Sari la conținut
Home » Blog » Terapia schemelor cognitive. Cum să-ți reinventezi întru totul viața

Terapia schemelor cognitive. Cum să-ți reinventezi întru totul viața

terapia schemelor cognitive

Ai avut vreodată sentimentul că viața ta trece, dar problemele tale rămân mereu aceleași? Deși pare că le rezolvi, ele reapar mereu sub diferite forme. Treci prin aceleași relații toxice, ți se reproșează aceleași lucruri la fiecare job, certurile în familie ponersc mereu de la aceleași motive și relațiile de prietenie sunt doar cu o categorie de oameni, dar care îți fac mai mult rău decât bine. Parcă toate dramele din viața ta se tot repetă, fără a înțelege cauza ori cum să le dai de capăt. Probabil că ai solicitat ajutor de-a lungul timpului, dar niciodată nu ai reușit să rupi tiparul de adicții și situații dramatice din viața ta. Dacă te-ai regăsit în această descriere, terapia schemelor cognitive e exact ceea ce cauți.

Am ales să scriu o întreagă serie de articole doar pe acest subiect. Dintre toate formele de terapie pe care le-am studiat până în prezent, terapia schemelor cognitive mi se pare cea mai profundă, mai completă și mai eficientă în tratarea problemelor care te-au urmărit toată viața, având origini în copilărie.

Așadar, în această serie de articole vom vorbi despre trecutul tău, despre problemele majore ale vieții cu care te confrunți (relații disfuncționale, insecurități, sentimentul singurătății și al rușinii, credința de a fi abandonat și neînțeles ori alte lucruri ce țin de raportul pe care-l ai cu tine însuți și cu cei din jur) și vom derula un întreg demers terapeutic prin care tu poți sparge tiparul de situații toxice prin care treci.

Practic, terapia schemelor cognitive include toate elementele esențiale din psihoterapie și din dezvoltarea și optimizarea personală. Prin această formă de terapie, sper ca tu să poți dobândi împăcarea cu trecutul și să-ți schimbi cu adevărat felul de a fi!

Ce este terapia schemelor cognitive

Terapia schemelor cognitive este o abordare psihoterapeutică care are ca scop identificarea și corectarea unor experiențe traumatice din copilărie, traume care ne sabotează în mod inconștient viața.

Terapia schemelor cognitive pleacă de la ideea cum că orice copil are anumite nevoi de bază (de protecție, de înțelegere, de autonomie și de siguranță). Dacă aceste nevoi nu sunt satisfăcute parțial sau complet, copilul își va forma o viziune nesănătoasă asupra oamenilor și asupra sa, care îl vor sabodata mai târziu, la vârsta adultă.

Neîndeplinirea nevoilor și experiențele traumatice vor crea un gol în interiorul copilului. El va percepe lumea ca fiind un loc periculos, unde nu există iubire și înțelegere pentru el. Nu se va valoriza pe sine ori nu îi va valoriza pe alții.

Drept rezultat, se va confrunta în viitor cu situații similare celor din trecut unde drepturile i-au fost încălcate și va fi atras ca un magnet de evenimente viitoare similare celor traumatice din trecut.

Astfel, identificarea traumelor din copilărie și rescrierea experiențelor traumatice e unul din obiectivele principale ale acestei forme de terapie. Schimbarea felului în care ne raportăm la situațiile prezente și a stilului comportamental sunt două alte componente la fel de importante.

Practic, terapia schemelor cognitive vizează schimbarea ta ca persoană pe toate dimensiunile: stil de gândire, afectivitate și mod de a te comporta. Se pornește de la cauza pentru problemele pe care le ai, cauză aflată în perioada copilăriei și se schimbă experiența trăită prin tehnici terapeutice specifice, care vor avea efecte asupra a cum te simți, cum te comporți și cum vei gândi situațiile problematice de aici înainte.

Terapia schemelor cognitive – scurt istoric

Terapia schemelor cognitive a fost dezvoltată de psihologul american Jeffrey Young împreună cu colaboratorii săi. Ea reprezintă efortul comun a mai multor psihologi de a integra diferite abordări terapeutice, combinate cu cercetările și expertiza acestora, în domeniul psihoterapiei.

Datorită numărului considerabil de persoane ce a beneficiat de-a lungul timpului de această formă de terapie și a studiilor clinice controlate, terapia schemelor cognitive a căpătat interes din partea comunității științifice, fiind validată științific.

Terapia schemelor cognitive e o formă de terapie integrativă, ceea ce înseamnă că include mai multe abordări terapeutice (cum ar fi abordările psihodinamice, umanist-experiențiale, cognitive și comportamentale) în scopul de a oferi pacienților un demers cât mai complet în tratarea problemelor personale.

Demersul terapeutic

Terapia schemelor cognitive, așa cum îi sugerează și denumirea, se va axa pe identificarea unor scheme cognitive care sunt nesănătoase, te sabotează în diferitele domenii ale vieții (relații, profesie, sănătate, viața socială, mediul familial etc).

Schemele cognitive sunt acele modalități unice de a percepe și experimenta viața. Mai simplu spus, le poți înțelege ca fiind anumite percepții, modalități unice de a vedea oamenii, viața și pe tine însuți. Pentru fiecare domeniu al vieții există câte o schemă cognitivă.

Aceste scheme cognitive s-au format în primii ani de viața, unele fiind sănătoase, altele nesănătoase. Cum le poți clasifica pe unele de altele e simplu: te raportezi la trecut și la prezent. În trecut, dacă anumite nevoi emoționale nu au fost îndeplinite, suferind o traumă, ai dezvoltat scheme dezadaptative, care sunt nesănătoase. Dacă nevoile tale au fost îndeplinite, atunci schemele sunt sănătoase.

Cele nesănătoase te sabotează în îndeplinirea obiectivelor în viața actuală, îți aduc un sentiment de insatisfacție, de frică sau de neîncredere, readuc trecutul în prezent și îți îngustează viziunea asupra vieții și speranța în dreptul de a fi fericit.

Cele sănătoase îți aduc încredere în propria persoană, te ajută în rezolvarea problemelor într-o formă rațională, îți conferă o gândire puternică, te păzesc de căderea în vicii și te ajută să tratezi dificultățile într-o manieră adultă, plină de încredere și curaj.

Terapia schemelor cognitive te ajută să faci trecerea de la una la cealaltă.

Scopul principal al terapiei schemelor cognitive

Scopul e acela identifica traumele care au dus la apariția acelor scheme nesănătoase și a le vindeca. Se va recurge la diferite tehnici cognitive, comportamentale și experiențiale în care tu îți vei schimba modalitatea de a gândi (din nesănătos în sănătos), te vei comporta altfel decât o făceai până acum și vei experimenta împăcarea cu trecutul și eliberarea de bagajul emoțional negativ acumulat pănă în momentul prezent.

La sfârșit vei avea un sentiment de înțelegere a propriei persoane, de împăcare cu trecutul și de speranță în viitor. 

Cum poți fi sigur că terapia schemelor cognitive e pentru tine?

Voi enumera câteva dintre situațiile în care terapia schemelor cognitive și-a dovedit, conform studiilor științifice, eficiența în tratarea diferitelor probleme de natură psihologică.

1. Traume din copilărie. Dacă ai suferit abandon, neîncredere, abuz, deprivarea de anumite drepturi (înțelegerea, ascultarea, iubirea), te-ai simțit devalorizat, neacceptat sau izolat în vreo formă sau alta, ori ai dezvoltat o oarecare dependență față de oameni sau un sentiment al inutitilății tale ca om, e posibil ca acest lucru să aibă rădăcini în copilăria ta.

2. Nu te-ai iubit și acceptat niciodată ca persoană. Are legătură cu punctul anterior. Dacă nu ai avut niciodată un simț al autovalorizării, în care să conștientizezi și să simți că meriți să iubești, să fii iubit și să ai dreptul la tot ceea ce e mai bun de la viață, probabil acest lucru se trage din copilărie, în momentul în care ai fost prea devalorizat de cel puțin unul dintre părinți.

3. Relații romantice toxice. Ți se pare că intri mereu în același tip de relație, cu oameni diferiți dar parcă mereu aceeași? Simți că ești atras de persoane nepotrivite, care mereu se încadrează în același tipar (prea reci, prea dominanți, prea indisponibili, prea detașați, prea abuzivi, infideli etc.) și pe care crezi că nu-l poți schimba?

Dacă privind în trecut la relațiile tale îți dai seama că toate au avut același fir, deși persoanele au fost diferite, relația fiind nesănătoasă pentru tine, cel mai probabil ai anumite nevoi emoționale din copilărie nesatisfăcute. Le cauți inconștient, în mod obsesiv, la parteneri nepotriviți, adâncindu-ți și mai mult durerea emoțională.

Dacă vrei să pui capăt șirului de relații nereușite, terapia schemelor cognitive este pentru tine!

4. Neacceptarea celor din jur. Ți se pare că oamenii te învinuiesc prea mult de felul cum te comporți cu ei, asta ar trebui să îți ridice anume semne de întrebare. Sigur, nu există om care să fie plăcut de toată lumea, dar când oameni din viața ta pe care îi consideri apropiați (familie, partener, prieteni) încep să se îndepărteze de tine, lucrurile trebuie tratate cu seriozitate.

Astfel, dacă nu ai răbdare la locul de muncă sau în activități cotidiene, consideri că ai drepturi speciale pe care oamenii nu ți le respectă, îndepărtându-se de tine, probabil ai nevoie de acest tip de terapie.

Pe scurt, când erai mic părinții ți-au îndeplinit anumite nevoi emoționale mai mult decât ar trebui, ceea ce ți va fi dăunător mulți ani mai târziu. Astfel, la vârsta adultă, inconștient crezi că oamenii trebuie să îți îndeplinească aceleași nevoi cum o făceau părinții tăi, dar ei nu o vor face.

De aceea, te enervezi, simți că nimeni nu te înțelege, nu ai răbdare, crezi că toți greșesc față de tine și că sunt insensibili. Dacă te-ai săturat să pierzi joburi, parteneri de cuplu și prieteni, e tipul pentru o schimbare și o îmbunătățire a propriei personalități.

5. Sentimentul de a fi gol sau incomplet. Ți-ai pierdut simțul identății (dacă l-ai avut vreodată). Simți că te indentifici prea mult cu unul dintre părinți. Faci prea multe activități cu el, ori ești dependent de prezența și ocrotirea sa. Te comporți prea copilăros sau crezi că ceilalți sunt datori să îți rezolve problemele.

6. Ai primit tratament psihoterapeutic sau medicamentos pentru diferite probleme pe care le ai, dar a avut efect doar temporar și nu a tratat adevărata cauză.

7. Ai fost diagnosticat cu diferite tulburări de personalitate (borderline, narcisistă, schizoidă etc), iar tratamentele de tip cognitiv-comportamental nu au atins adevăratul apogeu și nu ți-au adus o îmbunătățire masivă a calității vieții.

Terapia schemelor cognitive – Concluzie

Terapia schemelor cognitive este o terapie integrativă validată științific ce vine în ajutorul persoanelor care au probleme în diferite arii ale vieții (relații, mediul profesional, sănătate, sentimente de însingurare, dependeță etc.) și care își are origine în perioada copilăriei.

Terapia vizează trei mari dimensiuni: cognițiile (gândurile), emoțiile și comportamentele, în care se va căuta o nouă perspectivă de a percepe, experimenta și trăi evenimentele traumatice din trecut, pentru a se produce schimbarea.

Gândurile nesănătoase vor fi înlocuite cu altele sănătoase, bagajul emoțional trebuie eliberat spre a dobândi împăcarea cu trecutul, iar noul tău fel de a fi trebuie consolidat prin modul tău de a te comporta.

Dacă crezi că terapia schemelor cognitive se pliază pe nevoile tale te încurajez să apelezi la această formă de psihoterapie sau cel puțin să citești în continuare această serie de articole.

Lucian Pușcașu

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *