Sari la conținut
Home » Blog » Liniște interioară. Singurele 3 lucruri care te fac sănătos mental

Liniște interioară. Singurele 3 lucruri care te fac sănătos mental

Liniște interioară

Liniște interioară. Acesta este darul pe care Stoicismul dorește să ți-l ofere. Sau să ți-l oferi tu singur, mai bine spus, dacă aplici principiile acestei filosofii. Stoicii au căutat să analizeze viața și oamenii în ansamblul lor pentru a afla secretul armoniei interioare și a bunăstării emoționale.

Astfel, filosofia stoică urmează trei direcții principale: fizica, logica și etica pe care dacă le înțelegem vom fi fericiți bucurându-ne de o liniște interioară desăvârșită.

1. Fizica, face referire la cum funcționează viața, sub guvernarea divinității. În acele timpuri fizica stoică studia ceea ce fac astăzi științele exacte de tip matematică și fizică, respectiv dogmele religioase și teologia.

2. Etica desemnează caracterul moral al unei persoane și scopul vieții omului. Ea presupune căutarea săvârșirii binelui, cu ajutorul virtuților. Totodată, etica studiază și factorii care pot împiedica supremul bine, cum ar fi tulburările emoționale și viciile care sabotează creșterea personală.

În cele din urmă, etica își propune perfecționarea caracterului în fiecare zi. În ziua de azi, etica este reprezentată de psihologia modernă și filosofia.

3. Logica se ocupă cu studiul gândirii corecte și al regulilor de viață. Ea caută să ofere oamenilor un model de a înțelege viața în sens general, și motivele pentru care facem anumite acțiuni și luăm anumite decizii.

Totodată, își propune să corecteze imperfecțiunea minții umane, astfel încât să devenim tot mai puternici mental și să trăim, cum ar spune stoicii, o viață conformă cu Natura. În ziua de azi, logica e reprezentată de psihoterapie și te intervențiile de optimizare și dezvoltare personală.

Cele trei integrate oferă liniște interioară

O veche metaforă stoică ne oferă o imagine simbolică cu privire la cum se armonizează cele trei părți ale stoicismului în viața noastră. Filosofia este precum o livadă. Logica este precum un gard care protejează ce este înauntrul livezii. Asta înseamnă că dacă ne dezvoltăm gândirea rațională ne vom putea proteja sufletul și viața.

Fizica este reprezentată de solul fertil și copacii înfloriți. Mai precis, dacă înțelegem mersul vieții și legile universale după care se ghidează, noi putem avea o viață fericită.

Rodul pomilor fructiferi este văzut drept etica stoică sub chipul virtuților. Rodul faptelor noastre sunt virtuțile și persoana care devenim de pe urma lor. Astfel, ne putem bucura de un caracter frumos și onorabil dacă practicăm virtuțile.

Toate trei componentele sunt necesare trăirii unei vieți armonioase, însă accentul a căzut pe diferite componente în decursul secolelor și al locurilor unde erau predate. În general, stoicii romani (de la care avem cele mai multe texte integrale moștenite) se pare că puneau accent pe etică într-un chip deosebit.

Filosofia promite celui care o urmează o viață fericită, caracterizată de un sentiment de împlinire personală și liniște interioară, oferind astfel o viață care merită trăită.

1. Fizica/ Natura

Stoicii considerau că există o forță divină, binevoitoare și perfect rațională care conectează totul: viața și oamenii. Forța divină este motivul pentru care totul există și funcționează așa cum există. 

Dacă acceptăm că universul este bun, atunci trăim conform „voinței” universale și raționale. În consecință, chemarea stoică de a trăi în acord cu natura/ divinitatea este esențială pentru a fi fericiți.

Stoicii priveau Natura ca fiind binevoitoare – propice vieții umane. Astfel, moarte, bolile și dezastrele naturale nu sunt pedepse de la o divinitate supărată sau nedreaptă. Ele sunt pur și simplu desfășurarea naturală a evenimentelor care sunt destinate să se întâmple, adesea în afara controlului nostru. 

Stoicii acceptă Universul așa cum este, iar când se confruntă cu evenimente provocatoare, le tratează ca pe oportunități de creștere, mai degrabă decât să le considere dăunătoare. Ei se străduiesc să facă tot ce pot pentru a salva vieți, a vindeca bolile și a înțelege și atenua dezastrele naturale provocate de om.

Pe scurt, faptele nu sunt scopul, ci mai degrabă mijloacele cu care să căutăm armonia cu universul, deoarece divinitatea este supremul bine.

2. Etica/ Moralitatea

Etica se referă la acțiunile umane față de alți oameni. Avem libertatea să facem ce este conform cu voința Universului, iar voința lui este de a face bine oamenilor. Acesta este motivul pentru care stoicii susțin că avem libertatea să ne potrivim acțiunile cu modul în care funcționează lumea, iar asta va duce la fericire, drept rezultat.

Dacă tu faci un bine unui om, vei fi fericit. Dacă înveți pe cineva ceva, te vei simți împlinit. Dacă ajuți pe cineva în necaz, te vei simți util și valoros. Aceasta este legea universului care leagă împlinirea și fericirea umană de comportamentele virtoase orientate către semenii noștrii, iar noi suntem datori să facem acest bine.

De aceea, stoicii consideră că persoana înțeleaptă este fericită pentru că face acțiunea corectă pentru un motiv corect. Aceasta este rațiunea corectă ce provine dintr-o dispoziție virtuoasă, care este conformă cu rațiunea infinită, adică universal însuși. Iar asta ne duce la punctul următor

3. Logica/ Rațiunea

Ființele umane nu sunt perfecte, dar sunt excepționale față de animale și plante prin faptul că li s-a oferit capacitatea de gândire, o caracteristică pe care o împărtășesc cu însăși divinitatea. Prin urmare, suntem datori a o onora prin a folosi-o și perfecționa-o zilnic.

Putem face asta dacă ne perfecționăm abilitățile, ne corectăm greșelile de gândire, ne vindecăm problemele emoționale, învățăm din eșecuri și facem mai bine lucrurile pe viitor, pentru noi și alți oameni.

Rațiunea ne ajută să luăm deciziile bazate pe o înțelegere obiectivă a naturii umane.  Rațiunea ne ajută să înțelegem ce este bine și ce este rău pentru noi. Prin rațiune ne îmbunătățim viața, pe a noastră și a celorlalți, dobândind astfel liniște interioară.

Cum folosești rațiunea pentru a obține liniște interioară

Punctul maxim de raționalitate este dobândirea înțelepciunii. Deși toate curentele filosofice promovau ideea de a deveni înțelepți, stoicii credeau că înțelepciunea poate fi obținută doar într-un singur fel și anume a ne perfecționa capacitățile raționale. De ce stoicii doreau să ajungă înțelepți? Pentru că înțeleptul dispune de o liniște interioară desăvârșită.

Înțelepciunea este un subiect mult prea lard, dar într-o singură frază cheie, vom spune că înțelepciunea este abilitatea de a face judecăți de valoare corecte. Presupune a conștientiza și admite în fiecare moment că virtutea este singurul lucru cu adevărat bun, iar lucrurile realității exterioare sunt catalogate ca fiind indiferente. Așadar, a valoriza lucrurile în raport cu bunul mers al lumii.

Însă înțelepciunea constă nu doar în folosirea corectă a minții, ci și în dispoziția caracterului. Întrucât caracterul și mintea sunt în strânsă legătură și reprezintă singurele condiții pentru înțelepciune, toate eforturile noastre ar trebui să fie îndreptate către perfecționarea lor.

Iar dacă ești interesat de subiectul înțelepciune și de dezvoltarea caracterului și a dobândi astfel liniște interioare folosind Stoicismul, am scris un articol separat doar despre asta. Îl poți citi chiar aici: https://www.semped.ro/ce-este-intelepciunea-singura-metoda-prin-care-poti-deveni-intelept/

Lucian Pușcașu

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

2 comentarii la „Liniște interioară. Singurele 3 lucruri care te fac sănătos mental”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *