mea care nu abuzează de mine. Știu că pot continua relațiile de prietenie cu multe persoane sănătoase, potrivite pentru mine.”

Clientul este instruit să mențină cardul disponibil în orice moment și să îl citească ori de câte ori problema relevantă începe să apară. Prin practică persistentă în acest sens și prin alte tehnici cognitive, credința clientului în schemă va slăbi treptat. Așadar, în cazul tău, trebuie să construiești un cartonaș conform cu schema pe care o ai, după capcana pe care ai avut-o.

4. Tehnici psihologice comportamentale

Tehnicile comportamentale sunt cele în care terapeutul ajută clientul în schimbarea modelelor de comportament pe termen lung, astfel încât comportamentele ce susțin schema sunt reduse și înlocuite cu mecanisme de coping sănătoase.

O strategie comportamentală este de a ajuta clienții să aleagă parteneri care sunt adecvați pentru ei și capabili să se angajeze în relații sănătoase. Clienții cu schema deprivării emoționale tind să aleagă parteneri care sunt reci, care nu oferă sprijin și înțelegere. Un terapeut care lucrează cu astfel de clienți i-ar ajuta prin procesul de evaluare și selectare a noilor parteneri.

O altă tehnică comportamentală constă în învățarea unor abilități de comunicare mai bună. De exemplu, o femeie cu o schemă de subjugare consideră că merită o majorare la locul de muncă, dar nu știe cum să o ceară. O tehnică pe care terapeutul ei o folosește pentru a o învăța cum să vorbească cu șeful ei este jocul de rol.

Terapeutul ocupă rolul de client, iar clientul îl ocupă pe cel de șef. Acest lucru permite terapeutului să demonstreze cum să facă solicitarea în mod corespunzător. Apoi, clientul are ocazia de a exersa noile comportamente după cele observate de la terapeut și de a primi feedback de la acesta înainte de a schimba comportamentul în situații reale.

Concluzie

În rezumat, psihoterapia este o modalitate prin care orice persoane își poate restabili echilibrul interior și redobândi sănătatea psihică. Ea are mai multe componente, printre care cea de intervenție unde terapeutul aplică o serie de tehnici psihologice pentru a produce schimbarea.

Terapia schemelor poate ajuta oamenii să înțeleagă și să modifice modelele de viață pe termen lung. Ea presupune identificarea problemelor repetititve din viață și aplicarea unor tehnici psiholoce specifice pentru a sparge și întrerupe ciclul acestor probleme (relații, familie, job etc.)

Tu ce părere ai despre aceste tehnici psihologice?

Lucian Pușcașu

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *