Sari la conținut
Home » Blog » Cum să gândești ca un împărat roman – Donald Robertson

Cum să gândești ca un împărat roman – Donald Robertson

împărat roman

Dorința de a fi împărat roman

În vremurile în care trăim, parcă oricine vrea să ajungă un om de succes, cel puțin din punct de vedere social. Urmărim oameni de afaceri, autori celebri și personalități marcante ale secolului XXI, toate acestea pentru a le afla secretele și a le călca pe urme. Ne am dori faima, bogăția și statutul pe care doar un împărat roman le avea, dacă se poate

Deși metodele de abordare diferă de la om la om, fundamentul este același pentru toți și anume o gândire puternică și sănătoasă. Orice mentor ai consulta, pe orice carte ai pune mâna sau la orice curs ori conferință ai participa, apare nelipsitul “mindset”, în care ești învățat cum să gândești.

Preia gândirea unui împărat roman

Problema e că parcă toate cărțile de evoluție personală sau de dezvoltare profesională îți spun aceleași lucruri, aceleași principii, aceleași idei.

În acest sens, dacă vrei ceva diferit de mințile timpurilor noastre, îți recomand să intri în mintea unui Împărat Roman în urmă cu mai bine de 2300 de ani, nimeni alt împărat roman decât Marcus Aurelius însuși.

Ca idee, un împărat roman e echivalentul celor mai cunoscuți și de succes oameni de afaceri, personalități celebre, CEO și cele mai puternice persoane din prezent. Deci in termeni de influență, acest împărat roman, Marcus Aurelius, a fost, la vremea sa, un fel de Elon Musk sau Jeff Bezos ai timpurilor noastre, adică printre cele mai puternice persoane din lume.

Modelul nou de succes al unui vechi împărat roman

Abordarea acestui împărat roman, care este într-adevăr un om de succes, diferă de toți câți am studiat eu personal până acum. Cei drept, trăim și alte timpuri, mult mai abundente.

Persoanele publice din prezent se bazează exclusiv pe a adăuga valoare masivă în societate, folosind unelte de marketing și influență, strategii și planuri de optimizare și dezvoltare, parteneriate și colaborări pentru a domina piața, construirea unui brand puternic care să stârnească dorința oamenilor și câte și mai câte.

Însă singura armă de a trăi și de a conduce Imperiul Roman pentru Marcus Aurelius a fost filosofia: o filosofie simplă, practică, fără teorii academice nefolositoare, care pune accent pe păstrarea echilibrului interior și pe dezvoltarea caracterului.

Astfel, Marcus Aurelius, împărat roman, a reușit prin munca sa filosofică să se salveze pe sine și întreg Imperiul Roman, perioada sa de domnie fiind una dintre cele mai înfloritoare câte a cunoscut Roma Antică, deși a trăit printre cele mai grele timpuri.

Iar toate secretele gândirii sale, felul său de a acționa, cum cântărea și lua decizii, cum se ridica de fiecare dată când era înfrânt, cum gestiona durerea și întâmpina moartea, chiar și atunci când era vorba de moartea propriilor săi copii și câte și mai câte se află în cartea sa “Gânduri către sine însuși”, pe care o vom analiza cu altă ocazie dacă va exista interes în secțiunea de comentarii. Până atunci să revenim la cartea care constituie subiectul nostru de astăzi.

Cum să gândești ca un împărat roman

Așadar, ești tentat să afli cum a gândit acest împărat roman la vremea sa? Vreau să îți vorbesc despre o carte care să îți arată cum gândește un împărat roman, însă îmi imaginez că ești înclinat să o treci cu vederea. Așa cum spuneam la început, poate te-ai săturat de teorii, păreri subiective, cărți de dezvoltare personală care spun același lucru.

Însă “Cum să gândești ca un împărat Roman” scrisă de Donald Robertson este o lucrare care îmbină atât elemente de ficțiune cât și de non-ficțiune astfel că vei putea avea un tablou complet, alcătuit din principii teoretice cât și exemple practice din viața împăratului filosof Marcus Aurelius.

Prin urmare nu vei simți că citești teorii ieftine pe care le știi, ci povestea unui om care a trăit aceleași greutăți pe care le întâmpini și tu în viața ta, doar că la o scală mult mai largă. Vei fi introdus în lumea unui băiețel care învață cum să devină un împărat roman și îl vei însoți până în ultima sa noapte pe acest pământ.

În tot acest timp, te vei întovărăși cu el, îi vei înțelege sufletul încărcat de suferință, vei empatiza cu acesta și vei fi martor la puterea unei înțelepciuni reale și a unui caracter frumos de care ai fi avut și tu atâta nevoie în momentele tale de însingurare.

Cel mai înțelept împărat roman îți stă la dispoziție prin cartea “Cum să gândești ca un împărat roman”. Marcus Aurelius își prezintă sufletul fără perdea înaintea ta, iar tu ai ocazia să te oglindești în el.

Despre autorul cărții “Cum să gândești ca un împărat roman

Donald este scriitor, psihoterapeut cognitiv-comportamental, speaker și trainer de mai bine de douăzeci de ani în domeniu. Este unul dintre membrii fondatori ai organizației nonprofit Modern Stoicism și fondatorul și președintele organizației nonprofit Plato’s Academy Center din Atena, Grecia. Numai din aceste lucruri poți intui profesionalismul său și mai ales că a îmbrățișat un stil de viață stoic.

Donald este specializat în trainingul abilităților psihologice și a terapiei bazate pe dovezi științifice. Este un expert în relația dintre psihoterapia modernă bazată pe cercetare științifică și filozofia greacă și romană.

Munca lui este interdisciplinară, combinând filosofia, istoria și psihologia modernă pentru a-și îndeplini misiunea personală: aceea de a promova educația emoțională și sănătatea mintală.

Fiind psihoterapeut și unul dintre promotorii filosofiei, cu precădere stoicismul, pentru mine este cu siguranță un model demn de urmat și pe urmele căruia merită să-i calc, iar pentru tine un mentor indirect prin scrierea sa “Cum să gândești ca un împărat roman” pe care te invit cu căldură să o citești.

De ce merită să citești cartea “Cum să gândești ca un împărat roman

În mod concret, vei învăța din această carte:

– Cum să te raportezi la ideea de moarte și cum să transformi frica de a-ți pierde viața în motivație de a trăi

– Cum să te raportezi corect la oameni, astfel încât să nu te mai simți niciodată rănit și ofensat de ei, chiar să îi prețuiești cu mai multă compasiune și bunătate

– Cum să transformi intoleranța la durere în toleranță, astfel încât să nu suferi inutil, indiferent cu ce probleme te confrunți

– Despre importanța modelelor pe care să le urmăm, adică oamenii de la care învățăm prin simplul fapt că îi ascultăm (un subiect tratat cu mult prea multă superficialitate în zilele noastre, în viziunea mea)

– Cum să îți gestionezi emoțiile nesănătoase în special furia

– Cum să transformi frica în oportunități de a excela în ceea ce-ți propui, dezvoltând curajul

– Cum să îți înfrânezi dorințele nesănătoase și chiar să pui capăt pentru totdeauna viciilor care te consumă

Încă o dată, abordarea cărții “Cum să gândești ca un împărat roman” este una psihologică, vizând elemente din filosofie, prezentate într-o formă pragmatică. Indicațiile sunt clare, axate exclusiv pe problemă.

În opinia mea, cartea “Cum să gândești ca un împărat roman” scrisă de Donald Robertson e un excelent instrument de auto-cunoaștere, auto-terapie și evoluție personală. Iar dacă vrei să afli despre capodopera unui alt stoic din zilele noastre, la care am făcut o recenzie exact precum cea de față, o găsești chiar aici: https://www.semped.ro/ghid-pentru-o-viata-implinita-irvine-william/

Lucian Pușcașu

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *