Sari la conținut
Home » Blog » Cum să ieși din zona de confort fără să te doară

Cum să ieși din zona de confort fără să te doară

zona de confort

Ce este zona de confort?

Zona de confort este un spațiu mental în care o persoană se simte în siguranță, confortabilă și familiară cu activitățile și situațiile din viața sa. Când ești în zona de confort lucrurile îți sunt la îndemănâ și te simț în largul tău tot timpul.

Dar ce se întâmplă când ești nevoit să ieși din zona de confort? Până la urmă, viața în sine e o schimbare, iar schimbarea nu e confortablă. Ieșirea din zona de confort presupune expunerea la noi experiențe și provocări, facilitând astfel creșterea personală și dezvoltarea. Dar până acolo trebuie să înduri disconfortul, ceea ce nu e deloc plăcut.

Din fericire, filosoful stoic Epictet a dezvoltat principii și tehnici prin care putem ieși mai eficient din zona de confort, fără prea multe bătăi de cap, dar a obține și rezultatele dorite totodată.

Prin urmare, vreau să îți ofer trei principii de gândire de la Epictet care te vor scoate mental din zona de confort dar fără să îți provoace disconfort neapărat, iar când vei fi nevoit într-adevăr să te confrunți cu provocari și schimbari, tu să fii pregătit.

1. Concentrează-te pe judecățile corecte

Epictet a studiat felul în care gândesc oamenii și a ajuns la concluzia că unii gândesc eronat, iar alții gândesc clar și limpede. Cei ce gândesc eronat fac greșeli de gândire, provocându-și singuri suferință, iar ce-i ce gândesc limpede văd viața într-o formă rațională și sunt mai încrezători în forțele proprii.

Elementul cheie care separă pe cei ce gândesc eronat de cei ce gândesc clar este felul în care personalizează oamenii lucrurile. Cât de personal o iei, mai simplu spus. Zona de confort are legătură cu propria persoană. Dacă consideri că totul este despre tine în probleme, cu siguranță că vei avea de suferit.

Dacă ai parte de o dificultate, să nu o vezi mai gravă decât este de fapt. Dacă ai parte de o provocare, să nu te subestimezi pe tine spunând că nu ești suficient de pregătit pentru asta. Dacă ai fost jignit, trădat, nedreptățit sau nerespectat de cineva, nu te victimiza și dramatiza. Toate acestea îți vor creea o suferință mult mai mare decât relele în sine care te încearcă.

Soluția pentru a nu mai lua personal nimic este de a cântări obiectiv lucrurile și a crede ce este corect. Dacă cineva te insultă, nu o face pentru că e greșit la tine ceva, dar pentru că nu poate vedea el ceva bun în tine. Dacă o situație este dificilă, poți căuta soluțiile la ea în loc să te întrebi de ce ți se întâmplă tocmai ție ce e rău, deși nu meritai.

Antrenându-ți gândirea rațională vei fi mult mai stăpân pe tine și mai încrezător în capacitățile tale. Iar când vei fi scos afară din zona de confort, vei fi mult mai pregătit emoțional pentru cele ce se vor întâmpla.

2. Dorește-ți ce e în controlul tău

A ieși din zona de confort nu e un lucru de dorit, iar de cele mai multe ori nu este în controlul tău. Lucrurile care nu sunt în controlul tău, dar de care ai trebuința să le controlezi creează suferință. Prin urmare, nevoia de a rămâne în zona de confort atunci când nu se poate creează suferință.

Epictet a înțeles și acest lucru și ne îndeamnă să ne dezvoltăm, ceea ce el numește, disciplina dorinței. Dacă îți este dat să ieși din zona de confort, nu îți dori contrariul. Nu te va ajuta la nimic și îți va face provocarea și mai grea.

Dacă ai de susținut o prezentare în fața unei audiențe și știi că nu poți da înapoi, acceptă și chiar dorește-ți asta, gândindu-te că ieși din zona de confort și vei fi astfel mai dezvoltat personal.

Simplul act de a-ți dori inevitabilul ce urmează să se întâmple te pregătește mental. Iar când chiar e să se întâmple, surpriză! Nu simți un disconfort atât de mare. Practic îți ieși din zona de confort, dar acceptând acest lucru neplăcut, ești mai confortabil emoțional.

Bineînțeles că facem tot ce putem mai bine și evităm situațiile neplăcute. Însă uneori nu e cum ne dorim noi. Așa că Epictet ne îndeamnă să dorim ce avem și să acționăm către viitor fără a fi dependente de el.

Ceea ce contează este acțiunea și nu dorința. Acțiunea înseamnă a face comportamentele corecte. Dorințele sunt inutile pentru că nu influențează la nimic. Acțiunea contează.

Poți să schimbi acel lucru la care te gândești acum despre relația ta, cariera ta, ori familia ta? Dacă da, atunci e în regulă să îți dorești schimbarea. Dacă nu, atunci nu-ți dori nicio schimbare și lasă lucrurile cum sunt fără a le controla. Așadar, dorește-ți ceea ce poți face, nu ceea ce nu poți face.

3. Disciplina acțiunii – ieși din zona de confort

Fă acțiunea corectă pentru motivele corecte. E despre ceea ce faci în mod concret. Epictet ne îndeamnă să ne înlăturăm impulsurile și să facem acțiunile cu un scop. Să avem comportamentele motivate de cauze precise și bune în natura lor, nu de motive vagi și vicioase.

O primă formă de disciplă constă în a accepta misiunea pe care am primit-o pe acest pământ. Avem anumite roluri: manager la job, mamă în familie, redactor la tipografie, elev la școală. Să le facem cum trebuie pentru ca acestea ne-au fost date cu un motiv, deci să acționăm cu simț de răspundere.

Poate cel mai bun model care și-a ieșit din zona de confort și a acceptat rolul social care i-a fost încredințat a fost însuși Marcus Aurelius. Poate nu mulți știu, dar el nu a vrut sa fie împărat, însă a acceptat rolul care i-a fost dat, cu modestie și simț de răspundere.

„Nu vorbi despre ce inseamna sa fii un om bun. Doar fii unul” – Marcus Aurelius

În al doilea rând, să avem la bază o motivație bună atunci când facem ceva. Acțiunile noastre trebuie să aibă un scop nobil și etic, indiferent cât de mici și neînsemnate ar fi ele.

Acționezi pentru binele comun, pentru binele altor oameni? Fapta ta e în sine una virtuoasă? Te comporți calm și calculat și nu iei deciziile pe bază de emoții? Dacă răspunsul e “da”, cel mai probabil faci doar acțiunile corecte. Orice altceva nu e conform cu disciplina acțiunii.

Dacă vrei să înțelegi mai bine care sunt acțiunile corecte pe care merită să le facem, fie că suntem în zona de confort, fie că nu suntem în zona de confort, am scris un articol chiar aici în care le-am detaliat: https://www.semped.ro/disciplina-stoica-3-metode-prin-care-ti-vei-imbunatati-mintea-si-calitatea-gandirii/

Lucian Pușcașu

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *