Sari la conținut
Home » Blog » Înțeleptul. Cele 4 căi de a-ți distruge sufletul sau a-l salva

Înțeleptul. Cele 4 căi de a-ți distruge sufletul sau a-l salva

înțeleptul

Dacă e să întrebi pe cineva dacă-și dorește să fie mai înțelept, va spune “Da!”, fără ezitare. Sună bine ideea asta de “înțeleptul și înțelepciunea sa”. Te duce cu gândul la cineva cu experiență de viață, care a trecut prin multe și a învățat lecții valoroase drept consecință, iar acum e în măsură să dea sfaturi, păreri și să-l lumineze cu înțelepciunea sa pe cel în nevoie.

Însă explicațiile acestea sunt destul de generale și nu pătrund într-adevăr ideea de înțelepciune nici măcar 2% din cât este ea de valoroasă, aș spune eu. Ce-i drept, despre cum e înțeleptul în realitate nu este complicat. De fapt e chiar simplu. Poate mai greu de ajuns până acolo.

În orice caz, vom căuta în continuare să vedem cine este înțeleptul cu adevărat, cum putem ajunge și noi asemenea lui și ce să facem pentru a ne salva sufletul în această lume haotică în care trăim și ce să nu facem pentru a nu ne pierde pe noi înșine.

Cine este înțeleptul în această lume?

Înțeleptul e acea persoană care are o minte clară însoțită de un caracter nobil și frumos. Mintea sa e atât de ascuțită încât poate pătrunde fiecare colțișor al acestei lumi, iar nicio catastrofă nu îl poate îngenunchea. Înțelepțul e complet virtuos, iar virtutea lui pătrunde în fiecare dintre acțiunile pe care le întocmește.

Nu este virtuos doar atunci când face lucruri de la sine bune precum donațiile, voluntariatul sau abstinența de la plăcere. Fiecare acțiune pe care înțeleptul o desfășoară provine din aceeași stare virtuoasă a sufletului său astfel că fiecare comportament e un act virtuos.

Niciuna dintre acțiunile pe care le ia înțeleptul nu e mai virtuoasă decât alta. Și mai interesant, acțiunile virtuoase nu îl fac pe înțelept și mai înțelept pentru că înțeleptul este așa din firea lui. Nu are nevoie de nimic. Deci acesta va fi înțelept și când face bine umanității, și când merge la piață să cumpere alimente pentru a se hrăni.

Caracteristicile înțeleptului

Dacă ne uităm la părțile din care este construi înțeleptul, vom găsi două lucruri:

1. Înțeleptul caută virtutea. Înțeleptul se orientează spre bunuri reale și adevărate, adică spre a face fapte virtuoase. Acesta va fi interesat să facă bine oamenilor, să ia lucrurile cu măsură, să fie curajos și stăpân pe sine.

Prin toate acestea, înțeleptul își construiește singur caracterul și contribuie în mod activ la bunul mers al acestei lumi.

2. Înțeleptul e activ în viață. Înțeleptul se orientează să facă acte preferabile mai degrabă decât pe cele nepreferabile. Dintre a face bani și a rămâne sărac, el va alege să facă bani. Știe că banii îl vor ajuta să fie și mai virtuos și mai cinstit față de alții.

Între a alege să aibă prieteni și a sta singur, va alege prietenii, pentru că știe că legătura de prietenie e în sine virtuoasă. Înțeleptul are astfel ocazia să împărtășească comorile înțelepciunii cu alți oameni și nu să le țină doar pentru el.

În general, Înțeleptul caută în fiecare ocazie ceea ce este rezonabil să faci.

Non-Înțelepțul

Pentru a înțelege mai bine ideea de înțelepciune, trebuie să vedem și fațeta sa neagră, opusă înțelepeciunii, cea de a fi non-înțelept sau de nesăbuit. Acesta e contrar a tot ceea ce gândește, face și este înțeleptul.

Nesăbuitul dorește bani și onoruri, iar atunci când le primește simte plăcere, crezând că acum are ceva cu adevărat bun. Non-Înțeleptul se teme de sărăcie și de rușine, iar atunci când are parte de ele, se simte abătut, crezând că nenorocirea este asupra sa.

Pe scurt, nesăbuitul vede binele și răul în ceea ce este exterior și care aparține acestei lumi. În schimb, Înțeleptul este indiferent la ceea ce este al acestei lumi și se orientează către bunurile divine și valorile interioare. Acestea constitutie atât binele, cât și răul pentru el.

Astfel, nesăbuitul este prizonier al acestei lumi, iar Înțeleptul se ridică deasupra condiției sale lumești.

Cele 4 elemente definitorii pentru Non-Înțelept

Stoicii consideră că o persoană nesăbuită, care nu are treabă cu înțelepciunea, este acea persoană care își trăiește viața conform a patru atitudini emoționale: dorința, plăcerea, frica și abaterea.

Dorința presupune nevoia obsesivă a unor lucruri care nu ne este dat să le avem. Prin dorință renunțăm la adevărata fericire din prezent, necondiționată de nimeni și de nimic, și ne construim o fericire falsă, condiționată de respectiva dorință.

Aici intra bunurile materiale, cum ar fi o casă, o mașină sau o bijuterie, statutul social, cum ar fi profesia sau recunoașterea, ori un un rezultat care să ne aducă o formă de succes. Cel că trăiește după dorințe nu va fi niciodată fericit.

Plăcerea reprezintă orice experiență care satisface simțurile: a bea alcool, a dansa, a mânca o mâncare gustoasă ori a urmări un serial pe Netflix. Nu este nimic nobil în a urmări plăcerile deoarece nu aduce un bine nici nouă, nici celor din jur. Pur și simplu consumăm resurse pentru a ne satisface trupul, cât mai ușor și cât mai ieftin.

Stoicii nu văd nimic rău în a ne delecta cu plăcerile acestei lumi, atâta vreme cât sunt luate cu măsură. Altfel, se pot transforma în dependențe care ne corup caracterul și ne distrug încet viața.

Frica este o dispoziția pasivă a sufletului. E o rușine să trăiești în frică. Ne-am născut pentru o viață activă în care să ne îndeplinim îndatoririle și să facem bine oamenilor și lumii în care trăim. Ori nu putem face asta stând mereu în același loc.

Frica paralizează și răpește șansa la creștere, la explorare și la a face bine. Să trăim în frică toți putem. E în firea noastră. În schimb, să ne asumăm riscuri e mai greu, e mai nobil, e mai satisfăcător și cu siguranță, mult mai benefic.

Abatarea înseamnă să renunți. Stoicii știau că lucrurile importante nu vin simplu și rapid, dar lent și greu, fiind o formă de testare din partea Providenței în a ne dovedi vrednicia față de comorile spirituale ale acestei lumi.

Acestea sunt cele patru mari atitudini sau pasiuni care caracterizează viața mentală a non-înțeleptului vicios și nefericit. Înțeleptul nu simte aceste lucruri, iar dacă le simte, le înfrânează.

Cum își duce înțeleptul viața

Înțeleptul are o viață obișnuită. Aparent, viața sa nu este diferită de a celorlalți oameni. Înțeleptul mănâncă mâncare, evită riscuri inutile, merge la sală, are un job unde lucrează, își plimbă câinele, câștigă bani pe care îi gestionează, se întâlnește în oraș cu prietenii și își cumpără haine din magazine.

Singura diferență între viața nesăbuitului și cea pe care o duce înțeleptul este că acesta din urmă nu vede activitățile și posesiunile sale ca fiind bune sau rele, dorindu-le obsesiv.

Înțeleptul nu dorește mâncarea deoarece e dependent de gustul ei, dar înțeleptul alege ce să mânânce pentru a trăi.

Cel mai ușor mod de a vedea cine este înțelept și cine nu este să te uiți la ce face el cu rezultatul acțiunii. Când un non-Înțelept dorește bani și reușește să-i obțină, el simte plăcere; când nu reușește să obțină sau primește ceva neplăcut, se simte abătut.

In schimb, indiferent de ceea ce obține înțeleptul, el simte același lucru și anume un sentiment al indiferenței. Fie că este vorba de sănătate sau boală, pierdere sau câștig, izolare sau libertate, înțeleptul va avea mereu un sentiment de mulțumire generală față de viață, păstrându-și fericirea.

Lucian Pușcașu

Dacă vrei și tu să devii mai înțelept, ți-am pus la dispoziție câteva articole în această direcție. Le găsești chiar aici:

  1. Cum să crești în înțelepciune, nu doar în vârstă
  2. Introspecție. Cel mai simplu mod prin care te poți dezvolta personal

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *