Sari la conținut
Home » Blog » Tehnici prin care-ți vei gestiona anxietatea de la Marcus Aurelius

Tehnici prin care-ți vei gestiona anxietatea de la Marcus Aurelius

anxietatea

Putem spune că Marcus Aurelius a fost campion la a gestiona anxietatea. În fața dezastrelor care au cuprins Roma antică, în loc să se îngrijoreze și să se panicheze, acesta aborda cu calm și raționalitate problemele, indiferent cât de mari ar fi fost ele: războaie, ciumă, foamete sau trădare și de fiecare dată reușească să treacă de primejdii păstrând Roma laolaltă.

Printre toate câte a trecut și îndurat, singurul său sprijin, armă și scut împotriva necazurilor vieții a fost filosofia. Atitudinea filosofică și gândirea sa stoică l-au făcut să se salveze atât pe sine, cât și un întreg imperiu într-una dintre cele mai crâncene perioade pe care a cunoscut-o întreaga istorie a umanității.

Astfel că vreau să îți ofer patru tehnici sau metode de abordare a situațiilor ce provoacă anxietate pe care însăși împăratul filosof le-a inventat și aplicat în viața sa, una mult mai puternică decât cealaltă. Dacă el a trăcut prin atâtea și atâtea folosindu-se de aceste tehnici de a combate anxietatea, cu siguranță ca te vor ajuta și pe tine în situațiile din viața ta.

1. Totul e o istorie care se tot repetă

Marcus Aurelius era convins că nimic rău din ceea ce se întâmplă nu este nou, că a mai fost cumva prezent într-o altă formă în trecut. Prin umare, de ce s-ar teme și ar simți anxietatea când e se întâmplă ceva ce s-a mai întâmplat în trecut? Până la urmă, dacă un eveniment dificil s-a întâmplat în trecut, de ce nu s-ar mai întâmpla și astăzi?

Avea parte de un război? Războaie au existat și vor tot exista. De ce să se înspâimânte și să simtă anxietate? Pericolul de boală e la tot pasul? De ce să simtă anxietatea la gândul cum că s-ar putea îmbolnăvi? Până la urmă e și el om și expus riscului.

Asta ne ajută și pe noi să ne raportăm la inceritudine. Ce nu este sigur provoacă anxietatea, dar iată că Marcus Aurelius ne arată că nimic din ce există nu e nou. Totul se deztramă și se descompune iar apoi revine într-o altă formă, dar în același timp păstrându-și esența, cum spunea el. Istoria se repetă, însă sub diferite caractere și diferite formate.

Se aproprie anul 2024 și parcă toți oamenii simt anxietatea la ce criză va fi. Crize financiare au fost și vor fi mereu. Clicul de tip crize se întâmplă în medie de o dată la 15 ani. De ce să ne înspăimântăm la ceva ce e normal să se întâmple?

Așadar, să medităm din când în când la ce ne provoacă anxietatea cum că s-ar putea întâmpla și să ne întrebăm ce rost are să mă îngrijorez și să-mi permit să simt anxietatea, dacă acel lucru oricum urmează să se întâmple?

E aproape imposibil să aplici acest principiu, care e destul de general ce-i drept, fără să le aplici pe celelalte. Deci citește în continuare.

2. Ignoră părerile din exterior

De dimineață, începe să-ți spui: voi întâlni un indiscret, un nerecunoscător, un violent, un perfid, un invidios, un nesociabil; toate acestea li se întâmplă din necunoașterea celor bune și a celor rele. – Marcus Aurelius

Marcus Aurelius, având funcția de împărat roman, trebuia să ia decizii pentru întreg poporul, adică să îi mulțumească pe toți, ceea ce e imposibil. Oamenii îl criticau și acuzau pentru ceea ce făcea și cum lua decizii, dar aceștia nici măcar nu știau de multe ori contextul și faptul că el chiar avea cele mai bune intenții, dar era constrâns de lucruri pe care nu le putea controla.

După mai bine de două milenii, nimic nu s-a schimbat. Lumea în care trăim e plină de voci și păreri contrare. E normal să simți anxietatea când vrei să împaci pe toată lumea pentru că acest lucru e imposibil pur și simplu.

Fiecare își dă cu părerea, spune e important și ce nu, are opinii și pretenția ca ceilalți oameni să se comporte după cum vrea respectivul și că viața ar trebui să fie cum vrea el. A satisface toate dorințele cuiva e și imposibil dar și greșit. Ce drept are acea persoană asupra ta? Să nu mai vorbim de situația în care trebuie să mulțumești toate dorințele la toți oamenii.

Marcus Aurelius a înțeles asta și a ales pur și simplu să ignore părerile altor oameni pentru a nu-și mai cauza anxietatea. El prefera să facă lucrurile cum știe el mai bine, bazat pe principiile filosofice și nu pe ce zice altul că e bun sau rău.

Iar eu unul am păstrat acest principiu și practicat până în ziua de azi. Când primesc un comentariu negativ, un e-mail mai răutăcios sau un alt tip de ironizare nu mă îndoiesc de mine și nu simt anxietatea. Criteriul pentru care mă evalueaz sunt principiile mele și nu ce zice sau ce crede cineva despre mine care, cel mai probabil, nici nu mă cunoaște.

Și mi-ar plăcea dacă și pentru tine ar fi la fel. Ai putea să te concentrezi pe a rezolva circumstanțele la care ești pus, iar când nu se poate, să nu pui la inimă răutatea vorbelor gratuite a necunoscuților. Pentru a reuși acest lucru ai nevoie de punctul următor:

3. Practică mindfulness

„Reamintește-ți că nu viitorul sau ceea ce a trecut te copleșesc, ci întotdeauna prezentul– Marcus Aurelius

Când auzim despre ideea de mindfulness, ne gândim la a medita și a ne conecta la momentul prezent pentru a diminua anxietatea. Însă Mindfulness-ul stoic e diferit de ce suntem noi obișnuiți.

El prespune a face în fiecare moment ceea ce depinde de tine, cu pricepere și simț de răspundere, având compasiune față de oameni.

Ai de susținut o prezentare în fața unei mulțimi? Concentrează-te pe acțiunile tale pentru că anxietatea vine din încercarea de a-i mulțumi pe alții. Nu te gândi deci ce vor crede despre cum prezinți, ci doar prezintă, cum știi tu mai bine.

Orice acțiune ai lua, fă-o motivat de principiile filosofice, de ceea ce este valoros și adevărat pentru tine. Fii conectat la ceea ce faci, făcându-l cu toată inima și priceperea de care dai dovadă. Astfel că nimic ce vine din exterior, care-ți provoacă anxietatea, nu va mai conta. Iar dacă nu poți face asta mereu, punctul următor te va ajuta.

4. Construiește-ți viitorul în prezent

Viața e așa fel făcută pentru oameni încât rezultatele vin doar după un anumit timp, deși efortul îl depui în prezent. Lucrezi 30 de zile, iar abia după îți iei salariul. Mergi la sală 6 luni, iar abia apoi începi să vezi rezultate. Lucrăm în prezent pentru un viitor îndepărtat, iar asta e descurajator.

Totodată, ne zboară mintea către viitor destul de ușor, dar de multe fără vreun beneficiu. Nu știm să legăm prezentul de trecut astfel încât să fim motivați în acțiunile noastre și de aici vine și anxietatea.

Soluția ar fi să ne transformăm îngrijorările viitoare și anxietatea în obișnuințe prezente ce ne vor ajuta să rezolvăm probleme din viitor, dar lucrând în prezent. Așa legi munca grea din prezent cu ușurința de a zburda mental în viitor.

În mod concret, decât să te îngirjorezi de sănătate, caută să faci exerciții și să-ți optimizezi reația cu mâncatul chiar acum. Astfel te concentrezi doar pe prezent, iar rezultatele vor veni drept consecință. Scopul e să trăiești cât mai mult din prezent fără a te îngrijora de viitor.

Dacă ți-au plăcut aceste patru principii de la Marcus Aurelius de a combate anxietatea, îți las un alt articol în care am detaliat altele chiar aici: https://www.semped.ro/am-scapat-de-anxietate-definitiv-cum-gestionezi-anxietatea/

Lucian Pușcașu

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *