Banii aduc fericirea? Filosofia jocului Monopoly
Când eram mic îmi plăcea să mă joc Monopoly, jocul unde într-adevăr banii aduc fericirea. Cred că ți-l amintești. Primeai la început o anumită cantitate de bani, dădeai cu zarul și cumpărai proprietăți pe care-ți construiai case în scopul de a falimenta alți jucători. Da, un exemplu de joc în care banii aduc fericirea.:)
Exista o regulă nescrisă care spunea că dacă cumperi mai multe proprietăți mai devreme le poți vinde mai scump mai târziu pentru că toți jucătorii 1) vor avea mai mulți bani și 2) vor avea nevoie de proprietăți să facă cartiere pentru a câștiga jocul.
La început fiecare jucător dintre cei patru primea 2000$, deci pe table de joc se aflau 8000$. De fiecare dată când treceai prin start primeai 200$ și primeai și bonusuri dacă ajungeai la casuța “șansă” sau “impozite locale”. Deci așa intrau mai mulți bani în joc.
Cea mai proastă mișcare era să nu faci nicio mișcare: să nu cumperi nimic, să nu vinzi nimic. Așa ceilalți jucatori aveau proprietăți și făceau și mai mulți bani din ele. Cu timpul intrau mai mulți bani în joc, cu mult mai mulți decât la începutul de 8000$.
Drept rezultat, proprietățile se vindeau și se cumpărau mult mai scump decât valoarea lor inițială, la începerea jocului. Prin urmare, pe termen lung, era mult mai benefic să faci rost de bunuri decât de bani pentru că bunurile creșteau în valoare și aduceau și alți bani, pe când banii în sine doar deveniau mai mulți și mai inutili.
Banii aduc fericirea? Inflația explicată
Așa e și cu viața reală. Bunurile au valoarea lor intrinsecă, dar prețul lor crește mereu pentru că avem tot mai mulți bani în lume. Locuințele au avut și vor avea valoarea siguranței, mașinile valoarea transportului și economisirii timpului, iar mâncarea valoarea de supraviețuire.
Totuși prețurile lor cresc și tot cresc deoarece în economia mondială sunt tipăriți tot mai mulți bani care ajung în piața monetară, dar bunurile rămân mereu acelelași.
Să presupunem că eu am 10 pixuri, tu cinci caiete și prietenul tău o carte. Fiecare primește 10 lei. Un pix valorează 1 leu, caietul tău 2 lei, iar cartea prietenului 10 lei. Astfel putem face una din două lucruri: fie eu să dau două pixuri pe caietul tău ori 10 pixuri pentru cartea prietenului, fie pot să cumpăr cu bani: 2 lei pentru caiet sau 10 lei pentru carte. Fie că ofer bani, fie că ofer un alt bun la schimb, tranzacția este echitabilă, corectă.
Dar să presupunem că în buzunarele noastre apar miraculos câte încă 10 lei pentru fiecare. Acum fiecare are câte 20 de lei. Acum sunt bucuros pentru că am de două ori mai mulți bani și deci pot cumpăra de două ori mai multe lucruri, banii aduc fericirea, spun eu.
În realitate, celelalte persoane nu vor mai fi interesate atât de mult de banii mei pentru că și ei au primit câte 10 lei. Astfel că, din punct de vedere al raportului, toți suntem la egalitate, la fel ca la început.
Să avem toți câte 10 lei e același lucru cu a avea toți 1 milion de lei. Bunurile sunt aceleași, dar puterea noastră de cumpărare s-a dublat în exemplul nostru. Iar ceilalți nu vor dori să vândă la fel.
În acest caz, putem păstra în continuare prima varianta în care ofer un bun pentru un alt bun deoarece valoarea intrinsecă a pixurilor, caietelor și cărților nu se schimbă. Dar nu mai pot cumpăra cu aceeași sumă de bani datorită dezechilibrului dintre câți bani are fiecare și ce bunuri oferă.
Dacă miraculos primește fiecare om de pe acest pământ mâine 100.000 de Euro, crezi că și-ar mai vinde cineva apartamentul pentru banii aceștia? Normal că nu, ar cere probabil dublu, 200.000 de euro, pentru că acum banii sunt de două ori mai mulți și deci de două ori mai inutili, dar valoarea bunului imobiliar este aceeași pentru că oricând poți locui în el.
E simplu: când ai mai mulți bani pentru aceeași cantitate de bunuri, e normal să se împartă la fiecare. Când toți avem bani dar pe nimeni care să vândă, e normal ca cel care se găsește să vândă să ceară mai mult. Da, banii aduc fericirea pe moment, dar doar după aparențe. În realitate, n-au absolut nicio valoare.
Când banii aduc fericirea în mod real
Banii aduc fericirea în mod real când nu te focusezi pe bani, ci pe a creea valoare. După cum am tot precizat, banii se tot devalorizează, dar valoarea pe care o produci e utilă în sine. Și mai mult, dacă te concentrezi pe a câștiga hârtii nu-ți mai rămâne timp să te concentrezi pe a produce valoare și.. nu vei avea hârii.
Nu ai cum să câștigi bani cinstit fără să produci valoare. Da, poți să furi, poți să păcălești sistemul, poți să împrumuți sau să primești pe degeaba, dar pe termen lung valoarea pe care o produci atrage bani în viața ta.
Cu cât lucrezi mai mult, cu atât produci mai multe bunuri, mai multă valoare. Cu cât produci mai multă valoare, cu atât ești mai bine plătit. Doar cât respecți acest ciclu firesc al banilor vei putea spune într-adevăr că banii aduc fericirea în cazul tău.
În perioada anilor 2009-2019, populația Statelor Unite ale Amercii a crescut cu peste 329 milioane de la 304, cu o inflatie de 16.63% Asta înseamnă că orice bun în 2019 era cu 16.63% mai scump decât în 2009 deoarece și nevoia de bunuri a crescut prin faptul că suntem mai mulți oameni pe pământ.
Trăim într-o lume materialistă. Acesta e adevărul. Deci banii aduc fericirea doar dacă ținem cont de caracterul material al acestei lumi. Vorba cum ca banii nu sunt importanți e mult exagerată.
Nu spun că banii aduc fericirea întru totul, spun doar că sunt un element important de care suntem nevoiți să ținem cont și pe care trebuie să-l folosim cu înțelepciune. Doar așa banii aduc fericirea într-adevăr.
Banii aduc fericirea? Răspunsul psihologic
Da, banii aduc fericirea, dar doar până într-un anumit punct și doar într-un anumit mod.
În primul rând, banii aduc fericirea doar atunci când folosim banii într-un mod virtuos și nu unul egois. Fiind conectați la tot ce ne înconjoară, acțiunile noastre trebuie puse în seama semenilor noștri.
Astfel, banii aduc fericirea dacă îi folosim nu doar în scop personal, ci și pentru a face bine altora. Dacă e să căutăm banii doar pentru binele propriu, vom dezvolta sentimente de egoism și mândrie, iar atitudinea noastră egocentrică va ține la distanță fericirea.
În al doilea rând, banii aduc fericirea doar dacă ai o anumită sumă care să îți asigure nevoile. Despre acest subiect am scris un articol separat aici https://www.semped.ro/momentul-in-carebanii-aduc-fericirea-in-mod-real/
Lucian Pușcașu
* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebook, precum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*
#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger