Sari la conținut
Home » Blog » Liniște sufletească. Principii care ne vor readuce sănătatea mintală

Liniște sufletească. Principii care ne vor readuce sănătatea mintală

liniște sufletească

Liniște sufletească în Stoicism

Sunt două mari direcții generale ale Stoicismului: a excela în virtute și a dobândi liniște sufletească.

Virtutea duce la dezvoltarea caracterului și oferă contur și direcția unei vieți care merită trăită. Virutea este echivalentul dezvoltării și optimizării personale, în zilele noastre.

Când e vorba de liniște sufletească în schimb, se presupune prevenirea decăderii spiritului omului, echilibrul emoțional mai exact, precum și tratarea diferitelor suferințe atunci când ele apar.

Căutarea a ceea ce numim liniște sufletească este echivalentul metodelor psihologice și a psihoterapiei din zilele noastre care restabilesc echilibrul emoțional și vindecă tulburările mintale.

În cele mai vechi timpuri, ca și în prezent, oamenii se preocupau mai mult de liniște sufletească (echilibrul emoțional), decât de practicarea virtuților (dezvoltarea personală). În consecință, munca stoicilor s-a dezvoltat în funcție de nevoile oamenilor.

Drept rezultat, cele mai multe lucrări ale stoicilor vizează principii despre liniște sufletească decât practicarea virtuților, cel mai bun exemplu fiind Manualul lui Epictet, în care sunt oferite sfaturi cât se poate de pragmatice cu privire la prevenirea și în a redobândi liniște sufletească.

Scopul stoicilor era de a obține liniște sufletească, precum și a cultiva o stare mentală caracterizată de reziliență și serenitate pentru momentele dificile de viață.

În acest scop, stoicii au devenit observatori ai minții umane, primii psihologi ai lumii antice. Astfel, ei au studiat starea de liniște sufletească, care sunt factorii care o tulbură, respectiv o mențin.

În acest sens, au dezvoltat de-a lungul timpului o serie de practici și exerciții care să prevină căderile în tulburări sufletești, precum și să ajute persoana care a căzut în ele să-și recapete liniștea pierdută.

Cea mai mare parte a practicilor și exercițiilor propuse de către stoici au fost validate științific două milenii mai târziu de știința psihologică modernă. Astfel, pe baza doctrinei stoice, psihologia cognitivă a construit un întreg arsenal de tehnici psihologice care ajută oamenii în tratarea tulburărilor mintale, tehnici aplicate în ședințele de psihoterapie.

4 principii ce vor aduce liniște sufletească

Filosoful francez Pierre Hadot ne propune patru atitudini cheie regăsite în studiul Stoicismului prin care putem dobândi liniște sufletească. El numind aceste principii drept “miezul stoicismului etern”, principii care, odată înțelese și aplicate, ne vor readuce și menține echilibrul emoțional.

1. Oamenii nu sunt creature izolate, fragmentare, ci sunt părți esențiale dintr-un întreg mai cuprinzător, parte a întregii omeniri și a Universului

Odată ce vei realiza că ești parte din ceva mai mare, din Universul în care trăim și că ești conectat cu tot ceea ce te înconjoară, de la plante până la oameni, vei începe să te simți complet și unic.

Multe dintre problemele noastre emoționale, probleme care sabotează dispoziția de liniște sufletească, sunt cauzate de lipsa raporturilor sănătoase cu oamenii. Avem nevoie de ei, fie că recunoaștem asta sau nu.

Autoîmbunătățirea personală și individualismul promovate în timpurile în care trăim sunt mult exagerate. Pur și simplu nu poți să exiști, darămite să te dezvolți de unul singur. Oricât de multe oportuntăți am avea și unelte de evoluție individuală, nu putem ignora originile noastre, faptul că suntem programați genetic să avem nevoie de alț oameni.

Astfel că, de multe ori, tulburările mintale, care distrug orice liniște sufletească, sunt un construct social, o reflexie a faptului că sufletul nostru duce lipsă de conexiuni interumane. Stoicii și-au dat seama de acest lucru, astfel că au atras atenția asupra apartenenței la alți oameni și chiar au numit-o drept o datorie: stoical să lucreze în slujba binelui comun, să fie printre oameni.

Dacă ne facem așadar un scop din a fi în legătură cu semenii noștri prin acțiunile bune pe care le facem pentru aceștia, sentimentele de abandon, dependență, singurătate și deprivare vor fi înlocuite de apartenența la acest tot unitar pe care noi îl numim Viață/ Univers.

2. Există un sentiment fundamental de seninătate, libertate și putere, care vine din a accepta că nu există lucruri rele, cu excepția răului moral

Pentru stoici, singurul lucru bun în viață este dat de excelența morală prin progresul în virtute. Asta va aduce liniște sufletească, împlinire personală și, în general, o viață fericită.

Concret, nu putem fi fericiți decât dacă facem acte virtuoase. Să ieșim din zona de confort din când în când. Să oferim din ceea ce avem. Să fim corecți atunci când putem fi necinstiți. Să fim cumpătați atunci când avem acces la prea multe. Să ne gândim de două ori înainte de a lua o decizie.

Toate acestea sunt virtuți și duc la fericire. Nu ai să vezi persoane fericite care fac exces de mâncare, care rămân mereu în același punct, care fură și se folosesc de alte persoane ori care acționează fără a avea un scop în minte. Pur și simplu nu ai să vezi.

Desigur, aparent aceste persoane cunosc plăcerea și se simt satisfăcute pe moment cu viciile ce le au, însă pe termen lung nu vor simți liniște sufletească. Suntem condamnați la condiția umană, condiție care a legat virtutea de fericire. Ești liber să faci doar binele.

3. Valoarea intrinsecă a naturii umane este absolută

Valoarea umană este incomparabilă, infinită. Nici măcar nu e nevoie să demonstrăm sau să argumentăm valoarea umană. Avem dreptul la liniște sufletească, la iubire și la fericire doar pentru simplul fapt că existăm. Astfel că valoarea fiecare om este egal și nu ne putem compara valoarea.

Creștinismul de pildă spune că suntem copiii lui Dumnezeu, creația sa făcută din iubire și pentru iubire, motiv pentru care avem o fărâmă de divinitate în noi. Să avem deci credința cum că natura noastră este sacra.

Astfel, putem dezvolta un sentiment al înfrățirii cu ceilalți oameni, lucrând împreună la binele umanității prin îndeplinirea idealului moralității. Să lucrăm împreună pentru o lume mai bună, conformă cu valoarea noastră, o lume în care să ne bucurăm de liniște sufletească.

4. Trăirea conștientă în prezent

E o gândire idealistă, imposibil de atins, dar spre care merită să tindem. Ea presupune a trăi clipa prezentă ca și cum ar fi pentru prima și ultima oară, conștientizând că fiecare moment ne conectează cu infinitul spațiului și timpului.

Adevărata liniște sufletească se află doar în prezent, iar pentru stoici presupune să ne facem datoria. Clipa prezentă, care aduce liniște sufletească, nu se trăiește nefăcând nimic, ci excelând în activitățile noastre.

Dacă ne facem datoria de profesor, de inginer, de fiu, de vecin, de cetățean, de mamă, de conducător, de angajat sau de lider, atunci putem spune că trăim într-adevăr momentul prezent.

Făcând asta acum, făcând asta mai târziu și tot așa vom fi prezenți în mod continuu, vom duce viața pentru care am fost chemați și vom fi fericiți și mulțumiți, având liniște sufletească în schimb.

Concluzie

Avem potențialul de a obține și menține acea liniște sufletească ce ne caracterizează ca ființe umane. Nu este ceva ce obținem, ci mai degrabă ceva ceea ce e normal să avem și pe care-l pierdem dacă nu suntem atenți și ne corupem cu cele externe.

Făcând acte virtuoase și analizându-ne mintea și cum ne raportăm la viața în care trăim și la oamenii din jur, ajungem să beneficiem și să păstrăm o liniște sufletească de netulburat. Dacă vrei să afli principii simple și practice prin care îți poți redobândi și păstra o liniște sufletească perfectă, ai un articol chiar aici: https://www.semped.ro/principii-din-stoicism-cum-sa-traiesti-viata-si-sa-intampini-moartea/

Lucian Pușcașu

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *