Sari la conținut
Home » Blog » Ghid pentru o viață împlinită – Irvine William

Ghid pentru o viață împlinită – Irvine William

ghid pentru o viață împlinită

Un ghid pentru o viață împlinită

Am auzit vorba „fericirea se află în interior” de atâtea ori încât a devenit un clișeu, și-a pierdut din semnificație. Ok, fericirea vine din interior, dar cum o scot la suprafață și cum o păstrez astfel încât să mă bucur de ea?

Hai să fim realiști. Am atâtea lucruri pe cap, chestiuni de care sunt nevoit să mă ocup și probleme ale lumii cotidiene pe care nu le pot ignora uitându-mă spre interior. Cine zice că n-ar trebui să punem preț pe lucruri externe probabil n-are rate de plătit, măncare de cumpărat, o familie care se bazează pe el și treburi de rezolvat în lumea reală.

Într-adevăr, ce ține de mediul exterior nu poate fi ignorat. Tocmai de aceea, ideea de “fericirea se află în interior” nu te îndeamnă să neglijezi exteriorul, ci cum să te raportezi la lumea în care trăiești astfel încât să simți și liniștea sufletească, punând interiorul și exteriorul în balanță și astfel, trăind în armonie.

Un ghid pentru o viață împlinită în Stoicism

De fapt, aceaste cuvinte reprezintă chintesența întregii filosofii, iar cine reușește să le înțeleagă și să descopere modalități prin care să se poată ghida după ele va trăi o viață frumoasă, o viață care merită trăită.

Din fericire, nu trebuie să-ți petreci 50 de ani din viață pentru a experimenta și a înțelege ce este și cum se obține fericirea în mod particular pentru tine pentru că au făcut-o deja alții înaintea ta, și anume filosofii, cu precădere filosofii stoici.

Ei au studiat mersul vieții, psihologia umană și ce dificultăți întâmpină omenirea de-a lungul existenței ei. Filosofii au fost interesați de cum funcționează viața, cum funcționează oamenii și cum pot ei să trăiască în armonie viața care le-a fost dată.

Un ghid pentru o viață împlinită regăsim în filosofie

Astfel că, au existat mulți filosofi de-a lungul timpului din toate colțurile lumii, printre care și folosofii stoici, care au promovat Stoicismul. Fiecare filosofie are felul ei de a prezenta viața și soluționările la problemele ființei umane.

Sceptismul lui Socrate spune că e nevoie să ne cercetăm viața și pe noi înșine punându-ne întrebările potrivite, epicureismul lui Epicur, că trebuie să ne maximizăm plăcerea deoarece viața e limitată, alte abordări că trebuie să ne eliberăm de suferință, cum ar fi Budismul etc.

Stoicismul în schimb, propune să ne dezvoltăm caracterul și să facem ceea ce este frumos și corect, și anume să fim drepți, cumpătați, curajoși și înțelepți.

Cartea „Ghid pentru o viață împlinită”

Interesul pentru Stoicism a crescut exponențial în ultimii ani, motiv pentru care mulți autori și personalități au căutat să extragă esența acestei filosofii, să o promoveze și să o prezinte publicului larg pentru că, într-adevăr, filosofie este pentru oricine, nu doar pentru intelectualii din facultăți.

S-au scris astfel multe cărți pe subiectul Stoicism, printre care și cartea „Ghid pentru o viață împlinită” (a guide to the good life), autorul fiind filosoful contemporan William Irvine. Vreau să îți vorbesc despre această carte, Ghid pentru o viață împlinită, deoarece e una dintre celel mai bune cărți pe care le-am citit.

Autorul dezvăluie pas cu pas în “Ghid pentru o viață împlinită” cum poți să-ți construiești singur fericirea indiferent de contextul de viață în care te afli, explicațiile și argumentele lui fiind bazate pe învățăturile filosofiei stoice.

Acesta ne îndeamnă să nu ne speriem când citim cuvântul „filosofie” pentru că Stoicismul este mult mai simplu și mai practic decât orice altă filosofie, însă nu e mereu ușor de îmbrățișat.

Astfel că, în paginile acestei cărți “Ghid pentru o viață împlinită”, profesorul William Irvine transformă această filosofie antică, uitată în timp, într-un antrenament mental care ne va menține spiritul viu, împletită cu experiența vie a trăirii după această filosofie a însuși autorului, pentru a avea un model în această direcție.

Conținutul cărții “Ghid pentru o viață împlinită”

Conturul practic al cărții este dat de principiile stoice prin care ne putem construi treptat fericirea, printre care:

vizualizarea negativă (care elimină dependențele și le înlocuiește cu sentimentul recunoștinței),

dihotomia controlului (care ne învață cum să setăm corect obiective astfel încât să nu simțim anxietate cu privire la ele, ci doar motivație și mulțumire de sine indiferent de rezutat),

-acceptarea (care reprezintă o atitudine mentală ce ne scutește de pericolul de a rămâne prinși în trecut sau în viitor și de a ne raporta corect la ele, trăind mult mai entuziasmați prezentul)

-renunțarea la ego (diminuează plăcerile și mărește reziliența mentală astfel încât să fim mult mai puternici, curajoși și autentici în deciziile pe care le luăm)

-meditația (care presupune a ne construi „un eu stoic” care să servească drept observator în rutina noastră zilnică, să ne modereze deciziile oferindu-ne autocontrol, conștiinciozitate și observații pentru a ne îmbunătăți comportamentele pe viitor)

Toate acestea și multe altele sunt unice în curentul dezvoltării personale și psihologiei, motiv pentru care e foarte probabil să nu le mai regăsești altundeva înafară de resursele stoicilor.

De ce să citești “Ghid pentru o viață împlinită”

Cartea prezintă nu doar practici prin care te poți dezvolta personal în mod individual, dar și metode și idei despre cum să vezi societatea și să te raportezi la oameni în așa manieră încât să conviețuiești cu ei, să aduci valoare în viețile lor, chiar dacă ei îți pot face mai mult rău decât bine

-responsabilitate: de ce este datoria ta ca om să îți aduci aportul în societate, cum să o faci astfel încât să nu fii rănit de ceilalți și să te simți satisfăcut chiar dacă nu primești recunoaștere pentru roadele muncii tale

insultele: cum sa transformi jignirile si calomnia in prilej de reziliență astfel încât furia neîndreptățirii să se transforme în putere personală și compasiune pentru cei ce te judecă și te vorbesc de rău

faimă & bogăție: cum să transformi nevoia de bani și de recunoaștere în oportunitate de a excela în virtute, de a face mai mult bine, de a fi mai fericit, dar fără a deveni dependent de ele, astfel încât, în momentele în care le vei pierde, vei fi neafectat, dar recunoscător pentru că le-ai avut.

Stoicismul nu te îndeamnă să renunți la faimă și bogăție precum fac alte filosofii, dar te învață cum să le folosești înțelept, fără a deveni dependent de ele.

moartea: cum sa transformi frica de moarte in motivația de a trai.

In final, observăm și câteva mărturii ale autorului cu privire la cum i s-a schimbat personalitatea, treptat, in anii în care a aplicat stoicismul în viața sa.

Astfel că, William Irvine nu oferă în “Ghid pentru o viață împlinită” o teorie academică despre cum să trăiești pe baza unei filosofii, ci el însuși este un model viu de persoană care nu predă filosofie, ci trăiește filosofia stoică și ne învață prin puterea propriului exemplu.

Cartea “Ghid pentru o viață împlinită” este plăcută la citire, concisă, scrisă într-o formă pragmatică, plină de informații valoroase astfel încât nu vei avea sentimentul că „știam asta” sau „am mai citit asta in alte cărți”.

Invitația mea prin acest articol este să îți faci timp să lecturezi cartea “Ghid pentru o viață împlinită” scrisă de William Irvine.

Lucian Pușcașu

P.S. Pe lângă “Ghid pentru o viață împlinită”, am scris o recenzie la o altă carte extrem de bună și anume “Cum să gândești ca un împărat roman”, scrisă de Donald Robertson. O găsești chiar aici: https://www.semped.ro/cum-sa-gandesti-ca-un-imparat-roman-donald-robertson/

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

2 comentarii la „Ghid pentru o viață împlinită – Irvine William”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *