Sari la conținut
Home » Blog » Cum transformăm bogăția financiară în bogăție sufletească

Cum transformăm bogăția financiară în bogăție sufletească

bogăție

Se simte o lipsă cronică de educație financiară în România, cu toate că trendul este în puternică creștere de câțiva ani. Avem nevoie să învățăm despre bani, ce sunt și de unde vin, cum îi gestionăm și în ce să-i investim pentru a produce bogăție și așa mai departe.

Dintre toate abordările existe la acest capitol, și Stoicismul ne propune câteva principii filosofice despre bogăție și cum trebuie ea tratată. Poate crezi că filosofia și banii sunt paralele, însă filosofia este arta de a trăi, iar bani vom avea nevoie pe toată durata vieții. Deci cele două sunt inseparabile.

În acest sens, vom urma principiile lui Seneca. Pe lânga faptul că a fost filosof, acesta a avut și foartă multă putere și responsabilitate pe vremea sa, fiind consul pentru însuși împăratul și bancherul principal care gestiona bogățiile imperiului.

Toate acestea sunt dovedite de către istorici: Seneca avea o bogăție imensă și a gestionat-o într-un stil filosofic toată viața sa, iar nouă nu ne rămâne decât să-i aplicăm principiile.

Atitudine indiferentă față de bogăție

În primul rând, bogăția nu este nici bună, nici rea. Depinde de persoana care o folosește. Poate să ducă la virtute, la fel cum poate duce și la viciu. Dacă bogăția ar fi un lucru bun în sine, ea i-ar face pe oameni buni. Dar după cum se știe, bogăția se află și în mâinile oamenilor răi. Tocmai asta o face să fie un instrument neutru.

Seneca spune că nu este problematic faptul că ești un filosof bogat, plin de viață și cunoscut, ci cum te raportezi la toate aceste bunuri. Filosoful le poate primi și chiar a se bucura de ele, atâta vreme cât rămâne detașat emoțional astfel încât nu se va mândri cât le are și nici nu va fi tulburat când le pierde.

Pentru înțelept, orice bogăție îi va fi indiferentă atât când o va avea, cât și atunci când îi va lipsi. Nicio bogăție nu reprezintă prezența norocului în viața sa, dar nici nu îl deranjează când are ghinion.

Înțeleptul nu va căuta bogăție într-un chip special, dar va prefera să o aibă. Va primi orice înseamnă bogăție în casă și nu în suflet când o va avea. Nu va respinge averile, ci le va folosi pentru virtutea proprie.

Bogățiile îți formează caracterul

Înțeleptul vede în bogăție o oportunitate de a se cunoaște pe sine, de a-și testa caracterul și de a avea oportunități în a face binele. El își cultivă averea pe căi virtuoase, fără să aducă prejudicii cuiva. Cheluirea averii sale va fi în scopuri la fel de bune precum cele pentru care a fost adunată.

În schimb, când e vorba de sărăcie, virtutea constă doar în a răbda și nu te lăsa cuprins de disperare. Când ai bogăție însă, ai loc de mult mai multe virtuți cum sunt cumpătarea, generozitatea ori dreptatea.

Mai presus de toate, va trăi conștient că s-a născut în slujba celorlalți și va fi mulțumit de condiția sa. Cum altfel dacă nu așa va ajunge fericit? Astfel, înțeleptul știe să se raporteze la bogăție. Nu doar că nu îi va lua niciodată mințile, dar o va folosi pentru a se dezvolta pe sine și a-și construi caracterul. În cele din urmă, nimeni nu a condamnat înțelepciunea la sărăcie.

“Un bărbat înțelept gâsește în bogăție mai degrabă decât în sărăcie un material vast pentru a-și desfășura tăria interioară, de vreme ce în sărăcie există un singur fel de virtute: să nu te lași abătut și nici doborât de ea. Pe când în bogăție cumpătarea, generozitatea, conștiinciozitatea, buna rânduială și măreția sufletului au camp larg deschis” – Seneca

Eu unul sunt o persoană destul de minimalistă de felul meu. Nu râvnesc la mâncăruri sau băuturi alese, nu mă simt atras de haine, de mașini sau de o posibilă vilă pe litoral. Însă, asemeni lui Seneca, consider că a face bani este o datorie spirituală, un mod de a-mi demonstra că produc rezultate în lumea reală.

Totodată, nu pot ști ce fel de om sunt până nu sunt pus cu dușmanul în casă. La fel cum nu-ți poți dovedi curajul dacă nu există pericol, înțelepciunea când nu ai între ce alege sau corectitudinea dacă nu faci tranzacții cu oamenii, în aceeași măsură nu poți spune că ai un caracter virtuos dacă nu ai bogăție pe care să o poți gestiona.

Dar hai să vedem ce se întâmplă și când aceasta dispare.

Absența bogăției

Nimic nu e garantat în lumea asta și nimic este veșnic, cu atât mai mult când vine vorba de bogăție. Azi ești sus, mâine ești jos

Când bogăția materială a înțeleptului scapă printre degete, acesta nu simte că i-a fost luat ceva. El știe că adevărata bogăție, cea spirituală, se află deja la el și nimic nu i-o poate lua. În schimb, când bogăția celui nesăbuit dispare, se pierde pe sine și, disperat fiind, se va distruge încet. Acesta din urmă se află la mila bogăției sale.

“Dacă bogăția îmi va scăpa printre degete, nu îmi va lua nimic înafară de ea însăși. În ochii mei, bogăția ocupă un loc oarecare, în ai tăi, locul cel mai important. Bogăția este a mea, în schimb, tu îi aparții.” – Seneca

Principiile lui Seneca despre bogăție

Acum că am văzut stilul filosofic prin care să abordăm banii, în continuare vom da câteva aplicații despre cum să ne raportăm la bogăție într-o formă practică. Seneca spune că sunt trei condiții esențiale pentru ca o persoană să nu fie coruptă de bogăție:

1. Persoana să nu fie dependentă de posesiuni. Să se comporte la fel și când este săracă și când este bogată. Să aibă aceeași atitudine atât când este în fața șansei, cât și în fața dezastrului. Știi că ești dependent de bani atunci când îi cheltui doar pentru că îi ai, fără a avea o nevoie reală de respectivul lucru sau când cauți să îi multiplici pe câi necinstite.

Cu siguranță că știm deja amândoi exemple de persoane cărora banii le-au schimbat comportamentul. Se spune că banii scot ce e mai rău din om. În realitate, doar scot la suprafață ce a fost dintotdeauna.

2. Banii să fie obținuți legal. Dacă dobândești avere în mod ilicit, “mânjit cu sungele altcuiva” cum ar spune Seneca, încalci virtutea dreptății, iar asta e doar începutul viciilor.

Ilegalități s-au comis și se vor comite mereu, îmi vei spune. Tu nu fii unul dintre cei care le face, îți răspund. Prea mulți oameni care fură sunt în ziua de astăzi, îmi vei spune. Tu nu fii unul dintre ei, îți răspund.

E foarte greu să rămâi cinstit în ziua de azi pentru că toată lumea comite injustiții. Tu nu te defini pe baza acțiunilor altor oameni, ci pe baza principiilor tale, îți voi răspunde. Eu unul sunt ferm convins că poți ajunge la bogăție și pe căi cinstite.

3. Generozitate. Indiferent câți bani ai avea, adu-ți aminte să oferi ceva înapoi. Fie că sunt mulți, fie că sunt puțini, banii trebuie să urmeze cursul lor firesc în a fi dați mai departe. Din punct de vedere pragmatic, poate fi o pierdere care te ține departe de bogăție.

Totuși, să avem în vedere că una dintre principalele cauze pentru care bogăția este benefică este faptul că-ți oferă oportunitatea de a oferi ceva celorlalți, iar aici e câștigul tău real: a fi virtuos și a oferi semenilor tăi din ceea ce ai primit.

Lucian Pușcașu

P.S. Dacă îți place acest stil filosofic în care abordez banii, am scris un articol despre educație financiară în aceeași manieră și poate fi citit chiar aici: https://www.semped.ro/educatie-financiara-o-perspectiva-filosofica-despre-bani/

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *