Sari la conținut
Home » Blog » Copilul din tine. Cum s-a format personalitatea ta în urma abuzurilor?

Copilul din tine. Cum s-a format personalitatea ta în urma abuzurilor?

copilul din tine

În acest articol vom vorbi despre copilul din tine și despre acele părți ale sinelui tău care ies la suprafață și se manifestă în diferitele sale forme. Vreau să știi că aceste fațele ale sinelui se activează în contexte de viață specifice celor din trecut.

Prin terapie, tu înveți să conștientizezi manifestările lor și să ajungi la copilul din tine, să îi dai ceea ce are nevoie, iar modurile respective, care sunt de fapt umbre false ale personalității tale, vor dispărea, iar tu vei vindeca trauma. 

Când copilul din tine a suferit prima oară?

Plec de la premisa că ai citit deja alte articole familiare subiectului “copilul din tine”. Dacă nu, o poți face dând click aici.

Mediul din copilarie interactioneaza cu temperamental. Când nevoile de bază sunt îndeplinite doar parțial sau deloc apar schemele dezadaptative. Când aceste scheme sunt activate de situații, gânduri, emoții sunt activate modurile ca răspuns.

Modurile sunt răspunsurile/reacțiile emoționale la neîndeplinirea nevoilor. Astfel se nasc convingerile nesănătoase despre lume, oameni și despre noi înșine. Modurile aveau rol adaptativ în copilărie, dar la vârsta adultă îți fac mai mult rău decât bine.

Așadar, modurile apar în urma unei suferințe emoționale. Copilul din tine avea nevoie să i se îndeplinească cerințele emoționale, dar nu a avut parte de acest lucru, el suferind enorm. Pentru a alina și proteja copilul din tine de suferință, el creează alte fațete ale sale, care au rol de a proteja pe copil.

Dincolo de aceste metafore, mai practic spus, modurile sunt modalități prin care tu îți îndeplinești singur nevoile emoționale care nu au fost îndeplinite de persoana importantă la momentul respectic.

Totodată, modurile (copil răsfățat, copil agresiv, copil defensiv etc) au rol în a proteja copilul din tine, acea parte vulnerabilă din tine care nu a primit sprijinul, iubirea, siguranța ori protecția de care a avut nevoie.

Modul Copil Vulnerabil

Există mai multe variante și intensități ale modului Copilul Vulnerabil: de exemplu, Abandonat, Abuzat, Anxios, Singur, Dependent, Umilit etc. În modul Copilul Vulnerabil, o persoană experimentează suferința nevoii nesatisfăcute cu sentimente intense, cum ar fi frica, singurătatea, anxietatea, lipsa de valoare, fiind de neconceput, pesimism și fragilitate.

În acest mod, o persoană simte neputința unui copil mic și îi privește pe ceilalți pentru ajutor și protecție. Acest mod are multe niveluri de intensitate, în funcție de numărul de traume și de gravitatea lor.

Moduri adaptative (sănătoase):

Copil fericit,

Adult sănătos.

Moduri în care funcționarea are loc, care este însoțită de un sentiment de bunăstare și împlinire

Moduri neadaptative (nesănătoase):

Copil vulnerabil,

Copil furios,

Copil impulsiv sau nedisciplinat

Ține minte că ele sunt răspunsurile înnăscute la nevoi nesatisfăcute din copilărie care sunt declanșate la vârsta adultă când schemele dezadaptative (capcanele mentale) sunt activate în contexte specifice de viață.

Moduri critice disfuncționale:

Critica punitivă

Critic solicitant

Interiorizarea selectivă a aspectelor negative ale îngrijitorilor din copilări  (părinte, bonă, profesor, grup de colegi, de adolescenți etc). pedepsitor

Context pentru dezvoltatea de moduri critice:

Criticul este aspru și pedepsitor

Standardele și așteptările nu pot fi atinse.

Moduri dezadaptative/ mecanisme de coping nesănătoase:

Supracompensator (Perfecționist)

Supracontrol, Grandiozitate (narcisism), ironic/agresiv-atac

Căutător de aprobare

Protector evitat (detașat

Protector, detașat de sine

Răspunsuri de supraviețuire pentru a satisface nevoile și traumele: fuga (evitarea), luptă (supracompensare) și / sau îngheț (predare). Ele se concretizează în comportamente specifice pentru a face față capcanei mentale născută de pe urma traumei.

Copilul din tine Furios

Modul Copil Furios este o altă reacție înnăscută de a nu avea o necesitate esențială, care poate fi evitată în moduri necorespunzătoare, inclusiv furie intensă, frustrare și / sau nerăbdare. Persoana se simte enervată și poate deveni exigentă, controlantă, abuzivă sau caută devalorizarea altora.

Un exemplu este mulțumirea unui copil mic când i se spune „nu” unei nevoi esențiale. La un adult, modul Copil Furios se caracterizează printr-o intensitate disproporționată și o formă de furie asemănătoare unui copil. Adesea, acest mod trece la modul Copil Impulsiv, iar persoana acționează impulsiv pentru a satisface nevoile respective.

Copilul din tine în Modurile impulsive și nedisciplinate

Aceste moduri includ comportamente egoiste sau necontrolate atunci când nevoile non-corelate nu pot fi satisfăcute. În versiunea extremă a acestui mod, persoana poate părea imprudentă sau manipulativă pentru alții.

Copilul nedisciplinat are dificultăți în îndeplinirea sarcinilor de rutină. Adultul în acest mod amână sau renunță la muncă plictisitoare, sarcini monotone sau responsabilități în favoarea unor activități mai plăcute. Aceste moduri rezultă din nevoi nesatisfăcute și din absența unor limite sănătoase în copilărie.

Modurile critice disfuncționale

Jeffrey Young (întemeiatorul terapiei schemelor cognitive) a descris inițial aceste moduri ca Moduri de părinte (Young și colab., 2003). Ne referim la ele ca moduri „critice”, deoarece reflectă interiorizarea selectivă a aspectelor negative ale diferitelor figuri de atașament (de exemplu, părinți, profesori, colegi) în timpul copilăriei și adolescenței.

Termenul mai general „critic”, mai degrabă decât „părinte” evită declanșarea conflictelor de defensivitate și loialitate familială, precum și implicarea mai ușoară a părinților în tratamentul copiilor sau adolescenților.

Aceste două moduri sunt experimentate în principal prin gânduri. Poate să apară o trecere de la modul Copil la cel de Părinte Punitiv/ Critic și apoi se experimentează emoțiile aferente.

Modul critic

În acest mod, o persoană simte că pedeapsa este meritată. El sau ea învinovățește pe sine sau pe ceilalți la nivel de gânduri sau sw acțiuni. Când mesajele Criticului Punitiv sunt verbalizate, ele devin acțiuni interpersonale și sunt identificate ca un mod de coping nesănătos (de exemplu, modul atac-agresiv).

Modul Punitive Critic este un răspuns la regulile care nu sunt respectate, nu la natura regulilor, în sine.

Modul critic solicitant

Modul Critic solicitant se concentrează pe natura regulilor și consideră că există un mod „corect” de a face totul. În acest mod, sunt stabilite standarde înalte și este de așteptată perfecțiunea. Se experimentează o presiune imensă pentru aștepări imense.

Există întotdeauna mai multe lucruri care pot fi realizate. Dacă unul dintre părinți te-a criticat pentru că nu ai atins standardele impuse, e posibil să fi internalizat și tu acest model. Adesea se experimentează o combinație între cele două moduri critice.

Stilurile de coping

Modurile de coping dezadaptativ constau în principal în acțiuni sau comportamente și sunt bazate pe supraviețuire (în mediul toxic unde s-a format trauma): luptă (supracompensare), fugă (evitare) și îngheț (predare).

Toate cele trei stiluri de coping au scopul de a proteja persoana de a suferi (de exemplu, tristețe, anxietate, furie, frică). Deoarece aceste moduri sunt inconștiente, un obiectiv în Schema Therapy este să conștientizi utilizarea acestora și să le înlocuiești cu răspunsuri mai sănătoase, mai adaptive, astfel încât nevoile ce stau la baza lor să fie îndeplinite ca adult, iar copilul din tine să fie fericit.

Modurile de coping nesănătoase sunt similare cu conceptul de mecanisme de apărare; aceste comportamente pot explica simptomele tulburărilor de personalitate, spre exemplu. Trei stiluri generale de coping sunt clasificate în Schema Therapy drept supracompensare, evitare și predare.

Moduri de schemă identificate

Young, Klosko & Weishaar (2003) au identificat 10 moduri de scheme grupate în patru categorii. Cele patru categorii sunt: ​​moduri Copil, moduri de coping disfuncționale, moduri parentale disfuncționale și modul adult sănătos.

Cele patru moduri Copil sunt: ​​Copil vulnerabil, Copil supărat, Copil impulsiv / nedisciplinat și Copil fericit.

Cele trei moduri de coping disfuncționale sunt: ​​Predare conformă, Protector detașat și Supracompensator.

Cele două moduri de părinte disfuncțional sunt: ​​Părinte Punitiv și Părinte Critic.

1. Copilul Impulsiv este alimentat în principal de sentimente de victimizare sau amărăciune, ceea ce duce la negativitate, pesimism, gelozie și furie. În timp ce te confrunți cu acest mod de schemă, poți fi determinat să strigi, să urli, să arunci / să spargi lucrurile, sau chiar să te rănești pe tine însuți sau să faci rău altora.

Modul de schemă Copil Furios este supărat, neliniștit, frustrat, care se îndoiește de sine, se simte nesuportat în modul vulnerabil.

Copilul din tine Impulsiv cere să facă ce vrea. Comportamentele modului schemei Copil Impulsiv poate include: condusul nechibzuit, abuz de substanțe, gânduri suicidare, jocuri de noroc sau accese de furie, cum ar fi lovirea unui zid.

Sexul nesigur, deciziile eruptive de a fugi dintr-o situație fără rezoluție, tentativele percepute de semeni ca fiind infantile și altele sunt doar câteva dintre comportamentele pe care le poate afișa cineva în acest mod de schemă. Copilul din tine Impulsiv este modul schemelor rebele și nepăsătoare.

2. Protectorul detașat se bazează pe evadare. Oamenii din acest mod de schemă se retrag, disociază, înstrăinează sau se ascund într-un fel. Acest lucru poate fi declanșat de numeroși factori de stres sau sentimente de a fi copleșit.

Atunci când nu ai abilități suficiente și te afli într-o situație care implică cerințe excesive, se poate declanșa modul de răspuns al Protectorului detașat. Te dai înapoi, te închizi în tine sau spui că sarcina nu e pe placul tău, spre exemplu.

3. Copilul abandonat este modul în care cineva se poate simți defectuos într-un fel, aruncat la gunoi, neînțeles, evident singur sau poate fi într-o stare de spirit „eu împotriva lumii”. Dacă te ești în această situație, te vei putea simți ca și când colegii, prietenii, familia și chiar întreaga lume te-ar abandona.

Emoțiile caracteristice în modul Copil Abandonat pot include: căderea în depresie majoră, pesimism, senzație de a nu fi dorit, simțire nevrednică de iubire și perceperea trăsăturilor de personalitate ca defecte ireprosabile.

În astfel de situații, cineva poate crea un alter-ego / persoană narcisistă pentru a scăpa sau ascunde nesiguranța de ceilalți. Din cauza fricii de respingere, de a se simți deconectați de adevăratul său sine și de imaginea lui de sine slabă, persoana în cauză, care își dorește cu adevărat afecțiune și înțelegere, poate ajunge în schimb să-i împingă pe ceilalți.

4, Părintele Punitiv este identificat prin credințele unui persoane cum că ar trebui să fie aspru pedepsită, probabil din cauza sentimentului de a fi „defect” sau a unei simple greșeli. În cazul tău, poți simți că ar trebui să fii pedepsit pentru că exiști.

Tristețea, mânia, nerăbdarea și judecata sunt îndreptate către tine și către ceilalți. Părintele punitiv are mari dificultăți în a se ierta pe el însuși chiar și în circumstanțe medii în care oricine ar putea să-și îndeplinească standardele. Părintele punitiv nu dorește să permită o eroare sau imperfecțiune umană, astfel că pedeapsa este ceea ce caută acest mod.

5. Adultul sănătos este modul prin care terapia de schemă își propune să ajute un pacient să atingă o stare de bună durată. Adultul sănătos este decisiv să ia decizii, să rezolve problemele, gândește înainte de a acționa, este ambițios în mod corespunzător, stabilește limite și granițe, se hrănește pe sine și pe ceilalți, formează relații sănătoase, își asumă toate responsabilitățile, vede lucrurile și se bucură / participă la activități plăcute, cu granițele impuse, are grijă de sănătatea sa fizică și se valorizează.

În acest mod de schemă, te concentrezi pe ziua de azi cu speranță și te străduiești spre cel mai bun mâine posibil. Adultul sănătos iartă și este iertat. Adultul sănătos este persoana de care are nevoie copilul din tine. El împacă celelalte moduri de schemă între ele și le îndeplinește nevoile emoționale ale fiecărui copil în parte.

Concluzie

Copilul din tine are nevoie… de tine. Mai mult ca oricând. Toate manifestările personalității tale, de la sentimentul de a fi părăsit, neînțeles sau neiubit până la sentimentul de revoltă, atac sau impuslivitate au origine în anumite traume și nevoi emoționale neîndeplinite.

Copilul din tine a creat niște false fațele ale sinelui în scopul de a-l ajuta și proteja de oricine încearcă să îl rănească din nou. Doar modul tău de adult poate ajunge la el, aducându-i înapoi bucuria de a fi copil. Ajutând copilul din tine, veți fi fericiți amândoi.

Lucian Pușcașu

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *