Sari la conținut
Home » Blog » Un plan de actiune pentru noul an: Viziune + Actiune = Rezultate

Un plan de actiune pentru noul an: Viziune + Actiune = Rezultate

plan de actiune

O întrebare inevitabilă: „Cine sunt eu, de fapt?”. Întrebările existenţiale ne vor însoţi pe tot parcursul vieţii. Uneori ne aduc împlinire şi satisfacţie personală, alteori o adevărată criză existenţială presărată cu frustrări şi remuşcări. Una din modalităţile de a evita aceste lucruri şi a trăi o viaţă plină de sens e construcţia unui plan de actiune în care să setezi direcţia cursului vieţii tale.

Pentru că suntem la final de an, e ocazia numai bună de a face asta. Dacă eşti dispus să investeşti câteva minute poţi rămâne cu 2-3 idei pe baza cărora să construieşti un plan de actiune pentru noul an inteligent, conştient şi plin de satisfacţii.

Pentru că suntem la cumpăna dintre ani, propun să avem un moment de reflecție asupra tot ceea ce ai fost și realizat de-a lungul timpului, să faci o retrospectivă asupra rezultatelor din diferitele domenii din viața ta: financiar, spiritual, sănătate, social, vocație, iubire etc. Să iei toate eșecurile și lecțiile ce le-ai învățat și să iei din ele tot ce se poate pentru anul ce vine, iar apoi să îți creezi un plan de actiune!

Da-ți voie un minut să fii un performer care vrea să fie tot ceea ce poate deveni, iar pentru asta are nevoie să își monitorizeze evoluția, având în vedere tot ceea ce a realizat până acum și de care se poate folosi pentru viitor, pentru ceea ce vrea să construiască de aici înainte.

Scopul acestui articol este să te facă conștient de necesitatea planificării viitoarelor obiective ce vrei să le împlineșți. Presupun că nu ai tot ceea ce îți dorești și că e nevoie să muncești continuu pentru ceea ce vrei.

Prin realizarea unui plan de acțiune, vei deveni mult mai conștient de obiectivele tale și de modul în care le-ai putea realiza. Cercetările arată ca persoanele care își monitorizează progresul prin folosirea unei agende, deci implicit a unui plan de actiune, sunt de 2,5 ori mai eficiente decat persoanele ce acționează dupa emoții, fără orice tip de plan. Așadar, ai toate motivele să tratezi cu seriozitate planificarea acțiunilor tale.

Câteva articole din aceeași categorie ce te pot ajuta să îți construiești o viziune pentru anul ce vine găseșți aici și aici.

Una din trăsăturile omului de succes este aceea că își fixează obiectivele ÎN SCRIS înainte de a acționa. Când construiești o casă ai nevoie să faci un plan de actiune care include o fundație, apoi zidurile, iar apoi acoperișul.

E destul de logic să ai nevoie de o direcție, fără ea practic nu poți porni la drum. E că și cum ai urcă într-un taxi și i-ai spune șoferului să pornească mașînă și să conducă. Nu are importantă unde merge, contează doar să conducă și te vei gândi tu pe drum unde vrei să ajungi.

Asta duce la foarte mult timp și energie irosite inutil. Când știi exact unde vrei să ajungi, ajungi mult mai repede la obiectiv pentru că ai un plan de acțiune concret ce te duce direct unde îți dorești.

Oamenii puternici sunt cei ce reușesc să vadă în viitor și să îl aducă în momentul prezent, dându-i un contur realist prin acțiunile lor. Să îndrăznești să vezi cât mai departe și să transformi visele în realitate, aste înseamnă să ai o viziune puternică.

Cum construiesc un plan bun pentru anul care vine?

Dacă nu ai mai făcut așa ceva până acum, e probabil să nu reușești să vezi în viitor. Poate te curpinde îndoială pentru că unele lucruri nu se vor adeveri. Poate te gândești că nu ești persoana capabilă de acele lucruri, chiar dacă obiectivul e realist, nu ești tu în stare de așa, obiectivul fiind prea mare pentru abilitățile tale.

E absolut în regulă! Nu pune presiune pe tine. Mai bine concentrează-te pe cum să obțîi într-o primă fază acele abilități ce îți lipsesc. Permiteți doar să scrii planul exact cum ți l-ai dori chiar dacă te îndoiești că ai putea să faci aceste lucruri.

Ideea de baza e să îți oferi libertatea de a avea o viziune asupra ceea e îți doreșți și să îți trasezi drumul pe care trebuie să mergi spre a ajunge ceea ce vrei tu să devii, să transformi idealul într-o realitate palpabilă.

După cum am spus la început, ai nevoie să reflectezi câteva ore sau chiar zile (în funcție de cât simți tu că ai nevoie) pentru a-ți forma o perspectivă asupra vieții tale și a rezultatelor tale din acest an care e pe sfârșite.

În urmă reflecției tale, ia toate domeniile vieții (iubire, sănătate, vocație etc) și da-le câte o notă în funcție de cât de satisfăcut te-ai simțit de ele. Preferabil este SĂ SCRII aceste gânduri pentru că te vor ajută să ai o perspectivă mai clară asupra anului ce se încheie.

Exemplu:

Financiar: 7

Iubire: 9

Vocație: 2

Sănătate: 9

Social: 10

Propria psihologie: 3

Din exemplul de mai sus reiese că ai avut rezultate foarte faine în ceea ce privește:

1. iubirea: probabil te-ai bucurat de o relație de cuplu foarte frumoasă în care te-ai simțit împlinit pentru că ai oferit iubire și ți s-a oferit iubire;

2. social: relațiile tale interpersonale au fost foarte puternice, ai avut prieteni loiali care țin la tine și pe care te poți baza.

Însă ai avut rezultate foarte slabe în ceea ce privește:

1. vocația: nu ți-ai găsit încă scopul și drumul în viață, încă nu știi ce vrei să faci toată viața de aici înainte, sau poate știi, dar nu te-ai ocupat de ceea ce îți dictează sufletul și ți-ai investit energia în alte lucruri, iar acum simți că tot efortul tău nu s-a meritat pentru că nu ai nicio satisfacție personală;

2. propria psihologie: te-ai simțit de-a lungul timpului demotivat, cu stima de sine la pământ, nu găseai puterea de a îți controla emoțiile, prin urmare făceai lucruri pe care le regretai mai târziu.

Făcând acest exercițiu ai o viziune mult mai clară asupra a ceea ce a fost bine în anul precedent și poți avea în vedere ce poți face mai bine pe viitor. În orice caz, eu în locul tău m-aș focusa pe domeniile unde am mai mari probleme. În exemplul de mai sus, pe vocație și pe propria psihologie.

Poate vrei că anul care vine să fie anul în care îți descoperi vocația și să dobandesti împlinirea sufletească după care ai tânjit atât de mult, să începi să lucrezi cu iubire la ceea ce te pasionează și să devii din ce în ce mai bun, oferindu-le celorlalți din ceea ce știi tu să faci.

Poate simți nevoia să te conectezi mai mult la propriul tău spirit și să îți asculți mai mult vocea interioară pe care ai ingnorat-o tot acest an și e momentul să te ocupi puțin mai mult de inima ta, de tine însuți.

Evident, te poți ocupă în continuare de domeniile la care ai deja rezultate: poate ai o relație cu o persoană specială și acest an ai dori să o aprofundezi. E foarte bine și așa. Dar prioritar să rămână lucrurile pe care nu le ai și de care trebuie să te ocupi.

O personalitate în adevăratul sens al cuvântului e satisfăcută de toate domeniile vieții, nu doar de unele.

Poate te gândești că ai atât de multe de făcut și că un plan nu te va ajuta foarte mult pentru că oricum nu le poți face pe toate. Scopul principal este de a face ordine în mintea ta, de a prioritiza sarcinile și de a te focusa pe cele importante pentru că nimeni nu poate realiza absolut toate obiectivele ce și le propune.

După ce ai stabilit clar ce rezultate ai avut și unde ai de lucrat, e momentul să îți faci planul pentru a transformă viziunea în realitate. Iată câteva aspecte de care poți ține cont în construcția planului tău scris:

1. Care a fost identitatea ta în acest an? Ai avut un plan de actiune?

– ce ai reprezentat pentru ține însuți și pentru ceilalți?

– ce acțiuni și ce succese/eșecuri ai avut; cum te poți folosi de acestea pe viitor?

– cât de satisfăcut ești de acest an și unde simți că mai ai de lucrat de aici înainte?

– care au fost ipostazele în care te-ai aflat și cât de bine le-ai respectat: student, elev, partener de cuplu, antreprenor, prieten etc.

2. Ce identitate vrei să ai în noul an? Ce fel de plan de actiune te-ar defini?

– cum te vezi peste ani și ani și ce rezultate ai?

– cum te vezi anul acesta și ce poți face pentru a avea, într-un sfârșit, identitatea și realizările de peste câțiva ani?

– ce poți lua bun din anul ce a trecut (obiceiuri, persoane, trăsături) și le poți păstra pentru noul an?

– ce simți că te-a tras în jos și vrei să lași în urmă (obiceiuri, persoane, trăsături) și să le înlocuiești cu altele noi?

– cum te vezi în noul an? Ce fel de persoană, ce fel de trăsături ai avea?

– care sunt experiențele de care ai nevoie pentru a ajunge să ai acea identitate?

3. Care sunt obiectivele tale pentru noul an? Plan de acțiune realizabil

– caută să fii cât mai concret pentru că obiectivele abstracte nu pot fi procesate de creierul uman ( stau prost cu sănătatea, îmi doresc să fiu slab –> vreau să slăbesc 12 kg anul acesta, câte 1kg pe lună. Pentru această îmi voi face un abonament la sală la care voi merge săptămânal/ voi ieși să fac jogging de 2 ori pe săptămâna timp de 30 de minute)

– ce obiceiuri trebuie să îți implementezi pentru a îți îndeplini obiectivul?

4. Împarte cele 12 luni ale anului în 3 părți egale ( sau chiar 4 sau 6, în funcție de necesitățile tale)

Aici e momentul în care îți selectezi perioadele de acțiune, perioadele în care te ocupi de diferitele aspecte din viața ta pentru a-ți crește rezultatele.

Încearcă să nu îți pui foarte multe obiective pentru că e șansă mare să nu duci la bun sfârșit niciunul. Alege acele domenii care le consideri importante pentru tine și, fiind prioritare, pe restul le plasezi în plan secundar.

Păstrează un oarecare echilibru între cele 3 părți ale anului. Scopul nu este să te suprasoliciți în primele luni și să iei vacanță în următoarele. Ideea e să dai randament pe tot parcursul anului făcând acțiuni mărunte, dar constante care îți vor aduce rezultatele pe care le vrei.

Scopul scrierii planului pe o foaie nu îți aduce decât claritate, viziune și direcție, dar acestea rămân doar în plan mental. Doar acțiunile tale pot aduce ceea ce e în plan imaginar în plan real.

Când scriu aceste rânduri sunt conștient de faptul că mulți nu își vor face un plan din diferite motive: nu îi găsesc utilitatea, nu cred că pot obține mai mult de la ei înșiși, au uitat să aibă visuri și viziune, le e frică să fie sinceri cu ei înșiși și cu ceea ce își doresc etc.

Vreau să cred că tu ești una din acele puține persoane care vrea mai mult, care vrea să își construiască viața după propriile valori și care NU trăiește din inerție, la voia întâmplării.

Poți să îți faci planul chiar și la jumătatea anului sau chiar și în ultimele 2-3 luni din an. Tot e mai bine decât nimic sau să revii în decursul anului la planul inițial și să îl ajustezi, în funcție de noile experiențe și necesități.

Poți scrie planul cu un pix sau stilou, de mâna, pe foi albe A4 pe care să le păstrezi că pe un document și să le pui la loc sigur pentru a reveni la ele peste 12 luni, sau pe calculator, iar apoi să le printezi.

În încheiere vreau să te gândești la un singur obiectiv dintr-un anumit domeniu, pe care simți cel mai mult că necesită a fi îndeplinit. Ajuns la final de an nu ar mai conta nimic mai mult decât împlinirea acelui obiectiv. Cum te simți știind că ai reușit să îl îndeplinești? Ce ai făcut ca să ajungi acolo? Crezi că a avut sens pentru tine a avea un plan de actiune?

Ne vedem în noul an,

Lucian Pușcașu

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format audio.***

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *