Sari la conținut
Home » Blog » Trauma psihologică. Obstacole în calea redobândirii sănătății mintale

Trauma psihologică. Obstacole în calea redobândirii sănătății mintale

trauma psihologica

Trauma psihologică ce are origini în copilărie își continuă efectele nocive asupra sănătății tale mintale chiar și la maturitate. Trauma psihologică nu îți afectează doar sănătatea mintală, dar și întreaga viață în ansamblul ei. Ea te sabotează prin vicii, insecurități și repetarea aceluiași tipar de evenimente negative (pierderea unui job, relații toxice etc.)

Dacă ai citit și celelalte articole din această categorie și te-ai decis să începi schimbarea, probabil știi că ai nevoie de un plan terapeutic. Scopul oricărui plan este de a oferi claritate în viziunea pe care o ai și acțiunile specifice pe care trebuie să le faci pentru a ajunge la rezultate. Printre altele, el admite și anumite obstacole pe care trebuie să le anticipezi și să le ocolești.

Și psihoterapia se bazează pe un plan specific. Astfel, vreau să îți ofer principalele obstacole ce stau în calea depășirii traumelor tale din copilărie și să le ocolești din timp, pentru a te împăca cât mai repede cu trecutul și a dobândi liniștea mult dorită.

1. Capcana e prea înrădăcinată în fiinţa ta

Poate că deja ai încercat diferite metode să vindeci trauma psihologică până la acest articol. Sau poate ai pus în practică tot ce am prezentat, dar nu a dat rezultate. E posibil fie să îţi fi scăpat ceva (scrierea scrisorilor, exerciţiile imaginare, schimbarea de comportamente, identificarea capcanelor etc).

Dacă nu e vorba de aceste lucruri, capcana e prea adânc înrădăcinată în tine şi nu poţi să îi ţii piept de unul singur. Ai nevoie de ajutor specializat. Un psihoterapeut ar fi cea mai bună decizie deoarece va rula procesul mai eficient decât o poţi face tu de unul singur datorită expertizei.

El îţi va oferi căldura şi înţelegerea care sunt elemente centrale pentru vindecarea oricărui tip de capcană şi poate întruchipa imaginea adultului sănătos de care ai tu nevoie să o internalizezi şi care va interveni în exerciţiile de imagerie dirijată. Astfel, trauma psihologică poate fi mult mai ușor vindecată.

2. Refuzul de a fi vulnerabil

“Adevărul te va elibera, dar mai întâi te va enerva la culme.”

Preferăm să fugim decât să ne asumăm responsabilitatea. E dureros şi ego-ul nu ne lasă să privim spre partea vulnerabilă din noi înşine.

Ai putea să te gândeşti la deciziile pe care ai ajuns să le regreţi dând vina pe ceilalţi pentru ceea ce s-a întâmplat. Acum ai posibilitatea să te mai gândeşti o dată. Chiar a fost vina lor? Poate a ta? E o durere neasumată acolo? Vrei să te eliberezi de ea?

Nu trebuie să răspunzi nimănui, nici mie, nici oricui alcuiva. Contează să fii sincer cu tine însuţi. Fii puternic şi asumă-ţi. Pune capăt lanţului de capcane chiar în acest moment.

O altă modalitate este de a căuta să fii vulnerabil în viaţa de zi cu zi. Suntem învaţaţi a fi într-o competiţie continuă. Poate ai obosit. Renunţă la ideea de a fi recunoscut şi validat de către ceilalţi. Asta te poate ajuta să accesezi esenţa din tine şi să coborî scuturile.

Ţine un jurnal al propriilor gânduri şi comportamente distructive. Cum te simţi în legătură cu ele? Ce beneficii şi ce costuri aduc? Durerea e mai mare decât plăcerea? Cât vrei să mai suporţi asta? Nu e timpul pentru o schimbare?

3. Validarea raţională a capcanei

Trebuie să ajungi să nu mai crezi în ea. E nevoie să pui la îndoială capcana prin argumente pro şi contra şi să le pui în balanţă. Dacă nu începi să privești diferit lucrurile, trauma psihologică se va extinde și te va acapara.

Trauma psihologică îți îngustează și distorsionează viziunea despre lume și despre tine însuți. Cu cât ea câștigă mai mult teren, cu atât durerea ta va fi mai mare. Vei fi închis în propria lume construită de capcana în care te afli, o lume în care nu mai speri în iubire, în încrederea în oameni, în capacitatea de a-ți atinge țelurile.

Acest lucru se întâmplă de fiecare data când te adâncești în trauma emoțională și îi confirmi percepția oferită. Astfel, tu îți dai puterea, iar ea te va domina și subjuga.

Trebuie să ieși din mintea ta și să pui la îndoială ceea ce spune capcana! Realitatea e diferită de cum ai fost tu condiționat să o vezi. Nu a fost vina ta că ai suferit trauma psihologică, dar e de datoria ta să o rezolvi!

4. Validitatea emoţională a capcanei

Chiar dacă înţelegi la nivel mental de ce nu merită să crezi în capcană pentru că ai toate argumentele logice şi empirice, tot eşti tras înapoi de ceva. E vorba că nu simţi la nivel emoţional capcana ca fiind falsă.

Ai nevoie de exerciţii de imagerie în care să porţi dialoguri între copilul interior şi partea raţională din tine. Lasă emoţiile să iasă afară: supărare, furie etc. Permite-ți să simți infernul cauzat de trauma psihologică și să îl eliberezi.

Lipsa răbădarii. Emoţiile se eliberează în timp. Poate dura chiar luni de zile. Depinde de cât de intense sunt și cum alegi să le eliberezi: de unul singur sau cu o persoană. Totodată, te va durea. Chiar dacă vrei să scoți totul afară, nu vei reuși deoarece nu vei rezista psihic din cauza presiunii aduse de trauma psihologică. Dă-ți timp pentru tine însuți!

5. Continuarea stilurilor de coping nesănătoase

Nu întăreşti comportamentele adultului sănătos. Fie faci comportamente ce întăresc trauma psihologică, fie pe cele care o infirmă. Varianta de mijloc nu există. Acţiunea e un element palpabil care are efect atât asupra emoţiilor tale, cât și a tiparelor de gândire.

În mod concret, dacă nu renunți la vicii, la fuga de a-ți ieși din zona de confort și la acele mecanisme de coping care aparent te ajută, dar pe termen lung te distrug încet, trauma psihologică nu va dispărea într-utotul.

Emoțiile și gândurile pot fi schimbate, dar sustenabilitatea modificărilor personalității tale stau în modul în care te comporți. Așadar înfrânge trauma psihologică și prin acțiunile tale zilnice, dovedindu-ți zilnic că tot ceea ce spune ea e greșit.

Concluzie

Trauma psihologică trebuie vindecată prin proceduri psihoterapeutice specifice. Demersul terapeutic respectiv nu e întotdeauna ușor datorită obstacolelor care apar. Dacă aceste obstacole nu sunt anticipate și depășite, psihoterapia se poate să nu-și dovedească eficiența pe deplin.

Așadar, monitorizează-ți evoluția, conștientizează obstacolele și vindecă trauma psihologică care te-a compleșit atâția ani. Stă în puterea ta să faci asta!

Lucian Pușcașu

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *