Sari la conținut
Home » Blog » Sinele divizat de traumă. De ce ești confuz de nu te mai recunoști uneori

Sinele divizat de traumă. De ce ești confuz de nu te mai recunoști uneori

sinele

Abordările filosofice spun că Sinele este potențialitatea pură dintr-o persoană, independent de natura sa fizică. Dogmele religioase spun că Sinele este sufletul omului, creația lui Dumnezeu, dar conectată cu trupul omului. Psihologia spune că sinele derivă din conștiință.

În orice caz, toate abordările definesc sinele ca fiind o manifestare unică a personalității noastre. În continuare, dacă sinele e sănătos, viața ta va fi în consecință. Dar dacă sinele este nesănătos, apar problemele.

În acest articol vom analiza consecințele unui sine nesănătos, divizat în urma lipsurilor și traumelor emoționale din copilărie. În acea perioadă se cimentează sinele, iar dacă sunt anumiți factori care interferează cu dezvoltarea lui (traume, lipsuri emoționale, mediu toxic), dezvoltarea lui va fi deficitară.

Așadar, următoarele rânduri te vor ajuta la propria auto-cunoaștere și la a înțelegi de ce te simți deconectat de tine însuți în unele momente, comportându-te parcă precum o altă persoană.

Sinele divizat duce la tulburări de personalitate

Din punct de vedere al sănătății mintale, sinele tău ar trebui să fie cât mai coeziv, mai autentic, mai congruent cu manifestările și comportamentele tale în rutina zilnică. Dacă sinele este disociat sau difuz, acest lucru reflectă probleme interioare concretizate chiar în tulburări de personalitate.

Mai practic spus, sinele te reprezintă pe tine în esența ta. Dar cu cât te simți mai diferit decât ești tu în general, în diferitele momente, cu atât putem deduce o varietate mai largă și intensă de probleme.

În general, cam toți oamenii au un pic sinele divizat datorită experiențelor toxice de viață, ceea ce nu e chiar atât de rău. Sinele divizat poate constitui o problemă majoră doar dacă intensitatea sa e semnificativă astfel încât să îți afecteze calitatea vieții în ansamblul ei.

Sinele în Terapia schemelor cognitive

În terapia schemelor cognitive, sinele este analizat prin prisma începuturilor în care s-a format, adică în perioada copilăriei, și cum este el legat de momentul prezent, în problemele și dificultățile cu care te confrunți.

În terapia schemelor cognitive, sinele divizat în mai multe părți este cunoscut sub numele de „mod”. Modul este o modalitate emoțională sau cognitivă de a experimenta viața. Mai exact, e un fel caracteristic ție de a vedea lucrurile și de a le simți. Ele sunt fațete diferite ale personalității noastre (de copil, de adult, de părinte etc.)

Noi toți avem modurile noastre și e firesc să le avem. Problema apare când ele sunt mai mult disociate decat integrate, cand sunt diferite și nu comunică unele cu altele. Deci cu cât oscilezi în emoții, neavând control asupra lor și cu cât gândurile tale se ciocnesc mai mult unele de altele, nemaiștiind de tine, cu atât sinele a suferit mai mult de-a lungul timpului, iar consecințele se văd și în viața ta.

Modurile sunt stari emoţionale și răspunsuri de coping activate pe moment de anumite scheme disfuncționale (capcane mentale) dezvoltate în urma unor experiențe toxice din copilărie.

Se poate să fii într-un mod de copil, apoi adult şi aşa mai departe. Uneori trecerea e foarte rapidă, iar alteori e graduală.

Sinele sănătos vs. sinele nesănătos

1. Conștientizarea modurilor

O trăsătură a severității cu care se confruntă sinele este conștientizarea. Cu cât modurile sunt mai conștiente, cu atât ești mai sănătos. Practic, te înțelegi pe tine și cauzele pentru care te comporți în maniera ta specifică. Însă cu cât modurile sinelui sunt mai inconștiente, cu atât ele te pot copleși deoarece nu poți controla ceea ce nu conștientizezi.

2. Disocierea modurilor

Disocierea reprezintă unitatea pe care o are sinele în modurile sale. Spre exemplu, ești un adult de 30 de ani. Ai un copil deci ești părinte (mod de părinte). Profesia ta e de profesor (Mod de profesor). Ai o soție iubitoare cu care te înțelegi bine (Mod de partener). Aici cele trei moduri provin din modul de Adult sănătos.

Nu ai manifestări anormale deoarece modurile sunt compelmentare între ele. Felul tău de a fi nu diferă prea mult, indiferent de contextul în care ești pus.

Dar dacă ești un părinte care nu are timp de copilul lui, s-ar putea să înceapă problemele deoarece nu îndeplinești criteriul pentru a avea un mod de părinte sănătos.

Cel mai probabil va fi vorba de modul Copil indisciplinat (despre care voi scrie imediat). Ești profesor și te enervezi toată ziua din cauza elevilor (Mod de Copil furios). Totodată, te cerți cu soția pentru că nu îți îndeplinește cerințele (mod de Copil răsfățat).

După cum vezi, modurile trebuie să se potrivească între ele. Dacă sunt disociate de propria persoană (adult de 30 de ani se comport ca un copil), pot apărea problemele.

3. Extremitatea modurilor

Cu cât reacțiile pe care le are sinele sunt mai contradictorii, cu atât e mai grav. Dacă ești foarte calm, iar brusc devii foarte nervos și înapoi, clar e o problemă. Dacă ești extrem de fericit, auzi câteva vorbe urâte și imediat devii foarte trist, iarăși ceva nu e ok.

În general, personalitatea ta ar trebui să aibă aceleași manifestări: să fii tu în orice context. Dacă oscilezi în gânduri și în fapte “azi reci, mâine fiebinți”, cu siguranță sinele tău are de suferit.

Sinele ca mod de Adult sănătos

Dacă sunt prezente scheme adaptative activate atunci sunt in modul de adul sănătos. E starea normală de funcţionare a unui adult. Când reacţionezi bine şi eficient, când te comporţi adaptativ, eşti în modul de adult sănătos.

Acest mod include gânduri și comportamente utile și adaptative și abilitățile necesare pentru a funcționa în viața adultului. Aceasta este partea sănătoasă, competentă dintre noi, care hrănește, validează și afirmă modul Copilul Vulnerabil; stabilește limite pentru modurile Copilul supărat și impulsiv; promovează și susține modul Copil fericit și neutralizează sau moderează modurile Critice disfuncționale.

Adultul în acest mod îndeplinește, de asemenea, funcții adecvate, cum ar fi munca, părinte în familie, acționează responsabil în angajarea obligațiilor. Desfășoară activități plăcute pentru adulți, precum interese și hobby-uri intelectuale, estetice și culturale și adoptă rutine de întreținere a sănătății, cum ar fi asigurarea unei diete sănătoase și exerciții fizice adecvate.

Când ai situaţii cand faci rău celorlalţi sau ţie, ai un mod nesănătos, altul decât cel de adult.

Funcție: vindecarea copilului vulnerabil / abandonat

Semnele și simptomele: oferă empatie, bunătate, toleranță față de sine și ceilalți, răsplată, ajută pe alții, se simte autonom.

Sinele ca mod de Copil

Moduri de copil sunt moduri naturale de a reacţiona la neindeplinirea nevoilor de baza. Cand eram copii si resimțeam acele experiente toxice, felul natural de a reacţiona la ele au fost manifestări de copil.

Astfel, datorită intensității traumei și manifestărilor avute în urma neîndeplinirii nevoilor, Sinele a dezvoltat o fațetă, un mod de copil. Acest mod e înscris în personalitatea ta și se va activa de fiecare data când nevoia emoțională neîndeplinită va fi reamintită de un eveniment prezent similar celui din copilărie

Sinele ca mod de Copil vulnerabil

Prima manifestare a Sinelui e cea de copil vulnerabil trist, neînțeles, însingurat etc. Acest mod apare când copilul resimte experiențele toxice, abandon abuz etc. Astfel, se formează modul de copil.

E normal sa fie așa pentru ca e o reacție normala de copil, dar nu mai e normală când ești adult. Ca adult ai aceleași moduri de copil. Practic, ești adult, dar reacționezi precum un copil.

Funcție: Afișează neputința, tristețea, anxietatea de a-ți îndeplini nevoile sau de a solicita securitate.

Semne și simptome: Deprimare, lipsite de speranță, teamă, victimizare, devalorizare, lipsită de dragoste, eforturi pentru a evita abandonul, vederea idealizată a partenerilor.

Sinele ca mod de Copil furios, impulsiv, nedisciplinat

Un alt mod e cel de copil furios. Se formeaza în prima copilarie ca răspuns la frustrarea nevoilor de manifestare a propriilor competenţe. Are reacţii furioase când nu e lăsat să facă ce vrea.

Modurile de copil impulsiv și indisciplinat se formează din cauză ca nu s-au impus limite. În consecință, la maturitate vei consindera că fie meriți mai multe decât alții, fie că ți se cuvin prea multe lucruri, fie nu ai răbdare, fie te enervezi ușor.

Funcție: acționează impulsiv sau furios pentru a obține nevoi sau a evoca sentimentele în moduri necorespunzătoare, acționează iritabil

Semne și simptome: intens supărat, cu strigăte, impulsiv, solicitant, devalorizant, „manipulator”, controlant, abuziv, amenințări suicidare, promiscuitate.

Sinele ca mod de Copil fericit

În modul Copil fericit, o persoană se simte mulțumită, deoarece nevoile emoționale de bază sunt îndeplinite. În această stare, o persoană poate fi jucăușă, se simte auto-validată, conectată, optimistă și competentă.

Accesul la modul Copil fericit este necesar pentru a te implica în activități jucăușe și plăcute, în special în mediile sociale. Mulți oameni nu au fost lăsați și nici nu au fost încurajați să se joace, pierzând astfel oportunități de a explora plăcerile și înclinațiile.

Modul Copil fericit oferă o contrabalansare importantă a durerii modului Copilul Vulnerabil.

Sinele ca Moduri de părinte

Aici vorbim de manifestări pe care le are sinele în modul de adult nesănătos. Sunt interanlizări ale figurilor parentale nesănătoase. Mai exact, e vorba despre personalitatea ta care a internalzat vocea părinților tăi în momentele toxice.

1. Părinte Punitiv. Nu tolerează greșelile și pedepsește continuu când acestea apar. Nu poate fi calmat în vreun fel dacă standardele sale nu sunt îndeplinite. Te împinge de la spate prin reguli rigide, nu acceptă emoţiile, dar nu te jigneşte.

2. Părinte Critic. Îți reproșează fiecare greșeală. Nu te pedepsește fizic, ci te înjosește emoțional prin vorbele sale. Te devalorizează, îți slăbește stima de sine și încrederea că poți face lucrurile corect.

Sunt moduri cognitive ce se refera la internalizarea standardelor si criticelor venite de la părinţi. Deci cu cat erau ei mai critici, cu atat modul va fi mai puternic. Se concretizează în tendinţa de a pedepsi pe alţii sau pe tine însuți.

Funcție: pedepsește copilul pentru exprimarea nevoilor, sentimentelor, comportamentului, afișării emoțiilor sau pentru greșeli în relații

Semne și simptome: Ură de sine, auto-pedeapsă, autocritică, lepădare de sine, auto-mutilare, furie pe sine pentru necesitate

Tratarea modurilor disfuncționale

În concepția Terapiei schemelor, Sinele are două tipuri de moduri sănătoase: modul Adult sănătos și modul Copil fericit sau mulțumit. Scopul în terapie e consolidarea acestor moduri pentru a crește capacitatea ta de a le accesa pentru a satisface nevoile emoționale într-o manieră adaptativă.

Modul adult sănătos e funcţionarea noastră optimă, eficientă, acel mod care poate combate tot. Pentru aceasta, modul de părinte trebuie să comunice cu celelealte moduri ale sinelui pentru a face pace între ele și a le îndeplini nevoile emoționale. Când ai dialog între moduri, ar trebui să câştige adultul sănătos.

Sunt două obstacole pe care le aduc celelalte moduri când se încearcă reducerea lor:

1. Protecție detașată: e modul care refuză comunicarea cu modul de Adult sănătos

Funcție: Reduce nevoile și sentimentele; se detașează de oameni. E momentul în care te îndepărtezi de oameni dintr-o anumită teamă.

Semne și simptome: Depersonalizare, gol, plictiseală, abuz de substanțe, auto-mutilare etc.

2. Hipercompensator: e modul care se răzvrătește împotriva tuturor, inclusive a Adultului sănătos.

Funcție: apăra copilul vulnerabil prin supraîncărcare, prin luptă, prin îndeplinirea nevoilor în mod obsesiv, fără limite etc.

Semne și simptome: Hipercompensatorul este competitiv, demonstrează ostentativ cât de mult funcționează sau controlează lucrurile sau pe alți oameni. Trebuie să își dovedească puterea ce o are față de sine și față de alții, pentru a nu intra în modul Copil vulnerabil / rănit.

Funcția Adultului sănătoasă: înțelege contextul, oferă empatie celor două moduri protecție și hipercompensator, le îndeplinește nevoile, gândește consecințele pe termen lung.

De ce nu ești confortabil cu ceea ce citești chiar acum

Ca adulţi evităm să intrăm în aceste moduri pentru că emoţiile sunt foarte neplăcute şi intense. Astfel, am învăţat nişte strategii de a bloca aceste moduri. De când eram copii am dezvoltat strategii astfel încât să nu mai ajungem în modurile de copil.

Aceste strategii se numesc mecanisme de coping. Ele se formează ca raspuns la cerintele mediului si ca auto-protecție. Așadar modurile de copil sunt moduri emoționale, iar strategiile de coping sunt moduri comportamentale.

În acest articol ți-am prezentat cum s-a format sinele în urma experiențelor traumatice din copilărie. Dacă vrei să afli în mod concret cum se manifestă sinele afectat, am scris un articol doar despre acest subiect. Te va ajuta să conștientizezi acțiunile pe care le iei în rutina zilnică.

Concluzie

Sinele sănătos se manifestă prin personalitatea unui copil fericit în prima parte a vieții, iar apoi, prin personalitatea unui adult sănătos la vârsta adultă. Experiențele toxice timpurii interferează cu dezvoltarea sănătoasă a sinelui, formîndu-se alte fațele ale sinelui care vor aduce însingurare și nefericire la vârsta adultă.

Astfel avem moduri de părinte dezadaptative: Părintele punitiv, care se pedepsește, învinovățește pe sine sau pe ceilalți. Părintele critic, care impune standarde și reguli rigide, pretinde eficiență, perfecțiune și nu acceptă exprimarea emoțiilor

Totodată, avem moduri de copil dezadaptativ: furios, nedisciplinat, impulsiv, care sunt manifestări ale Copilului vulnerabil din noi căruia nu i s-au îndeplinit nevoile emoționale la vârsta adultă.

Scopul în terapie este de reduce aceste moduri nesănătoase și de a le întările pe cele sănătoase.

Modul adult sănătos are grijă de copilul vulnerabil, impune limite copilului furios, combate modurile dezadaptative de coping, moderează modurile de părinte disfuncțional. Face să funcționeze lucrurile, lucrează, are grijă de casă, de sănătate etc.

Prin terapie, auto-reflexie și aplicarea exercițiilor practice din această serie de articole, vei putea, în timp, consolida Sinele și avea o sănătate mentală puternică și o viață împlinită drept consecință.

Lucian Pușcașu

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

2 comentarii la „Sinele divizat de traumă. De ce ești confuz de nu te mai recunoști uneori”

  1. Buna, Lucian
    Esti genial pt mn. Ai reusit sa scrii tot ceea ce am invatat in ani, in doar cateva fraze. Se pare ca structura ta mentala, tipic masculina si f rationala, imbinata cu muzica si filozofia, te fac un mare geniu. Presupun ca ai o inteligenta superioara, iar viata ta nu a fost tocmai ușoară. Mulțumesc ca impartasesti calupuri de stiinta cu toti oamenii.
    Doamne ajuta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *