Sari la conținut
Home » Blog » Ce înseamnă toleranța? Cum să fii mai tolerabil cu oamenii

Ce înseamnă toleranța? Cum să fii mai tolerabil cu oamenii

Ce înseamnă toleranța

Ce înseamnă toleranța când oamenii parcă sunt tot mai dușmănoși, reci și rău-voitori deși nu le-am dat niciun motiv. Ce înseamnă toleranța când trăim într-o lume tot mai volatilă unde ce era bun și frumos odată parcă nu mai are nicio importanță în prezent? Ce înseamnă toleranța când ceea ce am azi e posibil să nu mai aibă nicio valoare mâine?

La toate aceste întrebări justificate nu găsim răspunsuri justificate. Pur și simplu lumea e nedreaptă prin natura ei și n-ar avea rost să ne așteptăm să fie altfel decât este. Totuși, asta nu însemnă că trebuie să ne resemnăm și să trăim în frustrare.

Stoicii din antichitate ne încurajează în repetate rânduri să ne dezvoltăm toleranța față de tot ceea ce ne produce neplăcere în viață. Ei spun că indiferent de câtă nedreptate ar exista, rămâne în puterea noastră să nu fim afectați și, mai mult decât atât, să convertim consecințele unei lumi nedrepte în oportunități de dezvoltare personală și excelare în virtute.

Să construim o lume mai bună acolo unde nu există o lume bună prin darurile pe care le avem. Poate că asta este ceea ce înseamnă toleranța. Astfel că în acest articol vom explica ce înseamnă toleranța față de oameni și cum o putem noi dezvolta la rândul nostru.

Ce înseamnă toleranța pentru stoici?

Stoicii consideră că suntem animale sociale și că este datoria noastră de a forma și menține relații sociale cu semenii noștri chiar dacă ne îngreunează viața și progresul în virtute.

Musonius Rufus spune că “natura omului seamană cu cea a albinei. Albina nu poate trăi singură. Dacă se izolează, dispare.” Așadar, natura omului este de a fi atât rațional, cât și social.

Marcus Aurelius întărește această afirmație spunând că “omul este ființa cea mai apropiată nouă, în măsura în care trebuie să le facem bine și să-i suportăm pe ceilalți”.

Astfel că stoicul nu ține seama faptelor bune pe care le face pentru ceilalți, nu se laudă cu binele făcut semenilor săi și, în general, va fi discret și eficient, fără a aștepta ceva în schimb.

Marcus Aurelius merge până într-acolo încât ne îndeamnă să-i acceptăm chiar și pe aceia care ne enervează chiar dacă viața noastră ar fi mult mai bună fără ei. Ne propune nici să îi evităm, dar nici să nu ne lăsăm subjugați de ei, ci dimpotrivă, să lucrăm cu ei având în vedere binele comun.

Ce înseamnă toleranța când oamenii ne fac rău

Stoicul caută să îi iubească pe ceilalți chiar dacă iubirea nu este reciprocă. Ai iubi pe oameni este în puterea noastră, dar a primi înapoi nu mai este în controlul nostru. Așadar, trebuie să căutăm prima dată să iubim pe ceilalți, iar abia apoi să sperăm că vom fi iubiți înapoi acceptând totodată că asta nu se va întâmpla. Despre cum iubește un stoic am scris un articol chiar aici.

Marcus Aurelius promovează ideea de fatalism social: nimeni nu se poate comporta altfel decât o face. Nu ne putem alege noi defectele. Prin urmare, ele se manifestă singure. Totodată, lumea nu ar putea exista fără oameni ca ei. E normal să existe cineva care să te enerveze. Ai în vedere acest lucru și vei fi mult mai tolerant.

“Căci ne-am născut pentru a ne ajuta unii pe alții, precum picioarele, mâinile, pleoapele, șirurile de dinți de sus și de jos. Așadar, a acționa unii împotriva altora este împotriva naturii – Marcus Aurelius

Dacă îi eviți pe oameni îți păstrezi sănătatea mintală într-adevăr, dar nu îți îndeplinești datorirea pentru care ai fost creat. Însă dacă conviețuiești cu oamenii participi la binele comun, dar riști să-ți tulburi echilibrul interior din pricina lor.

Prin urmare, stoicii au consuit diferite practici despre ce înseamnă toleranța, prin care să poată conviențui cu oamenii, dar fără a-și tulbura spiritul.

1. Suntem făcuți să ne ajutăm

Contribuim la binele umanității pentru a putea progresa. Ne-am nascut pentru a coopera. Nu este în natura noastră să ne sabotăm unii pe alții.

Marcus merge până într-acolo încât spune că dacă nu arăți afecțiune umană față de ceilalți comiți un delict, un act vicios, deoarece este împotriva voinței Providenței și a naturii tale umane să nu arăți compasiune și afinitate pentru ceilalți.

Dacă nu ne plac oamenii, măcar să îi tolerăm. Asemeni unei pastile amare recomandate de medic, care ne va face bine, să vedem în ceilalți o oporunitatea. Suntem îndemnați să vedem pe oameni un prilej de a excela în virtute. Căci fără astfel de oameni în viața noastră, ce folos ar mai avea virtutea?

2. Nimeni nu face rău în mod voit

Oamenii fac fie lucruri corecte, fie lucruri greșite. Dacă ceea ce fac este corect, atunci e un lucru bun ți n-ar trebui să te supere. Dacă ceea ce fac este greșit, atunci spune-ți că fac asta pentru că lor li s-a părut că este corect.

Ia-o logic: nimeni nu greșește intenționat. Suntem predispuși spre a face binele chiar dacă ia forme contradictorii care pentru ei sunt justificate. Nu putem ști niciodată adevăratele intenții ale oamenilor. Nu știm ce este în sufletul și mintea lor de se comportă cum se comportă.

Totodată, să contemplăm înclinația umană spre greșeală. Și eu și tu și oricine face greșeli. Dacă cineva face un rău, categorizează-l în această idee și apoi gândește-te și la tine, la cât de multe astfel de greșeli faci.

3. Istoricul lor de viață

Să nu vedem doar aspectele problematice, ci întreaga lor personalitate. Care sunt lucrurile pe care ei le valorizează? Cel mai probabil nu ceva virtuos. Așadar, nici laudele nici insultele lor n-ar trebui să te afecteze.

4. Consecințe emoționale și sociale

Emoțiile noastre nu au nicio utilitate în a-i schimba pe oameni. Ei oricum vor face ceea ce vor ei să facă. Așadar, ce rost are să te enervezi pe ei? Sigur, poate că daca vei fi furios vor face cutare lucru din frică, deci își vor schimba comportamentul, dar asta nu va produce o schimbare in caracterul lor astfel că e foarte probabil să te mai confrunți cu problema respectivă pe viitor.

Ba mai mult, emotiile nesanatoase sunt contraporductive. Îți faci ție rău. Totodată, consecințele aduse sunt mult mai grave decât actul de a tolera oamenii. Poti să îți strici relațiile cu oamenii importanți spre exemplu.

Realizează că emoția ta nesănătoasă de tip furie este mult mai dăunătoare decât sursa ce a provocat-o. Furia te transforma într-o persoană vicioasă și nu răul comis în sine. Ceea ce este în exterior nu poate pata caracterul.

Recunoaște că furia în sine e mult mai gravă decât cauza pentru care te-ai înfuriat. Și cel mai interesnt, poti oricand combate furia, dar tu alegi să o ții in tine și să îți facă rău. Despre cum să combați furia am scris un articol chiar aici.

5. Asteaptă-te ca oamenii să îți facă rău

E o nebunie să crezi că vei da doar de oameni buni care îți vor binele. Sunt fel și fel de oameni în lumea asta, iar viața e destul de lungă să-i întâlnești pe toți.

Amuzant e că oamenii sunt complexați de răul primit spunând că nu se așteptau la asta, adică la trădare, jignire, furt sau orice altceva. Dar astea sunt la ordinea zilei. De ce ai fi tocmai tu scutit de ele?

Pur și simplu se întâmplă, iar dacă accepți asta și te aștepți să o pățești și tu nu vei mai fi luat prin surprindere și nu vei mai fi rănit atât de ușor. Hai deci să nu mai avem pretenția la imposibil.

6. Contemplarea virtuții

Ce virtuți și ce soluții ai la îndemână pentru a face față situației problematice? Apoi caută să înveți persoana respectivă cum să se comporte, dacă se poate, după principiul “fă-ți din dușmani prieteni”. Caută să îi arăți unde a greșit. Dacă va înțelege, depinde de el, dar tu ți-ai făcut datoria.

7. Memento mori (nu uita că vei muri)

Totul e trecător și oricum nu va conta. Vrei să iei resentimentele cu tine în mormânt? Dacă comportamentele vor fi oricum date uitării în viitor, de ce ar trebui să te preocupe atât de mult acum? Asta nu e resemnare ci ințelepciune. Astfel că îndemnul nu este să nu facem nimic, ci să acționăm corect, neconditionați de emoții și judecați distructive, arătând astfel ce înseamnă toleranța.

Lucian Pușcașu

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *