Sari la conținut
Home » Blog » Managementul emoțiilor. 5 modalități de gestionare mai bună a emoțiilor

Managementul emoțiilor. 5 modalități de gestionare mai bună a emoțiilor

managementul emoțiilor

Ce bine ar fi să ne controlăm emoțiile. Nu ne-am mai pierde cumpătul, nu ne-am mai simți doborâți de emoții negative copleșitoare, am fi optimiști mai tot timpul și am putea să ne bucurăm doar de acele emoții plăcute, la momentul și timpul oportun. Bine ar fi… 🙂 Te anunț însă că această dorință utopică este, de fapt, realizabilă într-o oarecare măsură printr-o abilitate specifică numită managementul emoțiilor.

Managementul emoțiilor înseamna, de fapt, inteligența emoțională despre care sunt sigur că ai auzit. E capacitatea de a-i înțelege pe cei din jur, de a empatiza și de a reusi să înțelegi natura umană, în general.

Managementul emoțiilor se referă la a-ți examina propriile tale trăiri interioare, a le cunoaște și gestiona, pentru a trăi acele emoții pe care tu le dorești, ori pentru a intra în contact cu sinele, în final.

Diferența dintre IQ și EQ

IQ e prescurtarea pentru inteligența rațională, iar EQ, pentru inteligența emoțională/ managementul emoțiilor. Inteligența rațională presupune capacitatea de a asimila concepte, a le analiza și gândi, a elabora idei etc. Iar pe cea emoțională am definit-o anterior.

La o primă vedere am putea spune că, fiind două tipuri de inteligență, ele sunt opuse. De fapt, IQ (rațională) si EQ (emoțională) sunt mai degraba complementare decât contradictorii. Una nu o diminuează pe cealaltă, ci se sprijină reciproc. Avem nevoie de ambele în viața de zi cu zi.

Managementul emoțiilor – componente

Cu siguranță că inteligența rațională e extrem de importantă, dar noi în acest articol noi ne vom ocupa de cea emoțională, de cum ne putem îmbunătăți managementul emoțiilor. Astfel, vom descompune acest concept în cele cinci părți ale sale, pentru a înțelege cum se manifestă managementul emoțiilor și cum o putem dobândi ca abilitate.

1. Conștiința emotiilor personale → recunoasterea unui sentiment atunci cand el apare. E capacitatea de a-ți putea observa emoțiile si a le manevra. Totodată, e capacitatea de a nu cădea pradă impulsurilor.

2. Gestionarea emoțiilor → odată ce ai recunoscut emoțiile, e nevoie să știi ce să faci cu ele: cum să le exprimi sau să le controlezi.

3. Automotivarea → punerea emoțiilor în serviciul tău, spre îndeplinirea unui scop. Apare deseori în fenomentul de amânare a recompensei.

4. Empatia. Recunoasterea emoțiilor în ceilalți

5. Reglarea emoțiilor altor oameni: manevrarea emoțiilor în ceilalți

1. Conștiința emoțiilor personale

Emoțiile sunt o parte din tine. Prin urmare, managementul emoțiilor presupune a cunoaște cum se manifestă aceste emoții în cazul tău, cunoaștere ce se realizează pe baza conștiinței de sine. E capacitatea de a recunoaște sentimentele și de a face distincția dintre ele. Mai simplu spus, să știi ce simți și de ce și ce a cauzat aceste sentimente.

Cei care au o conștiință de sine ridicată își înțeleg emoțiile, impactul comportamentelor celorlalte persoane asupra propriilor emoții și cum propriile comportamente îi afectează pe ceilalți. Înțeleg emoțiile astfel încât nu se lasă purtați de ele fără voia lor.

Conștiința de sine permite analiza obiectivă a propriei persoane. Ești conștient de propriile puncte forte și de propriile slăbiciuni, folosindu-te de ele pentru a obține rezultatele dorite în viața reală.

Conștiința de sine te ajută să înțelegi asupra căror aspecte e esențial să lucrezi la propria persoană. Astfel, ea are aplicații și în alte domenii, nu doar în managementul emoțiilor.

Câteva metode de a îmbunătăți conștiința de sine: meditația, auto-reflecția și tehnica jurnalului. Nu le voi detalia aici deoarece avem articole separate pentru fiecare.

2. Gestionarea emoțiilor

Reprezintă partea practică din managementul emoțiilor, realizându-se prin auto-reglarea emoțională. Auto-reglarea emoțională e un set de abilități ce se referă la capacitatea noastră de a ne modifica și controla emoțiile, dar și modul în care le exprimăm.

Cele două trebuie diferențiate. Una este să modifici și să controlezi ce simți și cu totul altceva e să controlezi cum exprimi ce simți. Prima este mult mai dificilă decât a doua și, de cele mai multe ori, poate să fie chiar dăunătoare.

Certe sunt beneficiile pentru că putem, într-o oarecare măsură, să prevenim, să reducem, să inițiem sau să creștem intensitatea emoțiilor noastre. Facem asta pentru a ne servi de ele în diferite scopuri.  

Tot aici includem și capacitatea de a ne exprima emoțiile adecvat contextului și diferențiat în funcție de persoana cu care suntem și de scopurile pe care le avem. Spre exemplu, e foarte indicat să îți exprimi emoții de vulnerabilitate în fața unui prieten foarte bun, terapeutului sau a unui membru al familiei în care ai încredere, dar să nu faci asta în mod public.

Există mai multe strategii de reglare emoțională, iar eficiența lor diferă în funcție de intensitatea emoției, de resursele mentale și fizice pe care le avem pe moment, dar și de alți factori. Cele mai multe sunt folosite intuitiv, dar, ca orice altă abilitate, ele pot fi optimizate prin exersare sistematică și ghidată. 

E un subiect destul de tehnic pe care l-am îndetaliat deja într-un articol separat.

3. Auto-motivare

Motivația este o emoție. Prin urmare, managementul emoțiilor presupune și gestionarea nivelului de motivație, pentru a se ajunge și a se păstra un optim motivațional în rezolvarea problemelor din rutina zilnică.

Pentru persoanele care au managementul emoțiilor destul de bine dezvoltat, motivația nu constituie o problemă. Astfel de persoane nu se lasă ademenite de recompensele pe termen scurt, dar aspiră la cele pe termen lung.

Ele sunt orientate spre soluții, sunt productive, iubesc provocările și eficiența. Așadar, managementul emoțiilor în scopul obținerii motivației este mai degrabă un cumul de abilități manifestate pe termen lung, decât o tehnică specifică executată într-un anumit moment.

Pentru a fi motivat ai nevoie, contrar credințelor populare, să îți dezvolți anumite deprinderi și trăsături de personalitate care să mențină motivația pe termen lung. Astfel de trăsături pot fi autodisciplina, gândirea pe termen lung și capacitatea de amânare a recompensei. Avem și un articol separate în această direcție. Îl poți citi dând click aici.

4. Empatia 

Empatia e esența în managementul emoțiilor. E capacitatea de a recunoaște și simți emoțiile altora, chiar dacă ele nu sunt aparent vizibile. Oamenii empatici sunt foarte buni în a gestiona relațiile și în ascultarea activă în problemele celor din jur. Nu judecă oamenii și trăiesc cu inimă deschisă.

Există diferențe mari între oameni în ce privește capacitatea lor de a empatiza cu ceilalți și, ca în cazul conștientizării și reglării emoționale, empatia poate fi și ea dezvoltată prin metode specifice, aplicate ghidat și sistematic. 

O primă formă de empatie este empatia emoțională care are la bază capacitatea de a simți ceea ce simte celălalt. Însă empatia include și capacitatea de a simți tu însuți emoția pe care o trăiește celălalt, de a avea o reacție emoțională la trăirea celuilalt. 

Empatia se construieste pe conștiința de sine. Cu cât ne înțelegem mai bine propriile emoții, cu atât suntem mai capabili să interpretăm sentimentele altora.

O altă formă de empatie este empatia cognitivă care presupune a înțelege perspectiva celuilalt. În acest caz, identifici și înțelegi modul în care gândește și ce simte celălalt, dar nu trăiești și tu aceleași emoții.

5. Reglarea emoțiilor altora 

E capacitatea de a identifica emoțiile și gândurile oamenilor din jur și de a putea simți intensitatea sentimentelor ce se rasfrang asupra lor, dar și capacitatea de a înțelege cum funcționează situațiile sociale complexe, modul de comportare a oamenilor prezenți la acel eveniment, și de a intui în ce direcție va evolua evenimentul respectiv.

E uimitor cum te pot schimba oamenii din jur. În acest caz, cu cât îți dezvolți managementul emoțiilor mai bine, cu atât vei avea un control deliberat din ce în ce mai mare asupra asocierii cu oamenii de care ai parte, permițându-ți să înveți ceea ce e benefic și să eviți lucrurile negative.

Mai simplu și practic spus, managementul emoțiilor altora presupune: a te integra într-un grup nou de oameni, a comunica mai eficient cu o persoană cu care vrei să te împrietenești, a atrage o persoană de sex opus, a te face plăcut în mod natural de către ceilalți, a capta și menține atenția într-o adunare/ întâlnire oficială etc.

Așadar, managementul emoțiilor nu presupune a conștientiza și auto-regla doar propriile emoții, ci și pe ale celor din jurul tău.

Concluzie

Managementul emoțiilor presupune a înțelege emoțiile celorlalte persoane, a oferi empatie pentru ceea ce simt și a avea capacitate de autoreglare a emoțiilor în așa manieră încât să-ți îmbunătățești calitatea vieții.

Dacă IQ-ul (inteligența rațională) este capacitatea de a învăța și lucra cu informații, EQ-ul (managementul emoțiilor) este despre a ști cum să te descurci cu tine însuți și cu oamenii în mod eficient. Managementul emoțiilor evaluează așadar abilitățile relaționale ale unei persoane, cum ar fi: relațiile, capacitatea de a arăta empatie, conștiința de sine, conștientizarea socială etc.

Managementul emoțiilor are cinci componente care însă nu acoperă tot spectrul de abilități ce țin de perceperea și operarea cu propriile emoții și cu emoțiile celorlalți. Ele sunt însă competențe fundamentale pe care se bazează capacitatea noastră de a trăi în armonie cu propria viață emoțională și de a ne folosi emoțiile pentru a ne adapta la un mediu plin de provocări.

Managementul emoțiilor nu presupune un cumul de abilități pe care le-ai învățat o singură data, iar apoi le folosești după bunul plac. Managementul emoțiilor înseamnă continua exersare și dezvoltare a abilităților emoționale prin analiza propriilor trăiri și a impactului pe care-l ai în diferite experiențe sociale.

Lucian Pușcașu 

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *